Dodaj do ulubionych

Leczenie stawów biodrowych

18.09.08, 15:48
Lekarz stwierdził że mój miesięczny synek ma chore bioderko i kazał
mi zrezygnować z pampersów i zakładać po dwie pieluchy tetrowe,ale
kiedyś słyszałam że można zakładać pampersa np.jak dziecko ma
miesiąc to założyć mu pampersa dla 3 miesięcznego dziecka i jedną
pieluche tetrową.Słyszałyście może o czymś takim?Pomóżcie prosze!
Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: Leczenie stawów biodrowych 18.09.08, 17:54
      Moja bratowa właśnie tak robiła: zakładała dziecku pampersa dla miesięczniaka, a na to tetrową, ale składaną po dłuższym boku, w ten sposób, że na koniec pielucha była krótsza, ale grubsza (rozumiesz coś haha). Albo zamiast tetrowej, flanelową, też było dobrze. Próbowała też zawijać tetrową po trójkącie, ale niezbyt jej to wychodziło. I najważniejsze, jak nosiła dziecia (a dużo nosiła), szeeeroko rozkładała nóżki. Dawało więcej niż pieluchowanie. I na kontroli w czwartym miesiącu było dobrze..
      • ewaoraszek Re: Leczenie stawów biodrowych 18.09.08, 20:57
        A na jakiej podstawie stwierdził, że cos jest nie tak. Robiliście jakies
        prześwietlenie??? ja strasznie ostrożnie podchodzę do takich komunikatów. Mi
        również lekarz próbował wmowić, że malutka ma niewykształcone panewki - usg i
        rentgen wychodziły ok, ale on się uparł,i w wieku już 4 miesięcy miałyśmy nosić
        poduszkę frejki ( pierwszą kontrolę miałyśmy jak malutka skończyla 8 tygodni -
        kazał nam malutka szeroko pieluchować - są różne teorie na ten temat, możesz
        poszperać na forum opieka i pielęgnacja z P. Zawitkowskim, tam jest dużo wątków
        na ten temat - a, że ja osobiście uważam, że skoro usg wychodzi dobrze, to nie
        ma co dziecka ograniczać i jej nie pieluchowałam). Poszłam do innego ortopedy -
        zrobił kolejne usg i stwierdził, że jest wszystko ok. Teraz malutka zaczyna
        chodzić i wygląda na to, że wszystko ok wink
        Ale się rozpisałam. Juz kończę. Polecam jeszcze raz pokrewne forum
        Pozdrawiam i mam nadzieję, że wszystko będzie ok wink
        • ewik369 Re: Leczenie stawów biodrowych 18.09.08, 21:33
          Tak,ortopeda robił małemu usg i powiedział że lewe bioderko ma
          chore,ale mi już o tym mówili w szpitalu po urodzeniu,bo mój synuś
          był w moim brzuchu ułożony pupcią w dół a nie główką i dlatego ma
          chore to bioderko.
          • joasia33 Re: Leczenie stawów biodrowych 18.09.08, 22:04
            Chore, chore, ale jak chore? Tak to tylko określił? Dysplazja, podwichnięcie,
            zwichnięcie? Przy dysplazji szerokie pieluchowanie na pewno nie wystarczy.
            Dziwne jakieś metody. Moja córka miała podwichnięte lewe bioderko (złe ułożenie
            płodowe) i była rozwórka Koszli przez 5 miesięcy. A ortopeda zawsze powtarza, że
            przy faktycznym problemie szerokie pieluchowanie nie zaszkodzi, ale WCALE nie
            pomoże.
          • intra7 Re: Leczenie stawów biodrowych 19.09.08, 01:58
            ewik369 napisała:

> mój synuś
            > był w moim brzuchu ułożony pupcią w dół a nie główką i dlatego ma
            > chore to bioderko.

ale czy to faktycznie jakieś zwichnięcie czy inna wada, czy tylko ze względu na
            ułożenie pośladkowe tak stwierdzili?? mój synuś całą ciążę był ułożony
            pośladkowo i poród miałam naturalny pośladkowy ale nic się nie działo. Co prawda
            na pierwszym usg bioderek stwierdzono "w głowach kości udowych niewidoczne
            punkty kostnienia" z dopiskiem: "klinicznie: norma" i kazano tak profilaktycznie
            szeroko pieluchować 6 godz dziennie przez 2 m-ce, ale ja tylko na początku to
            robiłam, bo mały protestował. Na drugim usg juz było: "dobrze widoczne punkty
            kostnienia" i też "klinicznie: norma" smile Mój starszy o 2 lata syn nigdy nie był
            pieluchowany, nawet nie mieliśmy od początku skierowania do ortopedy i wszystko
            bylo w porządku. Myślę, że ostatnio to chyba jest lekka przesada z tym
            wysyłaniem do ortopedy i szerokim pieluchowaniem każdego zdrowego nawet dziecka,
            bo potem mamy panikują, że coś jest nie tak. Ja nie jestem ekspertem, więc
            zdanie typu: niewidoczne punkty kostnienia mnie zaniepokoiło, ale skoro napisali
            też że to norma to nie katowałam dziecka pieluchowaniem. A to, że dziecko bylo
            ułożone pośladkowo nie musi być równoznaczne z tym, że ma "chore bioderko".
            Dowiedz się dokładnie na czym polega ta "choroba" bioderka.
    • matysiaczek.0 Re: Leczenie stawów biodrowych 19.09.08, 06:53
      Ludzie, czemu Wy zaraz zabawiacie się w lekarzy i próbujecie podważać opinię innego specjalisty. Skoro Ewik nie martwi się diagnozą, to odpowiadajcie jej na PYTANIE, a nie "a jak było....bleble, bo u MOJEGO to było...blebleble". Krzywdy nie zrobi tym pieluchowaniem, a jak nie pomoże, to okaże się na następnej wizycie, zanim dziecko jeszcze usiądzie (4-5 mies). eh..!
      • ewaoraszek Re: Leczenie stawów biodrowych 19.09.08, 15:59
        Ja nie podważam, tylko sugeruję wybranie się do drugiego specjalisty w celu
        potwierdzenia lub wykluczenia. Ograniczanie ruchów dziecka (a szerokie
        pieluchowanie do takich należy) nie jest najlepszym rozwiązaniem u takich
        maluchów, o ile nie istnieje takapotrzeba. Więc po co pieluchować, ograniczać,
        skoro nie ma na to dowodów, że pomaga!
        O i tyle!!!
        Ps. Nie czepiaj się dziewczyn, sama również opisywałaś jak to było u Twojej...
        więc daj się dziewczynom wypisać. Czasami to pomaga dwóm stronom.
        Pozdrawiam wink
        • matysiaczek.0 Re: Leczenie stawów biodrowych 19.09.08, 16:26
          Ewaoraszek! Możliwe, że masz rację z tym ograniczaniem ruchów dziecka, ale zależy też jak to pieluchowanie wygląda. U bratowej dziecia, po jakimś czasie ta tetra była tak nóżkami zgnieciona, że daję Ci słowo, nie wydaje mi się, żeby coś pomagała, ale była jak lekarz zalecił. Bardziej ograniczone ruchy ma dziecko noszone w chuście, a raczej nie ma żadnych, oprócz ruszania paluszkami. I masz rację, że wygadanie się pomaga dwum stronom, pisząc to byłam już od 4 na nogach z powodu dziecia, to i humor też niezbyt dopisywał smile Ot i wygadałam się i jest mi lżej. I też pozdrawiam wink
          • ewaoraszek Re: Leczenie stawów biodrowych 19.09.08, 20:59
            To super!!!
            Pozdrawiam i oby maluch nie budził tak wcześnie wink
      • ewik369 Re: Leczenie stawów biodrowych 23.09.08, 11:46
        Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za porady,ale najbardziej zrozumiała
        moje pytanie matysiaczek.O bo tak jak napisała nie interesuje mnie
        diagnoza tylko to czy ja musze zrezygnować z pampersów i zakładać mu
        tylko same dwie pieluchy tetrowe,czy moge mu założyć o dwa rozmiary
        większego pampersa i na niego pieluchę tetrową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka