stokrocia79 16.02.08, 13:29 Witam Od kiedy mogę podawać te smakołyki maluszkowi. Dziękuję za odpowiedź biszkopty i chrupki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osa551 Re: biszkopty i chrupki 16.02.08, 13:49 ja podawałam chrupki kukurydziane po skończenu 6 miesięcy, jak dziecko stabilnie siedziało i moglo samo trzymać chrupka w ręku. Biszkopy maja gluten, więc nie wiem jak się ma podawanie biszkoptów do obecnych schematów żywieniowych - ja nie dawałam, bo moje dziecko nie chciało ich jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
jumami Re: biszkopty i chrupki 16.02.08, 21:09 Dokłądnie tak! Biszkopty zawieraja GLUTEN. Kukurydziane chrupki- po6mieś gdy syn miał już kilka ząbków.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alcala1 Re: biszkopty i chrupki 16.02.08, 21:29 ja znalazłam biszkopty bezglutenowe, ale boje się dać ich mojemu małemu, tak samo jak i chrupek - synek ma 6,5 m-ca, a dokładnie boje się, że się zakrztusi,że mu się gdzieś tam przykli. raz próbowałam z chrupkami ale zaczął robić tak jak by mu się właśńie przykleiły i chciał zwymiotować. Jest to możliwe?? czy one mu tam w gardełku szybko rozmiękną? i że uwrie sobie za duży kawałek - nie ma jeszcze ząbków. poradźcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapfk Re: biszkopty i chrupki 17.02.08, 11:34 odpowiedź na twoje wątpliwości to właśnie ten JEDEN raz mu dałąm... A ską dziecko ma umieć jeść coś innego, jak tylko raz mu dałąś, potem odsunęłaś? Nie nauczy się. Zdolność gryzienia, inaczej niż ssanie, nabywa isę z czasem. Daj dzieciakowi nauczyć się jeść. Inaczej będziesz do końca pierwszego roku miksowałą wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: biszkopty i chrupki 16.02.08, 22:03 proponuję samej upiec bezglutenowe biszkopty na początek. przepis tu: www.edziecko.pl/jedzenie/2,79376,,,,-4296144,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: biszkopty i chrupki 16.02.08, 22:07 niestety moim jak dotąd ostatnim wypiekiem był murzynek w 4 klasie podstawówki, czyli jakieś 25 lat temu Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: biszkopty i chrupki 16.02.08, 22:47 daj spokój, to nic trudnego. składniki do miski i łyżka w dłoń aż sie połaczy potem na blachę ilosć jaka sie zmieści w małej łyzeczce do nagrzanego piekarnika, kilka minut, wyjmujesz i gotowe. a jakie dziecię rozanielone! -- Karmię Julka piersią Odpowiedz Link Zgłoś
anka3110 Re: biszkopty i chrupki 17.02.08, 00:38 ja swojej małej daję chrupki kukurydziane, od początku 5-ego miesiąca, popija je herbatką. Nie wiem czy można, ale małej nic się nie dzieje. wolę, żeby mąż podkarmiał ją chrupkami, niż czekoladą, co też już miał w zwyczaju (bo jej smakowało,i jeszcze chciała- taka odpowiedź jego była). Może to brzmi śmiesznie, ale tak u nas było, ja w pracy a mąż ...pilnował i karmił.pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
elske Re: biszkopty i chrupki 17.02.08, 09:00 Corka dostawala chrupki kiedy skonczyla pol roku.I wtedy zaczelam podawac jej przetarte jablko z w kruszonym do niego biszkoptem.Biszkopty byly z glutenem. Biszkopty do raczki ostala cos kolo roczku.Wczesniej nie potrafila ich pogryzc. Odpowiedz Link Zgłoś
magda1237 Re: biszkopty i chrupki 17.02.08, 12:39 Ja mojej córce dałam chrupki jak skończyła 6 miesięcy. Bardzo szybko je polubiła i nie miała problemu z ich jedzeniem. Biszkopty dałam jak skończyła 8 miesięcy. Wydaje mi się że ta cała obawa przed glutenem jest dużo na wyrost. Chyba niewielki odsetek dzieci ma alergię na gluten. A wg obecnego schematu można niewielkie ilości dawać tzw dawkę ekspozycyjną np kaszki glutenowej,więc chyba i biszkopta też można. Moja mała je lubi i codziennie dostaje kilka chrupek lub jednego czy dwa biszkopty. Spróbujcie dać na początek trochę i ewentualnie obserwujcie. A żeby piec specjalne biszkopty to trzeba mieć czas. Mi go szkoda tracić, skoro małej nic nie jest Odpowiedz Link Zgłoś