22.05.09, 18:00
Witam,
Mamy akt urodzenia, jak wyrobić maluszkowi PESEL? Ile mam na to czasu?
Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • kejciurek Re: PESEL 22.05.09, 18:04
      my sie mielismy zglosic po chyba 14 dniach do Urzedu Miasta wg miejsca zamieszkania dziecka i PESEL juz tam na nas czekał. Pani postawila pieczateczke z numerem na akcie urodzenia, czasem wbijają w książeczkę zdrowia.
      O nadanie numeru PESEL wystepuje chyba urzad, ktory wystawia akt urodzenia. to jakos z uatomatu leci.
    • semi-dolce Re: PESEL 22.05.09, 19:07
      Sam się wyrabia, ty go tylko odebrać w urzędzie (u mnie gminy) musisz. U mnie
      było to po miesiącu.
    • agazagie Re: PESEL 22.05.09, 20:09
      Zwykle podaje się wszystkie dane w szpitalu (imię dziecka, nazwisko, adres
      zamieszkania) - pani spisująca daje karteczkę i z nią po 14 dniach trzeba się
      zgłosic do właściwego urzędu. PESEL już "czeka".
      • semi-dolce Re: PESEL 22.05.09, 20:36
        Nie tak. W ciągu 14 dniu trzeba się zgłosić do urzędu stanu cywilnego (który to
        urzad to zalezy od umiejscowienia szpitala) by zarejestrowac dziecko, nadać
        imiona i nazwisko. Ten urząd wysyła dokumenty do urzędu miasta/gminy/dzielnicy
        zależnego od waszego miejsca zameldowania i w tym urzedzie po miesiacu od
        rejestracji w usc odbieracie pesel.
        • agazagie Re: PESEL 22.05.09, 20:45
          Hmm... Racja. Pani z urzędu w szpitalu spisywała te wszystkie dane i zostawiała
          "kwitek" na odbiór aktu urodzenia (był po 14 dniach). A z z tym aktem urodzenia
          szło się do urzędu o nadanie PESELU (był po miesiącu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka