24agusia3 14.07.09, 09:24 Mój mały ma dopiero 3 miesiące a już chyba idą mu ząbki. Czy to aby nie za wcześnie. Kiedy wasz dzieciaczki dostały ząbki i jakie były objawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolinaa_m Re: Kiedy ząbki? 14.07.09, 09:26 A po czym wywnioskowałaś że to zęby?? Chyba za wcześnie jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
pasmo30 Re: Kiedy ząbki? 14.07.09, 09:35 Normalne objawy w 3 mies: zwiększone wydzielanie śliny i wkładanie rączek do buzi. Najczęściej nie jest to oznaka wyrzynających się ząbków. Odpowiedz Link Zgłoś
kuksu22 Re: Kiedy ząbki? 14.07.09, 09:40 Mój syn skończył 5 miesięcy w niedzielę, a już w poniedziałek miał swojego pierwszego zęba. Faktycznie od tygodnia śliny miał jakby więcej i gryzł wszystkie zabawki. Z gryzakiem prawie się nie rozstawał. Rączki od dwóch miesięcy wkładał do buzi więc tego za wyznacznik nie przyjmowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mag.a Re: Kiedy ząbki? 14.07.09, 12:30 obojgu wyszly 2 dolne jedynki w połowie 4 miesiaca, a dzis u Miski pokazała sie gorna jedynka... Odpowiedz Link Zgłoś
super-mikunia Re: Kiedy ząbki? 14.07.09, 13:23 Młody "zaczął ząbkować" ok. styczniu 1-y zabek wyszedł mu 1 czerwca Miał 7 m-cy i 2 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
makwalz Re: Kiedy ząbki? 14.07.09, 14:19 Moja Lena zaczęła się zachowywac "jak na ząbkowanie" ( ślina, wszystko do buzi, stany podgorączkowe itd ) jak miała 3,5 miesiaca. Pediatra dopiero jak miała 4,5 miesiąca zauważył, że ma opuchnięte dziąsła...i to na górze. Gdy Lena miała 5,5 miesiąca wyszły jej na raz dwa zęby....na dole Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: Kiedy ząbki? 14.07.09, 14:24 Jula miała pierwszy ząbek pod koniec czwartego miesiąca, teraz ma juz dwa. Oprócz nieustannego wpychania paluszków do buzi ząbki wyszły bezobjawowo i zaskoczyły nas. Odpowiedz Link Zgłoś
mw1975 Re: Kiedy ząbki? 14.07.09, 23:05 Mój synek w piątek skończy 4 m-ce, w zeszłym tygodniu wyszedł mu pierwszy ząbek. Od miesiąca ślinił się i wkładał palce do buzi. Starszy syn miał 1 zęba ok 6 m-ca. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiazj31 Re: Kiedy ząbki? 14.07.09, 23:30 Mój synek jutro kończy 3 miesiace a juz od dwóch tygodni 'drapie' sie po dziąsełkach. Strasznie się męczy i widzę, ze musi go to bardzo swędzieć! Konsultowałam z zaprzyjaźnionymi mamami i ich dzieciaczki też zaczęły sobie masować dziąsełka. A kiedy pierwszy ząbek? To już chyba bardzo indywidualna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
an52 Re: Kiedy ząbki? 15.07.09, 00:21 Moja zaczęła piąty miesiąc i już "słychać" ząbka na dole. Odpowiedz Link Zgłoś
nulka0808 Re: Kiedy ząbki? 15.07.09, 14:13 My na pierwszy ząbek czekałyśmy długo, bo wyszedł dopiero jak Ania skończyła 9 mscy. U każdego dziecka jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Kiedy ząbki? 15.07.09, 14:30 24agusia3 napisała: > Mój mały ma dopiero 3 miesiące a już chyba idą mu ząbki. a po czym poznalas?? wiesz ..moj maly tez sie slinil jak popluty..a zabki dostal w 5 miesiacu. Objawy?... nie bylo nic psecjalnego, spal, jadl nie narzekal na los specjalnie... i naglebyly 2 zeby na dole. a od tygodnie ma 2 na gorze (ma 8 miesiecy),.. tez nei bylo zadnych nadzwyczajnych objawow.. gmeral tylko palcami w buzi Odpowiedz Link Zgłoś
buba84 Re: Kiedy ząbki? 15.07.09, 19:35 a moj Maluch ma niespełna 15 tyg i juz przebija mu sie drugi zabek, pierwszy pojawił sie jakos ze dwa dni przed skonczeniem 3 miesiaca.Duzo sie slini, i cały czas pcha łapki do buzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
byczka1 Re: Kiedy ząbki? 15.07.09, 23:50 Mojemy synkowi wyrosły jednocześnie dwa dolne ząbki kilka dni przed skończeniem czterech miesięcy. Kilka dni był bardziej marudny (nawet myślałam, że nagle pojawiła się kolka, której nigdy nie miał) i gdzieś dwa tygodnie wczesniej bardzo się ślinił. Wkładał również jakiś czas przed wyrośnięciem ząbków rączki w buzi. Teraz ma dwa sliczne białe ząbki, których coraz częściej używa również podczas ssania piersi Odpowiedz Link Zgłoś