Dodaj do ulubionych

Dokarmianie

19.05.07, 19:02
Gdy córka skończyła 2 miesiące zaczął zanikać mi pokarm. Pediatra przepisał
mi Bebilon pepti 1 i kazał ją dokarmiać. W nocy podaje córce butle mleka
modyfikowanego w dzień wisi na cycuszku i to dosłownie wisi bo pokarmu mam
mało wiec wcale się nie najada a w dzien butli nie chce ruszyć. Czy mogę
zacząć powoli rozszerzać dietę dziecka ? Obecnie ma skończone 14 tygodni.
Obserwuj wątek
    • monikaa13 Re: Dokarmianie 19.05.07, 19:05
      2 miesiace i 14 tygodniu cos nie tak, pewnie pomylka ale dosc istotna
      • mamula_to_ja Jaka pomyłka? 19.05.07, 19:11
        Pokarm zaczął zanikać kiedy Maleńka miała 2 miesiące teraz ma 3 miesiące i 2
        tygodnie. Wszystko się zgadza smile
    • ados.ka Re: Dokarmianie 19.05.07, 19:07
      moze wejdz na forum karmienie butelka i zapytaj pani doktor, ona najlepiej ci
      odpowie.
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=632
      skopiowalam adres, mam nadzieje ze dobrze....
    • mamula_to_ja Re: Dokarmianie 19.05.07, 19:14
      Spróboj dawać mleko z kleikiem ryżowym w ciegu dnia z łyżeczki,może z niekapka.
      Warto spróbować wszystkiego smile Aha-moja córeczka dostała pierwsze jabluszko
      własnie jak miała 3 i pół miecha.

I faktycznie zapytaj na forum karmienie butelką. Goraco je polecam.Pani doktor
      odpowiada wszystkim!!! smile
      • ivax2 Re: Dokarmianie 20.05.07, 12:04
        Ja wczoraj podałam mojej Zuzance 2 łyżeczi soku wyciśniętego z jabłka. O dziwo nie krzywiła się smile w przyszłym tygodniu podam jej soczek z marchewki. przecierów boję się jeszcze dawaćsmile
    • pacsirta Re: Dokarmianie 19.05.07, 21:20
      A czy ona aby na pewno dobrze (efektywnie) ssie? Pokarm nie zanika tak po
      prostu, tym bardziej jeżeli piersi są stymulowane przez cały dzień. Czy
      konsultowałaś się z jakąś poradnią laktacyjną?
      • ivax2 Re: Dokarmianie 20.05.07, 11:58
        Rozmawiałam z pediatrą. Też się dziwiła że mimo ciągłego "dujdania" cysia przez małą mam mało pokarmu. Ostatni raz daje cycusia córce koło godziny 21.00, wysysa obie. następne karmienie jest między 1 a 2 w nocy i wtedy dostaje butle. Około 4 rano ja przepajam herbatka koperkową i dopiero około 6 rano dostaje cyca. Rano czuję że moje piersi są pełne, jedną podaj małej a z 2 ściągam pokarm. I mimo całonocnego niekarmienia piersią jeszcze nie udało mi się ściągnąć więcej niż 110 ml. Wieć ile mogę mieć pokarmu jak daję jej w dzień cyca mniej wiecej co 1,5 maksymajnie co 2 godziny ?? - mało sad
        • mika_p Re: Dokarmianie 20.05.07, 12:21
          Więcej.
          Po pierwsze, laktator to nie jest narzędzie do sprawdzania, ile dziecko dostaje
          mleka, bo żadna taka maszynka nie może się efektywnością równac z dzieckiem,
          chocby dlatego, że wydzielanie hormonów odpwoeidzialnych za produkcję mleka
          jest po częsci kwestią psychiki - laktator nie pachnie dzidziusiem, nie budzi
          czułosci, wiec mleka z maszyny jest mniej niż w brzuchu samodzielnie ssącego
          dziecka.

Po drugie, mleko robi się głownie podczas ssania. A pełne mleka piersi są
          oznaką nieunormowanej laktacji.
          Jesli to co napisałas wyżej opisałas pediatrze i on twierdzi, ze butla jest
          konieczna - to się nie zna. Spokojnie zamiast pepti i herbatki możesz podawac
          pierś, dziecku wystarczy. Naprawdę ssie lepiej niż maszyna. Poza tym piszesz o
          przerwach miedzy karmieniami - 1,5 h to nie jest mało. W normie, rzekłabym.
          Nawet u trzymiesięczniaka.

Przedwczesne rozszerzanie diety może dziecku zaszkdozić. Mleko matki nie.

Jesli córka dobrze przybiera na wadze, to karm ją piersią, zamiast pepti i
          herbatki, i pogadaj z doradcą laktacyjnym, zamiast z pediatrą, który sie nie
          zna.
          Miękkie piersi nie onzaczją, że pokarmu jest za mało - miękkie piersi
          oznaczają, ze potrafią produkowac tyle, ile dziecko potrzebuje, a potrzeby
          dziecka odczytują z czestotliwosci i siły ssania.
    • jakw Re: Dokarmianie 21.05.07, 21:11
      A bebilon pepti to nie jest przypadkiem mleko dla alergików? W takim przypadku
      lepiej poradzić się specjalisty o rozszerzanie diety (zwłaszcza, że chcesz to
      robić wcześniej niż "ustawa przewiduje"; alergikom raczej rozszerza się dietę
      później niż wcześniej). A jedzenie co 1.5-2 godziny wcale tak tragicznie nie
      wygląda.
    • miniuszka Re: Dokarmianie 23.05.07, 12:09
      Nie polecam rozszerzania diety, bo dziecko jest jeszcze za malutkie a poza tym
      jeszcze sie w życiu najje innych pokarmów. Co do zanikającej laktacji, to miałam
      podobny problem jak malutki mój miał trzy tygodnie- dokarmiałam na noc 1 butlą
      bebilonu 1. Pediatra wyjaśnił mi że to nie tyle brak pokarmu co zwiększenie się
      chwilowe zapotrzebowania maluszka na pokarm - taka sytuacja może się ponoć
      powtórzyć około 3 miesiąca, więc może u ciebie jest podobnie. Nie poddawaj sie,
      przystawiaj dziecko do piersi na każde żądanie choćbyś miała karmić cały dzień,
      ja odstawiłam małemu butlę po 4 tyg. i teraz wystarcza mu już tylko moje mleczkosmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka