bobasek0 07.12.07, 10:33 witam co oznaczaja zielone wody pldowe płyn owodniowy zaznaczono w ks.zielony, czy to cos złego?co jest tego przyczyna miałyscie cos takiego?zaznacze ze urodziłam 2tyg po terminie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mw144 Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 10:57 W przypadku, gdy dojdzie do niedotlenienia płodu, wydala on smółkę wewnątrzmacicznie powodując zanieczyszczenie wód, co w rezultacie daje ich zielonkawe zabarwienie. W zależności od ilości wydalonej smółki wody mogą być mniej lub bardziej zagęszczone. Zielone wody płodowe często występują w ciążach przenoszonych i u kobiet palących papierosy. Odpowiedz Link Zgłoś
adria-3 Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 11:40 Moje dwie córki urodziły się po terminie, w zielonych wodach (nie palę). Starsza ma 6 lat i nie widzę by ten fakt na nią wpłynął. Poród był długi, podawano mi tlen więc możliwe, ze doszło do niedotlenienia. Podobnie było teraz choć poród trwał krócej, mam 1,5 miesięczną córkę. Poród był wywoływany, dwa tygodnie po terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina27670 Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 12:37 urodziłam 2 tygodnie przed terminem, też miałam zielone wody. Mała ma asymetrie i wzmożone napięcie mięśniowe, które na szczęście dzięki rehabilitacji mijają. Ale czytałam, że niedotlenienie, może byc jedną z przyczyn WNM. Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 12:48 "Wody płodowe w warunkach prawidłowych są przejrzyste. Jeżeli są zielone, świadczy to o niedotlenieniu płodu. Niedotlenienie jest bowiem czynnikiem przyśpieszającym pasaż smółki i oddanie jej do wód owodniowych. Zielone wody płodowe, jeżeli są izolowanym objawem, nie powinny niepokoić." "oddanie smółki spowodowane jest obudzeniem perystaltyki jelit wskutek wzrostu stężenia dwutlenku węgla we krwi; wskazuje to na przebyte przynajmniej przejściowo niedotlenienie" Też urodziłam po terminie, małą wyjęto (cc) z gestozielonych wód. Miała pępowinę na szyi. Jeśli dziecko przebywa w takich wodach długo, to dochodzi z reguły do roznych powikłań jego zdrowia i rozwoju. A przy szybkiej reakcji medycznej komplikacji takich raczej nie ma (chyba że się w trakcie cc dzieciaczek zachłyśnie tymi wodami, to są). Nam się udało, Opatrzność czuwała ))) Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina27670 Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 12:39 I zapomniałam dodac, że nie znoszę papierosów. Odpowiedz Link Zgłoś
ulunia.bg Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 12:48 Ja mialam cholestaze w ciazy i wody tez byly zielone.Ciesze sie ze moje malenstwo wyszlo z brzuszka troche wczesniej(37 tydzien) bo gdyby dotrwalo do konca to byloby z nia jeszcze gorzej.Na szczescie skonczylo sie na niewielkich problemach neurologicznych i rehabilitacji.Zadnego z moich dieci nie przenosilam ale slyszalam ze w ciazy przenoszonej wody moga byc zielone ale od tego w jakiej kondycji bedzie dziecko zalezy ile w tych wodach plywalo.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
saha_ra Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 14:38 dokładnie, czas ma największe znaczenie. Gdybym następnym razem rodziła, to kurcze po tym wszystkim chyba bym się w 9mcu ciaży na stałe podpięła pod KTG. Bo lekarzowi, który zalecił pielęgniarkom częściej niż miały w zwyczaju śledzić tętno płodu zawdzęczamy z córcią tak wiele )) Odpowiedz Link Zgłoś
bobasek0 czy zielone wody oznzczają problemy zdrowotne dzid 07.12.07, 14:43 zi?mój skarb dostał 10Apgar Odpowiedz Link Zgłoś
jasna_olera Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 14:48 wody odeszły mi jeszcze w domu na biały szlafrok, od razu zwróciłam uwagę na to, że są zielonkawe. W szpitalu ciągle przekazywano sobie informacje, że wody są zielone(pielęgniarki i lekarze między sobą), natomiast w książeczce zdrowia małej napisano że były czyste. Ewidentnie minęli się z prawdą. Przez całą ciążę bardzo bałam się tego, że wody będą zielone, na szczęście nie miało to żadnych konsekwencji dla zdrowia mojej córki, która dostała 10 pkt. w skali apgar.Okazało się natomiast, że ściskała w dłoni pępowinę, stąd pewnie zakłócenia w dostarczaniu tlenu. Dodam, że rodziłam przed terminem, bardzo szybko, i nie nigdy nie paliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_sphinx Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 14:57 W szpitalu wiele rzeczy robią a inaczej wpisują w książeczce. Mnie wpisali karmienie naturalne, a dokarmiali mała mlekiem modyfikowanym (po cc nie miałam pokarmu przez 2 dni). Najniższą waga - wpisali w 3 dobie 3300 g, a na drugiej stronie - noworodek wypisany w 4 dobie w stanie dobrym waga 3280 g. Normalnie smiech na sali. Jak to czytałam w domu to też byłam zdziwiona. U mnie mała też zaciskała pepowinę, ale szybko robili cc więc wody były przezroczyste (a byłam tydzień po terminie). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
perelka-30 Re: zielone włody płodowe 07.12.07, 18:26 ja mialam zielone wody plodowe, poniewaz pepowina byla bardzo krotka, przenosilam tylko 3 dni i nigdy nie palilam papierosow. Moja coreczka urodzila sie zdrowiutka, zaraz po urodzeniu lekarz odciagnal wody z plucek. Odpowiedz Link Zgłoś