Dodaj do ulubionych

do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty

09.04.07, 22:47
Przyjezdzamy na maj i czerwiec z Alexem do Polski z USA. Alex bedzie mial
wtedy 11-12 miesiecy.
W domu jest na Similacu zwyklym i jedzeniu gotowanym przeze mnie + czasem
sloiczek na wyjazdy (staram sie kupowac ekologiczne Earth's Best, a czasem
Gerbera). Uzywamy pieluch Huggies rozmiar 4 na 10-17 kg (ale chyba juz
niedlugo 5).
Alex nie ma alergii. Wszystko ladnie je. Jest wysoki (95%) i dosc "szczuply"
(55%).

I pytanie: doradzcie nastepujace produkty:
-pieluszki jednorazowe w rozsadnej cenie a nie przeciekajace na raczkujacym
bobasie, jaki rozmiar (patrz wyzej co do wagi) + jakie chusteczki do pupy.
-kremik i zasypka do pupy (tu uzywamy zyklego Desitinu cynkowego i zasypki
Johnsona z maka kukurydziana)
-mleko modyfikowane, tez standard, tez nie za drogo. Similac ktorego tu
uzywamy nie jest zbyt slodki.
-Sloiczki (ktorej firmy). Tu cena nie gra roli; zwracam uwage na prosta liste
skladnikow i potencjalna ekologicznosc.
-krem do opalania dla dzieci z wysokim filtrem.

Wiem ze pewnie kazda mama podpowie cos innego ale da mi to jakies rozeznanie
w tym co jest na rynku, zeby babcia mogla zaopatrzyc sie zawczasu w niezbedne
rzeczy.
Dzieki!
Obserwuj wątek
    • zuzalus Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 09.04.07, 22:57
      Polska to nie kraj trzeciego świata i naprawdę większość rzeczy kupisz takie
      jakie używasz w USA. Co do jedzenia to nie wiem coprawda co to Similac ale
      wnioskuje że to Sinlac lub coś podobnego firmy Nestle produkt zbożowy dla
      dzieci- dostępny w większości super i hipermarketów. Słoiczki to samo do wyboru
      do koloru firm różnych najbardziej popularne to gerber i hipp. Piluchy Huggies
      też dostaniesz, husteczki też jakie chcesz nivea, pampers etc. Nie wiem jakiego
      mleka używasz a w tu wybór też jest duży a może weź ze sobą poprostu (?)- my
      używamy bebiko ale nie wiem co synek pije i może lepij mu totalnie wszystkiego
      nie zmieniać. Kremiki, zasypki tak jak z husteczkami i innymi rzeczami jest w
      czym wybierać. Ja osobiście używam słoików i gerbera i hippa (wybieram smaki
      jakie lubi Mała), do pupy używam sudocreamu i żadnych zasypek, pieluszki
      pampers 4 active, mleko pije bebiko jak pisałam, uwielbia też kaszkę ryżowo-
      kukurydzianą nestle bifidus (nie jest słodka), kremu z filtrem Ci nie doradzę
      bo narazie nie używałam.
      Pozdrawiam
      Ola
      • englishinter Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 09.04.07, 23:11
        Sluchaj, wiem ze Polska nie jest krajem 3go swiata bo przyjezdzamy co roku, ale
        pierwszy raz z dzieckiem, a babcia to juz wcale nie ma zadnego rozeznania a
        prosila mnie o zrobienie listy czego bedziemy potrzebowac. Similac to popularne
        mleko modyfikowane (jedno z 2ch najpopularniejszych, drugie to Enfamil). Branie
        zapasu na 2 miesiace przy ograniczonym bagazu nie ma sensu, dlatego zadalam
        pytanie.
        Dzieki za Twoje podpowiedzi. Szczegolnie za ten nestle bifidus: brzmi ciekawie.
        • zuzalus Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 09.04.07, 23:15
          To był żart ale przepraszam mogło zabrzmieć jak atakwink Mleko enfamil tu kupisz
          spokojnie w aptece. Nestle bifidus u nas się super sprawdza. Może poproś jeszce
          babcię aby kupiła jakieś smakowe kaszki dla małego np. firmy nestle albo
          bobowita- wybór bardzo duży. Hitem u nas są też miśkopty takie ciasteczka dla
          dzieci no i koniecznie chrupki kukurydzianewink Mam nadzieję, że miło spędzicie
          czas w Polsce.
          Pozdrawiam
          Ola
    • jaga241 Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 09.04.07, 23:04
      Hej,
      Jeśli chodzi o pieluszki to Hugiessy dostaniesz tu bez problemu a cena z innymi
      np. Pampersami jest porównywalna. Choć najlepiej na jakąś promocję trafić wtedy
      można sporo taniej wyrwać a promocja jest gdzieś co chwilę jakaś.
      Kremy tutaj polecane - bez problemu kupisz w aptece - do pupki Bepanthen lub
      Alantan, tanie i bardzo dobre, ja używam Bepanthenu od urodzenia małej, zasypki
      Johnsona też bez problemu kupisz. Niestety nie znam cen bo nie używam.
      Mleka modyfikowane jakie są na rynku to Nan z Nestle, Bebiko, Bebilon ale
      Similac też kupisz. Osobiście podaję Nan3 - od 9 miesiąca.
      Słoiczki są z Gerbera, Hippa, Bobovity i pewnie inne. Ja generalnie Gerbera i
      Hippa kupuję bo moja mała te najbardziej lubi.
      Za kremem z filtrem dopiero się rozglądam więc sama Ci tu jeszcze nie doradzę.
      Generalnie w supermarketach jest spory wybór dla maluchów i na pewno znajdziesz
      wiele produktów które znasz.
      Życzę miłej podróży i mam nadzieję że pomogłam.
      pozdrowienia,
      Jaga241
      mama 10,5 miesięcznej Olki
      • englishinter Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 09.04.07, 23:15
        Dzieki, no pewnie ze pomoglas.
        Co do kremow z filtrem to mam troche obsesje ze wzgledu na to ze mieszkamy na
        pustyni, 360 dni slonca i zalecenie jest smarowac sie, a juz szczegolnie
        dziecko, nie tylko na plaze. A Alex ma jasna karnacje.
    • figrut Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 09.04.07, 23:12
      Zrób listę rzeczy jakie kupujesz w USA i zleć mamie kupienie je w Polsce. Czasy
      kiedy półki świeciły w Polsce pustkami już kilkanaście lat temu odeszły w
      niepamięć. Wszystko co napisałaś dostaniesz w Polsce i ceny również są
      przystępne. Trochę mylne wyobrażenie o Polsce jest w innych krajach. Polska nie
      stanęła z rozwojem w czasach kartkowych, kiedy to bez problemu było można kupić
      jedynie ocet i musztardę. Śmieszy mnie też przysyłanie paczek od ciotki z USA z
      różnymi ciuszkami [ona nadal myśli, że Polska to kraj trzeciego świata], bo
      prawdę mówiąc, w polskich sklepach jakość ciuszków bardziej mi odpowiada.
      • englishinter Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 09.04.07, 23:21
        Jak juz wspomnialam wyzej, ogolny stan zaopatrzenia w Polsce jest mi znany.
        Naleze do dosc nowej emigracji i moje wiezi z Polska sa mocne.
        Chodzi mi o to zeby mama nie wydala kupy kasy (i marnowala czasu) na wyszukane
        produkty, ktore tu z kolei sa standartem. Z tego co slysze, Similac na przyklad
        nie nalezy do popularnych.
        Bardzo prosze o niewrzucanie wszystkich emigrantow do jednego wora.
        • figrut Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 10.04.07, 02:11
          Przepraszam smile Zwykle jest niestety tak, że ludzie którzy dawno w Polsce nie
          byli myślą, że nadal panuje komuna i niczego nie można dostać. Mam przykład na
          mojej ciotce która z racji tego, że mieszka w USA i w Polsce nie była od wielu
          lat, jest przekonana, że u nas brakuje towaru i wciąż przysyła nam ciuszki po
          swoich wnukach które czasy świetności daaawno już mają za sobą smile Żadne listy
          nie są jej w stanie przekonać, że tu naprawdę wszystkiego jest opór.
    • zuzalus Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 09.04.07, 23:29
      Znalazłam coś o kremach z filtrem może się przyda:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=44687498&a=44687498
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=42512348&a=42531925
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=41342427&a=41342427
      Pozdrawiamsmile
      Ola
      • englishinter Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 09.04.07, 23:53
        Zuzalus, super linki. Wielkie dzieki.
        • saga5 englishinter gdzie konkretnie mieszkacie? 10.04.07, 01:11
          my od 9 m-cy mieszkamy w Kalifornii w Dolinie Krzemowej.
          Jestem mamą 6-cio letniego "zerówkowicza" i 4 miesiecznego bobaska.
          Też wybieramy sie do Polski ( w czerwcu) na długo wyczekane wakacje i spotkania
          z rodziną i znajomymi.
          Jeżeli masz ochotę to napisz do mnie na gazetowy bo tu gdzie mieszkam Polonia to
          znikomy promil...
          Pozdrawiam serdecznie
          Aga
          Adrian (19.02.2001)
          Anthony (08.12.2006)
          • pinkap Re: na lato do Polski 10.04.07, 01:50
            Witaj, ja pisze z Australiismile i tez wybieram sie na lato do Polski i tez jestem
            swieza emigracja, tutaj od 3 lat ( maz urodzil sie tutaj, a serce nie sluga....)
            Mamy 7 miesiecznego syneczka.Tez mam bardzo silna wiez z Polska i tez bywamy
            najczesciej jak sie da na poludniu Polski(a ty z jakiej czesci Polski
            pochodzisz?) Widzialam twojego synka na fotoforum, przekochany!!!! Bardzo
            przydatne informacje znalazlam dla siebie z pytania, ktore zadalas. Bardzo
            trafiony post, dziekismile
            W Australii tez mamy bzika na punkcie ochrony przed slonce - dziura ozonowa.
            Moja mama byla u nas akurat na australijskie lato i przywiozla mi Krem z
            faktorem 30 NIVEA BABY. Super sie sprawdzil, bylismy duzo na plazy, maly mial
            wtedy od 3 do 5 m-cy i swietnie byl chroniony. Zadnego podraznienia, a slonce
            mamy tu bardzo mocne. Zycze Ci milego pobytu w Polsce. Pozdrawiam serdecznie.
            Paulina
            • englishinter Re: na lato do Polski 10.04.07, 04:05
              Witajcie emigrantki! U mnie z sercem wyszlo podobnie jak u pinkap smile
              Wlasnie kapiemy i kladziemy spac nasze male kochanie: wiecej odpisze jutro.
              Na razie!
              • pinkap Re: na lato do Polski 10.04.07, 05:01
                Mozesz pisac na adres maila gazetowego. Spokojnej nocki. Pa
    • sabka22 Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 10.04.07, 09:17
      pieluchy:tez mozesz kupic tu huggiesy,husteczki polecam Nivea.
      krem i zasypka:zasypki nie uzywam a krem moze linomag jest dobry.
      Mleko:ja osobiscie dla roczniaka uzywam krowiego,a tobie polecam NAN lub
      bebilon te mleka nie są za słodkie.
      Słoiczki:gerbar lub hipp.
      Krem do opalania:nivea.Pozdrawiam!
    • anka19761 Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 10.04.07, 11:09
      Wydaje mi się, że parę podstwowych kosmetyków i pieluch na początek będziesz
      miał ze sobą i moze jak mama się ni eorientuje to lepiej sama skocz do
      pierwszego lepszego sklepu. co do kremu do "opalania" to ja dla niemowlecia
      kupuję tylko w aptekach, nazwy firmy nie pamiętam ale jest tego też sporo,
      wysokie filtry, do skóry atopowej i nie, dużo. Nie martw się, szybko zalatwisz
      sprawę. rozumiem twoje obawy, sama z malutką jadę na wakacje do hiszpanii i też
      przez forum orientowałam się, czy mają tam zupki w sloiczkach smile)))))) bez
      sensu oczywiscie, bo mają i pieluchy też wink)))) ale np dostalam informację ze
      najlepsze tam to dodot i fajnie. ja daję mojej misi HIPPY, chusteczki lubię
      Johnson's baby, pieluch papmersy, z pieluch mozesz kupić pampers ale active
      baby, to dla przemieszczających się. z takich "regionalnych" specjalności to
      mogę Ci polecić oliwkę w żelu "skarb matki", ja to w smyku kupuję. sudocrem do
      pupy też jest ok. nie wiem czy używasz takich rzeczy ale moze pomyśl o
      zaopatrzeniu się w takie środki typu lakcid, to środek stosowany podczas
      biegunek, wymiotów, pomaga odbudować prawidłową florę bakteryjną
      (zawiera "dobre" bakterie) i jest też polecany do podawania przed i po podróży.
      po prostu bakterie mamy troszkę inne i moze maly na nie zareagować. tak mi się
      nasunęło na myśl. moze sie przyda
    • anka19761 Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 10.04.07, 11:48
      a najlepiej to sama poczytaj i zamow www.hipernet24.pl/
    • englishinter podsumowanie 10.04.07, 18:39
      Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Szczegolnie link od anki pozwala obejrzec
      produkty; tutaj w wersji juz tylko z art. dzieciecymi (mam nadzieje ze sie
      wklei):
      www.hipernet24.pl/katalog.php?kat_id=1859
      A teraz podsumowuje to co napisalyscie, zwracajac uwage na najpopularniejsze
      odpowiedzi:

Mleko mod: Bebiko (troche slodsze), Bebilon 2 (od 4 mies) albo 3 (od roczku),
      Nestle Nan 3 (od 9 mies)

Sloiczki: Gerber, Hipp, Bobovita

Kaszki smakowe: Nestle, Bobovita. Mnie szczegolnie podoba sie (z opisu zuzalus)
      Nestle Bifidus ryzowo-kukurydziana

Kremy do pupy: sudocrem, Bepanthen (w aptece), Alantan (w aptece); zasypka
      Johnson's Baby

Pieluszki: Huggies, Pampers Active (chyba poprosze o pierwsza paczke wlasnie
      tych, a potem zobaczymy)

Chusteczki do pupy: Nivea, Johnson's baby

Kremy z filtrem: Ziajka, Dax Cosmetics, Nivea Baby (filtry miedzy 25 a 30)

Dodatkowo polecane: lakcid (na dostosowanie flory bakteryjnej), oliwka w
      zelu "Skarb matki"

I juz mam liste smile
      Dzieki!
      • utka2 Krem z filtrem 11.04.07, 08:53
        nam dermatolog dziecięcy zalecił LA Roche Posay z filtrem 60 - i to nie na
        wakacje nad Śródziemnym, tylko na wyjścia z domu w Polsce. Weź to pod uwagę,
        jeśli mały ma jasną karnację.
        • englishinter Re: Krem z filtrem 11.04.07, 19:17
          Filtr 60 - czyli bloker. Tez sie zastanawiam czy nie bylby lepszy, bo
          zamierzamy duuuuuzo spacerowac. Moze przywioze sobie mala tubeczke czegos stad
          a potem dokupie w Polsce jak sie lepiej rozejrze.
    • babie_lato1 Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 11.04.07, 08:21
      1. Pieluszki: Huggies są dostępne, ja używam pampersów 4+ (syn waży 10 kg, ma
      11,5 m-ca), roczniak już może używać 5 jeśli jest spory. Chusteczek też uzywam
      zielonych pampersa. Dobre też są nivei, cleanic. ODradzam Johnsona - moje
      dziecko uczuliły (znaczy dostał wysypki na pupie).
      2. Do pupy zdecydowanie polecam Linomag, do nabycia w aptekach, jest tani (7-8
      zł.) i dobry. Zasypki nie używam, w ogóle nie są one w Polsce dość popularne.
      Albo maść albo zasypka, inaczej wychodzą "kluchy".
      3. Używam mleka mod. NAN Ha 2, schodzi ono również najszybciej w naszym
      hipermarkecie (w mojej dzielnicy prawie w każdym mieszkaniu jest niemowlak).
      Dziecko me nie jest uczulone na mleko, ale pediatra zaleciła to, bo tak jest
      bezpieczniej. Może wybierz się z dzieckiem w Polsce do lekarza, który ustali mu
      dietę itd.?
      4. Słoiczki - moja pediatra poleca najbardziej Bobovitę, ja używam także
      Gerbera. HIPP z linii ekologicznej (bio czy jakoś tam) też jest OK, ale zasada
      jest taka, że etykiety tej firmy trzeba czytać (skład), bo czasami proponują
      dzieciom za wcześnie różne składniki. Roczniaka to chyba już jednak tak bardzo
      nie dotyczy. Niemniej jednak czytać etykiety warto.
      5. Krem do "opalania" raczej "nieopalenia" wink - ja używam Nivei, ale nie jestem
      jakoś szczególnie zachwycona - maże się, z trudem zmywa, nie jestem pewna, czy
      trochę nie uczula - przynajmniej mojego dziecka.
      Pozdrawiam i życzę udanego pobytu!
      • englishinter Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 11.04.07, 19:27
        Dzieki za rade co do pampersow Alex jest szczuply (w przeliczeniu z funtow ma
        okolo 11 kg) ale wysoki, wiec pieluszki musza byc dosc spore na dlugosc: hmm,
        czasem kupka jest juz na brzegu tej gumki na plecach big_grin
        Masci uzywamy na noc (nie ma odparzen, profilaktycznie) a zasypki w dzien bo
        ladnie wysusza teren po przetarciu chusteczka.
        Wykupilam ubezpieczenie, wiec chyba rzeczywiscie wybiore sie do pediatry. A
        etykiety czytam, oj, czytam. Jak znajduje na polce deserek typu "pudding
        waniliowo-brzoskwiniowy z czymstam" a lista skladnikow jest za dluga, to
        niestety ale wole zrobic mu cos sama. Te sloiczki to bardziej jako awaria.
        Dzieki wielkie wszystkim forumowiczkom za ich podpowiedzi. Jesli sie Wam
        jeszcze cos przypomni, dopiszcie prosze.
        • dominika0808 Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 12.04.07, 06:50
          taka tylko jedna moja rada: nie kupuj w Polsce Huggisow...a to dlatego,ze te z
          Usa i te w Polsce to dwie calkowicie rozne rzeczy...mieszkam w Stanach od kilku
          lat , mam 19 msc.synka...czesto latam do Polski wiec mam porownanie...poniewaz
          tutaj tez uzywam (a raczej moje dziecko wink Huggisow poprosilam mame zeby mi
          zrobila zapasy jak lecialam do Polski pierwszy raz i poprosilam od razu o
          wieksza paczke poniewaz bylam ich pewna... jakiez bylo wielkie moje
          rozczarowanie gdy okazalo sie ze polskie Huggis'y sa beznadziejne i bez
          porownania gorsze od tych amerykanskich, nawet opakowanie bylo inne nie mowiac
          o szczegolach takich jak rzepy czy chlonnosc...juz bardziej polecam pieluszki
          firmy Pampers, te z kolei byly o niebo lepsze niz te z Usa
          • dominika0808 Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 12.04.07, 06:55
            z kolei sloiczkowe jedzenie jest duzo , duuuuzo lepsze w Polsce i maja bardzo
            ciekawy i szeroki repertuar...polecam firme gerber i bobovita...nie bedziesz
            miala problemu ze znalezieniem czegos smacznego dla malucha...pozdrawiam
    • noovaa Re: do Polski z niemowlakiem: doradzcie produkty 12.04.07, 07:46
      Co do pieluszek: Mamy w polsce huggies i nie ma sensu zmieniać na inne.. dzieci
      lubią się uczulać na inne produkty do których nie są przyzwyczajone.
      Chusteczki: polecam Bambino (w pampers - cały płyn spływa na dół paczki.. inne
      albo wysychają albo źle się wycigają z paczki)
      Krem: Sudokrem (nie potrzebna zasypka)
      Mleko: Bebilon, jedno z droższych ale jednak dużo matek jest zadowolone.
      Słoiki: Bobofruit
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka