Dodaj do ulubionych

Główka w jedną stronę

18.04.07, 10:02
Moja córcia ma prawie 4 miesiące, podczas snu układa główkę w prawą stronę.
Kiedy zaśnie odracam jej głowę w drugą stonę lecz po chwili znowu ją odwraca,
z tego powodua ma lekko spłaszczoną czaszkę! Dodam, że kiedy nie śpi ten
problem nie występuje. Pediatra, do którego chodzimy stwierdził, że po prostu
bardziej lubi tę stronę i że z czasem to minie. Jednak nie daje mi to
spokoju, wiem żę są jakieś ćwiczenia. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • anjak27 Re: Główka w jedną stronę 18.04.07, 10:51
      Witam. U nas było tak samo, a nawet gorzej, bo synek nie tylko spał, ale i
      obracał ciągle główkę w prawo. Chodziliśmy na masaże, ale tobie proponuje abyś
      przestawiła łóżeczko aby główka była tam gdzie nóżki, u nas bardzo pomogło, bo
      jak synek chciał sobie pooglądać pokój a nie ściane to musiał się obrócić,
      układaj córcię też często na brzuszku, wtedy będzie ćwiczyć mięśnie karku i
      szyjki i łatwiej jej będzie kręcić główką i ją obracać (to nam polecił
      masażysta). A jak bardzo się niepokoisz to idź do rehabilitanta. Powodzenia
      • minia282 Re: do anjak27 Główka w jedną stronę 18.04.07, 11:02
        na czym polegał ten masaż bo ja też to przerabiam.
        Z tym że córka lubi leżeć na prawym boku ale za to jak sie zajmuje sobą to
        przekrzywia główkę w przeciwną stronę...
        pozdr
        • anjak27 Re: do anjak27 Główka w jedną stronę 18.04.07, 12:51
          masażysta kładł małego wpoprzeg łóżka do masażu, ja małego trzymałam za
          ramiona, a główka była poza łóżkiem i masażysta kręcił główką w jedną i w drugą
          stronę, następnie rozmasowywał mięsień na szyjce, bo był bardzo sztywny i potem
          od nowa. Wydaje się dość straszne, ale mój synek szybko się przyzwyczaił.
          Właściwie to płakał tylko na początku i potem znosił wszystko dzielnie. Byliśmy
          10 razy i teraz jest wszystko ok. Dzieci układają główkę w dana stronę, bo tak
          mogły być ułożone w brzuszku i się przyzwyczaiły. Jak masz jakieś pytania to
          chętnie odpiszę, pozdrawiam
        • anjak27 Re: do anjak27 Główka w jedną stronę 18.04.07, 12:53
          Jeszcze jedno, podkładanie pieluch zwiniętych też nic nie dało bo się urwis tak
          wiercił że postawi na swoim, zresztą masażysta mi powiedział że lepiej często
          kłaść na brzuch to bardziej pomoże.
          • minia282 Re: do anjak27 Główka w jedną stronę 18.04.07, 14:21
            Właśni mi sie córka tak ułożyła w brzuchu że ma aż asymetrię ciała...
            w przyszłym tygodniu zaczynamy rehabilitacje ale jakoś sobie tego nie wyobrażam
            bo ona jest taka że nikt obcy nie moż sie do niej dotknąć i nie da ze sobą nic
            robic.
            A ile miał twój maluch jak zaczeliście rehabilitację?
            • anjak27 Re: do anjak27 Główka w jedną stronę 18.04.07, 16:32
              My zaczeliśmy jak mały miał 2,5 - 3 miesiące, zresztą jak czekaliśmy na swoją
              kolej to nie słychać było aby inne dzieci, w różnym wieku strasznie płakały,
              więc myślę że rehabilitanci i masażyści po prostu mają już wprawę w zajmowaniu
              się maluchami, zresztą u nas masaż trwał jakieś 10 min więc nawet dla
              niecierpliwca to nie jest długo. Życzę powodzenia
    • mariuszmaszynista Re: Główka w jedną stronę 18.04.07, 10:52
      Witam moje dziecko też głowe bierze na jedną stone .ma lekko spłaszczoną ,robie
      mu podpórke i podkladam mu pod poduszke wałek aby głowe brał na drugą
      strone .pomaga.Pozdrawiam Maria smile
      • minia282 Re: Główka w jedną stronę 18.04.07, 11:04
        W moim przypadku nic nie pomaga żadne podkładanie bo i tam mała cholerka się
        ułoży po swojemu...odchyli głowę do tyłu i postawi na swoim.
    • nefretete323 Re: Główka w jedną stronę 18.04.07, 13:03
      Spróbuj odwrócić łóżeczko w drugą stronę. Nam w szpitalu mówiła położna by tak
      robić, ponieważ dziecko odwraca się w stronę otoczenia. Jeżeli nie pomaga to
      poradź się specjalisty - neurologa.
    • osmag Re: Główka w jedną stronę 18.04.07, 13:30
      Jeżeli zmiana strony w łóżeczku nie pomaga, to myślę że dobrze wybrać się do
      fizjoterapeuty, aby pokazał ćwiczenia odpowiednie dla dziecka. Podkładanie
      podpórek niesie ze sobą ryzyko utrwalenia problemu. Dzieci bardzo często czując
      taką podpórkę pchają w tę stronę i utrwalają takie ustawienie głowy.
      • minia282 Re: Główka w jedną stronę 18.04.07, 14:23
        Zgadzam się z osmag one rąbią wtedy to na siłę bo czują opór...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka