anieta81 09.01.08, 10:35 Czy to prawda, ze gdy dziecko lezy caly czas na pleckach to główka z tylu robi sie plaska?Staram sie malego klasc na boki, ale najbardziej lubi na plecach a o brzuszku nie ma mowy. Jak namowic go na brzuszek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamalesia2 Re: Plaska główka 09.01.08, 11:04 tak to prawda, a jeszcze bardziej wtedy gdy są niedobory witaminy d3. Jak namówić na brzuszek gdy dziecko nie chce? nie mam pojęcia - zależy od jego wieku im starsze tym chętniej będzie leżec, a jak zupełnie malutkie nie chce, tobym nie zmuszała - widocznie nie gotowe. Wyjściem może być pozycja taka jak w leżaczku albo samochodowym foteliku kołysce z miękką podusią pod główkę. Osobiście szkoda mi na widok takich dzieci ze spłaszczonymi głowami - zaraz sobie wyobrażam że są zaniedbywane. To nie oskarżenie, ale mam takie jakieś głupie przekonanie zupełnie subiektywne i nie wiem skąd mi się to wzięło. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia0422 Re: Plaska główka 09.01.08, 11:18 to niech się Tobie nie bierze!!! moja Mała za nic w świecie nie chce spać na bokach, jak próbuję to jest jeden wielki krzyk i płacz ze nie da sie tego słuchać a i tak przekręca główkę na wznak, efektem czego jest z tyłu spłaszczona główka, pytałam wszędzie i wszystkich bo nie wiem co z tym robić i nie sądzę aby był to efekt zaniedbania dziecka!!! bo dbam o nią mocno i kocham tak mocno ze czasem sam się sobie dziwię... ps. u nas fotelik samochodowy odpada bo Mała należy do duzych dzieci jak na swoj wiek i ledwo sie w nim miesci i nie wcisnęłabym tam poduszki pozdr.k. Odpowiedz Link Zgłoś
kkatarynka Re: Plaska główka 09.01.08, 12:04 u nas bylo to samo. Wielki placz. Dlaczego? bo nie miala sily podniesc glowki , a lezenie nosem w przescieradle nie jest ciekwe. Jest na to sposob. Poloz dziecko na krawedzi lozka, z tamtad rozposciera sie wspanily widok na caaaaaaaaaaaaaaly pokoj - to przeciez wielki swiat dla takiego malucha. Na poczatek mozesz tez podkladac zrolowany reczniczek pod obie pachy i brzuszek dziecka - wtedy bedzie wyzej i bedzie mialo jeszcze lepszy widok, potem z recznika zrezygnuj. U nas poskutkowalo, z czem polubila i to bardzo lezenie na brzuszku. Odpowiedz Link Zgłoś