Dodaj do ulubionych

dziwne rumieńce

28.10.03, 08:33
Mój Synek (dziś konczy pół roczku smile)od ok. dwóch tygodni ma jakieś dziwne
rumieńce.Czasami są bardziej czerwone czasami mniej. Odmrożenie wykluczam, bo
odkąd zrobiło się zimno nie wychodziłam z Małym na spacer, z powodu
kataru.Cała buźke ma gładziutką a właśnie te rumience na policzkach ma takie
szorstkie. Od paru dni intensywniej smaruję kremem, ale poprawy raczej nie
widzę. Czy to moze być np. reakcja na nowe jedzonko?
Czy może u Waszych dzieciaczków też pojawiły się takie dziwne rumieńce?
Pozdrawiam.Magda
Obserwuj wątek
    • minolt Re: dziwne rumieńce 28.10.03, 08:41
      To może być objaw alergii. Skonsultuj się z lekarzem.
      Pozdrawiam.
      • zuzia_i_werka Re: dziwne rumieńce 28.10.03, 10:34
        Hej! Zgadzam się z poprzedniczką,że tak się objawia alergia ale moze być też
        tak jak u nas,że to reakcja na rozcieraną po buzi przy ząbkowaniu slinęsad Pozdr
    • jasik2 Re: dziwne rumieńce 28.10.03, 10:56
      Witam!
      U mojej półrocznej dzidzi też pojawił się taki rumieniec na policzku (o dziwo
      tylko na jednym, a na drugim mały liszaj) po wprowadzeniu marchewki. Na razie
      marchewkę i wszystkie zupki odstawiłam. W czwartek idziemy do lekarza to bedę
      wiedziała coś więcej.
      Pozdrawiam.
      Asia i Ala
      • skylight Re: dziwne rumieńce 28.10.03, 13:57
        U mojej już niemal 9 mies. dzidzi dokłądnie zaobserwowałam to samo - już może
        nawet od miesiąca, smaruję na zmianę kremem Balneum i Oilatum, pomagają tylko
        tyle, że skórka nie jest już tak wysuszona ale rumieńce ogromnie czerwone
        (??!!). Już odstawiłam żółtko i nie widzę poprawy, ale jutro wieczorem idę do
        lekarza - więc sama jestem ciekawa co mi powie !?
        A zaczęło się to mniej więcej jak zaczął się sezon grzewczy oraz kiedy
        wyciągnełam narzutę na saofę z wełny owczej (jest szorstka, a dzidzia lubi się
        do niej przytulać). I to może byc TO ! Ale wpadłąm na to dopiero 2 dni temu i
        stwierdziłam, że skoro idę do lekarza to na razie się wstrzymam....
        W każdym bądź razie mogę dać Ci znać w czwartek (30-go) - pod warunkiem, że nie
        zapomnę oczywiście....
        POzdrawiam.
    • e_madziq Re: dziwne rumieńce 28.10.03, 14:37
      Dziękuję za odzew!
      Dziś na 17 umówiłam się do lekarza i jutro Wam zdam relację co to takiego, wg
      niego. Z tego co wyczytałam w internecie to wskazywałoby to na alergię, być
      może na skazę białkową. Troche to dziwne, bo mleko daję mu cały czas to samo i
      nagle teraz miałoby go uczulić, ale podobno to możliwe.

Skylight - daj znać co Tobie orzekł lekarz. Wiadomo co lekarz to opinia,
      skonfrontujemy ich diagnozę.Pozdroofka.Magda
    • e_madziq Re: dziwne rumieńce 29.10.03, 08:42
      Tak więc byłam wczoraj u lekarza i owszem orzekł, że te policzki to może być
      objaw uczulenia, ale dopóki dotyczy tylko policzków i nie rozwija sie bardziej
      to nie ma co panikować. Na moje słowa o skazie białkowej lekko sie uśmiechnąl
      mówiąc, że objawy uczulenia na jedzenie to zaledwie 15%, trzeba brać wszystko
      pod uwagę, sezon grzewczy (stanowczo odradza nawilżacz - najlepsze mokre
      pieluchy na kaloryfer)pogode, proszek do prania itp, a nie od razu wywracać do
      góry nogami całą diete malucha. Podkreślam, że u nas objawy są raczej
      delikatne, bo dotyczą tylko policzków i w takim lekkim stopniu. Przepisał maść
      nawilżającą Diprobase i jeżeli nie pogorszy się to nic nie stosować.
      Pozdrawiam. Magda z Szymkiem.
      • skylight Re: dziwne rumieńce 29.10.03, 08:58
        Czyli jednak uczulenie ! Ciekawe co powie nam lekarz ?
        A ta maść jest ze sterydami czy jakaś 'normalna' ?
        A swoją drogą zastanawia mnie fakt dlaczego odradza nawilżacz ?! Ciekawe, może
        coś w tym jest ale ciekawe jak to uzasadnić (może ktoś mądry umie wytłumaczyć
        laikowi) ?
        To pa, jutro dam znać co i jak.
    • e_madziq Re: dziwne rumieńce 29.10.03, 09:52
      Jeżeli chodzi o nawilżacz to lekarz potwierdził też moją opinie. Też jestem
      trochę anty nastawiona do tego urządzenia a główne uzasadnienie to fakt, ze w
      takim wilgotnym środowisku dużo latwiej rozwijają i mnożą się bakterie i
      roztocza, i ponoć żadne oczyszczacze itp. niewiele zmienią. Odradzal nawet
      pojemniki z wodą na kaloryfer. Najlepsze mokre pieluchy!
      Jeżeli chodzi o maść to jest to "normalna" i można ją stosowac jako krem
      pielęgnacyjny. Podobno dobrze nawilża taką przesuszoną skórę i z uwagi na brak
      substancji"pomocniczych" nie podrazni już zaczerwienionej skóry. NIe można jej
      stosować jej przed wyjściem na spacer bo zawiera wode.Gdyby coś się miało
      pogarszać to zapisał mi też drugą maść ze sterydami Cutivata ( nie wiem czy
      dobrze odczytałam z recepty)
      I KOREKTA - ta pierwsza maść to Cutibasa, a nie Diprobasa ( można oszaleć tymi
      nazwami)
      Czekam na Twego jutrzejszego maila. Pozdrawiam. Magda z SZymkiem
      • sylwik7 Re: dziwne rumieńce 29.10.03, 11:09
        Rumieńce są często objawem alergii, często też właśnie skazy białkowej. Chociaż
        moja mała (7 m-cy)ma skazę i objawiała jej się kaszkowatą wysypką + trochę
        czerwonych krostek na buzi i szorstkimi udkami prawie zaraz po urodzeniu. Nie
        iem jak teraz bo nic z mlekiem nie jemy. Za to uczula ją Sinlac i chyba
        marchewka. Jej dieta ogranicza sie do ryżowej kaszki i jabłek + cyc. Ale znam
        inne dzieci, które miały takie rumieńce przy skazie.

A co do maści Cutivate, o której pisała e-madziq to trzeba ostrożnie.Lekarz
        kazał mi smarować najwyżej 4-5 dni małą. Fakt że ładnie poschodziło.
        Natomiast jakiś czas temu gdy jeszcze nawet nie byłam w ciąży wylazła mi
        wysypka i byłam u dermatologa , który też mi dał Cutivate i ostrzegł, żeby
        smarować wyłącznie zmienione miejsca przez trzy dni, a najlepiej rozcieńczać ją
        kremem bepanthen. ponieważ szybko następuje poprawa ale przy nadużywaniu skóra
        reaguje potem jeszcze gorszymi zmianami , które dopiero ciężko jest wyleczyć.

Dobra do smarowania policzków jest Lipobase - krem bez recepty ok. 12 zł

Pozdrawiam

Sylwia
        • skylight Re: dziwne rumieńce 30.10.03, 09:03
          To ja. Ale się porobiło...to chyba skaza białkowa !!! Muszę dzisiaj koniecznie
          kupić specjalne mleko (nie za 8 zł tylko za 18) sad
          Oprócz owych czerwonawych polik, mała ma juz od jakiegoś czasu na ciele
          wysuszone placki, smarowałam specjalna maścią zrobioną na receptę, część
          poschodziło ale idealnie nie jest. A tak się jeszcze łudziłam do ostatniej
          chwili, że to coś zupełnie innego!
          Najciekawsze jest to, że lekarz nic nie przepisał na policzka ! Powiedziała, że
          jeśli przepiszę jakąś maść to nie rozwiąże problemu - trzeba się zająć
          usunięciem przyczyny, a nie zwalczać objawy. Pewnie ma racje.... powiedziała,
          że jeśli chcę to mogę iść zrobić testy, by możnabyło na 100% to potwierdzić.
          Nie wiem czy pójdę, bo do badania potrzebna jest krew z samej żyły - ja to
          spokojnie zniosę, a skoro to najprawdopodobniej skaza białkowa to sama już nie
          wiem czy moja dzidzia musiałaby to znosić....
          A więc, maści nie mam i to mnie chyba zmobilizuje do lepszego działania: czyli
          wykluczam mleko, a potem zobaczymy....
          pozdrawiam.
          • e_madziq Re: dziwne rumieńce 31.10.03, 09:20
            Skylight,
            mam do Ciebie wielką prośbę, jeżeli mozesz napisz mi jakie mleko masz podawać
            dziecku na tę skazę białkową. Przyznam szczerze, że popieram Twego lekarza, że
            trzeba leczyć przyczynę a nie objawy i może tez bym spróbowała z innym mlekiem.
            Mam nadzieję tylko, że to nie nutramigen, bo tego mój synek na pewno nie
            ruszy;-(((. Napisz mi też czy to mleko to na receptę.
            Acha, i nie orientujesz się po jakim czasie objawy alergii ustępuja?
            Dzięki za wspolną korespondencję. Magda
            • skylight Re: dziwne rumieńce 31.10.03, 10:03
              Ja zawsze podawałąm małej NAN, w związku z tym lekarz kazał mi przejść na NAN 2
              HA. Nie jest na receptę, sprzedawane jest w puszkach, ja kupiłam za ok.17 zł
              (niestety już nie 8 zł jak za normalne NAN 2 sad
              Ale wiesz, zrobię jej testy. Chcę jednak wiedzieć, czy może na coś jeszcze jest
              uczulona. DZiwczyny na forum o alergaich rozpisują się, że nawet kukurydza może
              uczulać, a moja mała wprost uwielbia chrupki kukurydziane (a kupuję zawsze
              naturalne bez dodatku soli i tłuszczów). Ale się porobiło...
              A to mleko ma lekko żółtawy kolor, a w smaku ble - ale dzidzia o dziwo nie
              protestowała, dodaję dla 'zabicia' smaku mleka różne kaszki owocowe, to może
              dlatego wypija. A kiedy poliki się unormują to się okaże - nie mam pojęcia.
              pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka