sylwia1239 04.02.08, 20:58 moja 9 letnia córka ma grypę jelitową podobno jest to bardzo zarażliwa choroba, w więć czy moja 10 miesięczna druga córka też zachoruje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ebielo calkiem mozliwe 04.02.08, 21:22 I wtedy trzeba uwazac, aby maluszek duzo pil, nie zmuszac do jedzienia. Ew. dawac tylko kleik ryzowy na mleku modyfikowanym. Jak kupka bedzie smierdziala zgnilymi jajami a dziecko apatyczne od razu do lekarza, nie wazne czy noc, niedziela, czy inne swieto. Przy tej przypadlosci dzieci moga sie bardzo szybko odwodnica to dla nich niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
edit38 Re: calkiem mozliwe 05.02.08, 06:44 ebielo napisała: dawac tylko kleik ryzowy na mleku modyfikowanym. Mojej znajomej dziecko właśnie niedawno przechodziło jelitówkę i lekarz kazał nie podawać mleka bo ponoć powoduje wymioty. Kazał dużo przepajać i dawać zupkę przecierową z warzyw ale nie na siłę (jeśli dziecko dzień nie zje to nic mu nie będzie) Odpowiedz Link Zgłoś
mamalesia2 Re: grypa jelitowa 04.02.08, 21:25 grupę taką wywołują wirusy z grupy rotawirusów, więc jeśli mała była szczepiona lub już przebyła te chorobe, to będzie chorowała lekko, ale to jest chroba zarażliwa wykluwa się długo. Sporo szans że zachoruje no i rodzice też. Jak się pojawi to dużo nawadniać organizm, podawać kisiel i picie małymi łyczkami - to przeciwdziała wymiotom, tak po łyżeczce co minutę. Można enterol, lakcid, lacidofil, smectę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalesia2 na temat odwodnienia 04.02.08, 21:28 jak dziecko sika przynajmniej 1 raz na 12 godzin, to nie jest odwodnione, trzeba więc na to zwracać uwagę. Póki sika to nie jest źle. Choroba trwa ok 5 dni - zależy od wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuci2 Re: grypa jelitowa 04.02.08, 22:20 Moj synek mial grype jelitowa jak mial ok 4mieś i jest to cos strasznego i niestety wszyscy domownicy tez zachorowali a nawe osoby odwiedzajace nas po ok miesiacu tez byli chorzy (moze przypadek).Dorosli chorowali zaledwie 2-3dni natomiast moj synek az 7 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
wiolka007 Re: grypa jelitowa 04.02.08, 22:31 Niestety ale raczej będzie chorować Twój maluszek.. U nas jak mała chorowała to w ciągu tygodnia chorowałam ja, mąż, 2 babcie, ciocia 2 siostrzenice i dziadzia.. dodam, że nasza chorowała 13 dni - to był koszmar! Pozdrawiam i życzę duuuużo zdrówka dla całej Twojej rodzinki.. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia1239 Re: grypa jelitowa 05.02.08, 10:55 dzięki narazie nie ma choroby ale siedzę jak na szpilkach, no niestety niebyła szczeoiona ani jedna ani druga córka Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: grypa jelitowa 05.02.08, 11:12 niestety, możliwe. od starszej jelitówkę złapała młodsza / 6 mies. - karmiona piersią przeszła bardzo łagodnie, nawet się zastanawiałam, czy to na pewno to/, potem babcia i ja. tylko tata się ostał w zdrowiu. dieta absolutnie bezmleczna, z wyjątkiem dziecka na piersi oczywiście, bo karmienie piersią pomaga. uważaj na odwodnienie, jeśli zauważysz - biegiem do szpitala. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: grypa jelitowa 05.02.08, 11:14 aha - zwykle okres inkubacji trwa do 72 godzin, ale potem zaraza się jeszcze przez tydzień od ustąpienia objawów. wirus przenosi się drogą pokarmową i kropelkową, praktycznie nie ma szans się uchronić. Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: grypa jelitowa 05.02.08, 11:22 Przy grypie jelitowej nawet piers sie ogranicza.Jelitowka to choroba ktora czesto powracala u mojej cory. A wiec;dieta bezmleczna,kleiki na wodzie,chrupki kukurydziane,zupa marchewkowa (ja robilam ala rosół z duza iloscia marchewki),piers podawalam tylko na noc i jako pierwszy posilek rano. Mozna tez kupic w aptece gotowy przecier marchwiowy firmy Hipp wlasnie dla dzieci chorych na jelitowke.I jeszcze do picia smekte (pol saszetki). Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: grypa jelitowa 06.02.08, 11:33 >Przy grypie jelitowej nawet piers sie ogranicza a to nieprawda. mleko matki to dodatkowe przecwiciała dla dziecka, żeby lepiej walczyło z infekcją. każdy pediatra Ci to powie. przeleżałam z córką tydzień w szpitalu i nie słyszałam niczego pdoobnego, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
adria-3 Re: grypa jelitowa 05.02.08, 17:16 Moja starsza córka przechodziła grypę jelitową, jak miała półtora roku. Na pewno należy pojechać do lekarza. Jeżeli objawy są w "miarę", a dziecko pije wodę, to można zostać w domu. W skrajnych przypadkach, bardzo intensywne wymioty i biegunka, a przede wszystkim odwodnienie: to może skończyć się szpitalem. (starszym dzieciom i dorosłym można podawać odgazowaną colę) Odpowiedz Link Zgłoś