Dodaj do ulubionych

nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !?

10.03.07, 22:34
dziewczyny, ile wy macie lat?
naście?

kto wychowuje wam dziecko?
koleżanki z forum?

pytania typu ubrać dziecko w kurtkę czy w kombinezon
czym sprać kupę
czy mogę dziecku dać to mleko?
czy mogę podać marchewkę?

kto tu jest mamą?
kto powinien znać odpowiedź?

czasami mam wrażenie, ze rozmawiam rzeczywiście z dziećmi
już moja 12 letnia siostra wie, że śpiochy z kupą się najpierw spłukuje,
później pierze
podobnie z ubraniem dziecka
ubiera się tak samo jak dorosłego + jedna sztuka lub kocyk, jesli dziecko
jest w wózku

podobnie jest z jedzeniem u dzieci
każda mama daje dziecku to, co uważa za słuszne
i wtedy kiedy jest pora

tak samo, jak ja was bym się zapytała, czy warta jest nauka dziecka języka
ile dziewczyn - tyle opinii
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:37
      A tak konkretnie to co masz na myśli?
    • agaa_p Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:45
      no cóż... dawno dawno temu ten sam temat był poruszany

świadomość każdej z nas jest inna, inna jest również przyswajalność treści wink oraz poziom samodzielności, nic na to nie poradzisz.
      jedyne co ci pozostaje to omijać śmieszne pytania, bo rację masz, czytając niektóre ręce opadają
      • aguniak82 O co Ci chodzi?? 12.03.07, 09:58
        Nie rozumiem Twojego "oburzenia"...
        Po co w takim razie sama wchodzisz na forum i sama czytasz tego typu posty???
        Może Twoje problenmy wydają Ci się poważnieszje niż innych mateka; a niektóre
        matki może lubią się poradzić choćby w sprawie kiedy dać dziecku marchewkę. Czy
        to takie straszne Twoim zdaniem? Zupełnie nie rozumiem Twojego oburzenia...
        • anetina Re: O co Ci chodzi?? 12.03.07, 10:03
          i gdzie masz oburzenie?
          i gdzie napisałam, że ktoś nie może się poradzić o termin podania marchewki?
          czytaj ze zrozumieniem

• aguniak82 Re: O co Ci chodzi?? 12.03.07, 10:04
            To w takim razie po co ten post??? Moż lepiej pisz pamiętnik...wtedy będziesz
            pisała tylko dla siebie...
    • apolonina13 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:47
      mam takei same spostrzeżenia smile

czytam i czytałam zawsze tylko informacyjne i konkretnych rzeczach ale ost.nie
      mogę sie powstrzymać,żeby na niektóre posty odpowiedziećsmile
    • dragon_fruit Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:47
      droga Anetino wiele tych pytan, to wpuszczanie w maliny
      • joan2705 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:51
        Do tej pory najbardziej rozbawilo mnie pytanie (nie wiem czy postawione serio
        czy nie): "jak czesto zmieniacie pieluchy swoim dzieciom?" smile))
        • dragon_fruit Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:52
          to chyba nie czytalaś o kolczykach albo o telewizjibig_grinDDDDDD
          • hipopotamama Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:21
            To chyba nie czytałyście "body na rajstopki czy rajstopki na body" to mój
            absolutny numer jeden!
        • emilly4 O nie!!!!! 11.03.07, 09:02
          joan2705 napisała:

> Do tej pory najbardziej rozbawilo mnie pytanie (nie wiem czy postawione serio
          > czy nie): "jak czesto zmieniacie pieluchy swoim dzieciom?" smile))

O nie!! "JAK UZYWAC PLYNU DO PLUKANIA??",AHA i "CZy puszczanie muzyki maluchowi
          moze zle wplynac na jego sluch-uszkodzic"...
          • ewa.dorotakm do emilly4 11.03.07, 20:18
            To pytanie o słuchu było moje smile dokładny temat "muzyka i sen" hmm... może
            rzeczywiście śmieszne dla Ciebie, ale ja naprawdę zastanawiam się do tej pory,
            czy grająca całą noc płyta wpływa korzystnie, czy nie? Jeśli dla Ciebie to
            śmieszne pytanie, to dlaczego go nie pominęłaś tylko udzieliłaś odpowiedzi. Do
            tego (bez urazy) nic nie wnoszącej do mojego pytania. Chciałam rady specjalisty
            lub kogoś kto zna się na słuchu, a... otrzymałam od Ciebie odpowiedź jakbym
            pytała, czy w ogóle puszczać dziecku muzykę? ... ale jeśli czytając mój wątek
            wyczytałaś z niego pytanie:
            "CZy puszczanie muzyki maluchowi moze zle wplynac na jego sluch-uszkodzic"...
            to gratuluję rozumowania smile))
    • mommy_b Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:48
      nic dodać - nic ująć
      • tina10121 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:53
        rozumiem, ale dlaczego nie odpowiedziec jezeli ktos pyta i potrzebuje porady?
        nawet jesli chodzi pranie pieluch!! mozliwe iz są to mlode mamusie,
        niedoswiadczone, badz samotne!! nieladnie!!
        • mommy_b Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:58
          Sama jestem młodą mamą, nikt mi nie mówił co mam robić i jak, a jakoś nie mam z
          tym problemu.
          • dragon_fruit Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:59
            może nie wiesz, że masz problem i źle robisz?
            • mommy_b Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:05
              Nie jestem nieomylna, ale staram sie robic to co uwazam za słószne, a jesli
              dziecko zaczyna mi chorowac (co sie bardzo zadko zdarza) to nie pisze po forach
              tylko ide do lekarza.
              • hipopotamama Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:23
                SłÓszne to by było zajrzeć do słownika ortograficznego smile
          • nicfab Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 14:54
            sluchajcie nie wierze ze wszystko wiedzialyscie jak mialyscie pierwsze dziecko?
            po za tym teraz to sie nasmiewacie a co was to obchodzi kto pyta nie
            bladzi...po to istnieje forum.
    • babie_lato1 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:58
      O, wa rzeczywiście! Żadna z nas nie jest wszechwiedząca. Są różne teorie, różni
      lekarze, różne wątpliwości i czasem taka internetowa sonda wśród matek daje
      rozeznanie i pomoc przy podejmowaniu decyzji. Wiadomo, że ostatecznie decyduje
      matka - ona aplikuje czopek, przewija - albo nie, itd. Kto pyta, nie błądzi. A
      żadna z nas nie chce skrzywdzić, czy zaniedbać swojego dziecka, dlatego pyta
      bardziej doświadczone matki, czasem nawet w sprawach błahych - i cóż z tego?
      Denerwuje Cię to - nie musisz czytać, ani odpowiadać. Nie wiem tylko - skoro
      wszystko wiesz i drażnią Cię pytania - po co wchodzisz na takie forum - żeby
      poprawić sobie nastrój?
      • tina10121 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 22:59
        "babie_lato" brawo!!!!!
      • gadoma babie_lato1 dobrze napisałaś 10.03.07, 23:31
        Osobiście czytam tu wiele i radzę się jeśli mam wątpliwości ,ale nikt tu nikogo
        nie zmusza do postępowania jak mama x a nie mama y. Sama jestem młodą mamą, mam
        wiele czasopism o dzieciach i książki, ale często ta gazetowa teoria nie ma nic
        wspólnego z życiem codziennym. Poza tym miło jest porozmawiać z kimś kto cię
        rozumie - z drugą mamą i wzajemnie sobie pomóc.
    • anetina Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:03
      a jaką dostane odpowiedź na pytanie, jak wycierać pupe mojemu synowi?
      a czym?

wiecie co, nawet jak byłam samodzielną mamą wiedziałam, co robić, by moje
      dziecko było zdrowe, miało zawsze czystą pieluszkę i najedzony brzuszek

ale dzięki temu mam pewnie dziecko w pełni samodzielne
      od roczku jedzące samo
      wcinające wszystko, na co ma ochotę
      nie marudzące przy jedzeniu
      nigdy nie musiałam go ganiać po pokoju, aby zjadło za mamusię

z pieluszki też się szybko wyuczył
      sam wybrał zajęcia i chodzi już drugi rok na angielski

ale rzeczywiście
      ja mam inne dziecko
      nie mam żadnej zarwanej przy Małym nocy
      Mały od początku, gdy tylko pogoda dopisywała (czyt. nie było -25 stopni i nie
      lało), siedział na dworze

z Małą to samo

Mały jest spokojnym i kochanym przez wszystkich dzieckiem
      ma swoje humorki, ale jakoś się to przechodzi

ale jakoś nie przemawiają do mnie pytania dziewczyn o wszystko, co jest
      związane z dzieckiem

może rzeczywiście część (żeby nie bgyło, ze kogos obrażambig_grin) nie dorosła do
      macierzyństwa
      ale jakoś do łóżka z chłopakiem chyba tak big_grin
      • dragon_fruit Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:08
        nie no teraz jestem pewna: jesteś ze wsi!!!
        • anetina Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:28
          tak, jestem z 85 tys. wsi
          która ma w centrum tylko 8 czy 9 wyższych uczelni
          szkół srednich nie zliczę
          • dragon_fruit Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:31
            to szkoda, że nie skorzystałas z możliwości, bo słoma Ci z butów wyłazi
            • anetina Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:37
              rozumiem, ze ty ze wsi, że poznajesz ?

ps. nawiasem pisząc, szukam domku na wsi do kupienia
        • wioleta.mg Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 01:18
          i pewnie jeszcze z PiS-u, bo wszystkowiedząca i jedynie słuszna smile)!
          • agaa_p Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 01:36
            jejkuś dziewczyny no i po co te docinki i obrażanie? Nie wierzę, że którakolwiek z Was wchodząc na forum nie zaśmiała się kiedykolwiek z czyjegoś pytania i nie miała ochoty głupio nań odpowiedzieć. Autorka postu za pewne nie uważa się za nieomylną, uznaje jedynie - w czym przyznaje jej słuszność - że pewne poruszane tu pytania są paranoiczne co łączy się z obawa (współczuciem???) dla dzieci tych, które takowe pytania zadają.
            • dragon_fruit Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 08:29
              ano po to, ze to zadna zasługa matki, ze dziecko przesypia noc od noworodka
              głupi ma szczescie i tyle
      • tina10121 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:08
        dokładnie, niestety nie każdy sobie radzi, a tak szczerze to macierzynstwo i
        opieka nad dziecmi nie jest taka prosta.....

i gratuluje wspaniałych dzieci!! oby tak dalej
        • promada Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:17
          Kto pyta nie błądzi!!
        • mommy_b Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:21
          A czy ktoś powiedział że macierzyństwo jest proste, no ale nie bądźmy
          niepoważni. Kogo to obchodzi ile razy mam zmieniać pieluche dziecku. Jak jest
          taka potrzeba to zmieniam i juz. A jak widze ze jest dziecku zimno to go
          cieplej ubieram, itd...
          • karolkowa1 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:37
            ponoc nie ma glupich pytan tylko sa glupie odpowiedzi he he

pozdrawiam
            Aga
      • olimpia_b81 Anetina jak nasz rzad... 10.03.07, 23:21
        zawsze slusznie postepuje!!!!

we wlasnym odczuciu of kors....
        kobieto,nie pie...dol!
        • olimpia_b81 Powtorze sie 11.03.07, 00:08
          Autorka postu jak alfa i omega-wg siebie.Gratuluje i zycze wiecej samokrytyki.
          Teraz ok,szanowna moderacjo??????????????????????????
      • babie_lato1 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:36
        Nie no, miałam nie odpisywać, (troll jaki rzeźbi - myślę sobie), nie przepadam
        za takimi wymianami zdań, ale jednak zdzierżyć nie mogę:
        zapewniam Cię, że dojrzałość nie polega na kierowaniu się wyłącznie własną
        intuicją czy doświadczeniem. Nie nazwałabym dojrzałą osoby, która sądzi, że wie
        wszystko. Ona po prostu nie wie, czego nie wie. Mało tego, nawet nie wie, że
        istnieją jakieś luki w jej wiedzy czy umiejętnościach.
        Masz wspaniałe dzieci - gratuluję. Zapewniam Cię jednak także, że dzieci matek,
        które mają odwagę i pokorę zadać pytanie - nie są mniej samodzielne itd. od
        Twoich. To w ogóle nie ma przełożenia. Matki, które pytają, także mają intuicję,
        ale starają się wesprzeć ją wiedzą i doświadczeniem innych ludzi.
        A osądzanie czyjegoś macierzyństwa czy inteligencji po tym, czy pyta on o kupę,
        czy też o kupie wie wszystko, jest krzywdzące i głupie.
        Zejdź z tego swojego iluzorycznego piedestału, po co oceniasz ludzi, których nie
        znasz, po co płoszysz te młode matki, które nie wiedzą, jak przewinąć czy kiedy
        podać marchewkę? Czy uważasz, że lepiej będzie, jeśli nie spytają?
        • anetina Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 10.03.07, 23:40
          a czy nie wystarczy czasami tylko pomysleć, co należy zrobić?
          • tina10121 "anetina" 10.03.07, 23:43
            a czy jest cos zlego w tym ze ktos zapyta o cos tak dla Ciebie oczywistego??
            • anetina Re: "anetina" 10.03.07, 23:46
              nie piszemy tu o pytaniach typu, kiedy wprowadzać nowość i jaką do jadłospisu
              dziecka
              piszemy tu o takich "głupotach" jak uprać kupę
              jak założyć body - nha rajstopki czy pod

tak jakbym ja się pytała, czy założyć rajstopy dzisiaj big_grin
              • hipopotamama Re: "anetina" 10.03.07, 23:48
                A co? NIE ZAŁOŻYŁAŚ ??? smile
                • anetina Re: "anetina" 10.03.07, 23:52
                  nie, bo nie noszę big_grin
              • tiuia Re: "anetina" 11.03.07, 23:05
                To ja przypomnę takie stare mądre powiedzenie: 'Nie ma głupich pytań - są tylko
                głupie odpowiedzi'...
        • tina10121 "babie_lato1" 10.03.07, 23:40
          brawo, brawo, brawo!!!!! nie umiałam tak ładnie przemówić, moze teraz
          zrozumie,ze nie ładnie postąpiła pisząc ten wątek.
          • anetina Re: "babie_lato1" 10.03.07, 23:43
            ładnie czy nie łądnie

takie samo pytanie zadałam jak i inne big_grin
            • hipopotamama Re: "babie_lato1" 10.03.07, 23:47
              tylko z głupszym tytułem...tongue_out
              • anetina Re: "babie_lato1" 10.03.07, 23:50
                dlaczego z głupszym ?
                spytałam się, kto jest mamą?
                czasami mam wrażenie, że dziewczyny na forum
                szkoda tylko że te "mamy" mają często rozbieżne zdanie na dane pytanie big_grin
                • hipopotamama Re: "babie_lato1" 10.03.07, 23:51
                  anetina napisała:

> dlaczego z głupszym ?
                  > spytałam się, kto jest mamą?

A kto nie jest?
                  • anetina Re: "babie_lato1" 10.03.07, 23:54
                    no może właściwie powinnam inaczej napisać - kto wychowuje wasze dziecko - wy
                    czy forum
                    • tina10121 anetina 10.03.07, 23:55
                      a czego własciwie szukasz na tym forum??
                      • anetina Re: anetina 10.03.07, 23:56
                        czekam na poród big_grin
                        • tina10121 Re: anetina 10.03.07, 23:58
                          no to wszystko jasne
                          • karawana123 Re: anetina 11.03.07, 00:18
                            Po co w ogóle zakładasz taki wątek. Może niektóre rzeczy wydają Ci się
                            oczywiste, ale to forum jest do tego, że jak jakas mama czegoś nie wie to może o
                            to zapytać i oczekiwać ŻYCZLIWEJ odpowiedzi, a takie osoby jak Ty psują
                            atmosferę tu panującą. Jakby wszystko było takie oczywiste to by to forum nie
                            było potrzebne, a jak widać codziennie pojawia się wiele wątków, więc mało jest
                            takich mam, jak Ty, które wiedzą wszystko, bo podpowiada im to rozum. Gratuluję,
                            cieszę się, ze jesteś doskonała, ale toleruj osoby, które nie są. A na forum
                            weszłaś, żeby o coś spytać? Chyba nie.
        • jufalka Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 23:08
          podpisuję się
      • marychna31 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 11:42
        Czytam sobie i czytam Twój post i jakby nie patrzeć wynika z niego jedna
        mądrość: dzięki temu, ze nie radziłaś sie na forum Twoje dziecko jest
        samodzielne. Toż to genialne odkrycie! Powinnaś natychmiast opublikować swoje
        badania dotyczące zależności zaangażowanie matki w forum Gazety i samodzielności
        dzieckawinkŚwiat czeka na takie genialne w swej prostocie rozwiązania!!
      • marychna31 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 11:56
        > z pieluszki też się szybko wyuczył
        Chyba niespecjalnie szybko?wink
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=58173938&a=58598398
      • asia0212 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 15:58
        anetina napisała:

> nigdy nie musiałam go ganiać po pokoju, aby zjadło za mamusię
        > nie mam żadnej zarwanej przy Małym nocy
        Nic tylko Ci pogratulować udanego synka,ale uwierz mi każde dziecko jest
        inne.Mam trzy córki i każda inaczej spała,jadła,siusiała na
        nocnik,mówiła,czytała(średnia w wieku 4 lat) itp.Wymądrzanie się nic tu nie
        da.Niektóre mamy są młode bez wcześniejszego kontaktu z małymi dziećmi.Siedzą
        dziewczyny w domu i chętnie pogadają nawet o pierdołach.Nie bardzo wiem czego
        szukasz na tym forum,bo często gościsz na:ślub i wesele,samodzielna
        mama,emama,pierwsze dziecko.Skoro masz tak udane dzieci podziel się swoimi
        spostrzeżeniami,doradż dziewczynom,a nie krytykuj na forum na które praktycznie
        nie wchodzisz.
      • delfina77 Anetino, jesteś po prostu.... 11.03.07, 18:41
        Jak czytam wypowiedzi takie jak twoja to mi się normalnie nóż w kieszeni
        otwiera. Może po prostu masz mało problemowe dziecko i nie dręczy cię zbyt wiele
        wątpliwości, może wyniosłaś więcej wiedzy na temat wychowania dzieci z domu. Nie
        wiem, cieszę się że sobie radzisz ale z twoich wypowiedzi przebija głupie
        zarozumialstwo i nic więcej nie wnosisz na tym forum. Nie wiem w ogóle co tu
        robisz skoro tak świetnie sobie radzisz!! Forum jest dla ludzi, którzy mają
        wątpliwości w sprawie wychowania swoich dzieci, czasami pojawiają się mądre
        pytania a czasem mniej ale powiem ci, że sama często tu przychodzę i czytam
        różne wypowiedzi i wiele się nieraz dowiaduję, chociaż mam prawie trzydziestkę.
        Jeśli mnie jakiś wątek nie interesuje lub uważam go za infantylny to po prostu
        NIE WCHODZę zamiast mądrzyć się jak to matka powinna wszystko wiedzieć. Bo
        wcale tak nie jest, bycia dobrą matką też się trzeba nauczyć jak wszystkiego
        innego. A o tym, czy ty sama jesteś rzeczywiście taką dobrą matką za jaką się
        uważasz powie ci twoje własne dziecko za ileś tam lat, więc nie wymądrzaj się
        tak bo jest to niestrawne
      • tiuia Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 22:57
        Znaczy chciałaś się pochwalic! Trzeba było tak od razu, a nie zaczynać od
        ubliżania mniej samodzielnym mamuśkom.

Swoją drogą to chyba dobrze, że skoro się czegoś nie wie, albo ma wątpliwości,
        to się je rozwiewa, zanim podejmie się decyzję jak postąpić, nie wydaje Ci się?

A, jeszcze muszę dodać: ja jestem z tych może nie najczęściej pytających matek,
        ale za to dużo czytających o tematyce dziecięcej (to moje pierwsze dziecko i na
        początku praktycznie każda najprostsza czynność przy małym sprawiała mi
        trudność). Ale dziecka nie udało mi się mimo wszystko zepsuć: Tymon też wygląda
        na całkiem zadowolonego z życia i szczęśliwego pomimo takiej 'nieporadnej
        początkowo' mamy ;D
      • jufalka Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 23:04
        anetina a co ma wspólnego to że TY ZAWSZE WIEDZIAŁAŚ co robić i że masz grzeczne
        dzieci z tym że inne matki czasem nie wiedzą co robić mają wątpliwości i pytają
        np na forum? czemu się tak przechwalasz??? czemu obrażasz inne matki, że jak
        czegoś nie wiedzą to nie dorosły do bycia matką? patrz ty dorosłaś a one nie!
        nie wiem o co Ci chodzi wogóle po co to wypisujesz? dowartościowujesz się tak
        kosztem innych?
      • anuszkak26 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 13.03.07, 05:24
        To gratuluje że jesteś taka IDEALNĄ matka i masz takie genialne dziecko.Także
        nie rozumiem co robisz na tym forum skoro wszystko tak bezbłędnie Ci idzie?!
        Poprostu niektórzy nie potrafia funkcjonować bez dokopania innym.Bardzo dobrze
        że matki zadają pytania,nawet te najgłupsze!!!
    • figrut Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 00:38
      Anetina, chyba doczytałam, że masz dwoje dzieci. Ja mam troje, ale pamiętam jak
      mając w wieku 19 lat córkę miałam strasznie dużo dylematów "co wolno, czego nie
      wolno, jaka to jest wysoka temperatura u małego dziecka, a jaka jest tylko lekko
      podwyższona, z czego ugotować dziecku budyń - może być z paczki czy dać
      określoną ilość łyżeczek mąki ziemniaczanej, ile kaszki wsypać do 100 ml. mleka
      żeby nie była za gęsta, czy kichanie u noworodka to objaw choroby, czy też coś
      mu w tym nosie siedzi, smarować główkę dziecka oliwką czy lepiej nie sklejać
      włosków tłuszczem........." - celowo napisane w takim ciągu, bo młodej mamie
      myśli w głowie kołatają się jak taki właśnie ciąg. Fakt, istnieją też wątki
      debilne jak wspomniane już "body na rajstopki czy rajstopki na body" lub temat z
      ubiegłego roku "czym myjecie nocniki" - dla mnie najlepszy hicior smile)) To jest
      forum anonimowe i nie unikniesz tu zadawania głupich pytań, ale wiele z nich to
      pytania matek które naprawdę są w przysłowiowej kropce. Łatwo by mi było teraz
      wyśmiać te wszystkie DLA MNIE proste pytania, bo ma troje dzieci i pewne
      doświadczenia, ale i tak nie wiem wszystkiego. Jak by co, ze wsi pochodzę
      [przynajmniej 30 lat na wsi mieszkałam], a teraz się wstydzę, bo zamiast na wsi
      mieszkam w małym miasteczku i jest tu mentalność typowo małomiasteczkowa, ale
      nie oznacza to, że brak mi kultury i rozumu - to do kogoś, kto pochodzenie ze
      wsi zepchnął do rangi tego, komu słoma z butów wyłazi , nie do Ciebie Anetina.
      • anetina Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 09:39
        tak jak napisałaś mysli kołaczą się młodej mamie
        ale chodzi mi o pytania w stylu, jak sprać kupę, jak ubrać dziecko
        to, czym myje się nocnik - to są pytania całkowicie bez sensu

to tak jakbym też się miała zapytać - ubikację myjecie płynem czy wodą?
        ile razy dziennie?

rozumiem pytanie, jakim płynem
        jakim proszkiem ubranka się pierze
        ale każde dziecko i tak jest inne

mój Mały nie mógł jeść mleka modyfikowanego
        i chyba głupie pytanie - co ja mam dać dziecku do jedzenia - powinno paść z
        mojej strony big_grin

chodzi mi tylko o te bezsensowne pytania, które zaśmiecają forum
        przez które nie widać naprawdę sensownych odpowiedzi na konkretne pytania
    • wioleta.mg Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 01:34
      Skoro wszystko wiesz to czego szukasz na forum? Chciałaś dokopać innym, tylko
      po co???? Pozdrowienia dla Twoich dzieciaczków.
    • agaw_80 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 01:48
      chyba sie koleżnace nudzi. ciekawe ile nad tym myślała...
      idiotyczne pytania się zdarzają- dla mnie hit to było pytanie o rozmiar ubranek-
      jaki jest następny po 56, 62...ech. ale przynajmniej mozna się posmiać.
      poza tym fajnie jest podzielic sie róznymi prozaicznymi dylematami, ot tak dla
      samego wygadania się, szczególnie w sytuacji gdy przez cały dzień nie ma za
      bardzo do kogo buzi otworzyc
    • julka261 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 09:02
      jak Ci sie forum nie podoba to nie wchodź. Ja uwielbiam siedziec na tym forum
      bo to dla mnie jak spędzanie czasu z gromada dziewczyn przy kawce w knajpie
      (czytaj mój dom + moja kawasmile) i gadaniu o dzieciach i problamach jedne są
      zabwane drugie smieszne trzecie, bezsensowne czwarte np. dotyczą mnie ... wierz
      mi dla mnie forum do takie oderwanie chwilowe od obowiązków i ciagłego
      siedzenia w domku smile

pozdrwiam

• novaaga w.y.l.u.z.u.j.c.i.e... !!! 11.03.07, 09:38
      rany, każdy pisze i pyta o co chce, i nie każdy musi to czytać...od tego jest
      forum właśnie...wrzuć na luz
    • pmierzow Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 11:40
      Anetino, byc moze zanim urodzilas dziecko mialas szanse przyjrzec sie opiece
      nad niemowlakiem (tak jak Twoja 12-letnia siostra teraz) Ja jestem mama, nie
      bardzo mloda ale z pierwszym dzieckiem i z rodziny, gdzie od dawna nie bylo
      dzieci. Gdy urodzil sie moj Synek nie wiedzialam niemal niczego: jak przewinac,
      jak przebrac, jak pielegnowac pepek, jak skompletowac wyprawke... Dzieki forum
      nauczylam sie b. duzo, b. wiele skorzystalam czytajac watki, nawet te dotyczace
      tego, jak sprac kupe (no bo moze ktos ma patent lepszy niz ja?). Nie uwazam, ze
      to smieszne, czy glupie, jesli ktos pyta o to, czego nie wie nawet jesli
      kwestia dotyczy kolejnosci zakladania rajstop i body. Jesli pytanie mi sie nie
      podoba, po prostu na nie nie odpowiadam i juz.

Droga Anetino, troszke wiecej pokory by Ci sie przydalo. A zeby sie nie
      irytowac, to mysl sobie, ze jestes taka b. madra, a my glupie i nieoswiecone
      musimy pytac o podstawowe rzeczy, np. o to, czy podac dziecku marchewke...
      • anetina Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 13:26
        w moim otoczeniu akurat też nie było małych dzieci big_grin

>a my glupie i nieoswiecone
        > musimy pytac o podstawowe rzeczy, np. o to, czy podac dziecku marchewke...

czytaj ze zrozumieniem
        napisałam, że rozumiem pytania dotyczące kiedy podać nowość do menu dziecka
        nie rozumiem tylko sensu zadawania pytań, na które odpowiedzi znają już dzieci
        • pmierzow Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 12.03.07, 09:57
          "nie rozumiem tylko sensu zadawania pytań, na które odpowiedzi znają już
          dzieci "

Moim zdaniem nie ma pytan, na ktore odpowiedz znaja juz dzieci - powtorze, ze
          przed urodzeniem dziecka nie wiedzialam o dzieciach niemal nic, wiec pytanie o
          rzeczy dla Ciebie oczywiste, dla mnie jest istotne i mysle, ze podobnie jest z
          wieloma nnymi mamami, wiec zadajemy pytania i dobrze, bo dzieki temu uczymy sie
          i nie popelniamy bledow (albo popelniamy ich mniej)...

Do czego zmierza Twoja wypowiedz? Do tego, ze mam sie wstydzic, ze czegos nie
          wiem i ze nie mam intuicji, ktora mi to podpowie? A ja nie wiem i nie mam
          intuicji, za to mam zdrowy rozsadek, ktory mowi mi, ze jesli czegos nie wiem,
          to sie o to osob doswiadczonych pytam i juz...

Ja lubie ludzi zadajacych pytania, bo zadawanie pytan swiadczy o mysleniu i o
          otwartosci na swiat (dowiem sie jak to robia inni, moze maja lepszy pomysl,
          moze sie czegos naucze). A ze ludzie czasem pytaja o dziwne rzeczy, ba ja tez
          pewno w zyciu niejedno glupie pytanie zadalam, no i co z tego?
          • anetina Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 12.03.07, 10:01
            nigdzie nie jest napisane, że ktoś ma się wstydzić za jakiekolwiek pytanie smile
    • gem.gem Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 11:49
      lol... ale sie usmialam! anetina - pełna podziwu jestem! Ty to jesteś
      cudowna!(pff)wink
      hehe
      dobry topic dobry...
    • shady27 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 11:56
      anetina napisała:

> ubiera się tak samo jak dorosłego + jedna sztuka lub kocyk, jesli dziecko
      > jest w wózku

a guzik, jakbym dziecko ubrala tak jak siebie, dodala jeszcze cos plus kocyk to
      by dopiero byla jazda, darcie sie i mega spocenie. Ja jestem zmarzluch moje
      dziecko wrecz przeciwnie.
      • karawana123 shady27 11.03.07, 12:10
        Jak śmiałaś? skoro Pani Wszechwiedząca tak twierdzi tzn., że tak sie ubiera big_grin
        • shady27 Re: shady27 11.03.07, 23:23
          faktycznie, przegielam wink bije sie w piersi hihi
      • anetina Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 13:33
        > a guzik, jakbym dziecko ubrala tak jak siebie, dodala jeszcze cos plus kocyk
        to
        >
        > by dopiero byla jazda, darcie sie i mega spocenie. Ja jestem zmarzluch moje
        > dziecko wrecz przeciwnie.

następna - czytaj ze zrozumieniem

jedna sztuka lub kocyk
        a nie dodać coś jeszcze plus kocyk

to dziecko może się zgrzać na maksa
        chyba że należy do zmarzluszków
    • moj_login_moj Re: nie obrażając nikogo ... 11.03.07, 12:37
      Naprawde niektore pytania sa smiechu warte....ale tylko dlatego,ze dla nas te
      odpowiedzi sa oczywiste. "Jak przetyrzec zupke,zeby byla jednolita papka?"-my
      to wiemy,blender,sitko,mikser...ale moja przyjaciolka,ktora jest kompletna noga
      w sprawach domowych tego nie wie!
      Niektore mamy juz przed ciaza czytaja mase magazynow i ksiazek pt."Jak zrobic
      to,a jak tamto..",niestety w "praniu" wszystko wychodzi zupelnie inaczej. Ja
      sama czesto sie zastanawilam-boze jak ja ubiore dziecko?? Skad bede
      wiedziala,ze cos je boli?? ITD. Teraz kieruje sie instynktem,NIE P A N I K U J
      E, jak nie wiem ile dodac kaszki,czy kleiku do mleka...to dodaje tak dlugo,az
      jego gestosc mnie zadowoli.
      I radze to wszystkim nowym i "starym" mamusiom-BEZ PANIKI!!! i.....KORZYSTAJCIE
      Z WYSZUKIWARKI!!!!!!smile
    • joan2705 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 12:49
      Poczatkowo wydawalo mi sie, ze niektore pytania rzeczywiscie sa troche naiwne
      by nie powiedziec glupie, ale teraz jak tak sie nad tym zastanawiam to dochodze
      do wniosku, ze moze sa one po prostu nieprecyzyjnie zadane i przez to zle
      zrozumiane. Podalam wczesniej przyklad pytania, ktore kiedys mnie rozbawilo, na
      temat tego jak czesto zmieniac pieluchy. Moze tej dziewczynie chodzilo o to
      ile czasu pieluchy typu pampers "wytrzymuja" i nie przepuszczaja wilgoci, a
      to nie czyni juz tego pytania tak glupim.
      Inne pytania:
      - czy marchewka uczula? W dzisiejszych czasach wszechpanujacych alergii niemal
      wszystko moze uczulac wiec dlaczego z marchewka mialoby byc inaczej...
      - czym sprac kupe? A jesli mamie zadajacej to pytanie chodzilo o to jak sprac
      plame po kupie, ktora nie zeszla po upraniu spioszkow?
      Chyba wiec nie ma co sie spieszyc z wysmiewaniem roznych pytan.
      • anetina Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 13:36
        czyli morał z tego wątku - wystarczy precyzyjniej zadawać pytania lub korzystać
        z wyszukiwarki
        • pmierzow Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 12.03.07, 10:02
          "czyli morał z tego wątku - wystarczy precyzyjniej zadawać pytania lub
          korzystać z wyszukiwarki"

Wyszukiwarka rzeczywiscie sie przydaje smile
    • brunette23 do anetina... Kobieto, nudzi Ci się??? 11.03.07, 13:08
      to weź się za coś pożytecznego... Ty to dopiero masz zdolności do zawracania
      ludziom głowy głupotami, Twój post jest tak bezsensowny że nikt nie powinien Ci
      odpisywać, no ale normalnie chyba każdego korci, żeby Ci jego beznadziejność
      uświadomić... inne Mamy to przynajmniej piszą w konkretnych sprawach i otrzymują
      konkretne odpowiedzi, dowiadują się, porównują, podpatrują pomysły... no ale
      cóż, jaki wątek, takie posty... uncertain zazdroszczę nadmiaru wolnego czasu...
      • anetina Re: do anetina... Kobieto, nudzi Ci się??? 11.03.07, 13:37
        o tej porze, co watek zaczęty, to rzeczywiście mi się nudziło
        dzieciaki dawno spały
        M. miał swoje zajęcie
        big_grin

jeżeli jest beznadziejny - byłby od razu usunięty big_grin
    • kasiborek Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 13:10
      Problem polega na tym że ja jestem mamą i ja będę odpowiadać jak coś się dzieciaczkowi stanie. Jak ja się przeziębie to pal licho ale mała to koniec świata. Niby znam zasady np ubierania ale jak na spacerze zaglądam do innych wózków to ogarniają mnie wątpliwości więc czasami pytam nawet o rzeczy dla mnie oczywiste
      • sebaga Autorko wątku 11.03.07, 14:06
        Gratuluję zatem dzieciaczków, że takie fajne i wogóle. Ile w tym Twojej zasługi?
        Nie wiem, możliwe, że po prostu takie egzemplarze Ci się trafiły>

tylko jeden problem mają twoje dzieci: trafiła im się matka wredota i przekupa sad
        • pmierzow Re: Autorko wątku 12.03.07, 10:04
          "trafiła im się matka wredota i przekupa sad"

No juz bez przesady! Mnie tez watek zirytowal, ale taka "wycieczka" to troche
          za duzo.
    • ulfa Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 13:59
      Jeśli nie będziemy pytać to skąd mamy znać odpowiedzi? Nie o wszystkim piszą w
      książkach. Zawsze mnie uczono, że nie ma głupich pytań. I ciągle w to wierzę.
      Ja na początku byłam tak przejęta i przerażona, że pierwsze spacery z synkiem
      były konsultowane z koleżankami... czy dobre ubranka, dobry krem itd. Skąd ja
      to miałam wiedzieć? Nikt nie rodzi się mamą. Mamą się staje. Na to potrzeba
      czasu. Z czasem nabieramy doświadczenia. Jeśli jakieś pytania wydają ci się
      infantylne to ich nie czytaj.
      • luna333 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 14:13
        dowcip polega na tym że dziecko się rodzi bez instrukcji obsługi więc zajmowanie się nim jeśli nie ma się do pomocy kogoś bardziej doświadczonego w wiedzę może nastręczać pewne kłopoty. Sprawa spierania kupy wcale nie jest taka prosta bo zwykłe spłukanie i pranie ręczne w proszku dla niemowląt nie zawsze daje porządane skutki stąd ja zapierałam mydełkiem dla niemowląt i kupa znikała.
        Większość mam używa chusteczek dla niemowląt i ja też na początku się w nie zaopatrzyłam i co? dziecko uczulone na składniki - czym więc czyścić? najlepiej spytać kogoś kto miał podobny problem itd itp - uważam że forum nie jest wyrocznią - mama konsultuje ale zrobi jak zechce po przeanalizowaniu wypowiedzi iluś mamuś we wmiarę krótkim czasie. I co w tym złego że się ktoś pyta lub dzieli swym doświadczeniem? Wszystkiego trzeba się nauczyć - bycia dobrą mamą też bo sam fakt bycia mamą nie czyni kobiety wszystkowiedzącą - do tego jest potrzebne doświadczenie - po co zatem testować na dziecku skoro któś może doradzić i można uniknąć zasadniczych błędów?
    • mloda-ac Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 14:53
      Dziękuję Mamom, które odpowiadają na "głupie" pytania! smile
      Wróciłam ze szpitala i miałam problem z maleństwem.... Bardzo długo
      zastanawiałam się, czy zapytać-co mam zrobić. No i odważyłam się!Byłam MILE
      ZASKOCZONA, kiedy otrzymałam odpowiedzi i porad-bardzo mi pomogły!Lubie to
      FORUM!!! Nie wiem czemu psujesz atmosfere tu panującą. sad
      Po co czytasz to FORUM! Podziwiam, że wszystko wiesz! Ja i myślę, że
      jeszcze "ktoś" niestety nie wie... Cieszę się,że inne dziewczyny pomagają i
      dzielą się swoim doświadczeniem. Koleżanka jest zalogowana na innym forum-
      atmostera super! Nie ma czepiania się... smile A tu ... sad
      • iwo78 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 16:15
        mloda-ac napisała:

Koleżanka jest zalogowana na innym forum-
        > atmostera super! Nie ma czepiania się... smile A tu ... sad

A tu czasem jak zadasz jakieś pytanie (teoretycznie dla Ciebie normalne) to
        zostaniesz zjechana na maksa.... Nie zawsze trafisz tu z pytaniem, żeby
        odpowiedzi były miłe i sympatyczne.. Niestety taka jest prawda...
    • izka_o Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 16:07
      Że na angielski, a nie japoński chce synuś chodzić też sam wybrał? hmmm

Wątek wyglądał jak prowokacja, ale nawet fajnie wyszło.
      Dzięki za poruszenie temetu spierania kupy i luna333 dzięki za odpowiedź. hehe

Autorce wątku gratuluję fantastycznego INSTYNKTU, dzięki któremu wszystko wie,
      bo zakładam, że ta wiedza przecież nie z książek, czasopism, doświadczenia
      rodzinnego, czy forum.
    • asia0212 Re: nie obrażając nikogo - kto tu jest mamą !? 11.03.07, 16:21
      Nie miało być u góry.

anetina napisała:

> nigdy nie musiałam go ganiać po pokoju, aby zjadło za mamusię
      > nie mam żadnej zarwanej przy Małym nocy
      Nic tylko Ci pogratulować udanego synka,ale uwierz mi każde dziecko jest
      inne.Mam trzy córki i każda inaczej spała,jadła,siusiała na
      nocnik,mówiła,czytała(średnia w wieku 4 lat) itp.Wymądrzanie się nic tu nie
      da.Niektóre mamy są młode bez wcześniejszego kontaktu z małymi dziećmi.Siedzą
      dziewczyny w domu i chętnie pogadają nawet o pierdołach.Nie bardzo wiem czego
      szukasz na tym forum,bo często gościsz na:ślub i wesele,samodzielna
      mama,emama,pierwsze dziecko.Skoro masz tak udane dzieci podziel się swoimi
      spostrzeżeniami,doradż dziewczynom,a nie krytykuj na forum na które praktycznie
      nie wchodzisz.
    • jajofka ja wchodzę.... 11.03.07, 18:44
      żeby się pośmiać smile))))
      a z Autorką wątku się zgadzam. nieraz faktycznie są poważne pytania, ale
      najczęściej problemy tu poruszane mnie "rozwalają", poza tym bawi mnie, jak
      wszystkie na wszystkie "najeżdżają" smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka