Dodaj do ulubionych

skupianie wzroku

31.05.07, 09:29
Dziewczyny kiedy wasze dzidziusie zaczeły cieszyc sie na wasz widok i skupiać
wzrok na przedmiocie przystawionym przed oczyma. kiedy zaczynaja wodzic
oczyma np.za zabawką? Moja maleńka ma 5 tyg i niestety nie patrzy na
podstawiony przedmiot. Zaczynam sie martwić.
Obserwuj wątek
    • nulka83 Re: skupianie wzroku 31.05.07, 10:08
      niestety nie pamiętam kiedy moja zaczeła skupiac wzrok ale jestem pewna ze była
      strsza niż 5 tygodni, jesli cie to martwi to spytaj pediatry.
    • osmag Re: skupianie wzroku 31.05.07, 10:21
      W 6 tyg. większość dzieci zaczyna na chwileczkę skupiać wzrok i najchętniej
      robi to obserwując twarz ludzką. Pierwszy uśmiech pojawia się ok. 2 mies.
      Najlepiej jak przytrzymasz główkę dziecka i pochylisz się nad nim.
    • ikabg Re: skupianie wzroku 31.05.07, 16:04
      Moja niunia ma 6 tyg i 4 dni. Od ok 1,5 tyg skupia wzrok na twarzach i innych
      pokazywanych jej przedmiotach, od ok tygodnia uśmiecha się na widok mojej lub
      mojego męża twarzy.
    • nataliak9 Re: skupianie wzroku 31.05.07, 21:52
      moja dosyć szybko zaczeła się interesować rzeczami kontrastowymi i wzorzystymi,
      więc pokazuj jej takie. co do uśmiechu to na poczatku specyficznie otwierała
      pysia bezgłosnie i mój mąż twierdził, że to własnie jest usmiech, miała wtedy
      około 5-6 tyg, potem stopniowo ten wyraz przerodził się w taki prawdziwy słodki
      usmiech. teraz ma 10 tygodni i od 3 tyg usmiech się do róznych rzecz np.
      kolorowego kota czy zaswieconej lampy, do nas też oczywiście.zobaczysz z
      tygodnia na tydzien twoje dziecko się na pewno rozkręci.
      • anna.kolodziejek Re: skupianie wzroku 01.06.07, 10:59
        Moj synek(5,5 tyg) od jakiegos 1,5 tygodnia skupia wzrok i odkreca glowke za
        pokazywana zabawka. a od paru dni jak np. go przewijam i poloze obok niego
        misia, patrzy na niego, traca raczka i zaczyna wydawac z siebie rozne dzwieki,
        tak jakby "zaczepial" misia. zdarza sie czasem ze "zapieje" do niego lub jak ja
        cos do niego mowie. z dnia na dzien dzieciaczki ucza sie czegos nowego.
        zobaczysz ze Twoja Mala juz niedlugo Cie czyms zaskoczy!
    • lilka11333 Re: skupianie wzroku 01.06.07, 14:46
      Moja córcia właściwie od początku skupiała wzrok i od razu trzymała główkę,
      taki modelsmile
    • moninios Re: skupianie wzroku 01.06.07, 16:22
      Wydaje mi się, że ok 6 tygodnia syn zaczął skupiać wzrok i odpowiadać uśmiechem,
      na mój uśmiech, ale oczywiście musiałam się nad nim pochylić. Ale pamiętam że
      też już czekałam kiedy wreszcie zacznie się do mnie świadomie uśmiechać smile Już
      mnie denerwowało że tak tylko patrzy przed siebie ... Teraz ma 3 miesiące, i
      śmieje się głośno, ciągle "gada" - czyli gaworzysmile, no i robi tyle fajnych
      minek. smilesmilesmile Jak chyba każda mama mogłabym się godzinami zachwycać ... smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka