Dodaj do ulubionych

sadzać czy nie sadzać ?

26.02.07, 10:38
kiedy zaczęły siedzieć samodzielnie wasze pociechy i od kiedy (i czy wogóle)
sadzałyście je z podparciem bądź miedzy poduszkami. moja mała ma 5,5 mc i
bardzo chce siedziec, jak lezy delikatnie podwyższona to glowe trzyma jeszcze
wyzej, byle samodzielnie. mam wrazenie ze sama nie usiadzie i trzeba ja tego
nauczyc ale moj maz protestuje i boi sie o kregoslup ???????????
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: sadzać czy nie sadzać ? 26.02.07, 10:41
      Twój mąż ma rację.
      Nie powinno się upychać dziecka poduchami, bo ono "chce". Jeśli będzie na to
      gotowe, jeśli mięśnie będą na tyle silne, aby utrzymać ciało w tej pozycji,
      dziecko bedzie samo siedziało - sadzając je zbyt szybko można zrobić dziecku
      krzywdę, zbytnio obciążając mały kręgosłup.
      5,5 miesiąca to wiek, w którym dziecko może, ale nie musi siedzieć - czasem to
      dopiero 8 lub 9 miesiąc.
      Tego dziecka się nie uczy - trzeba poczekać, aż samo osiągnie wystarczającą
      sprawność, to samo dotyczy chodzenia.
      • slonko1335 Re: sadzać czy nie sadzać ? 26.02.07, 10:53
        Moja córka zaczęła sama siedzieć na kilka dni przed tym jak skończyła 8 m-cy,
        zaczęłam ją sadzać w poduszce do karmienia jak skończyła 7 bo wydawało mi się,
        że już przecież jest duża, dzieci w jej wieku spokojnie siedzą i trzeba jej
        trochę pomóc. Efekt skrzywienie kręgosłupa, tzw. kifoza, chodzimy na
        rehebilitację, na szczęście sadzałam ją w miarę późno i nie na długo i
        spokojnie da się ten kręgosłup naprawić ćwiczeniami...ale teraz już wiem nigdy
        przenigdy na żadnym etapie rozwoju nie można pośpieszać dziecka bez fachowej
        wiedzy na ten temat, to może tylko rehabilitant lub fizjoterapeuta.
    • madzi1983 Re: sadzać czy nie sadzać ? 26.02.07, 10:57
      ja tez uważam że jeżeli dziecko będzie gotowe do tego żeby siedzieć to usiądzie, nie ma sensu przyspieszać tego, szkoda kręgosłupa. Mój starszy syn sam siedział jak miał prawie 6 miesięcy, Julka jak narazie do siadania sie nie spieszy (tez ma prawie 6 meisięcy) i nie zmuszam jej do tego
    • ewa.dorotakm Re: sadzać czy nie sadzać ? 26.02.07, 11:00
      Nasz Synek sam usiadł tydzień przed ukończeniem 8 m-ca. Nie sadzałam go.
      Chodziliśmy na rehabilitację ze względu na wnm i rehabilitant zabronił sadzania go.
    • mika_p Re: sadzać czy nie sadzać ? 26.02.07, 11:36
      To, ze dziecko w pozycji półleżącej ciągnie się w góre, to norma - ale z
      siadaniem to nie ma nic wspólnego. Niemowlę nie siada z leżenia, tylko z
      rozmaitych wariantów pozycji na brzuchu. Wyglada to przekomicznie, ale jak już
      w koncu usiądzie, to po zaledwie kilku próbach już wie, jak siedziec, zeby się
      nie przewrócić. I jak zmienić pozycję na inną.
      Nie sadzaj.
      • ankanow1 Re: sadzać czy nie sadzać ? 26.02.07, 14:32
        ja sadzam dziecko u siebie na kolanach i staram się opierać o siebie, ale on
        tak nie posiedzi bo prze do przodu, także siedzi a ja trzymam go pod paszkami.
        Ma 5 miesięcy. Czy można tak zrobić???
        • beatar9 nic na siłę 26.02.07, 14:43
          witam,nic na siłę,maluch musi sam opracować system siadania,żadne poduszki i
          inne sposoby nie przyspieszą tu nic a tylko mogą być niebezpieczne,kręgosłup i
          mięśnie skoro nie są gotowe to po co je zmuszać do wysiłku,nie ma pośpiechu-
          wszystko w swoim czasie,pozdrawiam
          • agg.agnieszka 4-y m-ce- nie chce lezec! 26.02.07, 16:48
            ja mam problem z mala.ma dopiero 4 mies.i nie chce lezec na plasko w ciagu
            dnia.jak tylko ja poloze na plecach to drze sie w nieboglosy.duzo czasu
            przesiaduje na foteliku (pozycja pol siedzaca), ktory jest przeznaczony dla
            grupy wiekowej od 0+.mam wiec nadzieje ze to jej nie szkodzi. jak trzymam ja na
            kolanach to malej plecy podpieram, tak, ze nie siedzi na tylku tylko lezy na
            nim. hmm czy aby na pewno jej to na dobre wyjdzie? podpowiedzcie prosze...
            • ankanow1 Re: 4-y m-ce- nie chce lezec! 26.02.07, 16:58
              ja też tak miała w tych miesiącach, a teraz mój syn ma 5 mies i nie chce się
              opierać tylko siedzi a ja go podtrzymuje ale też nie wiem czy robię dobrze. ale
              on sam nie chce się opierać do niczego go nie zmuszam.
    • aagusia1977 Re: sadzać czy nie sadzać ? 26.02.07, 19:35
      Dziewczyny, a jak się mają do siedzienia pozycje w fotelikach samochodowych.
      Przecież nawet te pierwsze foteliki wymuszają na dziecku pozycję prawie
      siedzącą. Mam 4miesięcznego synka i mnie to martwi, jak widzę jak on jest
      upchnięty w foteliku.
      • felonia Re: sadzać czy nie sadzać ? 26.02.07, 21:06
        do fotelika na dno układam kocyk zwinięty żeby było tylko lekkie wgłębienie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka