tylkoty0 06.02.08, 09:40 czy jesli ja mam grupe A Rh+ a moje dziecko 0 Rh- czy to prawidłowe zastanawia mnie czemu ma minus skoro ja mam dodatnią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aleksandra1977 Re: pyt.o grupe krwi 06.02.08, 09:59 a tatus dziecka jaka ma grupe krwi? Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: pyt.o grupe krwi 06.02.08, 11:15 Twój + składa się zapewne (a raczej na pewno) z alleli (+ -). + jest dominujący, więc ostatecznie wychodzi ci +, ale potomstwu mogłas przekazać i + i -. Tatuś dziecka ma albo rh- (- -), albo rh+ takie jak ty (+ -). Skoro dziecko ma -, to tatuś też mu przekazał - (bo gryby przekazał +, to by dziecko miało +). Wasze przyszłe dzieci mogą mieć i + i -. Jesli tatuś ma -, to z prawdopodobieństwem 50%, jeśli tatuś ma +, to na 75% kolejne dzieci będą miec +, a 25% szans na -, jak pierworodne. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: pyt.o grupe krwi 06.02.08, 14:25 ładnie to wyjasniła jedna z mam a ja dodam, że w mojej rodzinie oboje z mężem mamy Rh- a wszyscy nasi rodzice Rh+ Odpowiedz Link Zgłoś
kosmik_1 Re: pyt.o grupe krwi 06.02.08, 15:15 nie ważne jaką ty masz i jaką ma tata - no nie do konca.gen "-" jest recesywny tzn, że jak ię spotka z plusem to i tak mamy plusa. (pamiętajmy, że geny dostajemy po obu rodzicach)postaram się to narysować. \ Rh+ Rh- Rh+ Rh+ Rh+ Rh- Rh+ Rh- taka oto tabelka, z której wynika, że szansa na rh- jest = 25% To znaczy, że jeśli ty masz plusa to z układu +/-. Tego minusa podarowałaś bobasowi. też tata czy miał + czy - podarował -. podobnie jest z a b ab i 0 mam nadzieję ze w miare jasno to opisałam Odpowiedz Link Zgłoś