dziobek6 28.10.08, 18:57 maly ma 5miesiecy,od tygodnia bardzo dziwnie wypycha jezyk.nie podoba mi sie to,dziwnie wyglada.ja juz panikuje ze to nienormalne:- (czy wasze dzieci tez tak maja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olastra Re: dziwnie wypycha jezyk... 28.10.08, 19:56 prawdopodobnie swędżą Go dziąsełka. moja mała też wypycha język, wyżynaja jej sie ząbki. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: dziwnie wypycha jezyk... 28.10.08, 21:41 Mój synek też już gdzieś od 4 mc wypychał języczek. Teraz ma 5,5 mc i ma 2 ząbki Tak więc nie martw się , pewnie jak już poprzedniczka wspomniała swędzą go dziąsełka. Odpowiedz Link Zgłoś
annubis74 Re: dziwnie wypycha jezyk... 29.10.08, 12:50 moja córcia ma 3,5 miesiaca, tez wypycha jezyczek, slini sie obficie oraz próbuje wyciagnac sobie jezyczek łapka mnie sie wydaje ze po prostu odkryła ze ma jezyk i swietnie sie nim bawi bo u nas na zabki to raczej za wczesnie Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: dziwnie wypycha jezyk... 29.10.08, 12:59 dziobek6 nie martw sie, to oznaka, ze swedza ja dziasla, gdyz beda jej szly zeby. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
celestynka.3 Re: dziwnie wypycha jezyk... 29.10.08, 13:09 Czy Twoje dziecko ma może zdiagnozowane nadmierne napięcie mięśniowe? albo widzisz obiawy które by o tym świadczyły. Mój syn przy nadmiernym napięciu miesniowym własnie wypychał języczek trzymając go na dolnych zebach. Rehabilitantka powiedziała nam że takie wypychanie języka związane jest z zbyt słabym napięciem mięśni twarzy przy równoczesnym wspomnianym napięciu mięśniowym - opisała to dosyć profesjonalnie ja tego tak nie powtórzę. Chodząc na rehabilitacje bylismy też u logopedy któy przy tak małym dziecku nie wiele mógł pomóc ewentulanie jakieś masarze twarzy i języka ale moje dziecko nie dało się nawet dotknąc przy tych masarzach. Teraz ma ponad rok i to wysuwanie języka troszkę się zmniejszyło ale jednak jeszcze jest. Troszkę dzięki temu że zaczął jeść pokarmy wymagające rzucia i mięsień języka wzmacnia się dzieki temu. Nie wiem jak wygląda to u Twojego dziecka, wcale nie musi to być to co opisałam, może to być to o czym pisały poprzedniczki. Jeżeli masz dobrego pediatrę to skonsultuj to, może da Ci skierowanie do neurologa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
olesienka Re: dziwnie wypycha jezyk... 29.10.08, 13:51 moja córka tez wypychała języczek mniej więcej w wieku 5-6 miesięcy i doktor zalecił zbadanie poziomu TSH, ponoć może to być objawem niedoczynności tarczycy, najlepiej to poradzić się z pediatrą. Logopeda zaleciła, że jak mała wystawi języczek delikatnie go dotknąć np. łyżeczką i wtedy mała go chowała, po miesiącu albo dwóch problem znikł, ząbki były dużo później. Odpowiedz Link Zgłoś
klepska Re: dziwnie wypycha jezyk... 29.10.08, 21:39 Hania ma prawie 2.5 miesiąca i też wypycha język. tak jakby naciągała przy tym dolną wargę. Myśle, że poprostu zorientowała sie , ze ma język, a nie ze to jakieś napięcie mięsniowe. Zreszta gdyby to było to pediatra by zwróciła na coś uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
celestynka.3 Re: dziwnie wypycha jezyk... 30.10.08, 08:31 Piszesz że pediatra by zwróciła uwagę na wypychanie języczka - jeżeli masz super doświadczonego pediatrę to może i tak ale jeżeli takiego średniego który poprostu przyjmuje następne dziecko w kolejce, to nie wiem czy by się tym tak przejął...Pediatra u którego ja byłam w ogóle nic nie zauważył a gdy opisałam problem to się tym zupełnie nie przejął. Lekarze są naprawdę różni. Wcale nie twierdze że u założycielki wątku jest to skutek napięcia mięśniowego ale ja wolę dmuchać na zimne i odwiedziłabym lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś