Dodaj do ulubionych

Ciekła parafina

06.03.07, 15:01
Mojej 11dniowej córeczce łuszczy się skórka na przegubach dłoni,stópkach i
zauważyłam,że na brzuszku.Smaruję oliwką,ale nie bardzo pomaga.Wydaje mi
się,że położne w szpitalu polecały zamiast oliwki ciekłą parafinę.Czy dobrze
kojarzę?
I jeszcze jedno,do mam dziewczynek, czy pisię smarujecie tymi samymi kremami
co pupkę?
Obserwuj wątek
    • mooh Re: Ciekła parafina 06.03.07, 15:15
      Noworodkom łuszczy się naskórek i jest to normalne. Poza nawilżaniem lub bardzo
      oszczędnym oliwkowaniem nie ma sensu robić nic dodatkowego. Co się ma
      złuszczyć, musi się złuszczyć. Co do parafiny i oliwek - jest sporo dzieci,
      które niezbyt dobrze znoszą kosmetyki na bazie olejów mineralnych. Sporo ludzi
      reaguje na nie alergicznie (sama do nich należę). Musisz więc pokombinować.
      Jeśli skóra będzie się dziecku nadal mocno płuszczyć i przesuszać, zmiań
      kosmetyki na takie, które są oparte na bazach roślinnych (z tańszych i
      powszechnie dostępnych jest to Hipp, nie ma polskich atestów, ale ma
      niemieckie). Z droższych, dostępnych w aptece, godna polecenia jest seria
      Exomega Aderma, zawierająca wyciąg z owsa oraz kwasy Omega 6. Niektóre z tych
      preparatów są przeznaczone dla dzieci bez ograniczeń wieku, a niektóre dla
      takich, które ukończyły już pierwszy miesiąc życia.
      • anici Re: Ciekła parafina 06.03.07, 15:19
        Podobno łuszczy sie po porodzie bo zmniejszyła sie waga urodzeniowa (na pewno w
        szpitalu)łuszczenie samo przejdzie.
        Parafina z apteki fajna do smarowania maluchów oprócz buzi
    • lumena2 Re: Ciekła parafina 06.03.07, 16:23
      ja smaruję cipkę tym samym kremem co pupkę, bo smaruje tylko w miejscu, gdzie
      kończy sie cipcia a zaczyna pupcia. Stawiam taką małą kropkę z kremu. Dzięki
      temu nie mamy żadnych pieluchowych problemów. Jak za dużo kremu to tylko pupka
      sie zaparza.
    • dotkarad Re: Ciekła parafina 06.03.07, 16:31
      Odradzam zdecydowanie stosowanie oliwek, bo ja tylko przesuszyłam nimi skórę
      dziecku. Krem do twarzy i ciała Hipp jest super, a jak będzie dalej źle, to
      emolium krem specjalny. Cipkę i pupę smaruję penatenem. Jest bardzo dobry.
      • mamagai Re: Ciekła parafina 06.03.07, 16:45
        Dziękuję za odpowiedzismile
    • pszczolka75 Re: Ciekła parafina 06.03.07, 18:30
      Powinna się łuszczyć. Do kąpieli polecam oilatum z parafiną i kremik

pozdrawiam
    • evatka Re: Ciekła parafina 06.03.07, 22:31
      emulsja -Oilatum do kąpieli też polecam,jest super to właśnie na parafinie.
    • zmudka1 Re: Ciekła parafina 06.03.07, 23:04
      mojej małej tez sie tak skóra łuszczyła, smarowałam tylko oliwką nivea , kilka
      razy dziennie rączki i stópki a także za uszkami i wkoło nich bo w tych
      miejscach jeszcze ma czasem suchą skórę, a do pupci używam penatenu - kremu, on
      jest z owczą wełną trzyma sie "twardo" na skóry , uzywalam sudokremu to tylko
      niepotrzebnie narazilam mała na odparzenia, bo po nim było gorzej niż bez niego,
      aha oliwka nivea pomagała mi jak moj synek miał ciemieniuche i dlatego teraz dla
      córki używam takiej samej, poprostu sie do niej przekonałam smile
      • magatrojmiasto Re: Ciekła parafina 07.03.07, 00:54
        Cóż, każde dziecko jest inne... U nas z kolei do pupy sprawdza się tylko
        sudocrem, po każdym innym kremie/maści których próbowałam, mała ma podrażnioną
        skórę. Co do oliwki Nivea, na dziecku nie testowałam, bo sama miałam po niej
        uczulenie, mimo że oliwka hipoalergiczna a ja nie alergik.
    • ayahuaska Re: Ciekła parafina 08.03.07, 07:45
      Dobrze kojarzysz. Ja używam tylko ciekłej parafiny do smarowania skóry mojego
      synka. Tak poleciła mi położna, bo oliwka go uczulała. pzdr.
    • anka_z_lasu Re: Ciekła parafina 06.04.17, 23:37
      Zlituj się, spamerko, ile jeszcze starych wątków wyciągniesz, żeby reklamować ten produkt?
    • lidek0 Re: Ciekła parafina 09.04.17, 18:34
      Próbowałaś używać oleju kokosowego lub oliwy z oliwek? Nie widziałam, żeby mamy dziewczynek smarowały cipki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka