Dodaj do ulubionych

Spłaszczona główka

12.12.03, 20:42
Mój syn ma splaszczona glowke z jednej strony.Czy ktos ma ten sam problem???
(ma 6 i pol miesiaca)
Prosze o rady.
Obserwuj wątek
    • ese1 Re: Spłaszczona główka 12.12.03, 21:15
      Nasza coreczka zaczynala miec lekko splaszczona glowke z prawej strony. My
      jeszcze tego nie zauwazylismy, ale nasz lekarz tak. Odkrylismy, ze mala
      chetniej odwraca glowke na prawo, poniewaz z lewej strony ma sciane, a z prawej
      my do niej podchodzimy i w ogole dzieje sie po tej stronie wiecej.
      Przelozylismy wiec jej poduszke w lozeczku na druga strone, kladlismy ja czesto
      na lewym boku do spania i roznica sie szybko wyrownala.
      • cwikrut Re: Spłaszczona główka 16.12.03, 23:02
        Myślę, że nastąpiła pomyłka w interpretracji "spłaszczonej główki", takie
        spłaszczenie u dziecka do roczku jest bardzo częste i nie jest to żadna wada.
        Po prostu dzieci często mają tendencję do spania na jednym policzku...
        zauważcie, to bardzo typowe. Wtedy spłaszczenie bardzo często ma swój początek
        w niedoborze wit.D3, stąd z reguły lekarz przepisuje zwiększoną dawkę. Ale z
        wit D3 trzeba bardzo uważać- jest bardzo szkodliwa na nerki. Najlepiej przez
        ten pierwszy rok (gdy już dojdzie do spłaszczenia) podkładać pieluchę. Ja
        wyprowadziłam tak mojego małego i znam wiele matek, którym też to się udało.
        Nie popadajcie w panikę- to jeszcze nie wada!!!
        Pozdrawiam Ania
    • purzyki Re: Spłaszczona główka 12.12.03, 21:23
      Hej!
      A może Twój synek śpi ciągle na tym samym boczku? Takie maluszki mają jeszcze
      miękkie kości czaszki i dlatego mogą się pojawić takie rewelacje. My naszej
      małej obkręcamy łóżeczko raz na tydzień. I tak jeden tydzień śpi na prawym
      boczku, a drugi na lewym. I tak na zmianę. Jak na razie wszystko ok!
      • aga173 Re: Spłaszczona główka 13.12.03, 22:49
        U nas też tak było mimo że dawaliśmy go na boczki i dopiero w 5 m-cu okazało
        się że ma niedobór wit.D(źle mu się wchłaniała wit.D3,więc dostał Vigantol)Miał
        miękkie kości czaszki i główka wydłuzyła mu się,ale teraz jest wszystko OK i
        jak już nie leży to główka robi się coraz ładniejsza.
        "Cieszmy się chwilą...jest tak pięknie"
        • kin2 Re: Spłaszczona główka 19.12.03, 19:43
          aga173 w jaki sposób stwierdzili u Was złe wchłanianie Wit D3?
    • agadd02 Re: Spłaszczona główka 13.12.03, 23:25
      mój synek ma 7 m-cy i do teraz ma spłaszczoną główkę, też po prawej stronie,
      już długo śpi na lewej stronie, główka się formuje, ale bardzo powoli, lekarze
      różne maja zdania jedni mówią , że się cofnie inni że nie, ja mam cały czas
      nadzieję, że jak mały siądzie to szybko się wyrówna

pozdrawiam
      :o)
      • cwikrut Re: Spłaszczona główka 14.12.03, 12:52
        Moj 6 mies. Adas mial bardzo splaszczona glowke z lewej strony, ciagle chcial
        spac na jednym boczku , chociaz wbrew temu co mowil lekarz z tamtej strony nie
        bylo nic dla niego atrakcyjnego.... Ja konsekwentnie roluje pieluche i
        podkladam mu z lewej strony glowki do spania, wiec automatycznie przekreca
        glowke na prawo, teraz widze, ze jestem blisko celu- glowka sie
        wyrownuje..Zycze powodzenia, Ania (cwikrut@wp.pl)
    • mama_lukaszka Re: Spłaszczona główka 14.12.03, 16:02
      Moje dziecko nie mialo splaszczonej glowki ale gdy chodzilismy na
      rehabilitacje (synek nie podnosil glowki) to rehabilitantka opowiadala o
      rodzicach dziecka ze splaszczona glowka. Mowila, ze trzeba sie jak najszybciej
      zglosic na rehabilitacje - to pewnie najpierw do lekarza. Nie jestem pewna czy
      neurologa czy innego specjalisty. Jesli jestes z Warszawy, polecam przychodnie
      w Powsinie. Zadzwon i zapytaj - 648 38 59. Ta przychodnia ma umowe z kasa
      chorych, ale ma dlugie terminy, moze lepiej zaplacic zeby bylo szybciej. Ta
      rehabilitantka mowila, ze im szybciej zacznie sie cwiczenia tym lepiej.
      Trzymam kciuki.
      • mijuli1 Rehabilitacja 19.12.03, 08:21
        Oczywiście, tym bardziej, że spłaszczenie z jednej strony może oznaczać, że
        dziecko się niesymetrycznie układa, a to trzeba rehabilitować.

Jeśli niedobór wit. D lekarz odkrył dopiero wówczas, kiedy główka uległa
        spłaszczeniu (twardość kości czaszki powinien sprawdzać w czasie każdego
        badania profilaktycznego), to jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo: jeśli jest
        to lekarz "starej daty" i zastosuje terapię większymi dawkami wit D3, to kości
        będą szybciej się utwardzać i spłaszczenie główki może się utrwalić (to jest
        opinia lekarza). Zazwyczaj jednak ładnie się wyrównuje. Trzeba tylko układać
        maluszka na boczki i dużo na brzuszku.
        Moje dziecko leczone było przez parę miesięcy większymi dawkami - tj.
        jednorazowo 10 kropli Vigantolu raz w tygodniu - ale wiem, że niektórzy lekarze
        zalecają nawet 30 kropli... o zgrozo!
    • agapolo Re: Spłaszczona główka 14.01.04, 09:16
      Mój synek też miał główkę spłasczoną z jednej strony, wciąż układał się na
      jednym boczku i stwierdzono u niego asymetrię. Dlatego warto to sprawdzić.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka