Dodaj do ulubionych

chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie????

10.02.07, 15:30
Jesli posiadają chodzik wasze pociechy to ile w ciagu dnia z niego
korzystają??jak waszym zdaniem sie to sprawuje??mówi sie żeby chodzików nie
używać co wy na to??Moja corka ma 7 mies i chcemy kupić jej chodzik.
Obserwuj wątek
    • sabka22 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 15:36
      ja uzywałam prawie od 7mies dla synka i naprawde miał z tego ogromną frajde w
      ciągu 2dni pojoł o co chodzi i biegał po całym pokoju a i ja miałam chwile
      wytchnienia.I wcale nie jest tak ze chodzik spowalnia nauke chodzenia!!Mój mały
      w wieku niecałych 10mies postawił pierwsze kroczki.Polecam chodzik-bujak synus
      go uwielbiał!Takze udanych zakupów!!1
      • aga55jaga sabka22 10.02.07, 22:48
        ja uzywałam prawie od 7mies dla synka i naprawde miał z tego ogromną frajde w
        > ciągu 2dni pojoł o co chodzi i biegał po całym pokoju a i ja miałam chwile
        > wytchnienia.I wcale nie jest tak ze chodzik spowalnia nauke chodzenia!!

sabka22 ale to nie chodzi o spowalnianie nauki chodzenia ale o wady postawy
        jakie chodzik powoduje, problemy ze stopami, kręgosłupem, biodrami i ścięgnami
    • figrut Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 15:36
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28848508&a=28850792
    • gosiek206 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 15:40
      dodam ze mała już raczkuje,wstaje przy szczebelkach w łóżeczku i przy ławie
      przy wszystkim co sie da.
      • kathia_25 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 15:51
        no to tym bardziej po co jej chodzik;poza tym jeśli jest już na tyle samodzielna
        to jaką masz pewność że będzie chciała w nim siedzieć?w chodziku będzie
        ograniczona;poza tym neurolog mówił nam że chodziki są bardzo niedobre i
        powodować mogą płaskostopie,chodzenie na palcach,z tego względu że w chodziki
        uruchamiana jest inna partia mięśni niż ta która jest naprawdę potrzebna do
        chodzienia
        • kathia_25 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 20:45
          każdy wybiera z tym chodzikiem jak mu wygodniej;ja mam sąsiadkę która wsadza
          dziecko od 6 m-ca i siedzi w nim cały dzień z przerwami na spanie i jedzenie tylko
          • denay Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 22:46
            gratuluje sąsiadce wyobraźni...
    • koza_w_rajtuzach Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 15:59
      Skoro córeczka potrafi już samodzielnie stanąć, to chodzik nie wyrządzi jej
      żadnej krzywdy. Ja bym kupiła. Moja córeczka też od 7-ego miesiąca brykała w
      nim i sprawiało jej to frajdę. Wkładałam ją do niego tylko wtedy jak
      potrzebowałam chwili spokoju. Ważne jest tylko, aby nie trwało to długo, moim
      zdaniem 20 minut to maksimum.
    • gosiek206 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 17:22
      dodam jescze ze kiedys dalam ja do chodzika kuzynki i bardzo jej sie to
      podobało,chodzi mi tylko o to zebym czasem miala chwile dla siebie a nie zeby
      przesiedziala tam caly dzien,mala siedzi sama sztywnokiedy wstaje stopy ma
      płasko nie stoi na palcach.
    • sara2103 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 17:22
      słyszałam o szkodzie chodzików, ale moim zdaniem tylko jeżeli dziecko jeszcze
      nie chodzi trzymqając się żeby nie wisiało w chodziku tylko używało jako
      podpory. Dobrze jeżeli masz dużo miejsca w domu. Moja córka latała w nim, ale
      uwaga z rozpędu może się wywrócić.
      • mamucha27 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 20:30
        Ja takze używam chodzika. mały bardzo szybko pojął o co w tym wszystkim chodzi i
        teraz biega po całym mieszkaniu. Wsadzam go do niego jak muszę coś zrobić np. w
        kuchni. Bawi się w nim zazwyczaj 30 min. dziennie.
    • mw144 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 20:42
      Przydatne urządzenie, syn spędza w nim jakieś pół godziny dziennie. Doskonale nadaje się też do karmienia i jako bujak.
    • nadja2007 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 21:27
      ja mialam ogromne opory,tyle zlego sie slyszy na temat chodzikow.w koncu
      pozyczylam od przyjaciolki.Mały byl zachwycony(wtedy 7 miesieczny).opanowal
      sztuke poruszania sie w 1 dzien.na poczatku wkladalam go lacznie na 1h potem
      nawet troche dluzej bo sam sie tego domagal.nie przeszkodilo mu to w nauce
      chodzenia bo ma teraz 11 mies. i pieknie chodzi.wytchnienia troche przynajmniej
      mialam(teraz dostaje w kosc) a maly frajde z poznawania swiata.
    • groma.gosia Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 21:33
      Ja osobiście odradzam chodziki. Zastanawiam się po co je jeszcze sprzedają w
      sklepach. Badania wykazały, że chodziki powodują płaskostopie i koślawienie
      kolan. Jeżeli chcecie mieć chwilę dla siebie to włóżcie dziecko do kojca na te
      20 minut i dajcie mu zabawki, nie używajcie chodzika jako sposób karmienia
      dziecka. Od tego są krzesełka do karmienia, a przy tym można mu póżniej dać
      zabawkę i siedzi sobie twój szkrab w kuchni jak ty gotujesz i bawi się na twoim
      oku.
      Oczywiście to wasza sprawa co zrobicie. Ja kupiłam mojemu synkowi samochód-
      odpychaniec. Na początku jeździł nim w domu, teraz zasuwa w nim na dworzu.
      Jest to super ćwiczenie na bioderka. Polecam. Sam samochodzik ma też pewne
      wbudowane atrakcje.
    • malgosiek2 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 21:34
      Czy tak trudno zajrzeć tutaj zainm założy się trylionowy wątek na temat
      chodzików?
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=31793062
    • kanaviosta Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 22:38
      nie ma sensu przyspieszać dziecku nauki chodzenia. pozwólcie córce rozwijac się we własnym tempie. przyspieszając naturalny i skomplikowany proces jakim jest chodzenie, możecie jej jedynie zaszkodzić. niech stanie sama. sama połazi przy meblach, nauczy się utrzymywac równowagę i dopiero pójdzie. musi się nauczyć, że każdą umiejętność warto sobie samemu wypracowaćwink
      jeżeli juz chcecie kupić jej jakiś drogi bajer na kółkach, to za kilka miesięcy możecie zastosować np jeździk.. ale lepiej chyba rowerekwink
    • perse1 Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 10.02.07, 22:47
      chyba troche za wczesnie, chociaz to zalezy co juz potrafi,chodzik troche tłumi
      nauke chodzenia,maluch przyzwyczaja sie ze ktoś za niego trzyma równowagę,ale w
      sumie na troche nie widze w tym nic złego,chociaz moja siostrzenica wsadzona w
      chodzik od 7 mca nie raczkowała w ogóle po roku zaczeła od razu chodzic. moja
      mała wsadziłam w chodzik w 9 mcu tak do godziny dziennie, na raty,ukończywszy
      roczek zaczeła chodzic i wtedy chodzik odstawiłam,choc wspominam go z łezka w
      oku,przynajmniej wtedy było troche spokoju no i nie bałam sie ,ze cos sobie zrobi.
    • lidek0 Stanowczo chodzikom NIE, szkoda dziecka. 10.02.07, 23:08
      A problemy związane z jego używaniem wychodzą często dużo później, nawet w
      wieku kilku lat, znam takie przypadki. A co będzie jeżeli dziecko będzie się go
      stanowczo domagało i chciało siedzieć w nim długo? Poza tym czemu nie zapytasz
      ortopedy, fachowiec odpowie Ci jaki to może mieć wpływ na rozwój dziecka.
      Tyle mamjkoś się bez niego obywało a też potrzebowało chwili dla siebie i jakoś
      dawały sobie radę.
      • phantomka Re: Stanowczo chodzikom NIE, szkoda dziecka. 11.02.07, 00:00
        Waszym dzieciom podobaja sie chodziki, wiec jestescie ich fankami - ok.
        Wiem, ze dzieci lubia bawic sie nozami, iglami, czasem nawet lubia zlapac cos
        goracego - czy tez im na to pozwolicie?
        Ja, kiedy chce miec chwile spokoju, wkladam corke do lozka turystycznego, mam
        conajmniej 30 min na kawe i gazete.
    • royalmail Re: chodzik dla 7 mies dziecka co o tym myślicie? 11.02.07, 06:01
      No dziewczyny, zastanówcie się - biegacie z małym dzieckiem na USG bioder,
      sprawdzacie noworodka u ortopedy czy jest potrzeba czy nie - a za pół roku
      wkładacie je w chodzik...

To taka sama logika, jak karmienie niemowlęcia własnoręcznie przyrządzonymi
      obiadkami z wypróbowanych i ekologicznych produktów, a w późniejszym wieku
      prowadzanie dzieciaka przy byle okazji do McDonalda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka