1_mammamija 19.05.09, 10:14 Witajcie Mam pytanie do matek /egoistek /...ile nie powinnam karmić jesli zdecyduje sie na piwo przy grilu np?/mam mleka cały zamrazalnik i moge zrobc zapas świeżego na tą okolicznosc?jedna doba?12 h? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lenka.i.maja Re: piwo,wino 19.05.09, 10:29 To zależy od tego, ile wypijesz . Poszukaj odpowiedzi na forum "Karmienie piersią". Tam wypowiadała się na ten temat ekspert - pani Monika. Z tego, co pamiętam, dość przychylnie dla "matek - egoistek" . Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
carolinecat Re: piwo,wino 19.05.09, 10:36 najlepiej będzie jak poszukasz na forum eksperckim, ale z tego co pamiętam po lampce wina wystarczy kilka godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_owca Re: piwo,wino 19.05.09, 10:42 ja akurat z tych mało pijących nawet przed karmieniem, ale pamiętam podobne wątki na KP stężenie alkoholu w mleku jest takie samo jak we krwi zobacz sobie tabele - są gdzieś w necie - po jakim czasie neutralizuje się dana ilość alkoholu w wolnym tłumaczeniu - możesz jechac samochodem = możesz karmić Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: piwo,wino 19.05.09, 10:46 Możesz karmić od razu po wypiciu, a później chwile trzeba odczekać, jakieś 2 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: piwo,wino 19.05.09, 11:05 eeetam czekać dziecko lepiej pośpi na ten tem są przeróżne opinie. tak smao jak picie w ciąży. mi było zalecane, innym surowo zabrionione. ja uwazam ze jak wypijesz pol lampki winka mozesz karmic. tak samo z piwkiem.. tyle ze ja wlasnie nie wypije wiecej niz pol lampki a piewko tylko Carmi Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: piwo,wino 19.05.09, 11:38 W ciąży to co innego, bo dziecko ma wtedy tyle samo promili we krwi, co matka. Jest to tak, jakbyśmy dosłownie poili dziecko alkoholem z tego samego kieliszka. W czasie karmienia piersią, w mleku jest tyle alkoholu, co we krwi. Przy założeniu, że matka ma 0,2 promila, w mleku jest też tyle, czyli dziecko pije napój o zawartości alkoholu 0,02%. Tyle to jest chyba w jogurcie. Nikogo nie namawiam do picia alkoholu ale chyba nie ma co demonizować. Poza tym 0,2 promila jest wartością dozwoloną dla kierowców nie dlatego, żeby pozwolić im pić, tylko taka ilość może się pojawić w sposób naturalny we krwi np. po zjedzeniu jabłka, czy właśnie wypiciu jogurtu. Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: piwo,wino 19.05.09, 11:30 ja raczej nie robię przerw jak wypiję piwo albo wino. wydaje mi się, że to mleko które obecnie znajduje się w piersiach jest już "wyprodukowane", a zanim dojdzie do następnego karmienia, to zawsze mija przepisowe 2h dla małego browara, około 3h dla normalnego. dużych ilości nie pijam 1-1,5 dziennie i to nie codziennie... Odpowiedz Link Zgłoś