Dodaj do ulubionych

"Strupki" za uszami

24.02.08, 11:04
Zauwazylam u mojego synka takie suche, kremowo-zolte "strupki" za uszami. Kilka dni smarowalam to Bephantenem i zeszlo, ale gdy przestalam, znow sie pojawilo. Czy ktoras z mam wie co to moze byc i jak sie tego pozbyc??
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 11:33
      tak, to jest brud z wydzieliną gruczołów łojowych. Wystarczy przy myciu
      pociągnąć tam palcem, to tego nie będzie.
      • gabysia1 Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 13:25
        Ja codziennie kąpie dziecko i zawsze myje za uszkami i tak ma strupka ale za
        jednym uchem!Więc uważam ze to na pewno nie jest brud!Ale co to jest to też nie
        wiemsad.
        • hellious Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 13:29
          Ja tez myje, a to nadal jestuncertain I skora za uszami jest sucha, jakby spekana.
          • mammajowa Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 13:44
            pękajaca skóra za uszami swiadczy ponoć o alergii na mlek krowie. coś w tym
            jest. tylko, ze wtedy julek miał za oboma uszkami, a teraz też ma tylko za
            jednym i tez mnie to niepokoi.
            • gabysia1 Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 15:13
              Moja mała ma alergie na mleko krowie od urodzenia,teraz ma 7 miesięcy i dopiero
              od miesiąca ma strupka za jednym uchem.Jak zasypia to się tarmosi za ucho i już
              myślałam że to od tego ale raczej jest to niemożliwe.
        • alpepe Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 18:54
          bo się źle wyraziłam, miałam dopisać, że tam może być brud, stary naskórek i
          wydzielina gruczołów łojowych. I nie pisz, że to strupek, bo to nie jest żaden
          strupek, tylko podobnie wygląda. Po prostu gruczoły po jednej stronie są
          bardziej aktywne, ale jak skóra jest rozmoczona, to jak to odpowiednio
          przetrzesz, to to zniknie, oczywiście, że to się odnawia.
          No i jeszcze to, co tam poniżej napisano. Przy skazie białkowej też są podobne
          oznaki, tj. skóra może być bardziej podrażniona, szybciej się złuszcza naskórek
          i gruczoły produkują więcej sebum. Generalnie niekoniecznie jest to objaw chorobowy.
          • monikaa13 Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 19:02
            też stawiam na "brud" ale nie taki od nie mycia tylko właśnie od
            mycia a raczej od nie wycierania
            chodzi o to, że po myciu za słabo wycierasz-wysuszasz skórę za
            uszami, wiadomo ciężko tam dokładnie wytrzeć, zbiera się tam woda,
            pot, brud i dlatego skóra schodzi, jeżeli brzydko pachnie to na
            pewno to
            moja córka też tak czasem ma, trzeba pamietać by po kąpieli zawsze
            dobrze wytrzeć i osuszyć te miejsca
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka