Dodaj do ulubionych

pierwsza książeczka

12.02.09, 09:47
Witajcie!
Mam 3,5 miesięczną córeczkę. Chciałabym ja nauczyć "miłości do książek". Ja
pochłaniam je strasznie. Na razie czytam jej do snu piękne baśnie. Ale mam
pytanko do doświadczonych mam: Od kiedy i od jakich książeczek zacząć zabawę z
dzieckiem?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zazou1980 Re: pierwsza książeczka 12.02.09, 09:55
      ja mojej młodej (2 m-ce) kupiłam na razie taką pluszową z obrazkami - szeleści i
      na piszczałkę. czasami patrzy się na nią obczajając obrazki smile następne to będą
      z literkami i cyferkami... ale to dopiero za kilka miesięcy
      • mikams75 Re: pierwsza książeczka 12.02.09, 10:23
        ja tez kupilam takie miekkie, z roznymi elementami, sa tez takie w ktorych mozna
        cos przesuwac, przekrecac, sa rozne faktury, rozne materialy powszywane.
        Teraz (10 m) ma takie sztywne z obrazkami i ostatnio to jej ulubiona zabawka.
        Uwielbia przekladac kartki albo przychodzi do mnie i daje ksiazeczke zeby z nia
        ogladac i opowiadac o obrazkach.

Ale wydaje mi sie, ze milosci do ksiazek nauczy sie obserwujac co robia dorosli.
        Jesli rodzice nie czytaja i nie maja w domu biblioteczki to nic nie da kupowanie
        maluchowi ksiazeczek.
    • jiku Re: pierwsza książeczka 12.02.09, 18:17
      Jak mój był w tym wieku zaczął z zainteresowaniem oglądać już książeczki z obrazkami(tzn.gdy mu je pokazywałamwink.
      Na początek dobre są takie małe, harmonijkowe z obrazkami np. zwierzątek, każda strona to jeden obrazek, więc małym lepiej skupić na nich wzrok.
      A jak włączy mu się faza gryzienia też będą dobre.
      Kupując mu kartonikowe książeczki ,zwracam uwagę żeby mógł sam je wziąć do ręki (bywają też takie gruuubaśne ale moim zdaniem nie wygodne). Młody zaskakująco szybko nauczył się przewracać kartki i w ogóle sam po te książeczki sięga (ma 7mies).
      Materiałowe też dość fajne.
    • semi-dolce Re: pierwsza książeczka 13.02.09, 00:34
      Młodemu kupuję takie małe, sztywne z obrazkami i materiałowe. Poza tym
      codziennie czytam mu około 30-45 minut książki dla dzieci (aktualnie "Przygody
      Piotrusia Pana") i uczę go czytać metodą Domana. Za 10 dni skończy 4 miesiące.
      Są też takie książeczki do kąpieli, np. zmieniające kolor i z fisher price'a z
      serii laught and learn. Ta ostatnia juz na nas czeka u babci smile
    • mama_milosza_31 Re: pierwsza książeczka 13.02.09, 01:50
      Witam, kiedy czytam synkowi bajki i wierszyki, próbuje mi wyrwać książke z ręki, ew. smieje się do rozpuku jak zmieniam ton, zwalniam, przyspieszam czytanie, np. przy Lokomotywiesmile Ma prawie 8 miesięcy. Swoje ksiazeczki, z grubymi kartkami bardzo lubi, bo wydają taki fajny dzwięk jak sie stuka w nie paluszkami. I faktycznie najfajniejsze sa takie z jednym obrazkiem na stronie, najlepiej kolorowym i jak mama ma wyobraźnie i potrafi duuuzo opowiedzieć o tym co tam jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka