Dodaj do ulubionych

fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 ??

12.12.07, 21:16
hej ... przejrzałam archiwum - smile i nie znalazłam odpowiedzi na dręczące mnie
pytanie - mój synek ma 6,5 m-c ( 84 cm i 12 kilo .... )i mam ten pierwszy
fotelik 0-13 i się nie mieści ... jaki fotelik teraz kupic ? który jest lepszy
? powiem tak cena nie gra roli ..ale ja głupieje jak czytam reklamy ... i
oglądam te foteliki ... - jaki będzie właściwy? 9-25?
czy taki 0 -25 - bo tez mozna montowac tyłem do kierunku jazdy? pomóżcie
drogie mamy - bo czeka mnie długa podróż i nie chce małemu krzywdy zrobic
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 12.12.07, 21:46
      nie czytaj reklam, tylko zajrzyj na stronę z testami fotelików
      fotelik.info/pl/testy/
      Przeglądnij sobie tą strone, nie tylko testy, powinno Ci to pomóc w
      wyborze.

Jak już wybierzesz kilka, to jedź do sklepu i poprzymierzaj synka do
      fotelika i fotelik do samochodu.
    • mammajowa Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 12.12.07, 21:53
      jeśli czeka go duzo podrózy i długie podróze w najbliższym czasie to radzę taki
      z możliwoscia montowania tyłem do kierunku jazdy. jest duzo bezpieczniej. romer
      (roemer) robi takie 0-18kg fajne i dosć duze.
      • koniczyna-4 Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 12.12.07, 22:13
        My kupiliśmy niedawno fotelik firmy coneco /za ok.340zł/nie pamiętam
        dokladnie.jest od 9 do 25kg i oczywiście montowany przodem do kierunku
        jazdu.wysoko/więc maluch wszystko widzi!/pozatym jako jedyny w sklepie miał
        możliwośc regulacji oparcia,czyli dziecko nie musi całkowicie siedziec,a moze
        jechac na półleżąco.Pozatym wyglądowo też jest śliczny.i okazało się ,że dwójka
        naszych znajomych ma takie same foteliki i tez są bardzooo zadowoleni.polecamy.
        • sinceramente Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 12.12.07, 23:30
          Ale chyba w fotelikach nie chodzi o to, żeby były "śliczne" tylko
          bezpieczne??
          Ten kto wymyślił foteliki samochodowe jak sądzę miał na celu
          zwiększenie bezpieczeństwa dzieci, a nie upiększenie wnętrza
          samochodu...

Choć może ja dziwna jestem, skoro tak się upieram przy tych testach
          i kupuję dziecku fotelik, który być może nie należy do
          najpiękniejszych (choć przyznaje, że nie znam się na standardach
          urody fotelikowej). Liczę jednak na to, że zwiększy on szansę na
          ocalenie zdrowia lub życia mojej córki w ewentualnym wypadku, skoro
          w testach bezpieczeństwa uzyskał 4 punkty.

Poza tym większość fotelików w kategorii 9-18 kg ma regulację
          siedziska od pozycji siedzącej do półleżącej.
        • lady_sphinx Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 12.12.07, 23:31
          Ja też mam coneco i polecam wink
          • werronka10 Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 13.12.07, 08:50
            no faktycznie niebrzydkie to coneco, ale sorrki chyba nie o to chodzi smile)
            ten fotelik nie brał udziału w zadnych testach. może nie ma to znaczenia dla niedzielnych kierowców, ale jak ktoś więcej jeździ, to wymaga od fotelika przede wszystkim gwarancji bezpieczeństwa. dlatego my kupilismy dziecku fotelik kiddy life pro 9-36 kg. zadecydowały 4 gwiazdki przyznane kazdej z trzech kategorii wagowych. myślę, że to rozsadniejsze kupowanie smile
            (a co do ceny, to w niemczech do kupienia za 200 euro, na naszym allegro 940 pln)

co do pytania autorki wątku to szczerze nie wiem. bo niby dziecko ciężkie, ale młode i może lepiej nie wozic przodem do kierunku jazdy.
            poza tym kupowanie fotelika 0-18 dla Twojego dziecka to też bez sensu, bo za pół roku będzie potrzebny następny fotelik...

może dzidun da radę jeszcze z miesiąc, dwa w swoim starym, a potem kupicie mu doroślejszy??
            • koniczyna-4 Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 13.12.07, 09:22
              A kto powiedział,że jak napisałam ,ze fotelik coneco jest sliczny to to samo co
              napewno nie jest bezpieczny! łapiecie za bardzo za słowa.uwazam,że jest
              bezpieczny i do tego dodatkowo ładny
              • slonko1335 Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 13.12.07, 09:28
                Stefanfr pamiętaj, że aby wozić dziecko w foteliku montowanym
                przodem do kierunku jazdy musi ono już stabilnie siedzieć, nie wiem
                czy Twój maluch siedzi czy nie ale ja swojego dziecka nie
                wsadziłabym do takiego fotelika, który montuje się przodem przed 8-9
                m-cem.
              • werronka10 Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 13.12.07, 09:37
                > uwazam,że jest
                > bezpieczny i do tego dodatkowo ładny

no proszę Cię!!!
                a po czym wnioskujesz, że jest bezpieczny???????????
                wywróżyłaś sobie z fusów, czy zinterpretowałaś sen??
                • koniczyna-4 Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 13.12.07, 10:07
                  Mam go w swoim samochodzie.widzę jak jest montowany.Pan w sklepie nam go
                  polecał jako jeden z kilku najbezpieczniejszych,a był naprawdę duży wybór.dwóch
                  moich znajomych ma takie same foteliki,a do ludzi niezamożnych nie należą,więc
                  wnioskuję,że na bezpieczeństwie swoich dzieci by nie oszczędzali.A pozatym każdy
                  kupuje fotelik jaki jego zdaniem jest najodowiedniejszy.wybór w sklepach jest
                  ogromny.tu forumowiczka zadała pytanie kto jaki fotelik poleca,więc każdy może
                  polecic taki jak obecnie ma,lub jaki zamierza kupic i nie wiem po co ta
                  rozmowa,czy coneco jest naj..czy jednak jest zły.Ja uważam,że fotelik jest
                  bardzo odpowiedni i do tego ładny,a nie na odwrót.to jest moje zdanie,a nie
                  wróżenie z fusów.ale miło zacząc dzień od miłych niepotrzebnych rozmów
                  • sinceramente Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 13.12.07, 10:40
                    Za coneco podziękujemy - słyszałam o sytuacji, gdy w wypadku fotelik
                    coneco się złamał, a dzieciak cudem przeżył. Miałabym sobie potem w
                    brodę pluć, że pożałowałam kasy?

Nie uważam się za osobę, którą stać na fotelik za 1000zł, ale
                    pogrzebaliśmy trochę "po kieszeniach" i kupimy Roemera Kinga na
                    niemieckim ebayu. Będzie nas to kosztowało jakieś 700zł. Można też
                    kupić fotelik, który ma choćby 3 gwiazdki z bezpieczestwa, np.
                    chicco key 1, do kupienia na allegro za jakieś 400zł.

Ktoś bardzo mądry wymyślił, żeby testowć bezpieczeństwo fotelików
                    samochodowych i uważam, że najrozsądniej jest korzystać z tych
                    testów.
    • lady_sphinx Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 13.12.07, 10:24
      No to może ja też się wtrącę jako użytkowniczka coneco - mnie nie było stać na fotelik za 1000 zł więc naturalnym wyborem był coneco bo to podróba maxi cosi. Faktycznie samochodem moje dziecię podróżuje 2 razy w miesiącu. Co do urody fotelika - to rzeczywiście jest ładny.

Do autorki wątku - skoro kasa nie gra roli to kup fotelik z wyższej półki i faktycznie może lepiej żeby była możliwość montowania go tyłem do kierunku jazdy i był po testach. Skoro Twoje dziecko ma 12 kg i 84 cm (a ma prawie 7 miesięcy) to weź pod uwagę, że jeszcze kilka miesięcy będzie dość szybko rósł i taki fotelik do 18 kg może nie posłużyć za długo - ale będąc w sklepie powsadzaj synka również do takich bo niektóre są szersze od innych i może akurat spasuje.
      Skoro zależy ci na foteliku po testach, to wejdź na fotelik.info zobacz spis fotelików, potem pooglądaj je na necie (jakie mają funkcje) wybierz kilka a potem z lista wybranych do sklepu z dzieckiem poprzymierzaj w którym mu najwygodniej kup.
    • kasiczek23 Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 13.12.07, 11:02
      Ja ostatnio też stałam przed wyborem większego fotelika. Odwiedziłam mnóstwo
      stron internetowych a testy adac i oemtc to chyba już znam na pamięćsmile Trafiłam
      też na stronę www, którą stworzył ojciec tragicznie zmarłej córeczki (zginęła w
      wypadku samochodowym z powodu kiepskiej jakości fotelika). I zdecydowaliśmy się
      z mężem kupić synkowi bezpieczny fotelik, pomimo tego że będzie nas to
      kosztowało WIELE wyrzeczeń- kupiliśmy maxi cosi tobi za 800zł. Bezpieczeństwo
      dziecka przede wszystkim, ja mogę z czegoś zrezygnowaćsmile

Zresztą fotelik kupuje się na kilka lat lub dla kilku dzieciaczków.
      • stefanfr Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 14.12.07, 21:39
        no dzieki dziewczyny
        mały sam siedzi - dość stabilnie, byłam dzis w sklepie i sie załamałam ..te 9-36
        no super ( romero - ptrzyłam .drogi - bezieczny ) ale tam pozycja do spania nie
        istnieje ..a ja mam pojechac 8 godzin w samochodzie z dzieckiem .. patrzyłam te
        maci cosi do 18 9 ale facet w sklepie powiedział, ze tak naprawde to one sa do
        15 kilo..wiec bez sensu .... no koszmar .. to jak on ma spac w takim duzym
        foteliku ??9-36 ..i jutro jade z małym do sklepu ..zobaczymy
    • rudensja Mam ten sam dylemat :D 15.12.07, 07:30
      Doszłam do wniosku, że jeśli mały ma jezdzić bardzo długo autem ( u
      nas jest to koło 10 h) to najlepiej będzie kupić fotelik do 18 kg
      (tylko, że mój syn waży 8 kg i ma prawie 7 miesięcy) bo jest on
      najlepiej dostowosany dla takich maluchów, a jak podrośnie to
      kupimy "poddupnik" 15-36 kg
      Oczywiście jeśli Twój dzidziuś już waży 12 kg to chyba
      zdecydowałabym się na ten do 25 kg ale szukałabym takiego z pozycją
      półleżącą smile
      • fiko7 Re: Mam ten sam dylemat :D 18.12.07, 22:47
        Ja w tej chwili również jestem na etapie zakupu fotelika i zdecydowałem się już
        że ma być Maxi-Cosi tylko teraz zastanawiam się nad Tobi, PrioriFix i Priori XP.
        Chętnie bym kupił PrioriFix ale prawie 1300 zł trochę sporo, więc rozważam 2
        pozostałe i nie wiem który wybrac.
    • heniek1021 Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 19.12.07, 10:07
      mój synek ma niecałe 6 m-cy, waży prawie 10 kg i mieliśmy ten sam
      dylemat. byłam już zdecydowana na maxi cosi tobi, bebe confort iseos
      albo ewentualnie axis (ten, który można obracać na boki).
      Bezpieczeństwo, testy itp. itd. wiedziałam o nich już prawie
      wszystko, pojechaliśmy do sklepu obejrzeć i pomierzyć (dziecię mam
      duże więc każdy centymetr się liczy). i okazało się, że każdy z ww
      wymienionych jest dość wąski. kupiliśmy Casualplay Beat S 0-25.
      można go montować również tyłem, no i ze względu na wielkość (jest
      trochę obszerniejszy od tych, które wymieniłam) posłuży dłużej.
    • mk271 Re: fotelik 9-18 czy 9-25 czy do 38 ??? czu 0-25 19.12.07, 11:03
      a moze coneco zenith - rozkladasie do pollezacej pozycji, od 9do25kg
    • annya11 Jane Racing 19.12.07, 12:15
      Rekomenduję go jako mama blisko 2-wu letniej dziewczynki, która
      użytkuje go od ponad roku. Zakres 0-18, montowany przodem i tyłem.
      Odnośnie testów - są one niewątpliwie pewnym wyznacznikiem,
      natomiast nie polegałabym na nich w 100%. Wszytsko zalezy od tego,
      jaka firma je zleciła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka