ulcia261 18.01.09, 12:55 Kochani!Jak przyzwyczaić 2,5miesięczną córę do smoczka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasieniam Re: smoczek-nauka 18.01.09, 13:06 Moim zdaniem to powinnaś się cieszyć, że Twoje dziecko nie chce ssać smoczka i lepiej nie przyzwyczajać do czegoś czego nie chce.Później będziesz miała problem jak odzwyczaić.Tym bardziej smoczek nie jest najlepszy oczywiście uspokaja dziecko,ale od częstego i długiego stosowania, dziecko może mieć wadę zgryzu.Jak już tyle wytrzymał bez smoczka(2,5) miesiąca to nie ma sensu przyzwyczajać tym bardziej, że jest wskazane odzwyczajać juz dziecko po 6tym miesiącu życia. Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: smoczek-nauka 18.01.09, 13:24 a po co przyzwyczajać? Jakis konkretny problem? Są dzieci ssaki które bez smoczka nie dadzą żyć mamie, a są tacy którzy bez smoczka świetnie sobie radzą i każda guma to bee. Miałam oba egzemplarzy w domu Odpowiedz Link Zgłoś
joannapachalskatg Re: smoczek-nauka 18.01.09, 13:31 ulcia261 napisała: > Kochani!Jak przyzwyczaić 2,5miesięczną córę do smoczka? mam córkę 4,5 miesiąca , która nie toleruje smoczka i wszystko jest ok. Tylko jak jest śpiąca bądź głodna wkłada kciuki do buzi ale po nakarmieniu bądź po spaniu go wyciąga.Próbowałam ja nauczyć ale się nie udało i odpuściłam.Da się żyć bez smoka. Jak nie to nie.Jednak przy okazji nie chciała butli ale nad tym pracuję intensywnie bo za 2 tyg.idzie do żłobka i mam pierwsze sukcesy.Więc nie ucz na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: smoczek-nauka 18.01.09, 14:15 chora jesteś czy co? po jaką cholere chcesz przyzwyczajać dziecko do smoczka? ciesz się, ze nie chce, bo ze smoczka są tylko kłopoty Odpowiedz Link Zgłoś
niecierpliwa3 Re: smoczek-nauka 18.01.09, 14:35 kamelia04.08.2007 napisała: > chora jesteś czy co? Eeeej, co tak ostro? Ja się cieszę, że moje dziecko zaakceptowało smoczek w wieku 4 miesięcy, bo dzięki temu nie muszę mu wtykać palca (swojego!) do ust w samochodzie i mogę go uspokoić podczas ubierania w kombinezon. W tych sytuacjach nie mam możliwości podania piersi, chyba sama przyznasz. Mogłam też ukoić synka, gdy dopadła mnie choroba i nie miałam siły go nosić. Mały właściwie nie używa smoczka poza wyżej wymienionymi sytuacjami, więc uważam, że wielka krzywda mu się nie dzieje. A do smoczka przekonał się po prostu po którejś próbie z kolei. Odpowiedz Link Zgłoś
marsupilami_08 Re: smoczek-nauka 18.01.09, 14:28 PO co chcesz ja przyzwyczajac?moja miala smoczek moze miesiac czasu a pozniej sama sie odzwyczaila.I dobrze bo jak czytam ile problemow pozniej ze smoczkiem jest to ciesze sie ze dziecko bylo madrzejsze od mamy Odpowiedz Link Zgłoś
ulcia261 Re: smoczek-nauka 19.01.09, 18:28 dziekuje za wszystkie odpowiedzi.Ale chora nie jestem.Gdybym nie miala powodu przyzwyczajania dziecka do smoczka to bym tego nie robila.Oprocz mojej malej Ani mam jeszcze jedne 2letnie dziecko i nim tez musze miec czas aby sie zająć.Niestety Ania tylko chce ciągle do cyca wiec same rozumiecie.Pozdrawiam wszystkie Mamy!! Odpowiedz Link Zgłoś