asioch 12.12.03, 20:42 Mój syn ma splaszczona glowke z jednej strony.Czy ktos ma ten sam problem??? (ma 6 i pol miesiaca) Prosze o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ese1 Re: Spłaszczona główka 12.12.03, 21:15 Nasza coreczka zaczynala miec lekko splaszczona glowke z prawej strony. My jeszcze tego nie zauwazylismy, ale nasz lekarz tak. Odkrylismy, ze mala chetniej odwraca glowke na prawo, poniewaz z lewej strony ma sciane, a z prawej my do niej podchodzimy i w ogole dzieje sie po tej stronie wiecej. Przelozylismy wiec jej poduszke w lozeczku na druga strone, kladlismy ja czesto na lewym boku do spania i roznica sie szybko wyrownala. Odpowiedz Link Zgłoś
cwikrut Re: Spłaszczona główka 16.12.03, 23:02 Myślę, że nastąpiła pomyłka w interpretracji "spłaszczonej główki", takie spłaszczenie u dziecka do roczku jest bardzo częste i nie jest to żadna wada. Po prostu dzieci często mają tendencję do spania na jednym policzku... zauważcie, to bardzo typowe. Wtedy spłaszczenie bardzo często ma swój początek w niedoborze wit.D3, stąd z reguły lekarz przepisuje zwiększoną dawkę. Ale z wit D3 trzeba bardzo uważać- jest bardzo szkodliwa na nerki. Najlepiej przez ten pierwszy rok (gdy już dojdzie do spłaszczenia) podkładać pieluchę. Ja wyprowadziłam tak mojego małego i znam wiele matek, którym też to się udało. Nie popadajcie w panikę- to jeszcze nie wada!!! Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
purzyki Re: Spłaszczona główka 12.12.03, 21:23 Hej! A może Twój synek śpi ciągle na tym samym boczku? Takie maluszki mają jeszcze miękkie kości czaszki i dlatego mogą się pojawić takie rewelacje. My naszej małej obkręcamy łóżeczko raz na tydzień. I tak jeden tydzień śpi na prawym boczku, a drugi na lewym. I tak na zmianę. Jak na razie wszystko ok! Odpowiedz Link Zgłoś
aga173 Re: Spłaszczona główka 13.12.03, 22:49 U nas też tak było mimo że dawaliśmy go na boczki i dopiero w 5 m-cu okazało się że ma niedobór wit.D(źle mu się wchłaniała wit.D3,więc dostał Vigantol)Miał miękkie kości czaszki i główka wydłuzyła mu się,ale teraz jest wszystko OK i jak już nie leży to główka robi się coraz ładniejsza. "Cieszmy się chwilą...jest tak pięknie" Odpowiedz Link Zgłoś
kin2 Re: Spłaszczona główka 19.12.03, 19:43 aga173 w jaki sposób stwierdzili u Was złe wchłanianie Wit D3? Odpowiedz Link Zgłoś
agadd02 Re: Spłaszczona główka 13.12.03, 23:25 mój synek ma 7 m-cy i do teraz ma spłaszczoną główkę, też po prawej stronie, już długo śpi na lewej stronie, główka się formuje, ale bardzo powoli, lekarze różne maja zdania jedni mówią , że się cofnie inni że nie, ja mam cały czas nadzieję, że jak mały siądzie to szybko się wyrówna pozdrawiam :o) Odpowiedz Link Zgłoś
cwikrut Re: Spłaszczona główka 14.12.03, 12:52 Moj 6 mies. Adas mial bardzo splaszczona glowke z lewej strony, ciagle chcial spac na jednym boczku , chociaz wbrew temu co mowil lekarz z tamtej strony nie bylo nic dla niego atrakcyjnego.... Ja konsekwentnie roluje pieluche i podkladam mu z lewej strony glowki do spania, wiec automatycznie przekreca glowke na prawo, teraz widze, ze jestem blisko celu- glowka sie wyrownuje..Zycze powodzenia, Ania (cwikrut@wp.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_lukaszka Re: Spłaszczona główka 14.12.03, 16:02 Moje dziecko nie mialo splaszczonej glowki ale gdy chodzilismy na rehabilitacje (synek nie podnosil glowki) to rehabilitantka opowiadala o rodzicach dziecka ze splaszczona glowka. Mowila, ze trzeba sie jak najszybciej zglosic na rehabilitacje - to pewnie najpierw do lekarza. Nie jestem pewna czy neurologa czy innego specjalisty. Jesli jestes z Warszawy, polecam przychodnie w Powsinie. Zadzwon i zapytaj - 648 38 59. Ta przychodnia ma umowe z kasa chorych, ale ma dlugie terminy, moze lepiej zaplacic zeby bylo szybciej. Ta rehabilitantka mowila, ze im szybciej zacznie sie cwiczenia tym lepiej. Trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
mijuli1 Rehabilitacja 19.12.03, 08:21 Oczywiście, tym bardziej, że spłaszczenie z jednej strony może oznaczać, że dziecko się niesymetrycznie układa, a to trzeba rehabilitować. Jeśli niedobór wit. D lekarz odkrył dopiero wówczas, kiedy główka uległa spłaszczeniu (twardość kości czaszki powinien sprawdzać w czasie każdego badania profilaktycznego), to jest jeszcze jedno niebezpieczeństwo: jeśli jest to lekarz "starej daty" i zastosuje terapię większymi dawkami wit D3, to kości będą szybciej się utwardzać i spłaszczenie główki może się utrwalić (to jest opinia lekarza). Zazwyczaj jednak ładnie się wyrównuje. Trzeba tylko układać maluszka na boczki i dużo na brzuszku. Moje dziecko leczone było przez parę miesięcy większymi dawkami - tj. jednorazowo 10 kropli Vigantolu raz w tygodniu - ale wiem, że niektórzy lekarze zalecają nawet 30 kropli... o zgrozo! Odpowiedz Link Zgłoś
agapolo Re: Spłaszczona główka 14.01.04, 09:16 Mój synek też miał główkę spłasczoną z jednej strony, wciąż układał się na jednym boczku i stwierdzono u niego asymetrię. Dlatego warto to sprawdzić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś