Dodaj do ulubionych

wielki niemowlak

15.06.07, 12:29
Witam! Chciałabym się dowiedzieć, czy ktoś jeszcze ma takie duże dziecko jak
ja. Mój synek ma 4,5 msc. waży 8,960 kg i mierzy 80 cm. Urodził się zupełnie
przeciętny, przynajmniej wagowo - 3.540 kg i 59 cm. Karmię go wyłącznie
piersią. Ani ja ani mój mąż nie jesteśmi wielkich gabarytów (ja 163 cm. i 55
kg. mój mąż 180 cm i 80 kg.). Piotruś jest zdrowy, wszystkie wyniki wypadły
prawidłowo, lekarz się śmieje i kręci głową. Moje dziecko mnie zadziwia a
plecy wysiadają. Wszyscy mi mówią, że powinnam się cieszyć, że dobrze
przybiera, ale on w ciągu 6 ostatnich tygoni przytył prawie 2 kg. a ponoć
miał zwolnić. Boję się już co będzie dalej, plecy już mi wysiadają a bicepsy
rosną. Przy czym mój synek nie należy do tych które same się bawią, trzeba go
nosić i zabawiać. Zastanawiam się, czy to tylko moje dziecko, czy są też
podobne "duże kalibry".
Obserwuj wątek
    • hexe10 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 12:50
      Witam,
      moze Cie pociesze, ze i my mamy malego olbrzyma w domu. Rosnie w podobnym tempie
      do Twojego Piotrusia. Nasz Leo ma teraz 4 m-ce i wazy ok. 8kg. Ciuszki
      zaczelismy nosic wlasnie na 74cm, bo te na 68 kuse sie porobily. Pediatra
      podczas kontroli powiedziala, ze po prostu taka jego uroda, i ze wszystko jest w
      najlepszym porzadku.Podobno wazne jest tylko zeby rosl proporcjonalnie - tzn jak
      przybiera na masie to ze i wzrost i obwody (glowy, klatki piersiowej) sie
      powinny zwiekszac. Leo tez byl przecietny jak sie urodzil 3500g i 53 cm, a i my
      nie jestesmy olbrzymami. Problem z noszeniem tez znam - wieczorem to rece czasem
      mam "do kostek". A mam pytanie - czy Twoj Maluch probuje juz siadac? Bo nasz jak
      narazie nie, za to kombinuje jakby cos z czolganiem.
      Pozdrawiam
      Bea
      • storrada2 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 13:10
        sam jeszcze nie siada, ale gdy go sobie posadzimy na kolana to ciągnie do
        przodu, podciąga się też na rączkach, gdy go sadzamy. Z czołganiem też
        kombinuje, odpycha się stopami, ale na razie niespecjalnie mu to wychodzi.
    • jiwa Re: wielki niemowlak 15.06.07, 14:15
      Witaj, mam nadzieję, że troszkę cię pocieszę. Myślę, że niedługo twój maluszek przestanie przybierać w takim tempie. Ja miałam podobnie z moim synkiem. Kiedy miał 4,5 m-ca, ważył 8,450kg, a urodził się z wagą 2,900kg. teraz ma 8,5 m-ca i waży 10,200kg przy wzroście 78cm (to własciwie wymiary "roczniaka"). W ciągu ostatnich 2 miesięcy przybrał 700g. Jest dużym chłopcem, ale bardzo ruchliwym, waga w niczym mu nie przeszkadza, bo jest odpowiednia do wzrostu. W tej chwili synek już raczkuje po całym mieszkaniu, potrafi też wstawać samodzielnie w łóżeczku i kojcu, uwielbia chodzić trzymany za rączki. Jak widzisz, duże dziecko wcale nie znaczy mniej sprawne.Będzie ok smile). Pozdrawiam
      • ona10001 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 14:53
        to ja wam coś powiem,znajomych synek mając 2 miesiące,ważył ponad 8 kg!
        • storrada2 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 15:08
          a jaki duży się urodził?
        • gizmaaa Re: wielki niemowlak 15.06.07, 15:10
          ładnie go karmili wink
          • storrada2 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 15:26
            Widzę, że Mateusz też niczego sobiesmile
            • gizmaaa Re: wielki niemowlak 17.06.07, 22:16
              no też niczego sobie, wygląda jak na 2 latka, a drugie w brzusiu też mam duże wink
      • storrada2 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 15:13
        Dzięki za słowa pocieszenia. Z tego co piszesz wynika, że Twój synek przestał
        gwałtownie przbierać na wadze, gdy miał ok. 6 msc. Piszesz, że ma obecnie 78
        cm. Piotruś na dziś dzień ma 80sad Wyniosłam już kilka toreb ubranek. Naprawdę
        mam nadzieję, że zwolni.
    • deela podobno w drugim polroczu zycia 15.06.07, 16:06
      dzieci wolniej przybieraja
      w sumie to nie jest prawda bo pewnie przybieraja tak samo, ale wiecej sie
      ruszaja: nauka siadania, raczkowania, pelzanie, turlanie sie, nauka chodzenia
      wiec wiecej spalaja
      oj nie zazdroszcze ci takiego kloca nosic
      moj 8 m-sieczniak wazy mniej
    • storrada2 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 16:38
      jeszcze jedno pytanie do mam dużych niemowlaczków, kiedy zaczęłyście wprowadzać
      soczki, deserki i zupki?
      • jiwa Re: wielki niemowlak 15.06.07, 17:36
        Mój Wiktor jest dzieckiem "butelkowym", więc zaczęłam urozmaicać mu dietę w 5 m-cu. Nie było problemów, bo synek od razu polubił jedzenie łyżeczką. Oczywiście, nowości wprowadzałam stopniowo i dość powolismile
        • storrada2 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 17:54
          Jak już pisałam, mój synek był wyłącznie na piersi i planowałam tak pozostać do
          6 msc. ale lekarz zalecił mi wprowadzenie jednego posiłku dziennie typu soczek,
          mus, deserek, by mnie "odciążyć". Jedzenie łyżeczką nawet polubił, ale soczki
          podawane w butelce puszcza na brodę.
          A propos podawania butelki, czy dzięki temu Twój Wiktor dłużej śpi w nocy?
          • jiwa Re: wielki niemowlak 17.06.07, 16:45
            No cóż... butelka nie spowodowała przespanych nocy sad. Wiktor długo jadał około 4 rano, ale między 24 a właśnie 4 budził się wiele razy i marudził, przeważnie pomagało picie, ale i tak musiałam często wstawać. Później okazało się, że nie była to kwestia głodu, lecz złych przyzwyczajeń. Od kiedy poddałam go, jak ja to nazywam, "terapii" - jak ręką odjął. Wiktor przeważnie spokojnie przesypia całą noc (od około 20.30 do 7 rano). Jak widzisz nie zawsze butelka rozwiązuje problemy ze spaniem w nocy. Pozdrawiam
    • zuzia_ny Re: wielki niemowlak 15.06.07, 18:25
      hej,
      ja mam okolo 170 cm a moja kolezanka w moim wieku ma okolo 157cm. ktora z nas
      ma nieprawidlowe parametry? zadna smile. to samo jest z dziecmi. jesli lekarz nie
      stwierdza nadwagi ( ponoc przy karmieniu piersia nie ma nadwagi, bo ta tkanka
      tluszczowa jest biala ale jeszcze moga byc jakies problemy hormonalne)wiec
      jesli lekarz nie stwierdza nadwagi, bo wzrost i waga sa w dobrych proporcjach
      to czym sie przejmowac? a duze dziecko nie oznacza ,ze bedzie duzy dorosly.
      czasem njmniejsze kruszyny wyrastaja na duze osoby i odwrotnie.
      z doswiadczenia tez powiem, ze dziecko okolo szostego miesiaca przybiera duzo
      wolniej. a jak zaczyna raczkowac a potem biegac to juz w ogole nie widac zeby
      przybieraly.
      • storrada2 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 18:39
        odpowiednie badania były: problemów hormonalnych nie ma. On jednak przeraża
        mnie nie tylko wagą ale i wzrostem -80 cm! sprawdzałam na siatce centylowej -
        roczne dzieci ok. 50 centyla są znacznie niższe - 50 centyl dla tego wzrostu
        jest właściwy dla ok. 1,5 rocznego dziecka
        • zuzia_ny Re: wielki niemowlak 15.06.07, 20:03
          storrada2 napisała:

> odpowiednie badania były: problemów hormonalnych nie ma. On jednak przeraża
          > mnie nie tylko wagą ale i wzrostem -80 cm! sprawdzałam na siatce centylowej -
          > roczne dzieci ok. 50 centyla są znacznie niższe - 50 centyl dla tego wzrostu
          > jest właściwy dla ok. 1,5 rocznego dziecka

niech cie nie przeraza. duzy juest i juz. przede wszystkim zdrowy i dobrze sie
          rozwija, bo chce juz siadac ( moja corka w tym samym wieku parla do siadania)
          niech ci nie przyjdzie do glowy miec kompleksy, bo masz fajne duze bobo.
          wszystkie dzieciaki sa fajne. i uwazaj na forum, bo widzialam sytuacje kiedy
          babki bezsensowne komentarze daja typu " czym wy te dzieci karmicie, sterydami?
          to potwory".dopiero wtedy robi sie matkom przykro i zaczynaja miec problem z
          waga dziecka.a to nie jest zaden problem. dziecko jest zdrowe i duze. nie martw
          sie nie bedzie wielkoludem.grubasem tez nie. a wzrost ma imponujacy!!!!!!!!!
          karmisz piersia wiec nadwagi miec nie bedzie.a twoj kregoslup przywyknie,
          spokojnie. a niedlugo dzidzia juz nie bedzie przybierala tyle.
    • agaju1 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 20:02
      Mój Filip w tym wieku ważył 9,300!!! Zawsze wyglądał na większe dziecko, a
      rodziców ma przeciętnych. Teraz ma rok i zatrzymał się na 11-12 kg. Samo
      szczęście i zdrowie! Wyciągnął się, choć do wątlaczków nie należy. A dla
      wszystkich przestraszonych mam mam pociechę. Podobno powstają nowe siatki
      centylowe. Aktualne niemowlaczki karmione piersią są po prostu większe i
      dorodniejsze! Nie ma się co martwić, a lekarze wciąż mało wiedzą i tylko nas
      straszą!Pozdrawiam wszystkich wielkoludów.
      • annalalik Re: wielki niemowlak 15.06.07, 20:14
        4,5 miesiąca i 9200g
        teraz ma 6 miesiecy i wazy ok 9700g
        • annalalik Re: wielki niemowlak 15.06.07, 20:15
          oczywiscioe karmie piersia smile
    • anianow76 Re: wielki niemowlak 15.06.07, 21:21
      Witaj.
      Mój Pawełek urodził się z zupełnie przeciętną wagą 3540 i wzroście 59 cm (w
      szpitalu ksywa: przystojniak smile Myślimy że wzrost po rodzicach (ja 180 cm
      wzrostu, mąż 195). Obecnie mały ma 4,5 miesiąca. Karmiony piersią a teraz
      butlą. Waży 9200 !!! a ubranka robią się przyciasne na 74. Zupełnie nie widać
      po nim tej wagi. Jest bardzo sprawny - zaczyna nam samodzielnie siadać oraz
      jest bardzo ciekawski, a najlepiej ogląda mu się z ramion mamy lub taty.
      Wysiadają nam kręgosłupy.
      Najważniejsze że Twój synek jest zdrowy i prawidłowo się rozwija. Nikt później
      w szkole nie będzie naszym w kaszę dmuchał smile
      Pozdrawiam.
    • storrada2 Re: wielki niemowlak 16.06.07, 21:18
      Dzięki Dziewczyny! Nie sądziłam, że są dzieci nawet większe od Piotrusia.
      Pocieszyłyście mnie, mam nadzieję, że za jakiś czas porównamy ich postępy we
      wzroście i rozwoju. Uściski dla wszystkich Wielkich Niemowlakówsmile
      • agnieszka13_1975 Re: wielki niemowlak 17.06.07, 13:24
        Witam mój syn również jak miał 4 m-ce ważył 8,5 kg i miał 80cm (urodzeniowa 3400
        i 54 cm długi), karmiłam wyłącznie piersią (często ludzie nie chcieli wierzyć że
        jest tylko na piersi, lekarka mówiła: dobrze że karmi pani piersią bo gdyby to
        było mleko modyfikowane to można by dziecko podejrzewać o otyłość i również
        mogła by mu ona grozić w przyszłości).
        Od piersi się sam odstawił jak miał 10 m-cy. Kiedy miał rok ważył 11.200 i to
        był moment kiedy zaczęło go wyciągać, nagle z tego małego grubaska zrobił się
        szczupły , normalnych chłopczyk. Teraz ma 7 lat i od września idzie do szkoły
        waży 23 kg, i raczej jest ani szczupły ani gruby po prostu normalny.
        Pozdrawiam
    • ravnn Re: wielki niemowlak 17.06.07, 14:02
      hejka
      moj synek ma 2,5m-ca i wazy ciutke ponad 7kg
      jak sie urodzil mial 5350gr i 65cm
      nie mam pojecia ile bedzie mial w wieku 4 mcy ale juz teeraz mi jest ciezko go nosic, plecy bola, kregoslup tez,
      dodam ze nie jestesmy jacys super duzi a rodzice nasi naleza do niskich
      nie wiem po kim to ma,poki co wszedzie go badamy czy jest ok.
      wiec nie martw sie jak wszystko ok , jest zdrowy to poprostu taki jego uroksmile
      pozdrawiam
      • storrada2 Re: wielki niemowlak 17.06.07, 19:53
        Zajrzałam na foto forum, skąd ja znam tę drugą bródkęsmile
        a o takim długim dzieciaczku (65 cm. przy urodzeniu) jeszcze nie słyszałam,
        chyba będziemy mieli koszykarzy
        • ravnn Re: wielki niemowlak 17.06.07, 20:57
          teraz juz mu szyjka wychodzi chociaz musimy duzo cwiczyc
          a szczerze mowiac moim skarbem i wymiarami zadziwiam wszystkich
          jak ktos zajrzy do wozka to mowi "o jakie malenstwo" a jak sie dowie ze ma 2miesiace "to jaki wielki"
          w szpitalu tez wszyscy ogladali od lekarzy do salowych
          taki jego urok
          wiec nie martw sie Duze Jest Pieknesmile

co do koszykarzy to moze zalozymy druzynesmile)))
    • oli77 Re: wielki niemowlak 17.06.07, 14:15
      Mój Rafał też zaliczał się do tych "wielkich niemowlaków" na samej piersi do
      ukończenia 6 m-ca, potem wprowadzał nowości. Dopiero ok 3 roku życia waga mu
      stanęła. Współczuje, bo wiem co to znaczy przemęczony kręgosłup.
    • big__mama Re: wielki niemowlak 17.06.07, 22:00
      Mój Piotruś przy urodzeniu przeciętny (3,5kg i 54cm) na tydzien przed
      ukńczeniem 4 miesiąca waży 9,5kg i nosi ubranka w rozmiarze 80. Łączę się w
      bólu bo wiem jak to "fantastycznie" znosi mój kręgosłup.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka