bambo.pl 09.05.09, 19:52 Witajcie mam pytanko dzidzius ma juz 5 miesięcy czy mozna go juz sadzać ? tzn czy moze siadać ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kredens2 Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 09.05.09, 19:57 Mój synuś 15 maja skończy 5 miesiecy- przedwczoraj usiadł pierwszy raz wytrzymał 10 sek. i poleciał na boczek - od tego momentu siłuje sie strasznie- na siłe chce siadac, nie bardzo mi sie to podoba ale natura goni więc coz, niech siada, ale tak naprawde to mnie to troche przeraża Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 09.05.09, 20:27 a mnie nadal przeraża sadzanie dziecka, bo siadać a i owszem sam może, proszę bardzo jak taki silny dzieć to niech kombinuje. jedna uwaga- SAM! bez sadzania, podpierania, podawania rąk forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=90975208&a=90988031 Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 09.05.09, 20:30 Nie wolno sadzać dziecka, które SAMO nie umie usiąść. Moje dzieci siadły pierwszy raz w wieku 8 i 8,5 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 09.05.09, 20:34 Co wy za głupoty piszecie? Mi pediatra i 2 lekarzy rodzinnych powiedziało, że spokojnie może siedzieć od kiedy trzyma sztywko główkę- nie ma ograniczeń. Moj ma 7 m-cy i siedzi pewnie od miesiąca. A do siadania mu pewnie daleko. Ale staje chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 09.05.09, 20:55 Gratuluję pediatry i lekarzy rodzinnych To P. Zawitkowiski pisze o sadzaniu 5,5 m-cznego dziecka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1017&w=91698804&a=91731251 Odpowiedz Link Zgłoś
beliska Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 09.05.09, 20:57 > Co wy za głupoty piszecie? > Mi pediatra i 2 lekarzy rodzinnych powiedziało, że spokojnie może siedzieć od > kiedy trzyma sztywko główkę- nie ma ograniczeń. Hmm, czyżby? Wedle tego powinnam była moją młodą sadzac gdzies od drugiego/trzeciego miesiąca. Moze na Wyspach mieszkasz i stąd o tym wczesnym sadzaniu, bo w Polsce raczej czeka się aż dzieć usiądzie sam i ewentualnie sadza się go ale na kolanach lub jak daje radę w podniesionej trochę spacerówce, a i to nie każda mama robi. Trzymanie prosto głowy nie jest równoznaczne z mozliwością utrzymania prawidłowo kręgosłupa w pozycji siedzącej. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 10.05.09, 12:19 Czekaj czekaj.. To na wyspach/usa inne dzieci się rodzą? Bo jakoś nie słyszałam o masowych chorobach kręgosłupa. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka000 Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 10.05.09, 12:26 Cora konczy 6 mies ,sama nie siada ale na kolanach sadzamy i w foteliku sadzam jak musze cos zrobic i zabrac ja z soba np: do kuchni. Nie widze w tym niczego niestosownego. A co do Zawitkowskiego to on najchewtniej kazde dziecko wyslalby na rehabilitacje. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 10.05.09, 12:23 Czyli jak moje dziecko samo siedzi (bez podpórek czy poduszek), nawet się kiwa w przód coby podjechac na pupci, wstaje przy drabinkach, umie z siadu przejsc do leżenia na brzuszku/pełzania, to mam go położyć coby sam usiadł, bo nie można sadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 10.05.09, 13:33 Ale chyba Twoje dziecko nie ma 5mscy, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 czarodziejka 10.05.09, 15:19 chyba nie o tym samym p.Zawitkowskim mówisz, a przynajmniej na forum gdzie jest ekspertem mocno daleko w jego postach do wysyłania dzieciaków gdziekolwiek jeśli chodzi o specjalistów! a co do tematu głównego niemądra dyskusja się wywiązała- zmuszanie kręgosłupa dziecka do jakiegokolwiek wysiłku ponad jego siły mądre nie jest. Dzieć jak będzie gotowy to usiądzie, wstanie, pójdzie etc. I tłumaczenia że dziecko ma 2,3 czy 5 lat i jest zdrowe o niczym wielkim nie świadczą. A to dlatego, że wady postawy, bóle kręgosłupa ujawniają się w okresie dużo późniejszym! Ale jak się ktoś uprze żeby sadzać to sadzał będzie i tyle. Żaden post nie jest w stanie go przekonać, jak i zresztą żaden autorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
agajjja Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 10.05.09, 15:29 Mój synek kończy zaraz 8 miesięcy, sam sztywno siedzi od miesiaca, bez żadnych poduszek i podpórek ale sam nie usiądzie, bo jest z tych leniuszków grubasków które do gimnastykowania nie są chętne. I nie wyobrażam sobie że mój synek w tym wieku miałby tylko leżeć plackiem. Owszem 5 miesięcy to za wcześnie na siadanie ale co z dziećmi które same siadają dopiero w w wieku 10 mieisecy?Też leżenie plackiem? Wg mnie takie dzieci w wieku 7 miesięcy i więcej spokojnie można sadzać jeśli oczywiscie plecki i główka są sztywne. Odpowiedz Link Zgłoś
skierka27 Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 10.05.09, 22:59 Wiek dziecka nigdy nie będzie wynacznikiem,jeśli chodzi o sprawy typu siadanie.Moja młoda zaczęła raczkować mając 5 mies i róniez wtedy podejmowałą próby samodzielnego siadu.Dzień przed ukończeniem 6 mies usiadła sama.Wcześnie,a jednak była na to gotowa.Jeśli dziecko siedzi samo,bez podparcia,nie leci w żadną ze stron,tzn,że może siedzieć.Jeśli zaś widać,że siedzenie sprawia dziecku dyskomfort i się męczy,to sadzać się nie powinno.I nie ważne,czy ma 5,czy 8 mies.Ja swojej nie sadzałam w ogóle,nim nie zrobiła tego sama.Jedyne co,to na kolanach czasem posiedziała,ale też nie za często. Odpowiedz Link Zgłoś
ul_olcia Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 10.05.09, 15:38 Jak dla mnie to jakby dziecko nie było gotowe to by się nie wyrywało a płakało by jakbyś próbowała, bądź też od razu leciało na wszystkie strony świata. Moja Ula pierwszy raz się wyrwała w wieku 5 m-cy. Nawet się nie zorientowałam. Leżałyśmy sobie na łóżku, raptem złapała mnie za palec i .. myk No i ten myk strasznie jej się spodobał Siedzieć oczywiście nie siedziała ale ćwiczyć to a i owszem Gondola bardzo szybko poszła w odstawkę bo darła się w niebogłosy jak tylko się ją poziomowało. Także podnosiliśmy plecki i tak na półleżąco, albo to samo tylko że w spacerówce. W końcu dziecko wie co dla niego dobre. Podobno.. Odpowiedz Link Zgłoś
black-mama Re: 5 miesięcy kiedy powinno siadać? 11.05.09, 09:14 Mój syn usiadł sam dopiero jak zaczął raczkować- miał 9 miesięcy niecałe. Wcześniej(od końca 7 miesiąca) nie sadzałam, syn poruszał się pełzając (bardzo szybko). Jeszcze wczesniej ciągle był na podłodze na brzuszku- trenował podciąganie na rączkach. Miałam ochotę go czasami posadzic, ale pediatra nie kazała tego robić...Teraz ma 11 miesięcy i już prawie chodzi Odpowiedz Link Zgłoś