Dodaj do ulubionych

długa podróż samochodem

28.02.07, 13:04
Zastanawiamy się nad wyjazdem z naszą dwu-miesięczną córeczką w góry do
Austrii. Na miejscu mamy bardzo dobre warunki, ale mnie przeraża długa podróż
samochodem. Nasza córeczka dość dobrze znosi krótkie podróże, ale to byłaby
podróż kilkunastogodzinna. Jakie są Wasze doświadczenia z podróżowaniem?
Obserwuj wątek
    • agnieszkamodras Re: długa podróż samochodem 28.02.07, 13:14
      W tym wątku są moje złote rady:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=595&w=58017761
      Nocleg po drodze polecam w Mikulovie 60 km od Wiednia - Mikulow to królestwo
      wina i supermarketów.
      www.crhan.cz/ (trzeba napisać maila z rezerwacją)
      • monikaa13 Re: długa podróż samochodem 28.02.07, 13:15
        mikulov jest bardzo fajny, tez polecam tam nocleg jak juz
    • monikaa13 Re: długa podróż samochodem 28.02.07, 13:14
      wedlug mnie takie male dziecko nie powinno tak daleko jechac w foteliku
      samochodowym, to dla niego zbyt obciazajace, szczegolnie kregoslu, no i w ogole
      troch emeczace, ja bym nie meczyla i zostala w domu, a na narty mozna pojechac
      w przyszlym roku z rocznym dzieckiem bedzie na pewno swietny ubaw

moj akuzynka przyjechala samochodem z Francji, ale z dzieckiem 6 miesiecznym,
      dzidzia caly czas spala, z przerwami na jedzonko oczywiscie, ale wedlug mnie to
      tez za male jeszcze, no al ebynajmniejsama siedzi, a dwumiesieczna jeszcze nie,
      odradzam
    • agnieszkamodras Re: długa podróż samochodem 28.02.07, 13:23
      Ja jestem za tym żeby jechac, ale jestem najwyraźniej z innego obozu, tzn. tego
      który jedzie a nie zastanawia się dlaczego tego nie robić.

Jeśli chodzi juz o same narty to pewnie pediatra Ci powie, że dziecka do pół
      roku nie mozna wwozić na górę gondolą, także trzeba sensownie zorganizować
      jeżdżenie i opiekę. Co do Austrii to się może jeszcze zastanówice, chyba, że
      macie opykane jakieś miejsce. W porównaniu z Wlochami Austria mnie
      rozczarowała - ceny, pogoda, atmosfera na niekorzyść.
      • mariken Re: długa podróż samochodem 28.02.07, 13:34
        ja też za smile
        musisz tylko pamiętać o karcie ubezpieczenia zdrowotnego dla dziecka w razie
        czego, załatwia się to w nfz (podanie można wysłać faksem, kartę przysyłają
        pocztą).
        aha, no i róbcie częste przerwy w jeździe, najlepiej co 2,5-3 godziny, to
        akurat będą pory karmienia, pomasuj malucha trochę przy okazji smile. i uważajcie
        na klimatyzację w samochodzie - wysusza śluzówki, więc kup sól morską (marimer
        albo sterimar) albo sól fizjologiczną i zapuszczaj do noska co kilka godzin smile.

trzymam kciuki!
        joaśka
    • luisa111 Re: długa podróż samochodem 01.03.07, 17:53
      podrozowalismy z dziecmi na b.dlugie wyprawy.najmlodsza miala 6tygodni.Ale
      zawsze latem.Robilismy postoje co 2-3godz.Rozkladalismy koc idzieciatko
      kladlismy aby zmienilo pozycje.Troche nosilismy na rekach.Byly to wyprawy
      wielokrotnie przekraczajace odleglosci Polska-Austria.Wiecej rozrabial starszy
      maluszek a nizeli to malenstwo.Napewno dacie sobie rade.Wazne jest abys
      zabierala zdrowe dziecko,jesli karmisz piersia to zabezpiecz sie w buteleczke
      i ''dyzurne''mleczko.Nie zapomniala o srodkach p/goraczkowych,leki
      itd,itp.Postoje ok 20-30minut mysle ze wystarcza.Jesli pojedziecie to
      szczesliwej drogi,super odpoczynku.
    • luisa111 Re: długa podróż samochodem 01.03.07, 18:01
      dodam jeszcze ze maluszki spia,nawet jezeli na codzien nie naleza do spioszkow
      to podroz (bujanie)go wycisza.
      • zuzka_lobuzka06 Re: długa podróż samochodem 01.03.07, 19:07
        witam,
        my też podrózujemy z naszą córcią.Byliśmy jak miała 2,5 mc. w karpaczu.Coprawda to znacznie bliżej bo my z Poznania ale było ok.Zuzka marudzi w aucie jak przychodz wieczór a dokładnie pora kapania tj.19 więc unikamy tej godz.Poza tym jak córcia skończyła 3tyg. jeździmy do rodziców 200km.Karmię piersią więc jest to znaczne udogodnienie w trasie, mleczko pod ręką i we własciwej temp.Chociaż przyznam, że gdyby nie tescie to byśmy nie pojechali w tym roku w góry.No bo co z małą?Teście spacerowli z nią po mieście- dobrze jej słuzyl górski klimat a ma szusowalismy po stokach.Może lepiej zorganizujcie sobie osobę do opieki nad dzieckiem.Wtedy urlop będzie bardziej udany a Wy znacznie lepiej wypoczniecie.
        Pozdrawiam
        • alka74 Re: długa podróż samochodem 02.03.07, 12:51
          Bardzo dziękuję za wszystkie porady. Chyba się jednak wybierzemy..
          W Austrii mamy mieszkanko mojej ciotki w ślicznej górskiej miejscowości,
          sprawdzone, wygodne i za darmo. Do tego pojedzie moja siostra, któa będzie się
          opiekować małą. A nasza córeczka jest jak na razie zdrowiutka, poza kolkami,
          któe jednak wydają się mijać. A chcemy jechać początek kwietnia, więc mam
          nadzieję, że i pogoda dopisze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka