ja_adam 30.03.07, 11:59 mój syn hmmm jedyne zajęcia ktorych nie opuszcza. Udziela sie jak mało kto i ma najgorszą ocenę... Ma inne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kryskaedka Re: Religia 30.03.07, 12:08 a to ci ciekawostka? a tatus to co mu na to gada? Odpowiedz Link Zgłoś
ja_adam Re: Religia 30.03.07, 12:12 ...cieszy sie niezziernie miał dziś zaliczać na 2 religię - miał sie tylko nauczyć 10 przykazań Drążylismy temat, a że znam go doskonale to synek nauczyl się go po hebrajsku... Oczywiście wdał sie potem w dyskusje na tematy swobodnego doboru wersetów do liczby 10 Odpowiedz Link Zgłoś
kryskaedka Re: Religia 30.03.07, 12:32 mój 5 latek zapytał sie mnie ostatnio jak wyglada bóg i co on robi? o rany..ratunku ..powiedzialam ze to nasz ojciec i że jest bardzo dobry i ze jest duchem, no to sie malutek rozbeczal i przestraszył .. ale głupia jestem Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: Religia 30.03.07, 17:04 to mu kryska dałaś niekompletny i niewłaściwy obraz, Boga. Teraz się nie zdziw,że jak zobaczy księdza, to sie schowa pod stół. Skąd Ci ten duch, do głowy strzelił? Odpowiedz Link Zgłoś
kryskaedka Re: Religia 30.03.07, 18:57 no bo nie czlowiek przecie a jak nie czlowiek no to kto? no i mi ten duch przyszedl wtedy, ale poradzcie co ja mam takiemu przedszkolakowi powiedziec aby zrozumial i nie przestraszyl sie, to naprawde jest trudne:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: Religia 30.03.07, 19:40 a on nie zrozumiał,ale się przestraszył. Też bym sie przestraszyła, jakby mi matka zaczęła o duchach nawijac. Najlepiej księdza zapytaj.I to takiego, co ma z dziecmi po drodze. Tylko nie przegnij i go niebem nie strasz Odpowiedz Link Zgłoś
kryskaedka Re: Religia 30.03.07, 19:54 no .. pojdziemy w ten weekend na szkolke niedzielną dla dzieciakow, ale wydaje mnie sie ze on to za maly jeszcze jest na wiare i religie. pamietam siebie w podstawowce jak ojciec ciagnal mnie na msze niedzielne..o rany jak ja sie tam nudzilam..wzorki terakoty na podlodze koscielnej byly ciekawsze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: Religia 30.03.07, 20:05 kiedys mój znajomy, stwierdzil,że trzeba zacząc żyć z kościołem w herbie. Niedziela, jest od mszy i postanowił to wprowadzic w czyn. Wziął za ręke swego 7 latka i zaprowadzil do kościoła. Sam się odsunął od życia religijnego, ale pomyslał,że dziaciaka trzeba zacząć karmic wartościami. Masza św. sie rozpoczęła, dzieciak, coraz niespokojniej sie wierci,a że na dokładke posiadał ADHD, to ustanie, stawało sie niewykonalne. Po ok.10 min celebracji, szarpnął ambitnego tatusia stanowczo za rekaw i na pół kościoła, odkrywczo zawołał: tata, chodźmy, ja już na tym byłem! Tak,że zrób tak kryska z tą szkółką, bo ci kiedys obciachu narobi. Odpowiedz Link Zgłoś
kryskaedka Re: Religia 30.03.07, 20:16 buahahahah, dobre! obciachu to juz sie nieraz przez niego najedlismy, normalka:) Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: Religia 30.03.07, 14:13 Oj, będzie cieżko. :( Czy on wierzy czy traktuje to jako jeszcze jedną dziedzinę wiedzy? I ile ma lat? Może może zaliczac u inneg katechety, który ma otwartą głowe na wiedzę teologiczną? PS.Pamiętam, że u mnie w liceum był katecheta, Wolski się nazywał, który miał dużą wiedzę, prowadził dyskusję, bardzo lubił, gdy ktoś był zainteresowany, więc ludzie lubili jego zajęcia. Inna sprawa, że słuchał rock'a i często mówił o podszczypywaniu dziewczyn w pupę. Odpowiedz Link Zgłoś
incogn Re: Religia 30.03.07, 20:22 Moze przysmrodze, ale wydaje mi sie, ze powinienes malemu dac wybor, czy chce chodzic na religie, czy nie. Jezeli nie, to OK, mysle,z po jakims czasie zechce robic to co wiekszosc kolegow (oczywiscie rozumiem, ze Ty wyraziles zgode na te lekcje). A jezeli chce, to jednak powinien pojsc troche na kompromis. Wytlumacz mu, ze ksieza to tez ludzie, ze moga byc niedoskonali /np. glupi/, ale decyzja o chodzeniu zobowiazuje go do tego aby nie sabotowal lekcji, a dostosowal sie...\ Tak to widze. Mysle, ze od malego trzeba uczyc dzieci wolnosci i odpowiedzialnosci za swoje decyzje. Ale, rozumiem, ze chyba zbyt serio Cie potraktowalam, Ty jestes z syna dumny... Cos tak to widze.... Odpowiedz Link Zgłoś
pastwa Re: Religia 30.03.07, 21:29 ja_adam napisał: > Udziela sie jak mało kto i ma najgorszą ocenę... > Ma inne zdanie. Inne niz Bog czy ksiadz? ps. ja w przedszkolu aby sprawdzic czy Bog wszystko slyszy powiedzialem sobie w myslach "Bog to ch.j", no i chyba uslyszal, bo sie teraz msci,ale na komplementy to jest raczej gluchy.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewag52 Re: Religia 30.03.07, 22:27 > pastwa napisał: >ps. ja w przedszkolu aby sprawdzic czy Bog wszystko slyszy powiedzialem sobie w > myslach "Bog to ch.j", no i chyba uslyszal, bo sie teraz msci,ale na komplemen > ty to jest raczej gluchy.. od dawna już cie nie ma przedszkolu? Żałosne. komplementy, to możesz gadac Basce z klasy Odpowiedz Link Zgłoś
pastwa Re: Religia 30.03.07, 22:35 ewag52 napisała: > od dawna już cie nie ma przedszkolu? > Żałosne. > komplementy, to możesz gadac Basce z klasy No przeciez wiekszosc modlitw to najczystsze niemal mdlace komplementy,najmadrzejszy, najsprawiedliwszy,najlaskawszy,naj..zatem kazdy kto sie modli klepie komplementy na dzien dobry. Nie wiem co jest zalosne, bycie dzieckiem w okresie przedszkolnym czy bycie nieumiejetnie czytajacym proste slowa w okresie doroslosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: Religia 31.03.07, 00:51 Zauważyliscie, że dużo osób daje od razu radę i próbuje rozwiązac problem ja-adama, choc on sobie tak po prostu post napisał, by się czyms podzielic? Odpowiedz Link Zgłoś
incogn Re: Religia 31.03.07, 01:00 ja_adam dba o nas, aby marazm nie zapanowal. A ja sobie powiedzialm, ze juz nie dam sie podpuszczac. Ze bede pisac tylko wtedy, gdy uznam, ze moge komus pomoc rada starej /50+/, doswiadczonej kobiety. Dobranoc.... Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: Religia 31.03.07, 01:12 Wpadłem na pewną teorię dotyczącą ADHD. Czy to aby na pewno jest choroba? Dzieci z ADHD odczuwają coś w rodzaju huraganu, wiru w brzuchu, wir pobudzenia, uczuc, emocji. Natomiast normy społeczne nakazują zachowywac sie spokojnie. Moze dla nich po prostu naturalnym stanem jest b. wysokie pobudzenie układu nerwowego (jak u wiewiórki z "Czerwony Kapturek, prawdziwa historia", która kawki nie mogła), natomiast dorosli ludzie, by miec spokoj pacyfikuja je Ritalinem? Ale tak, dlaczego szybko się nudzą - bo szybciej myślą, szybciej się uczą. (a propo Ritalinu i innych leków, pochodnych amfy, ile to razy było, że ktos z koncernu farmaceutycznego, widząc, że została odkryta nowa choroba, postanowił zbic na tym kokosy?) Gdzie jest granica między ADHD a dziecięcą nadpobudliwościa? Jednak problem dzieci z ADHD jest poważny - wyłamują się ostro ze społeczenstwa, ściągaja na siebie jego gniew i mają kłopot z założeniem rodziny. Może ludzie z ADHD powinny wchodzic w związki z innymi ludzmi z ADHD? PS. Mam kolegę nadpobudliwością intelektualno-krasomówczą, a z zachowania jest flegmatykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
pastwa Re: Religia 31.03.07, 01:18 bo forum to miejsce do ukladania swoich mysli,taki brudnopis, jak ktos upusci kartke ze swoja mysla to ludzie z tego korzystaja podnosza te "kartke" i cos tam dopisuja,czesto bardziej dla siebie niz kogokos konkretnego skrobia swe odpowiedzi/odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
lsilanow Re: Religia 31.03.07, 02:37 no co ty? nie wiedziałem... dobrze, skoro tak mówisz, to od dzisaj zawsze będe tak robił, by the way, czy ty jesteś może Janek Pastwa, znałem kiedyś takiego, to dobry kolega był... Odpowiedz Link Zgłoś