0.beata90 11.12.07, 14:22 Majo coreczka skonczyla miesiac i od urodzenia ropieje jej oczko pani doktor mowi ze to ropiejacy kanalik lzowy . Moze wiecie jak moge jej pomoczeby juz ni8e ropialo jej oczko?? DZiekuje0i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lady_sphinx Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 11.12.07, 14:27 Przemywałam solą fizjologiczną. Niekótrzy piszą że można rumiankiem lub herbatą - ale tego nie polecam, bo może uczulić. Czasem trzeba poczekać aż samo minie - kanalik sie odetka, dzieki przemywaniu ropka nie będzie się zbierac w kąciku oka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia79a Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 11.12.07, 14:29 mojemu też ropieją od urodzenia- okuliści każą masować i przemywać oraz zakraplać sól fizjologiczną; jak jest bakteria to przepisują też kropelki; masuje się wewnętrzny kącik oka tuż przy nosku energicznym ruchem kilka razy dziennie nam niestety nic nie pomaga i każą nam udrażniać powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
magda.tyl Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 11.12.07, 14:31 Ja też stosowałam sól fizjologiczną. Mały jednego dnia miał oko czyste, następnego całe zaklejone. Kilka razy użyłam soli i już problem się nie powtarza. Teraz przy kąpieli zawsze przemywam solą. Odpowiedz Link Zgłoś
tania75 Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 11.12.07, 18:09 Miałam ten sam problem, córce ropiało oczko w sumie przez ponad rok! Nie chciałam isc na przekłówanie bo szkoda było mi dzecinki, cierpienia przy zabiegu, a trafiłam na lekarke która absolutnie nie polecała przekłówania, mówila ze w swojej karierze wszystkie oczka ropiejace jakie do niej przychodziły z czasem udrozniały sie same. tak tez było z nami , stosowalismy rozne kropelki, które pomagały na jakis czas, az w koncu gdy kanaliki razem z dzieckiem "urosły" oczko wyzdrowiało i w 1 dzien wszystko przeszło. Wiec albo idz na przekłowania gdy dziecinka jest malutka i jeszcze nie za bardzo rozumie dlaczego mama ja oddaje w obce rece i robia jej źle , albo poprostu czekaj, na pewno samo w koncu przejdzie. powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
donna28 Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 11.12.07, 20:02 Mieliśmy to samo, rumianku nie polecam ( u nas pogorszyło jeszcze stan oka), sól fizjologiczna jest ok, a najlepsze to masaże oka. Tę częśc między nosem a okiem tak jakby naciskasz lekko palcem, trudno mi to wytłumaczyć, ale pomaga robiłam to małej kilkanaście razy dziennie, głównie przy karmieniu i przeszło po 2 dniach Odpowiedz Link Zgłoś
chicoria Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 11.12.07, 21:34 Ja wyleczylam coreczce ropiejace oczko rumiankiem. Wiem, ze moze uczulac i trzeba z nim ostroznie. Ale w naszym przypadku nie uczulil a bardzo pomogl. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilcia84 Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 11.12.07, 22:38 mojej małej też pomógł rumianek, solą fizjologiczną bawiłam się 3 miesiące, w końcu się wkurzyłam, ziółko zaparzyłam, 2 czy 3 dni i problem znikł Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 11.12.07, 23:23 najlepiej przemywac. mozna sola fizjologiczna, mozna zwykla przegotowana woda, ale mi polozna polecila szalwie. mowila, ze wielu lekary poleca rumianek, ale on moze podrazniac oko (nie chodzi o uczulenie, tylko wlasnie podraznienie oka), dlatego szalwia jest lepsza, bo nie podraznia. przemywalam bablowi oczko przez chyba 3-4 dni i przeszlo bez sladu. mial wtedy ok. tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
rudensja Rumianek NIE 12.12.07, 07:43 Rumianek wysusza śluzówkę i można tylko zaszkodzić dziecku. Tak jak piszą, przemywać solą fizjologiczną i masować (tak jakbyś chciała wytrzeć łzę z koncika) My mieliśmy jeszcze krople: Biodacyna i Betadrin. Najlepiej, przejdź się do dziecięcego okulisty, sprawdzi czy to oby napewno tylko nie rozwinięty jeszcze kanalik łzowy czy też może coś innego jak np. zapalenie spokówki. Zawsze najlepiej poradzić się specjalisty Odpowiedz Link Zgłoś
mania805 Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 12.12.07, 07:52 My dostaliśmy antybiotyk w kropelkach i zalecenie masowania opuszkiem małego palca kącika oka. Gdyby nie przeszło Pediatra zalecił wizytę u okulisty, ale całe szczęscie wystarczyły kropelki i masaż. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa5005 w którą stronę masować ??? 14.12.07, 10:18 witam, moja mała ma ropiejące oczko od urodzenia, teraz ma miesiąc. przemyswamy czesto solą fizologiczną ale bez zmian. mam przepisany antyiotyk w kropelkach ale po dniu stosowania widze jakby zaczerwienienie, wiec moze ten antyiotyk nie służy pediatra mówiła o tych masażach ale ze stresu nie wiem juz jak mam masować. od oczka do noska czy odwrotnie?? czy mógły ktoś prosto mi wytłumaczyć zeym roiła to prawidłowo? Odpowiedz Link Zgłoś
heniek1021 Re: Co zrobic z ropiejacym oczkiem 14.12.07, 10:33 niektóre mamy polecaja przemywanie własnym pokarmem, ja przemywałam solą ale efekt był krótkotrwały. zdecydowanie polecam napar ze świetlika (też zewnętrznie oczywiście)- dosłownie nastepnego dnia ropka ustąpiła- a wydzielało się jej już dość dużo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś