aniak833 31.05.08, 21:44 Od jakiego wieku mozna ustawic fotelik w samochodzie przodem do kierunku jazdy? synek ma 8,5 miesiąca i juz bym go odwróciła przodem ale nie wiem czy nie jest za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia191273 Re: Fotelik w samochodzie??? 31.05.08, 22:08 im dluzej tylem, tym lepiej mysmy do konca uzywania 1. fotelika jezdzili 'tylem' Odpowiedz Link Zgłoś
jagielon29 Re: Fotelik w samochodzie??? 31.05.08, 22:34 Kasia ma racje. Tutaj link z artykulem "od kiedy przodem do kierunku jazdy": fotelik.info/pl/art/od_kiedy_fotelik_przodem_do_kierunku_ruchu,12.html Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Fotelik w samochodzie??? 31.05.08, 22:41 Fotelika 0-9/0-13 kg nie można chyba odwracać przodem do kierunku jazdy, ale generalna zasada jest taka, że do 2 roku życia najbezpieczniej dla dziecka jest jeździć tyłem do kierunku jazdy ze względu na wielkość główki. Przy jeździe przodem siły działające na kręgosłup dziecka przy zderzeniu są o wiele większe w porównaniu do dorosłego człowieka. Inna sprawa jest, że praktycznie nie ma takich fotelików, żeby po wyrośnięciu z pierwszego fotelika przesiąść się do następnego i nie jechać przodem. W Szwecji są takie? Coś mi się obiło o uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
marynio5 Re: Fotelik w samochodzie??? 01.06.08, 11:39 foteliki od 0-18 można montować tyłem do kieruku jazdy. Bebe confort produkuje takie. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Fotelik w samochodzie??? 01.06.08, 14:53 marynio5 napisała: > foteliki od 0-18 można montować tyłem do kieruku jazdy. Bebe confort produkuje > takie. Tyłem trzeba. Ja pisałam, zgodnie z zapytaniem, o ustawienie przodem do kierunku jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Fotelik w samochodzie??? 01.06.08, 14:55 A co do 0-18, to chyba po osiągnięciu wagi 9kg trzeba zamontować je przodem do kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
agg3 Re: Fotelik w samochodzie??? 01.06.08, 19:00 0-18 kg tez przodem, chyba, ze jest to specjalny fotelik przeznaczony do mocowania tylem. pamietajmy, ze bardzo wazne jest prawidlowe mocowanie. bo przy zlym, nawet najlepszy fotelik nie zda egzaminu! Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Fotelik w samochodzie??? 01.06.08, 19:19 Ja właśnie jestem na etapie szukania nowego następnego fotelika i moje dziecko nie zaakceptowało najbezpieczniejszego w testach. Mam świra na tym punkcie - niezrozumiałego przez innych - a mnie juz męczy wizja lecącej do przodu główki Szukałam montowanego tyłem i gdzieś się spotkałam z informacją, że w Szwecji są przepisy nakazujące jazdę tyłem i są w związku z tym foteliki. No ale co z tego, skoro trzeba przymierzyć fotelik w samochodzie Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Fotelik w samochodzie??? 01.06.08, 23:47 Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale o ile się nie mylę w Świecie Dziecka przy ul.Towarowej w Warszawie widziałam taki fotelik. Sprzedawca go właśnie reklamował szwedzkimi przepisami. Ja kupowałam jedynkę Maxi-Cosi, więc specjalnie się nim nie interesowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marynio5 Re: Fotelik w samochodzie??? 02.06.08, 09:56 Hmm... tego nie wiem, musze sprawdzić. Rozważałam właśnie kupienie takiego, bo moje dziecko ma wprawdzie dopiero 9 miesięcy, ale "wystaje" bardzo z fotelika 0-13 (jakiś taki mały mamy) i miałam nadzieję, że w tym 0-18 pojeżdzi jeszcze trochę tyłem... Odpowiedz Link Zgłoś
agg3 Re: Fotelik w samochodzie??? 31.05.08, 23:14 fotelikiem 0-13 kg czyli gr 0 tylko i wylacznie tylem!!!! nastepny fotelik 9-18 i nastepne, przodem do kierunku jazdy. gr 0 generalnie przeznaczona jest dla dzieci do roku czasu, ale wazniejsze to kierowac sie waga a nie wiekiem, bo wiadomo dzieci roznie rosna. moja Misia ma 8 m-cy i juz wazy 11 kg wiec juz niedlugo zmieniamy fotelik na nastepny. Szerokiej i bezpiecznej drogi! Odpowiedz Link Zgłoś
beamek8 Re: Fotelik w samochodzie??? 02.06.08, 01:15 Wszystkim polecam filmik: pl.youtube.com/watch?v=Y2DVfqFhseo&feature=related Sporo tam angielskich napisów, ale i bez czytania daje do myślenia. Z całą pewnością kupie taki fotelik, w którym dziecko może 2-3 roku życia jeździć tyłem. Nawet jeśli ma marudzić. Wolę marudzące niż żadne. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Fotelik w samochodzie??? 02.06.08, 13:59 Jak znajdziesz taki, to daj znać Odpowiedz Link Zgłoś
amidala Re: Fotelik w samochodzie??? 02.06.08, 21:37 Proszę bardzo. Na naszym rynku są dwa modele, co już uważam za skandal. Bebe confort - model Iseos. Oraz Concord model Ultimax. Tyle że Bebe Confort nie w każdym samochodzie da się zamontować tyłem. W Hondzie Jazz były za krótkie pasy. Ech, koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Fotelik w samochodzie??? 02.06.08, 21:55 to są 0-18, czy 9-18? A jeżeli 0-18, to na pewno nie trzeba przy 9kg odwracać do przodu? Podaj chociaż zakres wagowy, to sama poszukam Odpowiedz Link Zgłoś
kra123snal Re: Fotelik w samochodzie??? 02.06.08, 21:59 amidala napisała: > Proszę bardzo. Na naszym rynku są dwa modele, co już uważam za skandal. > Bebe confort - model Iseos. Oraz Concord model Ultimax. Tyle że Bebe Confort ni > e > w każdym samochodzie da się zamontować tyłem. W Hondzie Jazz były za krótkie > pasy. Ech, koszmar. Znalazłam. Jednak tak jak mówiłam. Bebe confort: Za pomocą 3-punktowych pasów bezpieczeństwa: dla dzieci do 13 kg tyłem do kierunku jazdy, dla dzieci od 9 do 18 kg przodem. Concord to samo: Montaż: Tyłem do kierunku jazdy dla dzieci do 13 kg, przodem dla dzieci od 9 do 18 kg przy użyciu pasów bezpieczeństwa. Istnieje możliwość ustawienia fotelika w pozycji siedzącej lub leżącej. Nie umieszczać tyłem na fotelu pasażera naprzeciwko poduszki powietrznej. Odpowiedz Link Zgłoś