Dodaj do ulubionych

Cebion - smak i podawanie leków

21.06.07, 22:31
Dziewczyny! Jaki smak ma Cebion multi? Pytam, ponieważ mój synek dostaje
Furagin w połączeniu z Vit. C. Cholerstwo jest tak niedobre, że serce mi się
kroi jak mu to wstrzykuję do buzi, bo mały się krzywi, krztusi i płacze.
Próbowałam osładzać glukozą ale efekt jest marny. Po zakończeniu kuracji mam
mu podawać Cebion Multi - czy to cholerstwo jest też tak bardzo kwaśne? A może
macie jakiś patent na podawanie niedobrych lekarstw? Dodam, że wieczorną
porcję podaję mu "na śpiocha", ale nic nie pomaga - nawet jest czasem gorzej,
bo się wybudza sad
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 22:42
      cebion multi jak dla mnie jest okropny. W smaku chemiczny smak pomarańczy. MOje
      córki wymiotowały po nim
      • crazygirl11 Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 22:48
        No to świetnie.... sad
        • phantomka Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 22:52
          Cebion przez moja corke byl zle tolerowany, zamienilam na Juvit. Co do
          furaginy, to podaje zawsze z mlekiem (a bierze ja juz od ponad roku codziennie)
          no ale moje dziecko tran lyka jak czekolade, wiec nie wiem czy u Was mleko cos
          zmieni.
          • crazygirl11 Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 23:00
            Ale tylko z mlekiem, czy z Vit. C i mlekiem?
            • phantomka Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 23:03
              Tylko z mlekiem, dlatego ze podawanie wit. c przy furaginie jest dyskusyjne i
              zalezy od decyzji konkretnego lekarza. Nasza nefrolog nigdy nam tego nie
              polecala. Lepiej chyba profilaktycznie wlaczyc sok z zurawin albo w ogole
              zurawiny w postaci np. kisielu. No ale to jest tylko moj poglad i nie dyskutuje
              z decyzjami Waszego lekarzasmile
              • crazygirl11 Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 23:06
                Ja właśnie jestem przed wizytą u nefrologa. Te decyzje są [podjęte przez
                pediatrę. Słyszałam też o soku z żurawin, ale pediatra jakoś nie bardzo była w
                tym kierunku...
                • phantomka Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 23:09
                  Zurawiny nie zaszkodza, a moga tylko pomoc.
                  No wiec pozostaje Ci pomeczyc syna az do wizyty, chyba ze nefrolog zaleci to
                  samo. A maly ma infekcje w tej chwili?
                  • crazygirl11 Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 23:13
                    Miał infekcję półtora miesiąca temu. Leczenie w szpitalu, później 21 dni
                    furaginy. Badanie i znów E.cola w moczu i ponownie leczenie Furagina...Nie wiem
                    czy to niedoleczona stara sprawa, czy ponowne zapalenie sad
                  • crazygirl11 Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 23:16
                    Dodam, że młody pluje i ulewa podanym lekiem, więc tak naprawdę nie wiem czy ta
                    pomniejszana dawka cokolwiek pomaga sad
                  • crazygirl11 Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 23:20
                    Napisz mi proszę jaki najlepiej kupić sok żurawinowy (nie wiem, czy jest kilka,
                    czy jeden rodzaj) i jak podawałaś swojemu dziecku... Dodam że mój synek ma 4
                    miesiące...
          • crazygirl11 Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 23:03
            Acha! ja do Furaginy też używam Juvit, ale później mam podawać cebion multi.
            Jednak furagina + 3 krople vit. C. jest o-hy-dna!
      • taner3 Re: Cebion - smak i podawanie leków 24.06.07, 17:19
        mój mały uwielbia cebion multi, dosłownie rozkoszuje się smakiem. nie lubi za
        to wit. D3, tym pluje.
        • tuniatunia moja uwiebia Cebion 25.06.07, 12:01
          Az oblizuje usta i mlaska smile D3 nie wywoluje zadnych - ani pozytywnych ani
          negatywnych efektow.

Stad - poniewaz najwyrazniej odczucia dzieci co do tego leku sa skrajnie
          odmienne - moze jednak warto sprobowac, a nuz Twoje polubi.

Co do podawania: na poczatku - w obawie przed ty, ze wypluje/zwymiotuje/nie
          wypije calej butli mleka czy soczku z ktorym zmieszalam i w efekcie w/w nie bede
          wiedziala czy p[rzyjela odpowiednia dawke - zakraplalam malej wprost do ust. O
          ile kropelki spadly n koniec jezyka wlasciwie nie bylo opcji wyplucia - wszystko
          lecialo ziuuu do gardla. Oczywiscie najpierw pocwiczylam nad zlewem, zeby dojsc
          do wprawy z odmierzaniem odpowiedniej ilosci.

Tunia
    • karina9918 Re: Cebion - smak i podawanie leków 21.06.07, 22:52
      Rzeczywiście jest okropny. Moja córeczka na początku strasznie się krzywiła i
      płakała, później jak tylko zbliżałam się z tym lekarstwem, żeby jej podać,
      zaczynała wymiotować. Super nie. Jakieś trzy tygodnie temu zaprzestałam
      podawania jej tego. Mam dość, a ona w końcu jest spokojna. Moja mama nie
      podawała mi żadnych witaminek w dzieciństwie i zawsze miałam się dobrze, nie
      rozumiem po co ciągle lekarze karzą coś podawać dzieciom.
    • mizz Re: Cebion - smak i podawanie leków 22.06.07, 12:00
      Cześć, rozumiem, że ten Cebion multi jest w postaci płynnej, jełśi tak, to dodaj
      do butelki z mlekiem. Ja podawałam Cebion i się udawało. Powodzenia.
      • magdalas Re: Cebion - smak i podawanie leków 22.06.07, 12:29
        to chyba zależy od dziecka, moja dostaje zwykły cebion jest trochę kwaśny, myślałam że nie będzie
        chciała, ale ona go polubiła jak widzi butelkę to otwiera buzię i czeka na dzienną dawkę kropelek
        • paniwaz Patent na Cebion Multi 24.06.07, 17:33
          Wpadliśmy na niego przypadkiem - synek na katar dostał wapno w syropie
          (Sanosvit) o smaku bananowym. Podczas kuracji wkrapiałam Cebion do porcji
          syropu. Co prawda syrop miałam podawać go tylko 5 dni, ale uznałam, że jego
          codzienna, śladowa ilość dla zneutralizowania smaku Cebionu nie zaszkodzi, więc
          na 6-8 kropli syropu wlewam Cebion i synek jest przeszczęśliwy! Pozdrawiam Pani Wąż
        • ewa_mama_jasia Re: Cebion - smak i podawanie leków 25.06.07, 10:35
          Mój kocha cebion multi. Może go zawsze i w każdych ilościach. Kiedy podawałam
          to czasami wykorzystywał sytuację że było więcej opiekunów niż jeden i do
          każdego szedł z butelka, żeby mu odkręcić i wlć do buzi.
    • akli1978 Re: Cebion - smak i podawanie leków 24.06.07, 22:12
      a poróbowałaś z mlekiem swoim albo modyfikowanym?
      • crazygirl11 Re: Cebion - smak i podawanie leków 25.06.07, 12:02
        tak sad z mlekiem, z herbatka, z marchewka Gerbera - nie ruszy - pluje, płacze...
        az nie chce mi sie wierzyc, ze moze wyczuc smak w calej butelce herbaty... a
        jednak... boje sie, ze z naszego leczenia wyjda nici, bo podanie mu tej tabletki
        graniczy z cudem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka