Dodaj do ulubionych

siedziec!!!!!!!!

25.05.07, 18:32
moj 5 mies dzidzius chce tylko siedziec.nie podoba mu sie juz noszeni na
rekach bo o lezeniu to juz mowy nie ma.nie wiem czy moge go juz sadzac?mimo
ze sam chce,potrafi jest silny i duzy,ma 9 kg,boje sie,mysle ze jest jeszcze
troch za "mlody".czy mam racje?co wy zrobilyscie w takiej sytuacji?lekarze
mowia nie stopowac dziecka,ale...
Obserwuj wątek
    • noovaa Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 18:44
      jeśli siedzi sam to niech siedzi.
      • beniusia79 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 18:47
        dziecko moze siedziec dopiero wtedy gdy samo SIADA, czyli nie jest sadzane.
        mysle, ze twoj maluch ma jeszcze na to czas...
        • karawana123 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 20:02
          Jak da radę sam usiąść to niech siedzi. Jeśli nie potrafi samodzielnie usiąść
          lepiej go nie sadzać
        • luna991 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 20:35
          przecież dziewczyna pisze,że sam potrafi,jest silny...
          • karawana123 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 20:37
            no to skoro potrafi to nie ma żadnego problemu. Silne dziecko smile
    • mika_p Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 19:17
      Jak tak bardzo chce siedziec, to niech sobie usiądzie.
      Jak nie daje rady, to niech kombinuje inaczej.
      • ellana1 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 21:16
        Ale autorka wątku pyta czy może już go sadzać ...
        Czyli sam nie siada . Jeśli sam nie siada to nie wolno go sadzać . Co z tego ze
        posadzony posiedzi przez jakiś czas . Jesli nie siada sam to sadzać nie wolno .
        • elusia22 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 21:35
          A mi tam lekarka powiedziała, że mogę sadzać - choć usiąść sam nie potrafi,ale
          jak się go posadzi to siedzi stabilnie i nawet jak się pochyli po zabawkę do
          przodu to na luzie się podeprze i zaś usiądzie- tylko muszę go obłożyć
          poduszkami w razie zmęczenia i jak będę widzieć, że pada do przodu i nie ma
          siły to wtedy mam go wziąć aaaa no i jak najwięcej ma leżeć na brzuchu - żeby w
          końcu sam się nauczył siadać; i nawet moj już coś zaczyna kombinować i podnosi
          dupencję i się turla na boki ale coś mu jeszcze nie wychodzi hehe.Pozdrawiam
          • ellana1 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 21:47
            A ja rozmawiałam z lekarzem i powiedział kategorycznie ze na siłę sadzac nie
            można . I nie wolno podpierac dziecka poduszkami . To co wtedy robi to nie jest
            siedzenie tylko jakaś wymuszona pozycja do ktorej jeszcze nie jest gotowy . Jak
            siadzie sam znaczy ze siedziec moze .

I co siedzi tak długo az już nie ma siły i dopiero wtedy go kładziesz ???
            Przeciez może sobie cos uszkodzic . To nie jest dobre dla dziecka .

• elusia22 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 21:57
              Słuchaj skoro on tak chce to co mam zrobić? Nie sadzać go? jężeli jest w
              pozycji półleżącej to i tak sam usiądzie!!!!Poprostu siedzi ładznie ale usiąśc,
              powtarzam uśiąścć sam nie potrafi. A jak siedzi a wkoło ma poduszki to nie
              znaczy,że leży na nich jak powykręcany , on SIEDZI a poduszki są po to żeby
              zamortyzować ewentualny upadek_ co mu się jeszcez nie zdarzyło!!
    • elusia22 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 21:59
      Widzisz tylko nie dodałam , że mój mały ma 7 miesięcy ale i tak siedział sobie
      odkąd miał 5,5 miesiąca.
    • joan2705 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 22:00
      Powtorze znane stwierdzenie: kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tempie. Jesli
      Twoj maluch potrafi i chce siedziec to znaczy, ze nie jest na to za mlodysmile
      • ellana1 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 22:09
        Moj chciał siedziec jak skonczyl 4 miesiace . I co miałam zrobić ? Sadzać go ?
        Podnosił się z pozycji połleżacej ale siadł sam dopiero jak miał trochę ponad 7
        m-cy - sam siadł czyli z pozycji do raczkowania usiadł i nie przewrocil się do
        tyłu albo na bok .

Zapytaj lekarza specjalistę - powie ze nie wolno podpierac dziecka poduszkami .
        Możesz w ten sposob opoznic jego naturalny rozwoj . Moze nie chciec sam
        siadac . Bedzie tylko siedzic podpierany - nie bedzie musiał się wysilic ,
        zmobilizowac miesni do wysiłku bo i tak ma to co chce siedzi . Czyli sam nie
        musi robic nic w tym kierunku , ktos go sadza i jest zadowolony .
        A jesli podpierany poduszkami się męczy , zaczyna sie pokładac znaczy to ze nie
        jest gotowy , obciazony jest jego kregoslup , nadwyrezone miesnie .
        • elusia22 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 22:15
          Ale Ty dalej nie rozumiesz,że ja go nie podpieram tylko obkladam żeby nie
          rozwalił sobie buziuli a tak to on nawet bez poduszek pięknie siedzi !!!!! A z
          tm wysilaniem to bynajmniej u mnie nie masz racji bo kombinuje z pozycji na
          brzuchu siadać(i lubi leżeć na brzuchu),ale jeszcze samemu mu nie wychodzi żeby
          się podnieść ae już na dniach powinno mu się udać.I tyle!
          • ellana1 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 22:29
            Ok . Ja nie wiem jak to u Was wygląda .
            Wiem tylko tyle ze miałam wbite do głowy : nie sadzać . Moj synek jak miał
            skonczone 6 m-cy posadzony mogl siedziec (ja sama tego nie robilam ale mam
            rodzine - uswiadomieni przestali go sadzac) . Wiem ze gdyby tak dluzej
            posiedzial po jakims czasie by się zmeczyl i poleciałby na buzie lub na bok bo
            do tego siedzenia jeszcze przygotowany nie był .
            Nie sadzałam tylko czekałam . Skonczyl 7 m-cy i ładnie usiadł . I widac było
            roznice między tym ``siedzeniem``jak został posadzony a tym siedzeniem
            właściwym .
    • asta6265 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 22:23
      jak najbardziej możesz go sadzać jeśli sam sobie ładnie siedzi. mój synek jest
      pod stałą opieką rehabilitanta i właśnie pani wzoraj powiedziała że może sobie
      siedzieć ile chce, a dodam że sam jeszcze nie wstaje do siadania.jak się zmęczy
      to podeprze się rączką albo samo się położy, a w ten sposób wzmacnia sobie
      mięsnie grzbietu
      • ellana1 Re: siedziec!!!!!!!! 25.05.07, 22:37
        Nic sobie nie wzmacnia !
        Wszyscy rehabilitanci mówią nie sadzac a Twój mówi ze może siedzieć do woli ???
        Dziecko które samo nie siada ???

Dziecko autorki wątku ma 5 miesięcy , samo nie siada czy ten rehabilitant
        powiedziałby ze może siedzieć do woli ??? Ja bym chyba zapytała innego
        rehabilitanta .
        • elusia22 Re: siedziec!!!!!!!! 26.05.07, 08:31
          Po 1 tak jak ktoś już tu napisał- każde dziecko jest inne a i moja lekarka i
          tyen rehabilitant chyba lepiej wiedzą,bo widzą co dziecko poptrafi!!
          • asta6265 Re: siedziec!!!!!!!! 26.05.07, 09:47
            ellusia22 w zupełności się z Tobą zgadzam
        • asta6265 Re: siedziec!!!!!!!! 26.05.07, 09:46
          jak chcesz to ty zaczerpnij wiedzy od jakiegoś innego rehabilitanta, chociaż z
          tego co piszesz WSZYSCY REHABILITANCI , to nie wiem czy znajdziesz jeszcze
          jakiegoś który by Cie uświadomił w tej kwestii
    • anuszkak26 Re: siedziec!!!!!!!! 26.05.07, 09:51
      Mój synek 4,5 mieś też chce tylko siedzieć.Pediatra pozwoliła tylko poradziła
      podtrzymywać plecki.Mój jak sie siedzi to wyje.
      • elusia22 Re: siedziec!!!!!!!! 26.05.07, 10:02
        Dlatego każdy kto ma z tym problem, tzn. nie wie czy może sadzać dziecko czy
        nie po prostu niech zapyta się swego lekarza-on powienien to wiedziec najlepiej!
        Zresztą moim zdaniem to dziecko wie najlepiej kiedy może sobie na ten rarytas
        pozwolić hehe! Mój teraz siedzi i się bawi zabawkami!!!!!!!!
        • ellana1 Re: siedziec!!!!!!!! 26.05.07, 12:35
          Tak właśnie dziecko wie kiedy może sobie na ten rarytas pozwolic . Jak sam
          siądzie to znaczy ze wtedy może .

Ale ja już się w temacie nie udzielam . Napisałam swoje . Kazdy robi co chce z
          własnym dzieckiem . Jesli czujecie ze 5 miesieczniak moze siedzies mimo tego ze
          sam nie siada to sadzajcie .
          Ja uważam ze niczego złego nie robiłam . Mój syn cały czas bawił się na
          podłodze , pełzał , raczkował wreszcie jak wycwiczył sobie miesnie usiadł .

Mimo tego ze sam potrafił utrzymac się przez jakiś czas w pozycji siedzące ja
          czułam ze niewłasciwe jest sadzanie jesli sam się w tej pozycji nie znalazl .
          Czułam ze jego miesnie nie sa do tego przystosowane , kregosłup na tyle
          sztywny . I niewazne ze przez jakis czas potrafił ``siedziec`` - wtedy to nie
          mialo nic wspolnego z prawdziwym siedzeniem .
    • brunette23 wbrew niektórym nieprawdziwym opiniom tutaj... 26.05.07, 13:47
      jeśli posadzony siedzi sam kilka, kilkanaście minut, niczym nie obłożony
      oczywiście, stabilnie czy tez siedząc potrafi sięgnąć zabawkę, itd., to może
      siedzieć... moją córkę posadziłam najpierw 3 razy w odstępach 2-tygodniowych, 2
      razy poleciała na bok, za trzecim razem siedziała kilkanaście minut i od tej
      pory sadzałam Ją w domu i na spacerze jeździła już w spacerówce na siedząco...
      gdy się zmęczyła lub Jej się znudziło i poleciała na bok przewracała się na
      brzuch i zajmowała się zdobywaniem świata w tej pozycji, zresztą tak spędzała
      czas najczęściej i tę pozycję polecam... natomiast samodzielne siadanie,
      najczęściej właśnie z leżenia na brzuchu, to dopiero następna umiejętność, moja
      córka na przykład zdobyła Ją jakiś miesiąc czy półtora po tym jak już umiała
      siedzieć... skąd Wam się wzięło że dziecko najpierw samodzielnie siada a dopiero
      wtedy może samodzielnie siedzieć? nigdy o czymś takim nie słyszałam...
      pozdrawiamy! smile
      • wezi79 Re: wbrew niektórym nieprawdziwym opiniom tutaj.. 26.05.07, 14:23
        Witam.Mój syn nie siedział samodzielnie dopóki nie skończył 8 miesięcy.
        Najpierw zaczal raczkowac i dopiero z tej pozycji usiadł. Nie jestem jednak
        radykałem - wcześniej maluch siedział u mnie na kolanachsmile Z podparciem, w
        pozycji półleżącej.Pozdrawiam.
        • zona757 Re: wbrew niektórym nieprawdziwym opiniom tutaj.. 28.05.07, 09:43
          dzieki Wam wszystkim.nadal mam wrarzenie ze mimo wielkich checi mego synka nie
          powinnam go sadzac.poczekamy jeszcze troszka(tak jak na 1. jedzonko nie z cyca)
          a tym slodszy bedzie owoc.trzeba bedzie twrda byc.pozdrawiam
    • ewa_84 Re: siedziec!!!!!!!! 28.05.07, 12:28
      Mój synek ma 10 m-cy i z pozycji stojącej usiądzie a z innej nie a siedzi super
      już od 6 m-ca i go sadzam to się bawi a jak mu sie nudzi to zaczyna raczkować w
      inne miejsce i tam wstaje i dopiero ewentualnie znowu usiądzie. A wracając o
      ematu to ja sadzałam jak tylko umiał posiedzieć stabilnie bez podpierania
      • aghatta1 Re: siedziec!!!!!!!! 28.05.07, 18:56
        sadzać jak sam siada ... super, ciekawe co zrobic z 8mio miesięczniakiem , który
        od 6go mies zycia pewnie siedzi posadzony, a sam nie umie siadać. Przeciez takie
        duze dziecko nie chce juz leżeć. Mój synek na siedząco sie bawi, jeździ w
        spacerówce i trudno, tez przeczytalam tu, ze ma siedzieć dopiero jak sam
        usiądzie, ale to niemożliwe.
        • delfina77 Re: siedziec!!!!!!!! 28.05.07, 19:12
          No jasne, moja córa też nie lubi tylko leżeć choć sama jeszcze nie siedzi więc
          sadzam ją z podparciem, w spacerówce też jedzie w pozycji półsiedzącej a jak
          zaśnie to rozkładam wózek na leżąco. Żal mi dzieciaków, które widuję na
          spacerach, czasem są to duże, siedmiomiesięczne "klocki" wożone płasko w gondoli
          - nic nie widzą a na dworze tak cudnie! Kobiety, nie popadajcie w paranoję,
          szkoda dzieci
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka