Dodaj do ulubionych

grzyb na ścianie!!!!POMOCY!!!

07.02.07, 14:45
dziewczyny pomocy, odkryliśmy grzyba na ścianie obok okna okolo 40 cm. nie
mam mozliwosci ocieplenia budynku z zewnatrz a w srodku kompletnie nie wiem
co robic. spimy w tym pokoju z dzieckiem i bardzo boje sie tego dziadostwa.
jak sobie z tym poradzic i czy to bardzo szkodliwe, czym grozi? tylko nie
straszcie bo umre na serce. z gory dzieki
Obserwuj wątek
    • caixa Re: grzyb na ścianie!!!!POMOCY!!! 07.02.07, 15:01
      hej, ja prawie mieszkałam w nowym bloku!!! z całą ścianą zagrzybioną. moja
      córcia ciągle choruje ale nie wydaje mi się żeby to było powodem (żłobek!!!).
      też spaliśmy w tym pokoju, bo mieliśmy tylko 1. najlepiej zeskrobać na początek
      ze ściany to świństwo, wymyć mydłem, trochę podsuszyć, najlepiej jak wyschnie
      to pomalować takim płynem przeciw grzybom ale wtedy lepiej żeby dzieciaczka nie
      było w domu przez kilka dni zanim to wyschnie i się wywietrzy bo podobno ten
      płyn jest toksyczny. latem jak porządnie wyschnie to zatynkowac i zamalować.
      nam to robili panowie ze spółdzielni, bo mieszkanie było dopiero oddane i
      oczywiście w grę wchodziła reklamacja.
      pytałam kilku lekarzy o to bo też się bałam, mówili że jeśli dziecko nie ma
      wysypki, nudności, biegunki to narazie nie ma się czym martwić ale ja i tak się
      martwiłam i przeprowadziliśmy się po wakacjach.
      • anet77 Re: grzyb na ścianie!!!!POMOCY!!! 07.02.07, 15:21
        Grzyb na zdrówko szkodzi, wiec lepiej pozbyć sie go. Jest taki pleśniobójczy
        spray, którym mozna to spryskac a potem wyszorowac. Mycie mydłem nie niszczy
        zarodników i grzyb zaraz znowu powstaje. Jesli nie będziesz mogła kupić tego
        spay to proponuję umyć to czymś z chlorem, typu domestos. Żeby grzybek znowu
        nie powstał za jakis czas, staraj sie czesto wietrzyć pomieszczenie, grzyb robi
        sie od wilgoci więc trzeba jak najczęściej żwieże powietrze wpuszczać do
        pomieszczenia.
        • k.ama Re: grzyb na ścianie!!!!POMOCY!!! 07.02.07, 15:47
          U nas żadne środki grzybobójcze nie pomagały. Po pewnym czasie to świństwo
          znowu wychodzi. Stosowaliśmy domestosa, Pufasa i inne i nic. Grzyb wyłaził w 2
          pokojach, od strony północnej i południowej, w bloku ocieplonym (ale wadliwie)
          w 94 r. Nie tylko wokół okna, ale na sąsiednie ściany też. W końcu mąż zdrapał
          farbę, tynk do gołej płyty, dał grubą warstwę zaprawy z środkiem antypleśniowym
          i czekamy. Ta pleśń jest jak Obcy wink W jednym pokoju znowu wychodzi.
          Wietrzymy, grzejemy i nic.
    • gosiunia11 Re: grzyb na ścianie!!!!POMOCY!!! 07.02.07, 15:42
      mam podobny problem. Nie mam możliwości zastosowania srodka przeciwgrzybowego,bo
      nie mam co z dzieckiem zrobic.Jak tylko wyjdzie grzybek to scieram go spirytusem
      (ze sklepu a nie z apteki-jest mocniejszy)i najczęściej pomaga.Do tego często
      trzeba wietrzyć,mam jeszcze pochłaniacz wilgoci.pozdrawiam
    • lemiwawa wywietrzniki na okna w całym mieszkaniu 07.02.07, 15:52
      u nas było podobnie, mamy plastikowe okna, trzeba zrobić to co napisały
      poprzedniczki, a przede wszystkim kupić i założyć wywietrzniki na okna. Koszt
      jednego z założeniem to 200 zł. My założyliśmy w grudniu 2006, i teraz jest
      mniej wilgoci, i grzyb nie powstaje. Jest to bardzo dobre urządzenie, ponieważ
      samo się reguluje i można go przymknąć jak jest silny wiatr, czy duży mróz. Nie
      sądziłam, że to tak pomoże.
      • gosiunia11 do lemiwawa 07.02.07, 17:25
        napisz bliżej co to jest ten wywietrznik,jak to wygląda i na jakiej zasadzie
        działa,czy to coś w rodzaju mikrowentylacji?.Ja też mam plastikowe okna.
    • justynaz2010 Re: grzyb na ścianie!!!!POMOCY!!! 07.02.07, 18:16
      My mieszkamy w domku pod lasem i mamy okropna wilgoc. Po ociepleniu domu,
      wymianie okien, grzejnikow itp. jest jeszcze gorzej. Wszystko przez to, ze
      drzewa zaslaniaja slonce i wiecznie mamy cien. U nas zadne wentylacje,
      wietrzenia itp. nie pomagaja, mysle ze pomoze dopiero przeprowadzka (jak dobrze
      pojdzie to za ok. 3 lata sad) a tak bardzo mam dosc juz tego miejsca i uzerania
      sie z wilgocia i grzybem. Pozdrawiam.
    • lemiwawa Re: grzyb na ścianie!!!!POMOCY!!! 07.02.07, 18:57
      my taki założyliśmy:
      www.aereco.com.pl/produkty.php?prod=EMM&zakladka=1&subZak=1
    • lemiwawa wywietrzniki 07.02.07, 20:06
      grzyb powstaje bo za dużo jest wilgoci, szczególnie przy plastikowych oknach.
      Budynki są bardzo ocieplone, rozszczelnianie i codzienne wietrzenie (nawet w
      duży mróz) w naszym przypadku nie pomagało. Dlatego założyliśmy te wywietrzniki
      - link podałam wcześnej. Woda skraplała się na oknach, aż spływało z drzwi
      balkonowych na podłogę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka