Dodaj do ulubionych

nie chce jeść zupek

04.08.07, 00:49
córcia ma 7,5 miesiąca i nie chce jeść nic poza piersią. Już wypróbowałam
różne łyżeczki i różne zupki, owoce(ztych co mogła) i największe osiągnięcie
to pół słoiczka 120g. Cieszy się jak my jemy. Zabiera mi łyżeczkę, gryzie ją,
sprawdza rączką co jest na niej, a z buzi wypluwa(i nie jest to wypadanie).
Pierś baaardzo lubi, na wadze przybiera ładnie, ale obawiam się że w tym wieku
potrzebuje składników których w moim mleku niema zadużo. Dodam, że jest
alergiczką. Ktoś miał podobnie? Jak sobie z tym poradziłyście?
Obserwuj wątek
    • noovaa Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 08:29
      wciskaj ile się da i nic na siłę.. Próbowałaś sama jej gotować czy tylko słoiczki ?

Moja ma rok i niestety szaleje za mlekiem a obiadów je kilka łyżeczek... tak od
      zawsze. Daje jej po 3-4 razy dziennie po ociupince. Nie przejmuję się zbytnio...
      Wcześniej bałam się o witaminy bo ona mogłaby tylko mleko nic więcej ale
      ostatecznie skusiłam się kupić vibowit ...

Nie ma szans żebyś zmusiła dziecko do jedzenia... Sama spróbuj jej gotować i
      zauważysz co lubi... Moja uwielbia np. rosół zasypany kaszą manną i poprostu
      same ziemniaki z masłem.. to jej ulubione jedzenie
    • avanitta Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 08:29
      Moja córka lubi tylko bardzo gęste zupki. Innych nie zje. Może Twojej córce też
      coś nie odpowiada w tych zupkach.
      Ale jeśli chodzi o Twoje obawy, że dostaje za mało składników odżywczych to nie
      masz czym się martwić. Do 9 miesiąca można karmić wyłącznie piersią.
      • delfina77 Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 10:46
        A skad te rewelacje?
        • avanitta Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 20:58
          Chodzi Ci o to wyłączne karmienie piersią do 9 miesiąca? Gdzieś o tym czytałam.
          Nie pamiętam już gdzie bo naprawdę sporo czytałam na temat dzieci i karmienia
          piersią. Słyszałam też o tym na naukach przedślubnych.
          Sprawdzałam teraz na forum o karmieniu piersią i pani Monika też o tym pisała.
          Np. tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=57560344&a=57630130
    • angelik1 Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 11:13
      miałam to samo.mój mały ma skazę, więc repertuar jedzeniowy jest
      ograniczony.codziennie cyrk z zupą.po godzinie i podgrzaniu kilkatrotnym raptem
      kilka łyżek.ja i on cały w zupie, wrzeszczy.i tak kilka dni z rzędu.ani zmiana
      konsystencji, ani własne gotowanie.nie i nie.Wykończona zaczęłąm podawać
      zupę(dodaję trochę wody) butelką z szerszym otworem do kaszek.teraz zjada nawet
      200.a dziecko w tym wieku nie powinno jeść tylko piersi,więc próbuj z zupą.
      • delfina77 Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 11:20
        Ja mam to samo choc corka nie jest alergikiem, ma za to 'alergie' na widok
        lyzeczki, ktora w ogole nie chce jesc, ani zupek, ani kaszek, ani deserkow.
        Robie dokladnie to co ty: gotuje zupki rzadsze i podaje przez smoczek z duuuza
        dziurka. Nie je zbyt chetnie ale zwykle wyciagnie okolo setki a lyzeczka nawet
        polowy z tego by nie zjadla
        • mika_p Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 12:14
          Obrzydliwość.
          Ta zupa z butelki.

Alergikowi bym zaufała w niejedzeniu. Widocznie to, co mamam proponuje, niezbyt
          dziecku służy.
          Ewentualnie można spróbowac dac cos miękkiego do łapki, najlepszy jest chyba
          kalafior, bo rozpada sie łatwo - a może posmakuje.
          • delfina77 Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 18:35
            Wiem, ze obrzydliwosc, ale przynajmniej wiem, ze zje, inaczej jadlaby samo
            mleczko i kaszki. Lekarka powiedziala mi, ze to dobry sposob a do lyzeczki moze
            sie przyzwyczai gdy bedzie starsza
    • angelik1 Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 12:34
      a co takiego obrzydliwego w zupie z butelki???śmierdzi? a może chodzi o wrażenia
      estetyczne? ufać alergikowi...dobre sobie. ja i mój lekarz uważamy inaczej.dla
      mnie najważniejsze jest zdrowie mojego dziecka.nie wierzę w bzdury, że podawanie
      zupy smoczkiem powoduje niechęć do piersi. u nas nie powoduje.a dla mnie
      śmieszne jest wciskanie godzinami zupy niemowlakowi za pomocą łyżeczki.moja
      koleżanka tak wciska miesiącami raptem kilka łyżek zupki, obie całe z zupie i
      wszystko dokoła też.dziecko nie przybiera na wadze a nawet schudło.matka
      załamana, dziecko wrzeszczy. to dopiero obrzydlistwo.
      • mika_p Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 13:45
        Butelka ma zastępowac pierś. Z piersi żadna zupa nie leci.
        Podawanie zupy butelka przez smoczek z wielką dizura kojarzy mi się z tuczem
        drobiu.
        Człowiek powinien jeść tyle, ile ma ochotę, a nie tyle, ile mu matka wleje do
        gardła.
    • angelik1 Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 14:32
      zupa ma gęstą konsystencję, więc sama do gardła nie leci.dziecko musi nieźle
      ciągnąć żeby zjeść.właśnie po to jest butelka żeby zjadło ile ma ochotę. a mnie
      z tuczeniem zwierząt kojarzy się wpychanie na siłę łychą do buzi porcji
      zupy.widok odrażający, niczym z cyrku. ja swojego dziecko nie mam zamiaru
      stresować łyżką. posiłek u ludzi nie polega tylko na zaspokojaniu potrzeb
      fizjologicznych, lecz na doznaniach estetycznych i zmysłowych.mój maluszek czeka
      na zupkę i uwielbia ją jeść.jedzenie zupy z kolorowej buteleczki sprawia mu
      ogromną przyjemność. na pewno w przyszłości będziemy jedli łyżką ale na razie
      jemy tak jak nam wygodnie.i śmieszą mnie matki odstawiające cyrk z łyżką oraz
      ich spocone i zapłakane dzieci.tych ostatnich to mi szkoda.jak dziecko lubi
      łyżkę to super ale czemu ma być głodne jeśli odmawia jedzenia łyżką.kiedyś był
      terror laktacyjny, teraz łyżkowy.
      • mika_p Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 14:45
        Nie terror łyżkowy, tylko racjonalne podejście.
        Kolorowa buteleczka jest do mleczka, a nie warzyw, które w ciągu kilku tygodni
        powinno się podawać coraz mniej rozdrobnione.

Ale rób jak uważasz, tylko nie pisz za pół roku rozpaczliwych postów "jak
        nauczyć dziecko gryźć, bo dotąd dostawało zupkę ze smoczka" a za 3 lata nie
        pisz "jak nauczyć dziecko samodzielnego jedzenia, bo do tej pory ja karmiłam,
        zeby było sprawniej i czyściej".
        • delfina77 Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 18:46
          To nie jest tak jak piszesz, Mika, moja corka dostaje do gryzienia chclebek czy
          tez chrupki kukurydziane wiec wie, ze ma gryzc, ale jak widzi lyzeczke to
          placze, po prostu zaciska usta, kreci glowa w prawo i w lewo, parska, prycha a w
          koncu zaczyna beczec. I co, mam plakac razem z nia? Wole jej podac zupke z
          butelki, przynajmniej wiem ze ja zjada. I nie jest tak, ze nie jest glodna -
          jest jak najbardziej. Chcialabym ja karmic lyzeczka ale na razie nie wychodzi. I
          nie jest tak, ze tylko mleczko ma leciec ze smoczka bo kaszki tez mozna podawac
          przez smoczek. Pewnie masz dziecko-aniolka, ktore ochoczo otwiera dziubek i
          zjada wszystko co mu dasz ale dzieci sa rozne
    • sara2103 Re: nie chce jeść zupek 04.08.07, 22:31
      Dziękuję za rady. Niestety butelka tym bardziej nie przejdzie - nie uznaje nic
      co jest gumowe. Nawet w niekapka wymyśliła wdmuchiwanie powietrza do srodka.
      Łyżeczka jest przynajmniej fajną zabawką. Spróbuję kilka razy po odrobince może
      jakoś się przyzwyczai
      • anikraw Re: nie chce jeść zupek 14.08.07, 23:58
        no i ja mam ten problem. Nati za chwile konczy 6 miechow i zjada
        tylko 2 lyzeczki tartego jabluszka.nic oprocz cyca nie przechodzi.
        malo tego kazda ale to kazda zupka wymiotuje i to tak,ze rzyga
        żółcia, bo nie ma czym. lekarz nic konkretnego nie powiedzial /w
        ciagu 1,5 m-ca przybrala na wadze tylko 200g/ dla niego istotne,ze
        jest na 50 centylu i tyle. a to,ze nie chce jesc olewa. nie mam juz
        pomuslow na te cholerne zupy.
        no jeszcze jutro sprobuje brokolw to zobaczymy, bo moze ma alergie
        na karoten? nie wiem.
        • anikraw Re: nie chce jeść zupek 14.08.07, 23:58
          pomylka, konczy 7 miechow
          • anikraw Re: nie chce jeść zupek 14.08.07, 23:59
            a zapomnialam dodac,ze kaszek nie dawalam. lekarz zaproponowal
            podanie jej sinlacu i tez rzygala.
            • anikraw Re: nie chce jeść zupek 15.08.07, 00:14
              no i jeszcze miala badana morfologie i macz. morfologia wyszla ok
              ale mocz do powtorki. takze moze cos w tym jest?
              • delfina77 Jesli moge cos doradzic, zmien lekarza! 15.08.07, 16:01
                To nie jest normalna reakcja, to co opisujesz u swojego dziecka a przeciez nie
                bedzie cale zycie na cycku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka