Dodaj do ulubionych

umiejętności 6-miesięczniaka

05.04.07, 21:11
Witam, synek ma 5,5 miesiaca i tak sobie czytam co powinien już robic a on
wielu z tych rzeczy nie robi, tzn. nie robi mostku oglądajac świat do góry
nogami, nie wkłada nóżek do buzi i raczej mało sie nimi bawi, nie okręca się
z plecków na brzuszek, choc o dziwo wcześniej nawet to robił. Już głupieję,
czy moje dziecko jest opóźnione w rozwoju????
Jest poza tym pogodnym i wesołym chłopcem i niezbyt często może leżec na
płaskich powierzchniach ze względu na ulewanie.
Prosze napiszcie co robiły Wasze Maluchy w tym wieku....
Obserwuj wątek
    • zyrafa31 Re: umiejętności 6-miesięczniaka 05.04.07, 21:49
      jeszcze nie raczkuje ale sie czolga,wklada nozki do buzi,smieje sie do
      lustra,okrecanie sie zpleckow to zadna trudnosc dla niego.ale ja jak najwiecej
      zostawiam dziecko na podlodze.klade kocyk i zabawki i tobie radzilabym to
      samo,bo jak i gdzie ma nauczyc sie tych czynnosci.a to ze ulewa to nic ,kazde
      dziecko ulewa
      • kami75 Re: umiejętności 6-miesięczniaka 05.04.07, 21:52
        moja corcia owszem bawi sie nozkami, ale nie potrafi jeszcze siedziec ani
        obrocic sie z plecow na brzuch. za to z brzucha na plecy tak, bo nie lubi na
        nim lezec. nie raczkuje ani sie nie czolga, nie ma zebow, ale uwazam ze sie
        ladnie rozwija, jest wesola i kontaktowa
      • wioleta.mg Re: umiejętności 6-miesięczniaka 05.04.07, 23:09
        no tak!! to standard na tym forum!! aby pocieszyć martwiącą się mamę, trzeba
        jej dowalić i poprzechwalać się umięjętnościami swojego dziecka.
        pozdrawiam
        • miryw Re: umiejętności 6-miesięczniaka 05.04.07, 23:13
          Wioleta masz problemy z czytaniem? Przecież spa764 wyraźnie się pytała co
          potrafią inne dzieci, więc odpowiedzi są jak najbardziej na miejscu.

Spa764: nie ma się co przejmować, każde dziecko rozwija się inaczej. Jeśli
          rozwija się dobrze psychicznie - jest z nim duży kontakt, śmieje się itd, to
          poczekaj jeszcze i ciesz się, że dziecko jest tam gdzie je położyłaś wink
        • wioleta.mg Re: umiejętności 6-miesięczniaka 06.04.07, 01:17
          to było oczywiście do żyraf31
          • zyrafa31 Re: umiejętności 6-miesięczniaka 06.04.07, 02:30
            a co masz do mnie?
            • zyrafa31 Re: umiejętności 6-miesięczniaka 06.04.07, 02:46
              i tak jak miryw zauwazyla odpowiedzi sa jak najbardziej na miejscu.a jak masz
              problem ze zrozumieniem,no coz...kiedys pewna mama na forum doradzila mi zeby
              dziecko bawilo sie na podlodze,nie potraktowalam tego jako dowalanie tylko sie
              dostosowalam i mam efekty.a co chodzi wychwalanie sie to tak do konca nie mam
              czym bo niektore dzieci w tym wieku juz siedza moje jeszcze nie,tak wiec uwazam
              ze odpowiedzialam jak nalezy ale z toba chyba jest jakis problem
              • wioleta.mg Re: umiejętności 6-miesięczniaka 06.04.07, 15:10
                tak, tak, to zdecydowanie ze mną jest jakiś problem smile pozdrawiam, wesołych
                świąt życzę!
    • madzi1983 Re: umiejętności 6-miesięczniaka 05.04.07, 23:31
      nie jest opóźnione, powiem ci tak, moja mała ma 7 miesiecy, rzadko przekręca się
      z plecków na brzuszek, odwrotnie w ogóle, nózkami dopiero co zaczęła się bawić,
      nie raczkuje, na brzuchu nie lubi leżeć itd. I dzisiaj byłam u neurologa i
      powiedziła, że jest ok, że jest niewielkie opóźnienie, ale to o niczym nie
      świadczy, po prostu jdne się szybciej dzieci rozwijają a drugie ciut później.
      Jeżeli cię to bardzo martwi to zpytaj specjalisty, ale dziecko 5,5 miesięczne
      wcale nie musi jeszcze wykonywac tych czynności o których piszesz.
      • deela nie obraca sie 05.04.07, 23:56
        na palcach jednej reki moge policzyc ile razy to zrobili tylko z brzucha na plecy
        w dupie to ma
        stopami tez nie wykazuje zainteresowania
        mase czasu spedza na brzuchu i juz dawno doszedl do wniosku ze raczkowanie to
        jest to
        pare dni temu stwierdzil ze to nie jest to i probuje chodzic na czworaka
        rwie sie do siadania
        :o
        • mommy_b każde dziecko rozwija się w swoim tempie 06.04.07, 06:21
          Jedne dzieci stawiają na rozwój ruchowy a inne na mowę itp. moje dzieci
          niestety postawiły na ruch. Córcia ma teraz 6,5 m-ca raczkuje, siedzi sama,
          próbuje też siadać z pozycji do raczkowania, guga jak najęta. Ale nie wykazuje
          zainteresowania nóżkami, bardzo żadko na nie spojrzy czy złapie. I powiem
          szczerze, że niektore matki może i zazdroszczą tym co ich dzieci robią mając
          ileś tam m-cy, ale ja ososbiście jestem już wykończona wyczynami małej Łucji.
          Nie moge nawet spokojnie wyjść do łazienki, niby sama się łądnie bawi, ale łazi
          wszędzie, najczęściej w poszukiwaniu kabli, a ja musze non stop ją obserwować.

A dzieci są różne, córcia kuzynki męż a w wieku 6 m-cy łądnie sama siadała, ale
          nie raczkowała, lubiłą bawić się nóżkaim, a chodzic zaczęła niedawno, a ma
          teraz roczek. Także co dziecko to inny indywidualny jego rozwój.

Nie martw sie i korzystaj puki możesz big_grin

Pozdrawiam Beata
          • spa746 Re: każde dziecko rozwija się w swoim tempie 06.04.07, 08:48
            Dzieki dziewczyny,
            synek faktycznie niezbyt często miał okazję leżec na plaskich powierzchniach
            właśnie z powodu ulewania i to bardzo obfitego. Wczoraj miałam wizytę u
            chirurga dziecięcego i na szczęście nie trzeba jego ingerencji. On ulewa
            zdecydowanie więcej od przecietnego niemowlaka a trzymanie go w pionie to
            zalecenie lekarza i może to jest przyczyną, że wielu z tych rzeczy nie robi.
            Dziwi mnie tylko bo gdy miał 4,5 miesiaca to obracał sie z brzuszka na plecki i
            odwrotnie. Bardzo dużo z nami rozmawia, śmieje się, gdy przytrzymam go za nogi
            to sam już siada, bawi się grzechotkami i jest bardzo kochany ....
    • d.ziarkowska Re: umiejętności 6-miesięczniaka 06.04.07, 15:29
      mij dzis ma 5 mieszkow.. wczoraj sie majdnal z plecow na brzuch pierwszy raz co
      strasznie mnie przestraszylo bo byl wtedy sam na łózku,,, nie je nozek i tak
      poza tym to nic innego nie robi,, chwyta zabawki owszem ale nie tak jak
      wszedzie opisuja ze ma sobie sam wziąć nawet nie wiem jak mialby to zrobic bo
      na brzuszku rece zajete potrzymywaniem siebie a jak lezy to nawt ich nie
      widzi,, no jak ""siedzi"" to moglby ale te zabawki sie z suwaja. wiec tegio nie
      robi,,,
      • karawana123 Re: umiejętności 6-miesięczniaka 06.04.07, 17:21
        Tak jak niektóre mamy radzily, spróbuj jak najczęściej kłaść dziecko na
        podlodze. Tam łatwiej mu bedzie zdobywac i ćwiczyć nowe umiejętnosci. to się
        sprawdziło w przypadku mojej coreczki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka