Dodaj do ulubionych

smoczek-nauka

18.01.09, 12:55
Kochani!Jak przyzwyczaić 2,5miesięczną córę do smoczka?
Obserwuj wątek
    • tanoshii a po co przyzwyczajać? n/t 18.01.09, 12:59

• kasieniam Re: smoczek-nauka 18.01.09, 13:06
      Moim zdaniem to powinnaś się cieszyć, że Twoje dziecko nie chce ssać smoczka i
      lepiej nie przyzwyczajać do czegoś czego nie chce.Później będziesz miała problem
      jak odzwyczaić.Tym bardziej smoczek nie jest najlepszy oczywiście uspokaja
      dziecko,ale od częstego i długiego stosowania, dziecko może mieć wadę zgryzu.Jak
      już tyle wytrzymał bez smoczka(2,5) miesiąca to nie ma sensu przyzwyczajać tym
      bardziej, że jest wskazane odzwyczajać juz dziecko po 6tym miesiącu życia.
    • yula Re: smoczek-nauka 18.01.09, 13:24
      a po co przyzwyczajać? Jakis konkretny problem? Są dzieci ssaki które bez
      smoczka nie dadzą żyć mamie, a są tacy którzy bez smoczka świetnie sobie radzą i
      każda guma to bee. Miałam oba egzemplarzy w domusmile
    • joannapachalskatg Re: smoczek-nauka 18.01.09, 13:31
      ulcia261 napisała:

> Kochani!Jak przyzwyczaić 2,5miesięczną córę do smoczka?

mam córkę 4,5 miesiąca , która nie toleruje smoczka i wszystko jest ok. Tylko
      jak jest śpiąca bądź głodna wkłada kciuki do buzi ale po nakarmieniu bądź po
      spaniu go wyciąga.Próbowałam ja nauczyć ale się nie udało i odpuściłam.Da się
      żyć bez smoka. Jak nie to nie.Jednak przy okazji nie chciała butli ale nad tym
      pracuję intensywnie bo za 2 tyg.idzie do żłobka i mam pierwsze sukcesy.Więc nie
      ucz na siłę.
    • kamelia04.08.2007 Re: smoczek-nauka 18.01.09, 14:15
      chora jesteś czy co?

po jaką cholere chcesz przyzwyczajać dziecko do smoczka? ciesz się,
      ze nie chce, bo ze smoczka są tylko kłopoty
      • niecierpliwa3 Re: smoczek-nauka 18.01.09, 14:35
        kamelia04.08.2007 napisała:

> chora jesteś czy co?

Eeeej, co tak ostro?
        Ja się cieszę, że moje dziecko zaakceptowało smoczek w wieku 4 miesięcy, bo
        dzięki temu nie muszę mu wtykać palca (swojego!) do ust w samochodzie i mogę go
        uspokoić podczas ubierania w kombinezon. W tych sytuacjach nie mam możliwości
        podania piersi, chyba sama przyznasz. Mogłam też ukoić synka, gdy dopadła mnie
        choroba i nie miałam siły go nosić.
        Mały właściwie nie używa smoczka poza wyżej wymienionymi sytuacjami, więc
        uważam, że wielka krzywda mu się nie dzieje.

A do smoczka przekonał się po prostu po którejś próbie z kolei.
    • marsupilami_08 Re: smoczek-nauka 18.01.09, 14:28
      PO co chcesz ja przyzwyczajac?moja miala smoczek moze miesiac czasu a pozniej
      sama sie odzwyczaila.I dobrze bo jak czytam ile problemow pozniej ze smoczkiem
      jest to ciesze sie ze dziecko bylo madrzejsze od mamywink
      • ulcia261 Re: smoczek-nauka 19.01.09, 18:28
        dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Ale chora nie jestem.Gdybym nie miala powodu
        przyzwyczajania dziecka do smoczka to bym tego nie robila.Oprocz mojej malej Ani
        mam jeszcze jedne 2letnie dziecko i nim tez musze miec czas aby sie
        zająć.Niestety Ania tylko chce ciągle do cyca wiec same rozumiecie.Pozdrawiam
        wszystkie Mamy!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka