hellious 24.02.08, 11:04 Zauwazylam u mojego synka takie suche, kremowo-zolte "strupki" za uszami. Kilka dni smarowalam to Bephantenem i zeszlo, ale gdy przestalam, znow sie pojawilo. Czy ktoras z mam wie co to moze byc i jak sie tego pozbyc?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 11:33 tak, to jest brud z wydzieliną gruczołów łojowych. Wystarczy przy myciu pociągnąć tam palcem, to tego nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabysia1 Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 13:25 Ja codziennie kąpie dziecko i zawsze myje za uszkami i tak ma strupka ale za jednym uchem!Więc uważam ze to na pewno nie jest brud!Ale co to jest to też nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
hellious Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 13:29 Ja tez myje, a to nadal jest I skora za uszami jest sucha, jakby spekana. Odpowiedz Link Zgłoś
mammajowa Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 13:44 pękajaca skóra za uszami swiadczy ponoć o alergii na mlek krowie. coś w tym jest. tylko, ze wtedy julek miał za oboma uszkami, a teraz też ma tylko za jednym i tez mnie to niepokoi. Odpowiedz Link Zgłoś
gabysia1 Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 15:13 Moja mała ma alergie na mleko krowie od urodzenia,teraz ma 7 miesięcy i dopiero od miesiąca ma strupka za jednym uchem.Jak zasypia to się tarmosi za ucho i już myślałam że to od tego ale raczej jest to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 18:54 bo się źle wyraziłam, miałam dopisać, że tam może być brud, stary naskórek i wydzielina gruczołów łojowych. I nie pisz, że to strupek, bo to nie jest żaden strupek, tylko podobnie wygląda. Po prostu gruczoły po jednej stronie są bardziej aktywne, ale jak skóra jest rozmoczona, to jak to odpowiednio przetrzesz, to to zniknie, oczywiście, że to się odnawia. No i jeszcze to, co tam poniżej napisano. Przy skazie białkowej też są podobne oznaki, tj. skóra może być bardziej podrażniona, szybciej się złuszcza naskórek i gruczoły produkują więcej sebum. Generalnie niekoniecznie jest to objaw chorobowy. Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: "Strupki" za uszami 24.02.08, 19:02 też stawiam na "brud" ale nie taki od nie mycia tylko właśnie od mycia a raczej od nie wycierania chodzi o to, że po myciu za słabo wycierasz-wysuszasz skórę za uszami, wiadomo ciężko tam dokładnie wytrzeć, zbiera się tam woda, pot, brud i dlatego skóra schodzi, jeżeli brzydko pachnie to na pewno to moja córka też tak czasem ma, trzeba pamietać by po kąpieli zawsze dobrze wytrzeć i osuszyć te miejsca Odpowiedz Link Zgłoś