nataliam2 27.11.07, 21:01 Jak sie sprawdza siatkę centylową? Nie wiem na jakim poziomie jest mój syn? Skąd wiecie jak sie to sprawdza? W książeczce zdrowia gdzie jest siatka nie ma opisu. Wiem, że to banalne, ale nie wiem jak sie do tego zabrać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szamalka Re: Centyle jak się sprawdza 28.11.07, 01:19 Średnia waga i średni wzrost to pięćdziesiąty centyl. To oznacza, że połowa dzieci w tym wieku ma takie wymiary. Maksymalny, 97. centyl pokazuje wartości wagi i wzrostu dla dzieci dużych, a 3. centyl - jak się łatwo domyślić - dla tych najdrobniejszych. Cały obszar pomiędzy 3. a 97. centylem pokazuje granice normy. Zaznaczając wagę i wzrost na siatce, można samemu narysować krzywą rozwoju dziecka. Zasada jest prosta: nawet jeżeli przebiega ona powyżej albo poniżej średniej, ale wznosi się systematycznie - nie ma powodu do niepokoju. Dziecko jest po prostu większe lub mniejsze niż jego przeciętny rówieśnik, ale rozwija się harmonijnie. (text z www.edziecko.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Centyle jak się sprawdza 28.11.07, 12:42 To nie prawda że połowa dzieci ma wymiary na pięćdziesiątym centylu. Definicja centyla jest taka ze jak np. dziecko lezy na 50 centylu tzn ze 50% jego rówieśników jest od niego cięższych a 50% lżejszych (czy tam wyższych, z większą głową itd.). Jak na 25 centylu, to 75% jest cięższych, 25% lżejszych. Itd. Robione to jest zawsze w jakims roku na podstawie jakiejś grupy dzieci ktore w teorii maja reprezentować calą populację. Ale w teorii dziecko dokładnie na 50% centylu może byc nawet jedno Reszta jek napiała moja przedmóczyni: dziecko ma się trzymać swojego centyla, tzn. linia jego wagi, wzrostu powinna iść w miarę równolegle do lini narysowanej w siatkach. Punkt na siatce centylowej to miejce przecięcia się lini wieku i lini wzrostu (wagi, obwodu głowy). pl.wikipedia.org/wiki/Siatka_centylowa Odpowiedz Link Zgłoś