Dodaj do ulubionych

ciemieniucha?

25.07.07, 12:23
Takie coś sie zrobiło mojemu synkowi, teściowa mówi, że to ciemieniucha, juz
sama nie wiem, nie ma tego na czole, tylko tak, jak by łupież, tylko, że na
skórze, troche sie łusszczy, ale taka skorópa, dobrze sie trzyma skóry. Czym
to usunąc? Czy Olejuszka jest rzeczywiście taka dobra?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • martulek11 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 12:28
      moja córcia miała również ciemieniuchę i ta cała olejuszka nie pomagała, za to
      pomogło kompanie w Oilatum, trochę drogie ale nie tylko pomoże na ciemieniuchę,
      ale również świetnie nawilży skórę maleństwa, bez dodatkowych smarowidełek smile
      • agata7712 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 12:37
        My kąpiemy co jakiś czas Antosia w Oilatum, czy powinnam go kąpać codziennie w
        nim, żeby pomogło? Teściowa mówi, zeby tą ciemieniuszke nawilżyc oliwką i
        zdrapać, ale jakoś sie nie moge przekonać.
        • mamaptifurka Re: ciemieniucha? 25.07.07, 12:40
          Nawilzać owszem ale nie zdrapywać tylko wyczesywać, dobre też są okłady z masła
          zostawić na około pół godzinki nasmarowaną główkę, umyć i wyczesać. My małą
          codziennie kąpiemy w oilatum
          • agata7712 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 12:54
            Dzięki! zrobie jak piszecie smile
            • kisia82 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 13:00
              Moja corcia ma dokladnie takie cos jak piszesz.Jak bylam wczoraj u lekarza (
              przy okazji szczepienia ) to powiedzial ze to nie jest ciemieniucha ale moze
              byc to na tle alergicznym ( wyskoczyly jej rowniez krostki na buzi ) i kazal
              smarowac oliwka po kapieli i zczesywac szczatka no i przepisal mleko sojowe.po
              skonczeniu 3 opakowan mam isc do kontroli.mam nadzieje ze wszytsko bedzie
              ok.pozdrawiam
              • agata7712 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 13:03
                Ojej, to może pojechać z nim do lekarza, może też to jest alergiczne? Zazdwonie
                chyba do męża i spytam, co myśli uncertain
                • kisia82 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 13:05
                  To niekoniecznie musi byc na tle alergicznym w Twoim przypadku.No moja corcia
                  ma dodatkowo krostki jak pisalam na twarzy i dlatego lekarz ma takie
                  podejrzenie.
                  • agata7712 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 13:26
                    Tosinek nie ma krost, więc może faktycznie panikuję smile
                • martulek11 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 13:15
                  ciemieniucha jest pewnym rodzajem uczulenia, ale nie aż takim żeby zaraz
                  panikować i po lekarzach latać, nie martw się na zapas,
              • edyta0 kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:06

• kisia82 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:09
                  Mala skonczyła 2 miesiace
                  • edyta0 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:15
                    mleko sojowe jeszcze bardziej uczula a na dodatek przed ukończeniem 3 miesiąca
                    się nie podaje, bo może rozwalić dziecku śluzówkę !!!!!!!!!!!!!!!! widzę, że
                    taka sama niedoedukowana pani doktor jak moja - wspolczuje.
                    • agata7712 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:27
                      Ojej, naprawde?? I lekarz to zapisuje, momo, że nie można? Skonczyl studia i na
                      tym pass, nie uczy sie na bieżąco uncertain
                      • edyta0 niestety takie teraz sa realia 25.07.07, 13:29

• agata7712 Re: niestety takie teraz sa realia 25.07.07, 13:29
                          straszne, a gdyby sie pomylił i coś by sie stało??nawet sobie nie umiem
                          wyobrazić ...
                    • kisia82 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:28
                      To byl pan doktor,ktory jest bardzo chwalonym pediatra , a to mleko jest tylko
                      na zamowienie w moim miescie.sprobuje chociaz z jedno opakowanie jej dac i
                      zobacze co wtedy bedzie.Moze i masz racje.Moze i lekarz sie myli ale co bys
                      zrobila na moim miejscu??Staram sie po prostu szukac przyczyny.
                      • agata7712 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:29
                        Pewnie, chcesz jak najlepiej dla dziecka,może spróbuj tak, jak piszesz i
                        zobacz, co będzie ...
                      • mamaptifurka Kisia82 25.07.07, 13:31
                        A może lepiej idź po poradę do innego pediatry
                      • edyta0 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:32
                        N ajgorsze co moze byc to zaczac eksperymentowac z mlekiem sojowym w tym wieku
                        dziecka. Podalabym mleko bialka serwatkowego (np. Bebilon Pepti) albo
                        kazeinowego (Nutramigen). Na pewno nie spustosza tak organizmu jak soja, ktora
                        tylko moze jeszcze bardziej uczulic dziecko. A to ze jest chwalony... moja pani
                        doktor dostala dyplom najlepszego lekarza i tak nic z tego nie wynika. Powinna
                        sie udac na sympozjum i sledzic na biezaco tematyke a nie pozostawac ze swoja
                        wiedza na etapie studiow, ktore 27 lat temu skonczyla.
                        • kisia82 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:34
                          Po Bebilon pepti tez wyskakuja jej krostki bo to bylo pierwsze mleko jakie
                          corcia pila zmienilam na bebiko i bylo wszystko ok.Ale krostki znowu sie
                          pokazaly.czy to mozliwe zeby dostala ich od herbatki rumiankowej??
                          • edyta0 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:35
                            jak najbardziej mozliwe, ze uczulona na rumianek, na to tez najczesciej maja
                            dzieci uczulenia, dlatego zadnych johsonow nie polecam z kosmetykow, gdyz
                            zawieraja w swoim skladzie wlasnie rumianek
                            • kisia82 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:38
                              z kosmetykow to uzywam tylko nivea.To ja jej odstawie ta herbatke i sprawdze
                              jak bedzie.
                              • edyta0 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:40
                                jesli policzki sa pokryte taka swiecaca, jakby polakierowana waarstwa, lub
                                pekajaca skora za uszami dziecka to oznacza, ze ma alergie a takie krostki
                                pojedyncze moga byc tez kontaktowe
                                • kisia82 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:43
                                  Nie peka jej skorka za uszkami a krostki na policzkach nie sa swiecace.takze
                                  podejzewam ze to wina tej herbatki rumiankowej.od dwoch dni jej nie dostaje i
                                  krostki powoli znikaja.
                                  • edyta0 Re: kisia a ile dziecko ma tygodni? 25.07.07, 13:46
                                    no to super, to najwazniejsze
                                    • kisia82 do edyta0 25.07.07, 13:49
                                      dzieki za rady i nowe informacje - swieta racja ze czlowiek uczy sie na
                                      wlasnych bledach i to przez cale zycie wink
                                      • edyta0 Re: do edyta0 25.07.07, 13:56
                                        Po prostu ja to przezywalam i nie chce, zeby ktos tego doswiadczal, lepiej
                                        chuchac na zimne. Zdrowie dziecka najwazniejsze.
                                        • kisia82 Re: do edyta0 25.07.07, 14:09
                                          Dokladnie tak jak mowisz.
                  • edyta0 prosze info odnosnie mleka sojowego, uczulajacego 25.07.07, 13:16
                    Uwaga na soję

U niemowląt z chorobą alergiczną nie należy stosować preparatów sojowych, gdyż
                    białko sojowe ma równie silne jak białko mleka krowiego właściwości
                    alergizujące i może powodować wtórną alergizację. "Mleka sojowe" - Prosobee,
                    Bebilon sojowy, Bebiko sojowe, Humana SL, Isomil - zawierają właśnie białka
                    sojowe, a źródła węglowodanów to polimery glukozy, skrobia kukurydziana i
                    ryżowa. Zalecane są przez lekarza przede wszystkim w leczeniu dietetycznym
                    niemowląt z pierwotną lub wtórną nietolerancją laktozy, niemowląt z biegunką
                    przewlekłą (np. po leczeniu antybiotykami, po biegunce infekcyjnej itp.).
                    Niemowlętom z nietolerancją laktozy można podawać także gotowe mleko o
                    obniżonej zawartości laktozy: Bebilon niskolaktozowy lub Bebilon pH 5,7.
                    www.extradieta.pl/str/diety_dedykowane/dieta_dla_alergikow
                    Jeśli karmienie piersią jest niemożliwe, niemowlęta podejrzewane o uczulenie
                    powinny być karmione mieszankami bezmlecznymi (Nutramigen, Bebilon-soya, Humana
                    SL, Prosobee). Do trzeciego miesiąca życia, ze względu na niedojrzałość
                    śluzówki, nie powinno się podawać białka sojowego. Niemowlęta z alergią
                    wielonarządową nie powinny dostawać mleka sojowego - co czwarte dziecko
                    uczulone na białka mleka krowiego jest też uczulone na soję.
                    recepta.interia.pl/alergia/news?inf=609557
                    W postępowaniu profilaktycznym (u niemowląt z "grupy ryzyka") podstawowe
                    znaczenie ma karmienie naturalne, a u niemowląt karmionych sztucznie,
                    stosowanie mieszanek opartych na hydrolizatach białkowych. Mleka sojowe nie
                    należy stosować w profi-laktyce.
                    Leczenie alergii pokarmowej u niemowląt karmionych sztucznie opierać się winno
                    na stosowaniu hydrolizatów o znacznym stopniu hydrolizy (lub diecie
                    elementarnej). Mleka sojowe prowadzić mogą do rozwijania się alergii na soję
                    (zapewniają jednakże prawidłowy rozwój niemowlęcia). Mleka oznaczone symbolem
                    H. A. nie są mieszankami terapeutycznymi.
                    www.alergia.org.pl/lek/archiwum/02_01/pok_niemowlat.html
                    Ostrożne podejście do podawania preparatów sojowych spowodowane jest
                    występowaniem alergii na soję. Zalety preparatów sojowych, a szczególnie
                    lepszy - w porównaniu z hydrolizatami białkowymi - smak oraz niższa cena
                    sprawiają jednak, że cieszą się one dużym powodzeniem zarówno wśród lekarzy,
                    jak i rodziców chorych dzieci.
                    recepta.interia.pl/alergia/news?inf=609557
                    Według stanowiska ekspertów z Europejskiego Towarzystwa ds. Gastroenterologii,
                    Hepatologii i Żywienia z 1999 r. preparaty sojowe nie powinny być stosowane w
                    profilaktyce chorób alergicznych.
                    W ostatnich latach szeroko dyskutowane jest również podawanie mieszanek
                    mlekozastępczych produkowanych na bazie soi u dzieci z nadwrażliwością na mleko
                    krowie. Przez wiele lat ze względu na swoje rzekomo słabe właściwości
                    alergizujące stosowanie ich u tych dzieci uważane było błędnie za bezpieczne.
                    Białko soi podobnie jak każde inne białko o dużej masie cząsteczkowej jest
                    potencjalnym alergenem, może więc wywoływać objawy alergii pokarmowej.
                    Obok mleka, jaj, orzeszków ziemnych i mąki pszennej, soja uważana jest obecnie
                    za jeden z najczęstszych alergenów pokarmowych.
                    Alergia na soję często współistnieje z alergią na mleko krowie, częstość
                    współwystępowania tych dwóch jednostek szacowana jest według różnych autorów na
                    3-80%.
                    W związku z tymi danymi specjaliści uważają, że u dzieci z alergią na mleko
                    krowie nie powinny być stosowane preparaty sojowe.
                    www.apsik.pl/pages/apsik/artykuly/100.php
                    • kisia82 Re: prosze info odnosnie mleka sojowego, uczulaja 25.07.07, 13:30
                      Dzieki za info na temat mleka sojowego.Ale u mojej corci jeszcze nie wiadomo
                      czy ma alergie.To jest dopiero podejrzenie.Ale moze sprobuje isc do innego
                      pediatry i sie poradzic dla wlasnego spokoju i dobra julki
                      • edyta0 Re: prosze info odnosnie mleka sojowego, uczulaja 25.07.07, 13:33
                        i koniecznie spytaj o soje czy mozna podawac, ja swojemu dziecku takiej krzywdy
                        bym nie chciala zrobic podajac mu to soje, nawet jesli by bylo podejrzenie
                        alergii
        • martulek11 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 13:13
          ja osobiście kompię córcię codziennie i pomogło, ale możesz też smarować główkę
          Oilatum tylko że na mokrą skórkę, a jeśli nie to dobrze jest na godzinkę przed
          kompielą posmarować dzidzi główkę masłem tylko tak pożądnie i po umyciu
          zczesać. Mi to pomogło ze starszą smile.
          • agata7712 Re: ciemieniucha? 25.07.07, 13:28
            Już wolę sczesać, niż zdrapywać ... Dzięki za rade smile
    • agata7712 dziewczynki, o coś jeszcze chcialam spytac 25.07.07, 14:04
      Ile kupek powinien mieć dziennie 6 miesieczniak? bo mój synuś ma dziennie 3-4
      kupy, i tak jest od zawsze, a moje koleżanki mówią, że to za dużo.
      • mamaptifurka Re: dziewczynki, o coś jeszcze chcialam spytac 25.07.07, 14:10
        Jeżeli jest na piersi i dobrze przybiera na wadze to nie ma się czym martwićwink))
      • kisia82 Re: dziewczynki, o coś jeszcze chcialam spytac 25.07.07, 14:11
        Tego to ja ci nie powiem bo moja corcia ma dopiero ponad 2 miesiace.I ona robi
        jedna kupke na 2 dni.Ale to podobno normalne.Slyszalam rozniez ze jesli mama ma
        problemy z wyproznianiem to i dziecko bedzie mialo.no ja mam i jak widac moja
        corcia rowniez.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka