Dodaj do ulubionych

wasze sugestie

29.09.08, 10:09
Może Wy macie jakiś pomysł(sprawdzoną rzecz), mojemu synkowi robią
się ranki przy odbycie a jak nie ma ranek to ma
zaczerwienione...zawsze jak pójdę z tym do mojej p.dr to przepisuje
triderm... ale on nie pomaga na długo. Kąpiemy małego codziennie
pieluchy zmieniam mu często i widzę że teraz jak wyciwram mu dupcię
to prostuje nogi i marudzi tak jakby go bolało i pewnie tak jest.
Może znacie jakieś domowe sposoby na zaczerwienienie... bo robi się
błedne koło, coś zaczyna się dziać to triderm ale teraz to on nic
nie pomaga...
Obserwuj wątek
    • smerfetka8801 Re: wasze sugestie 29.09.08, 10:19
      sprawdź jak zadziała najzwyklejszy linomag
    • mamulenka Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:09
      to nie jest normalne i wszelkie mazidła załagodzą objawy, a nie usuną przyczyny sad

Moje sugestie: alergia (najprawdopodobniej skaza białkowa - mojemu synkowi też
      "zaczerwieniało się" i szczypało go to) lub pasożyty.
      • mamulenka Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:12
        możesz jeszcze robić okłady z rumianku i kąpać małego w krochmalu. Z maści
        stosowaliśmy sudocerm (taki miałam w wyprawce dla noworodka ze szpitala). Ale to
        wszystko tylko wspomagało, a nie leczyło - leczyła dieta bezmleczna.
        • zuza21.10 Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:22
          mały ma skazę białkową... i ma dietę bezmlezną...właśnie chciałam
          coś żeby tą mała dupke wyleczyć a nie zaleczyć.
    • matysiaczek.0 Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:22
      Ja też uważam, że tu domowe sposoby nie pomogą. Taka sytuacja nie jest normalną. Idź do tej swojej doktorki i niech zacznie leczyć, albo konsultuj się z innym pediatrą. No albo faktycznie ta dieta może coś pomoże. Także z domowych sposobów to nic..smile
      • zuza21.10 Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:28
        mieszkam w małym mieście i chodzę z tu dostępnychsmiledo najlepszej
        drsmile mały ma skończone 11m-cy i wcześniej to się pojawiało samo
        zaczerwienienie i triderm pomagał,ale ile można go stosować... mały
        z czasu zapewne coś zje czego nie powiniensadw szczególności jak jest
        u babci albo cioci... a zachodząc do dr to mówi że są dzieci z
        gorszymi pupami i że u misia właśnie alergia.. ale dla mnie to nie
        pocieszenie. a myslalam ze ktoras z Was to miała..
        • matysiaczek.0 Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:32
          a zapytaj na alergie? albo karmisz piersia? moze tam? p.monika dobra w te klocki.. sorki za pisownie, młody na kolankach
          • zuza21.10 Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:35
            mały jak skończył miesiąc to przeszedł na butelkę właśnie ze względu
            na skazę, praktyczznie nic nie jadłam a on cały czaas był wysypany
            i jak przeszłam na bebilon pepti bylo lepiej a teraz jak je już dużo
            rzeczy to ciężko mi wyeliminować co go uczula, tylko teraz ta dupcia
            nie za fajnie wygląda...
            • mamulenka Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:42
              zuza21.10 napisała:

> mały jak skończył miesiąc to przeszedł na butelkę właśnie ze względu
              > na skazę, praktyczznie nic nie jadłam a on cały czaas był wysypany
              > i jak przeszłam na bebilon pepti bylo lepiej a teraz jak je już dużo
              > rzeczy to ciężko mi wyeliminować co go uczula, tylko teraz ta dupcia
              > nie za fajnie wygląda...

tak jak juz pisałam wcześniej, w najgorszych chwilach dla pupci, nam najbardziej
              pomogły okłady z rumianku i sudocrem. No i oczywiście DIETA!!!
        • mamulenka Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:38
          Czy na pewno synek jest na 100% diecie bezmlecznej...? - niestety, ale niemalże
          wszechobecna "serwatka w proszku" też zawiera białka mleka. Podobny skład białek
          jak w mleku krowim też ma soja (patrz: lecytyna sojowa). Skaza białkowa to
          naprawdę TRUDNE uczulenie sad - wiem coś o tym...

Możesz też poprosić lekarkę o leki przeciwhistaminowe (np. Zyrtec), chociaż
          dziwi mnie, że lekarka nie leczy synka w kierunku alergii...
          • zuza21.10 Re: wasze sugestie 29.09.08, 11:59
            zyrtec podawałam mu jak byl pozadnie wysypany ale to steryd i nie
            chce mu podawac. nie leczy na alergie bo nic z malym sie nie dzieje
            oprocz tej skory na pupie, nigdzie indziej nic sie nie dzieje...
            testy on jest za maly a nawet jak zrobie to sa niewiarygodne...
            • mamulenka Re: wasze sugestie 29.09.08, 12:06
              zuza21.10 napisała:

> zyrtec podawałam mu jak byl pozadnie wysypany ale to steryd i nie
              > chce mu podawac. nie leczy na alergie bo nic z malym sie nie dzieje
              > oprocz tej skory na pupie, nigdzie indziej nic sie nie dzieje...
              > testy on jest za maly a nawet jak zrobie to sa niewiarygodne...

A co jeszcze ma się dziać przy alergiach???!!! - skóra ma odpadać, chory ma się
              dusić, oczy mają mu wychodzic z orbit??? - Twój synek tak właśnie reaguje
              (zmiany na pupie), a inni reaguja inaczej.

A Zyrtec NIE JEST sterydem !!!!
              • zuza21.10 Re: wasze sugestie 29.09.08, 12:13
                ok, to napisz mi (skoro mialas taki przypadek) jak wygladalo
                leczenie w Twoim przypadku?? zdaje sobie sprawe ze ta pupcia to
                wynik czegos co zjadl, tylko nie zawsze moge tego dopilnowac. wiem,
                że jak osiagnie odpowiedni wiek to bedzie mial przeprowadzone testy
                i leczony zeby wyleczyc a nie zaleczyc bo to bledne kolo.A z
                zyrtekiem to slyszalam ze to steryd...a jak jest nie wiem nie jestem
                ani lekarzem ani afrmaceuta
                • mamulenka Re: wasze sugestie 29.09.08, 13:09
                  zuza21.10 napisała:

> ok, to napisz mi (skoro mialas taki przypadek) jak wygladalo
                  > leczenie w Twoim przypadku?? zdaje sobie sprawe ze ta pupcia to
                  > wynik czegos co zjadl, tylko nie zawsze moge tego dopilnowac. wiem,
                  > że jak osiagnie odpowiedni wiek to bedzie mial przeprowadzone testy
                  > i leczony zeby wyleczyc a nie zaleczyc bo to bledne kolo.A z
                  > zyrtekiem to slyszalam ze to steryd...a jak jest nie wiem nie jestem
                  > ani lekarzem ani afrmaceuta

Zacznę od końca - o Zyrtec zapytaj właśnie lekarza lub farmaceutę - mysle, że
                  oni najlepiej wyjaśnią. Ja podpieram sie jeszcze internetem.

Leczenie:
                  1. DIETA - mój synek nie był uczulony na soję, więc dostawał produkty sojowe
                  (zaczęłam od Bebika sojowego w proszku, a potem Alpro-soja w kartonie + serki
                  sojowe - do kupienia głównie w większych marketach). Bardzo pilnowaliśmy, żeby
                  nie było mleka, przetworów mlecznych i pochodnych mleka (np. tej nieszczęsnej
                  serwatki w proszku lub śladowych ilości) - czytałam dokładnie wszystkie etykiety
                  2. LEKI - różne - Zyrtec, Ketotifen (skuteczny, ale ostrożnie!!!), Loratan (i
                  odmiany: Loratine, Claritine,.....)
                  3. PIELĘGNACJA: okłady z rumianku, Sudocrem, ciekła parafina

Z tego, co zauważyłam, to najlepiej było, gdy dieta była właściwa i pielęgnacja
                  (przy dużej "porcji mlecznej" leki też nie zawsze sobie radziły)

Kurczaki i wywary z kurczaków to też wielka zmora alergików. Aha, no i jeszcze
                  nie nalezy "mieszać" w danym dniu mleka i jajka.

Twój synek jest jeszcze na tyle mały i ma na tyle mało urozmaiconą dietę, że
                  łatwiej wyłapać "winowajcę".

...no i czasem krzyknęliśmy (inaczej nie skutkowałosad) na babcię, która chciała
                  dać małemu czekoladkę...
                  • zuza21.10 Re: wasze sugestie 29.09.08, 15:39
                    tym razem to moja wina że ma to na dupcesad i pytam co może mu pomóc
                    bo co może uczulać to domyślam sięsmile ale dzięki za podpowiedź.
                    pozdrawiam
    • frida-marzec08 Re: wasze sugestie 29.09.08, 12:21
      a może po prostu ma uczulenie na wilgotne chusteczki, jeśli takich używasz? U
      mnie wystąpił podobny problem, małemu aż się małe ranki porobiły, zastosowałam
      wszystko co możliwe do smarowania i pomagało na chwilę; po zmianie (firmy)
      chusteczek pupa wyleczyła się w 2 dni.
      • zuza21.10 Re: wasze sugestie 29.09.08, 12:25
        używam nivea soft, ale ostatnio kupilam pampersa...i je odstawilam
        bo brzydko pachna i sa szorstkie...
        • jvstys Re: wasze sugestie 29.09.08, 12:28
          u mnie działa tormentiol dostałam to od położnej w szpitalu może
          pomoże
          pozdrawiam
        • insomnia0 Re: wasze sugestie 29.09.08, 12:31
          ja chusteczki uzywam jedynie na wyjsciu, w domu uzywam takich duzych wacikow dla
          niemowląt i przegotowanej wody. tez miał czesto zaczerwienioną pupkę a teraz
          nie. Jak najmnij rumianku, perfum - zwyklą woda myj pupkę, pozniej koniecznie
          oszusz!- ja recznikami jednorazowymi przykladam po wytarciu..i chwilkę pozwalam
          aby mały pobył bez pampersa.
          • frida-marzec08 Re: wasze sugestie 29.09.08, 12:45
            Dokładnie! Jak najmniej chusteczek. Po ich odstawieniu zaopatrzyłam się w duże
            waciki do demakijażu wink i namaczajac w wodzie myłam Małemu pupkę, potem
            Alantan-maść, chiwla "wietrzenia" i było po problemie.
    • ola11mar Re: wasze sugestie 29.09.08, 13:04
      u nas na różnego rodzaju krostki na pupie itp sprawdza sie świetnie TORMENTIOL
      maść. jest bardzo silnym lekiem ale pare dni można stosować i zawsze pomógł.
      • anita_zu Re: wasze sugestie 29.09.08, 13:47
        Ja rowniez odstawilabym chusteczki nawilzajace. Nie twierdze ze to
        zlikwiduje Twoje problemy, ale zapewne nie zaszkodzi.
    • katty26 Nadmanganian potasu! 29.09.08, 21:50
      Kąpiel codziennie w JASNORÓŻOWYM roztworze, potem natłuszczenie skóry (kalia wysusza). Polecam Hascobazę - nie uczula, to tylko baza do maści aptecznych a jest super, do tego baaaardzo wydajna. 30 zł za pół kilograma smile

PS. Nadmanganian potasu: zastosowanie - Kryształki nadmanganianu potasu rozpuszczone w wodzie dają roztwory zależnie od stężenia jasnoróżowe do ciemnofioletowego. Preparat w zetknięciu z substancją organiczną rozkłada się uwalniając tlen, który działa odwadniająco i utleniająco na wirusy i bakterie oraz tkanki. Preparat działa bakteriobójczo i dezynfekująco. Stosuje się do przemywania ropiejących ran i owrzodzeń. Do odkażania błon śluzowych jamy ustnej i gardła.
      Preparat służy wyłącznie do użytku zewnętrznego.
      • katty26 Re: Nadmanganian potasu! 29.09.08, 21:51
        Kąpiemy małą w Kalii od ponad 3 miesięcy i skóra jest rewelacyjna. Stary sposób a dobry smile
    • emilka_x Re: wasze sugestie 29.09.08, 22:19
      Walczyłam ze swoją córcią i jej odparzoną pupą przez 6 tygodni,lekarka
      przepisywała coraz to nowsze cuda,aż poszłam do swojej lekarki i ona tylko
      zapytała jakich pieluch używam,używałam PAPMERSA,pieluchy te mają balsam i on
      może uczulać,po zmianie pieluszek na zwykłe z Rossmanna pupcia super się
      wygoiła.Ostrzegam przed rumiankiem,uczula
      • zuza21.10 Re: wasze sugestie 30.09.08, 09:48
        dzieki dziewczyny. jezeli chodzi o pampersy to tez ich uzywamy od
        samego poczatku ale to nie w nich problemsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka