monika2821 17.02.07, 17:26 ...bo chyba u mojej 5 miesiecznej coreczki to wlasnie jablko uczula.Pediatra sie dziwi, mowiac ,ze to malo prawdopodobne ,bo to najmniej alergizujacy produkt. hmmmmmm-czy ktoras z mam tez ma podobny problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: jablko uczula? 17.02.07, 17:29 Nie ma co się tak dziwić, najmniej, ale j.e.d.n.a.k alergizujący. Co prawda najczęściej jabłka uczulają krzyżowo, działają na osoby uczulone np. na brzozę, ale może i u niemowlęcia wystąpić alergia. Odpowiedz Link Zgłoś
aishka2307 Re: jablko uczula? 17.02.07, 17:30 U mojej córki po jabłku lub, gdy nie rozcieńczę soku jebłkowego pojawiaja się takie czerwone chropowate plamy Odpowiedz Link Zgłoś
izulka28 Re: jablko uczula? 17.02.07, 17:42 zarówno jabłko jak i marchewka uczulają coraz częściej. Odpowiedz Link Zgłoś
ktos1232 Re: jablko uczula? 17.02.07, 21:43 ja jestem uczulona na jabłko (( uczulenie pojawiło się dopiero 3 lata temu, bo do tego czasu mogłam zjadać kilogram dziennie i nic mi nie było, nie mogę jeść też brzoskwiń, moreli itp. po zjedzeniu mam czerwone plamy na twarzy (( tak więc potwierdzam - jabłko może uczulać marchew też - jedna z dziewczyn na innym forum pisała, że jej córeczka (4 miesięczna) dostała uczulenia po zjedzeniu marchewki ze słoiczka ( Odpowiedz Link Zgłoś
alcarin Re: jablko uczula? 17.02.07, 22:13 Pozna wiosna ubieglego roku w tv byl jakis program, w ktorym wypowiadala sie alergolog i powiedziala, ze teraz okazuje sie, ze jablka sa mocniejszym alergenem niz truskawki (bo program byl o truskawkach) i ze nie rozumie calej tej histerii zwiazanej z niejedzeniem przez karmiace truskawek i z niepodawaniem ich malym dzieciom. Coraz wiecej slyszy sie o dzieciach, ktore sa uczulone na jablka i marchew - moze nie tyle na nie, co na srodki do spryskiwania jablek i szkodliwe zwiazki magazynowane w korzeniu marchwi, ciagniete prosto z gleby? Odpowiedz Link Zgłoś
nswiderska Re: jablko uczula? 17.02.07, 22:16 moj synek jest uczulony na jablko. Teraz ma juz 20 miesiecy i moze jesc w malych ilosciach jablko gotowane, ale po surowym rewolucje jelitowe i rany na pupie. Wiec potwierdzam - moze uczulac. Odpowiedz Link Zgłoś
kania152 Re: jablko uczula? 20.02.07, 11:21 moje dziecko jest uczulone na soczki z jabłek pediatra poradził wogóle na podawać soków Odpowiedz Link Zgłoś
aga_1976 Re: jablko uczula? 19.02.07, 13:53 ja byłam w piątek u lekarza ze swoim 8-miesięczniakiem. Pani doktor kazała odstawić jabłka... zobaczymy co z tego będzie Odpowiedz Link Zgłoś
neptunka Re: jablko uczula? 20.02.07, 07:59 mój syn też ma uczulenie m.in. na jabłka - a ma roczek Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: jablko uczula? 20.02.07, 08:39 jabłka surowe uczulają częściej (zawierają m.in. salicylany) jabłka prztworzone mniej Zdarza się, że osobę po surowiźnie wypryszczy a po ugotowanym nic się nie będzie dział. a co do ilości alergii na jabłko/marchew (plus jajka kurze, mleko krowie i gluten) to jest taka teoria, że nawyki żywieniowe ojców odbijają się na późniejszych pokolenia właśnie w postaci alergii Amerykanie najwięcej alergii mają na kukurydzę i orzechy. TYlko czekać kiedy w PL zaczną się alergie na ziemniaki... Odpowiedz Link Zgłoś
1ewok Re: jablko uczula? 20.02.07, 08:43 hmm...ja właśnie mam alergię na ziemniaki... zresztą na jabłka, marchew też... a za to nie mam na truskawki, więc to różnie bywa Odpowiedz Link Zgłoś
boom_lola Re: jablko uczula? 20.02.07, 09:14 Moja 6 miesieczna corke uczulily i jablka i marchewka. Od tego zreszta zaczely sie miesiac temu nasze problemy z alergia Teraz znowu jest tylko na mleku, jak sie uczulenie wyciszy podam brokuly! Odpowiedz Link Zgłoś
sara2103 Re: jablko uczula? 24.02.07, 16:57 teraz wiem dlaczego dziecko jest uczulone na mleko, do tej poty mnie zastanawiało jak utakie mlecznej mamy jest to możliwe Odpowiedz Link Zgłoś
zuzia412 Jabłko może bardzo uczulać! 20.02.07, 09:14 Wiem że jabłko może BARDZO uczulać, bo sama jestem uczulona i to mocno - wystarczyłby mi jeden gryz i "puchnie" mi gardło, swędzą uszy. Ja jestem co prawda duużo starsza od twojej małej - ale to nie ma tu akurat znaczenia. Absolutnie nie podawaj jej jabłka, jeśli uważasz że może być przyczyną alergii (a jeśli karmisz, to sama też nie jedz). Ostrożnie wprowadzaj też inne pestkowce. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Uczula! 20.02.07, 09:28 Sama mam uczulenie na jabłka, a także na śliwki, wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele. Nie mam na : truskawki, maliny i cytrusy. U dzieci może być podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sabka22 Re: jablko uczula? 24.02.07, 13:37 ja mam corke jadla jabluszko i jest ok .nic sie nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś