renia40tm 30.07.09, 08:53 moja córka za tydzień będzie miała 6 miesięcy wczoraj lekarz na kontroli powiedział ze powinna już sama siedzieć czy wasze maluszki już w tym wieku siedzą Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atena12345 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 09:06 lekarz jakis porąbany jest Mój ma 6 mies i 10 dni i sam nie siada i nie siezi posadzony. Owszem na kolanach jak go podtrzymuje-tak. Starsza córka usiadła sama jak miał 8 miesięcy, raczkowac zaczela jak miała 10 mies, a chodzić ja 13. Syna tez nie zamierzam poganiać Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_s Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 31.07.09, 21:35 Córciaa w tym wieku siedziała, ale jeszcze się przewracała czasem do tyłu. Sama siedziałą stabilnie w 7 miesiącu. Synek w wieku 6 miesięcy siedziała ładnie, prosto i nie dał się przewrócić, ani położyć, natychmiast sobie siadał. Odpowiedz Link Zgłoś
myszka_1405 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 09:11 to nie ma reguly kiedy dziecko samo usiadzie.... niektore juz siadaja w 5 miesiacu a niektore majac 8 jeszcze samodzielnie nie podnosza sie do siadania.... www.dziennik.pl/kobieta/kalnendarzdziecka/article23261/Kalendarz_rozwoju_dziecka.html Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty3.5 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 09:30 moje dziecię rzeczywiście siadało jak miało 6 miesiecy...wstawało jak miało 7-8 miesięcy, wtedy też zaczęło raczkować...ale na to nie ma reguły.Kazde dziecko rozwija umiejetności w swoim , indywidualnym czasie.Nie przejmuj się opinią lekarza.W wieku 6 miesięcy moze dziecko zacząć siadać, ale wcale nie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
magab28 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 09:47 moja córcia ma 5,5 miesiąca i właśnie dwa dni temu sama usiadła Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 09:51 nasza pediatrzyca też kręciła głową, ale ją zgromiła, że dzieć to nei maszynka córka zaczęła sama siadać w wieku niespełna 7m-cy za to szybko się czołgała, późno zaczęła raczkwoać - nie ma na to wszystko reguły Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 10:12 Mój zaczął siedzieć jak miał 8 miesiecy (co niektórzy mówili, że ojejku jak poźno- pewnie chodzić też bedzie poźno i w ogole straszne ) Powtarzam- samodzielne siedzenie - 8 miesięcy- samodzielne raczkowanie i stanie-9 miesięcy, pierwszy samodzielny krok - dzien przed 1 roczkiem )) Ja mam swietną pediatrę- powiedziała mi, ze nie ma większej krzywdy dla dziecka niz rodzic, który "przyspiesza" jego rozwój- np. obkłada poduchami, zeby dziecko siedziało choć bez poduch leci na boki, no ale mozna dać poduchy i chwalić się, że ma 4 miesiace i siedzi :- ) Powiedziała nam też, żebyśmy nie prowadzili go za dużo (nie w ogóle) za rączkę jak zacznie stawiać pierwsze kroki, bo poźniej nauczy sie samodzielnego chodzeni. Najpierw chodził trzymając się mebli, potem sam jak sam był na to gotów.Od chodzenia przy meblach do pelnego samodzielnego- 2,5 tygodnia Jesli dziecko 6 miesięczne podczas siedzenia leci na boki, lub roczne chodzi tylko ciągnięte za raczki, tzn, że jego kręgosłup nie jest jeszcze gotowy do tego wyczynu. No, wiadomo- kontrolować trzeba rozwój, ale 6 miesięcy i brak samodzielnego siedzenia, to nic dziwnego Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 10:27 Moja córka w wieku 6 miesięcy siedziała. Półroczny syn nie siedzi, ale przede wszystkim to on nawet nie chce siedzieć. Bardzo lubi pozycję leżącą. Od dawna potrafi złapać się np. za szczebelki od łóżeczka i sobie usiąść. Nie jest to dla niego żaden wyczyn. Nie potrafi natomiast utrzymać się w pozycji siedzącej, no i w porządku, ma na to czas. Podejrzewam, że mój pediatra akurat nic by na to nie mówił, ale ostatnio byłam u niego jak syn miał cztery miesiące - na szczepieniu, a wybieram się dopiero do niego jak maluch będzie miał 10 miesięcy. Do tego czasu pewnie nauczy się i siedzieć i raczkować zapewne też. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 11:09 no jakos tak kolo 6 miesiaca juz sie usadzal Odpowiedz Link Zgłoś
zizu1910 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 13:03 nasz synek zaczął siedzieć dopiero jak mia 10 m-cy. u każdego dziecka jest inaczej. przyjmuje się, że 8 miesięczne dzieci powinny już siedzieć, ale to tylko teoria. na razie nie masz się o co martwić... Odpowiedz Link Zgłoś
asia8537 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 13:19 renia40tm napisała: > moja córka za tydzień będzie miała 6 miesięcy wczoraj lekarz na kontroli > powiedział ze powinna już sama siedzieć ten lekarz powinien najpierw siebie zbadać... Nieprawda, nie powinna, nic nie musi, nie ma reguły kiedy dziecko powinno samo siedzieć, to samo odnosi sie do wychodzenia pierwszych ząbków, samodzielnego stania, chodzenia, raczkowania, mówienia... jedne dzieci robią to wcześniej, inne później, ale zawsze wtedy, kiedy same są do tego gotowe. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
atucapijo Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 13:30 u nas rozwoj jakos idzie piorunem, maly sie rwal do siadani i podciagal na wszystkim jak mial ze 4 miechy, pamietam ze nie dalo rady go wyprowadzic na spacer w 1 osobe, jedna musial go trzymac, bo lecial do przodu jak mial z 5 mcy siedzial sam ( posadzony), jak mial 6 to pelzal, z 7 jak raczkowal, teraz ma 8 mcy i lazi sobie dookla lozeczka. ale sam zaczal siadac dopiero jak sie nauczyl raczkowac, teraz probuje usiasc z pozycji stojacej i nie zarobic przy okazji guza na czole ale za to koci koci robi dopiero od 7mcy i 3 tyg, nie mowi mama ani tata ze zrozumieniem, cos za cos... podobno rozwoij ma to do siebie, ze jak na jednym polu szybszy, to na innym wolniejszy. pewnei twoje dziecko cos robi innego wczesniej niz inne, moze lkubi nowosci w kedzeniu, czy co. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 14:07 powinien to się medyk zastanowić i dokształcić, am czas, spoko. Poza tym czy siedzi to też pojęcie szeroko zakrojone- siedzi samodzielnie czy posadzony siedzi?? ma czas na samodzielne a na to drugie (sadzanie)- ile ludzi tyle punktów widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 14:19 elzbieta_1983 napisała: > powinien to się medyk zastanowić i dokształcić, am czas, spoko. Poza tym czy > siedzi to też pojęcie szeroko zakrojone- siedzi samodzielnie czy posadzony > siedzi?? ma czas na samodzielne a na to drugie (sadzanie)- ile ludzi tyle no, a najbardziej fajne jest to, ze punkt widzenia podobno zależy od miejsca siedzenia Pozdrawiam > punktów widzenia Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 zabulin 30.07.09, 16:51 ha ha ha a coś niepoprawnie wyszło z tym "punktów widzenia"?? chyba nie ale masz rację fajne skojarzenie z tym siedzeniem pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: zabulin 01.08.09, 22:55 Niepoprawnie to tylko mi się cytat wkleił- dopiero teraz zauważyłam, ze naistotniejsze przeskoczyło na koniec Tak mie sie jakoś przypomniało- jak ktoś tak mówił- że punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia Ja tez pozdrawiam , pa, pa Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 jedne tak, inne nie 30.07.09, 14:44 a lekarz powinien posiedzieć przy książkach i się pouczyć, bo bredzi jak potłuczony. Każde dziecko rozwija się inaczej, nie wszystkie muszą w wieku 6 m-cy siedzieć na jeden gwizdek. Moja w wieku 6 m-cy siedziała, ale mało stabilnie, raczej marnie, teraz ma 7 m-cy i jest już lepiej z siedzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
marzena19_75 nie wszystkie 30.07.09, 14:51 moja mała sama usiadła jak miała 9 miesięcy , za to mój bratanek jak miał niecałe 6. To zależy od dziecka i tempa rozwoju. Daj dzidziusiowi czas Odpowiedz Link Zgłoś
maniana10 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 16:34 Moja Lenka siedziała jak skończyła 5 m-cy- wcześnie.Nie obkładałam poduszkami itp.Zawsze się rwała do siedzenia.Bałam się o jej kręgosłup,ale po jakimś czasie skapitulowałam.Posadziłam i siedziała szczęśliwa.Uwielbia tę pozycję i chyba jej dobrze (na pewno dobrze ) Odpowiedz Link Zgłoś
desse_o Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 17:54 Mój synek zaraz kończy 6 miesięcy i posadzony sam nie siedzi, ale bardzo już chce. Nie sadzam go obłożonego poduchami, czasem siedzi sobie u mnie na kolanach, ale zawsze z podparciem. Nie przyspieszam, jak będzie gotowy, to usiądzie. Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 21:20 Zmień lekarza, bo to niedouczony konował. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 21:22 moj potrafil ale to chyba nie jest regula Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 21:22 W 6 miesiącu ma siedzieć? Ciekawe ile ten lekarz w swoim życiu widział siedzących 6- miesięczniaków Daj sobie na luz. Jeszcze trochę minie zanim będzie siedziała Odpowiedz Link Zgłoś
malutka8311 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 21:33 Moja sama zaczęła siedzieć jak miała 8 miesięcy.Ale sama jeszcze nie potrafi usiąść a ma juz prawie 10 i jakos nikt mi nie mówi, że coś jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
0-jus-tyna Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 21:59 Sadzalismy od 6 miesiaca , kiwal sie strasznie i to trwalo i trwalo. W 11 miesiacu po wizycie u pediatry i po tym jak uslyszala ze jescze samo nie siada zalecila rehabilitacje, ale nie skorzystalismy bo dzien po zaczal siadac z posycji czworaczej , jednoczesnie poelzac , a jak mial cel to raczkowac. Teraz ma ponad rok , nie chodzi sam tylko podpierajac sie ale juz wiemy ze u niego takie tempo. Dzieci 6 miesieczne w wiekszosci nie potrafia siedziec niepodparte nie mowiac o samodzielnym siadaniu. Troszke poczekaj Odpowiedz Link Zgłoś
black.joanna Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 30.07.09, 22:02 Oj justyna!Pisałaś na jakimś wątku, że jesteś dentystką, a takie błędy robisz! Jak można sadzać nie siedżce dziecko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
asiula1987 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 31.07.09, 21:55 a co ma piernik do wiatraka?;/ czep sie lepiej wątku moj maly 8m (wczesniak wiec ok 7m) siedzi tylko na kolanach i sam czasem jak sie raczkami podeprze ale i tak zaraz leci na boki albo na mordke wszyscy lekarze z mojego otoczenia odradzaja wrecz zakazuja sadzania dzieci moze i racja ale jak zauwazyc ze dziecko juz umie siedziec skoro nie wolno sadzac? bo siadanie o wlasnych silach to inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 31.07.09, 09:08 Moje w tym wieku nie siedziały. Same usiadły około 10 miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 01.08.09, 12:13 skonczyla 9 i nie siedzi sama problemu nie widze, jak bedzie na to gotowa, sama usiadzie Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka_x0 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 01.08.09, 20:28 nie ma reguły ze dziecko musi samo siedziec w wieku 6 miesiecy, bo tak niby pisze w ksiązkach, moja mała ma 8 miesiecy siedzi sama, ale wywraca sie czasami, jak ją chwyce za nóżki to usiądzie, ale sama jeszcze nie Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 01.08.09, 22:16 Mój starszak nauczył się siedziec i siadać po tym jak nauczył sie chodzić samodzielnie. wcześniej posadzony od razu leciał na bok. Chodzić nauczył się w wieku 11 m-cy. Córka siedziała dopiero jak nauczyla się sama siadać, wcześniej posadzona też leciała na bok. A sama siadac nauczyła sie jak miała 10 m-cy i tydzień. Dodam, ze żaden pediatra, który widzial moje dzieciaki nie robil problemu z faktu, ze nie siedzą. Czyli nie wszystkie dzieci siedzą w wieku 6 m-cy. Odpowiedz Link Zgłoś
now7 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 05.08.09, 10:33 a jak to wyglada u was z sadzaniem dziecka? Bo moja wyciaga raczki i bardzo lubi jak z pozycji lezacej podniesie sie do siedzacej. Czy moge ja tak sadzac?Sama oczywiscie sie chwieje ale jak poloze ja z powrotem to glowe trzyma w gorze zeby znowu ja podciagnac. Mozna tak? Odpowiedz Link Zgłoś
marqueritte Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 07.11.09, 19:53 <a jak to wyglada u was z sadzaniem dziecka? Bo moja wyciaga raczki i bardzo lubi jak z pozycji lezacej podniesie sie do siedzacej. Czy moge ja tak sadzac?> ja tak sadzam młodego bo sam jeszcze nie potrafi usiąść. ale jak go posadzę to siedzi sztywno i bawi się zabawkami. na początku też się chwiał i próbował się podtrzymywać a czasami leciał na plecki i podnosił główkę by go posadzić z powrotem. teraz już od 3 tygodni sam wstaje przy barierkach a siadać samodzielnie dalej nie umie. za to potrafi usiąść z pozycji stojącej w łóżeczku. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapas25 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 07.11.09, 08:49 hej moj synek bedzie mial zaraz 7 miesiecy i jescze nie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
senait Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 07.11.09, 09:12 Mój też jeszcze nie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 07.11.09, 09:34 moja siedziała przed 6m., ale to bardzo silna dziewczynka, jest zbita w mięsniach, chyba po tacie Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 07.11.09, 09:34 Nigdy nie sadzałam swojego dziecka. W łóżeczku miała na szczęście wysokie ochraniacze, więc nie mogła się sama dźwigać. Jedynie do posiłków sadzałam w foteliku samochodowym i to w pozycji półleżącej. Jak miała 5 mies zaczęła sie przekręcać na boki, 7 jak zaczęła pełzać. W ósmym usiadła sama z pozycji czworaczej (wg ortopedy tak powinno wyglądać samodzielne siadanie dziecka bez obciążania kręgosłupa) i stawać na nogi w kojcu. Bardzo długo raczkowała, czasami przemieszczając się przy meblach. Nigdy nie prowadzaliśmy pod paszkami, ani za rączkę, nie miała chodzika. Samodzielnie zaczęła chodzić w okolicach 15-go miesiąca. Odpowiedz Link Zgłoś
monik281 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 07.11.09, 10:47 Moja 5,5 miesięczna sama z pozycji leżacej nie siada ale jak ma sie czego złapac to siada ale to nie jest typowe siedzenie, ja jej nie poganiam starszą córke posadziłam dopiero jak miała 7 m-cy Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 07.11.09, 10:52 mój syn sieział sam bez podparcia jak miał 7,5msc Odpowiedz Link Zgłoś
baggie Re: czy 6 miesięczne dzieci potrafią siedzieć 07.11.09, 15:06 6 miesiecy moja jak miała to potrafila usiedziec sama pare sekund ale tylko jak ja posadzilam jak miala 7 miesiecy i tydzien sama zaczela siadac Odpowiedz Link Zgłoś