Dodaj do ulubionych

11 m-cy i nie stoi

14.03.09, 10:45
Dziewczyny trochę się martwię, bo moja córcia (11 m-cy skończy za kilka dni)
jeszcze nie staje. Neurolog mówi, że takie ma tempo rozwoju, ale i tak się
martwię.
Obserwuj wątek
    • ewika0502 Re: 11 m-cy i nie stoi 14.03.09, 10:54
      No, tak, ale co potrafi innego? Raczkuje, siedzi, powtarza sylaby itd. Mój na
      przykład w jedenastym miesiącu już chodził, ale za to bardzo mało mówi - mama i
      tata i czasami baba (ma 13 miesięcy).
      Ja bym się jeszcze dla "spkojności sumienia" skonsultowała z drugim neurologiem
      i napisała na forum Opieka i pielęgnacja a rozwoj dziecka, bo może pan Paweł coś
      Ci doradzi.
      • ajantar Re: 11 m-cy i nie stoi 14.03.09, 11:32
        Pan Paweł nie widzi problemu - już pisałam. Pani neurolog to starsza,
        doświadczona Pani więc jej ufam. A mała siedzi, siada, pełza, kręci się na
        wszystkie strony. I jest strasznie wygadana - gaworzy na całego smile No i rączki
        ma super sprawne, wykonuje nimi bardzo precyzyjne ruchy.
        • ewika0502 Re: 11 m-cy i nie stoi 14.03.09, 12:06
          no to ja bym się nie martwiła smile))
          • asienka28035 Re: 11 m-cy i nie stoi 14.03.09, 12:41
            moja córka za tydzień kończy roczek,od m-ca czasu chodzila przy
            meblach ale samodzielnie nie potrafiła ustać...od 3 dni dopiero
            łapie równowage i stawia kroczkismile każde dziecko rozwija się inaczej
            i niema co porównywać...możessz bacznie obserowaćsmile
    • osa551 Re: 11 m-cy i nie stoi 14.03.09, 23:20
      Moja córka zaczęła raczkować i stawać jak miała ok 13 miesięcy a chodzić jak
      miała 14 miesięcy. Rozwija się zupełnie prawidłowo.
    • taby Re: 11 m-cy i nie stoi 15.03.09, 08:47
      Hej, moja corka 11,5 miesiąca nie staje, nawet nie próbuje tego robić jak ją ustawiamy w takiej pozycji. Siedzi sama solidnie, ale do końca jeszcze nie siada (w zeszłym tygodniu odbyły się dwie próby, z pewnym sukcesem, ale już wczoraj i przedwczoraj nie próbowała; przestrzegam od razu - nie sadzać dziecka jeśli samo nie siada !!! my sadzaliśmy i ma teraz skrzywiony kręgosłup sad), pełza, jeśli można to tak nazwać, tylko dookoła własnej osi (bardzo często to robi), raz czy dwa w zeszłym tygodniu podpełzła do przodu (tak mi się wydaje), nie czworakuje. No więc latam z nią jak głupia po neurologach i terapeutach i każdy mówi coś innego - państwowa neurolog, 3 wizyty w pierwszym półroczu dziecka nigdy nie widziała żadnego problemu, wręcz odwrotnie; prywatna doświadczona pediatra z CZD to samo, doktor rehabilitantka NDT stwierdziła opóźnienie ruchowe w 6 miesiącu, ale nic więcej (żadnych poważnych patologii, po prostu opóźnienie), potem neurolog prywatny w 10,5 miesiącu też stwierdził opóźnienie i słabe odruchy na jedną stronę (poszłam bo to NDT nic nie wniosło) i kazał ćwiczyć Vojtą - pani od Vojty, bardzo doświadczona, postraszyła groźbą połowicznego porażenia mózgowego. No mówię Wam, cyrk na kółkach. Vojtę ćwiczyłyśmy ok 2 miesiące (ale tylko 2 tyg. solidnie 4 razy dziennie) i dziecko mi w końcu odmowiło wspołpracy w zeszły poniedziałek, po czym podjęło te próby siadania i pełzania (2 dni po odstawieniu Vojty). Wiecie co, ja to mam czasami wrażenie, że męczę dziecko, bo może ona najzwyczajniej w świecie ma takie swoje wolne, leniwe tempo. Mądra jest na maksa, od długiego czasu pokazuje gdzie są różne zwierzątka na obrazkach (wskazuje wśrod wielu o zapytane zwierzę), pokazuje oko, ucho, robi papa, gada mama, tata, papa i inne śmieszne dźwięki, nawiązuje "dialog". Może po prostu skoncentrowała się dziewczyna na razie na rozwoju psychicznym? Sama już nie wiem co robić, zapisałam ją teraz na integrację sensoryczną, ale czasami wątpię czy nie dałam się zwiariować. Napiszcie proszę jakie macie opinie.
      • ajantar Re: 11 m-cy i nie stoi 15.03.09, 09:21
        Nam neurolog ani pediatra nie zlecali żadnej rehabilitacji więc na własną rękę
        nie zdecyduję się. Za 1,5 miesiąca mamy kontrolę u neurologa - zobaczymy wtedy.
      • ewika0502 Re: 11 m-cy i nie stoi 15.03.09, 10:56
        Ja też myślę,że Twoje dziecko ma takie swoje leniwe tempo rozwoju ruchowego.
        Twoja córa poszła najpierw w rozwój intelektualny i że tak powiem lingwistyczny
        wink, a mieć wszystkiego nie można, więc po prostu ruchowo będzie później nadrabiała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka