19.05.09, 10:14
Witajcie
Mam pytanie do matek /egoistek smile/...ile nie powinnam karmić jesli zdecyduje
sie na piwo przy grilu np?/mam mleka cały zamrazalnik i moge zrobc zapas
świeżego na tą okolicznosc?jedna doba?12 h?
Obserwuj wątek
    • lenka.i.maja Re: piwo,wino 19.05.09, 10:29
      To zależy od tego, ile wypijesz smile. Poszukaj odpowiedzi na forum "Karmienie
      piersią". Tam wypowiadała się na ten temat ekspert - pani Monika. Z tego, co
      pamiętam, dość przychylnie dla "matek - egoistek" smile. Pozdrawiam.
    • carolinecat Re: piwo,wino 19.05.09, 10:36
      najlepiej będzie jak poszukasz na forum eksperckim, ale z tego co pamiętam po
      lampce wina wystarczy kilka godzin.
    • kinga_owca Re: piwo,wino 19.05.09, 10:42
      ja akurat z tych mało pijących wink nawet przed karmieniem, ale
      pamiętam podobne wątki na KP
      stężenie alkoholu w mleku jest takie samo jak we krwi
      zobacz sobie tabele - są gdzieś w necie - po jakim czasie
      neutralizuje się dana ilość alkoholu
      w wolnym tłumaczeniu - możesz jechac samochodem = możesz karmić wink
    • semi-dolce Re: piwo,wino 19.05.09, 10:46
      Możesz karmić od razu po wypiciu, a później chwile trzeba odczekać, jakieś 2
      godziny.
      • leneczkaz Re: piwo,wino 19.05.09, 11:05
        eeetam czekać wink
        dziecko lepiej pośpi wink

na ten tem są przeróżne opinie. tak smao jak picie w ciąży. mi było zalecane,
        innym surowo zabrionione.
        ja uwazam ze jak wypijesz pol lampki winka mozesz karmic. tak samo z piwkiem..
        tyle ze ja wlasnie nie wypije wiecej niz pol lampki a piewko tylko Carmi wink
        • rulsanka Re: piwo,wino 19.05.09, 11:38
          W ciąży to co innego, bo dziecko ma wtedy tyle samo promili we krwi, co matka.
          Jest to tak, jakbyśmy dosłownie poili dziecko alkoholem z tego samego kieliszka.
          W czasie karmienia piersią, w mleku jest tyle alkoholu, co we krwi. Przy
          założeniu, że matka ma 0,2 promila, w mleku jest też tyle, czyli dziecko pije
          napój o zawartości alkoholu 0,02%. Tyle to jest chyba w jogurcie. Nikogo nie
          namawiam do picia alkoholu ale chyba nie ma co demonizować. Poza tym 0,2 promila
          jest wartością dozwoloną dla kierowców nie dlatego, żeby pozwolić im pić, tylko
          taka ilość może się pojawić w sposób naturalny we krwi np. po zjedzeniu jabłka,
          czy właśnie wypiciu jogurtu.
    • zazou1980 Re: piwo,wino 19.05.09, 11:30
      ja raczej nie robię przerw jak wypiję piwo albo wino. wydaje mi się, że to mleko
      które obecnie znajduje się w piersiach jest już "wyprodukowane", a zanim dojdzie
      do następnego karmienia, to zawsze mija przepisowe 2h dla małego browara, około
      3h dla normalnego. dużych ilości nie pijam 1-1,5 dziennie i to nie codziennie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka