sylwi_a_15 19.01.09, 11:56 Witam, mój 3 miesięczny synek miewa takie dni że cały dzień śpi. Budzi się tylko na karmienie i zmianę pieluszki po czym zasypia. Wasze dzieci też miewają takie dni ??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m_aja Re: cały dzień śpi 19.01.09, 13:13 maluszki tak mają, niestety szybko z tego wyrastają...Jednak gdyby twoje dziecko było nazbyt apatyczne, nie smiało sie i nie gaworzyło, zgłoś sie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: cały dzień śpi 19.01.09, 13:16 Cytuję: Bo jest chory! Bardzo dużo śpią także dzieci z obniżonym napięciem mięśniowym. Są w ogóle mało ruchliwe i w przeciwieństwie do zdrowych noworodków nie przyjmują pozycji skurczonej, śpią „wyprostowane”. Można im pomóc, ale powinny jak najszybciej trafić pod opiekę neurologa i rehabilitanta, który wie, jak stymulować rozwój małego śpiocha. Nadmierna senność może być objawem różnych chorób, np. cukrzycy wczesnoniemowlęcej (malec dużo siusia, pieluszka staje się ciężka już po godzinie) albo kłopotów z tarczycą (dziecko ma suchą, szorstką skórę, zaparcia). Najczęściej jednak pojawia się na początku infekcji (np. zapalenia ucha czy zakażenia układu moczowego) – dziecko wtedy nie tylko staje się senne, ale również traci apetyt, jest osłabione, ma gorączkę. – Dlatego trzeba być czujnym i zawsze reagować, gdy maluch zaczyna spać dłużej niż do tej pory – radzi pani doktor. Zdrowy śpioch? Tak, to bardzo możliwe, że twój dzidziuś jest zupełnie zdrowy, choć sporo śpi! To tak zwany idealny noworodek Większość mam narzeka, że ich dzieci za dużo płaczą. Dlatego mamy cichych maluszków często martwią się na zapas. Nie ma sensu panikować, ale trzeba być czujnym. A jeśli coś cię martwi – pytaj lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
kamisa7 Re: cały dzień śpi 19.01.09, 14:04 ło matko! pozazdrościć! moja 4 miesięczna sporo spi( w porównaniu ze starszo rok i 4 miesiące siostrą). Niech śpi, wtedy uwalnia się hormon wzrostu, właśnie podczas snu. Rośnie ci dzidzia! Odpowiedz Link Zgłoś
mama-123 Re: cały dzień śpi 19.01.09, 16:13 Moje drugie dziecko tak mialo. Tez zaczelam sie martwic. Ono spalo nawet, gdy mu pielegniarka pobierala krew z piety. Po trzecim miesiacu sie wszystko zmienilo. Obecnie ten dawny spioch mysle, ze spi najmniej ze wszystkich moich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś