Dodaj do ulubionych

Spanie w nocy

05.01.04, 16:45
Nasz synek ma już 3 miesiące, a ciągle sprawia wrażenie, jakby nie odróżniał
dnia od nocy. Potrafi przespać na i po spacerze do 4 godzin, w nocy sypia po
3 godziny. Przerwy między karmieniami w ciągu dnia bywają 5-6 godzinne, w
nocy najczęściej zdarzają się 3-4 godzinne. Co więcej Tomek udowodnił już, że
potrafi spać w nocy - był czas, gdy przesypiał nawet do 6 godzin. A jak Wasze
Pociechy? Czy jest jakiś sposób, żeby dziecię spało w nocy? Aha! Nasz synek
śpi sam w łóżeczku, ale z nami w pokoju.
Obserwuj wątek
    • orald Re: Spanie w nocy 05.01.04, 17:59
      My na spacery chodziliśmy tylko i wyłącznie z wyspanym dzieckiem - w ten sposób
      wypoczywaliśmy jak spało w domu.
      Nie bardzo rozumiem, co to znaczy, że w nocy sypia po 3 godziny. Jeśli seriami
      po 3 godziny to masz całkiem dobrze.
      Nie ma 100% pewnego sposobu na spokojny sen w nocy, choć autorzy pewnej książki
      o śnie dziecka, sądzą, że jest. Mogę ustalić tytuł tej książki, ale proponowana
      przez autorów metoda, wymaga wręcz żelaznej dyscypliny od rodziców - (w
      skrócie: buzi na noc, wychodzimy i nie wracamy aż uśnie) nie każdy jest taki
      twardy.
      To, że syn przespał raz czy drugi po 6 godzin, nie ma znaczenia. Moja córka do
      3 miesiąca spała dobrze, a do teraz to ma pobudki 2-5 razy w ciągu nocy.
      Pocieszamy się, że starsza przespała pierwszą noc w wieku 2 lat. Jej młodszej
      siostrze zosało jeszcze 6 miesięcy do tego upragnionego przez nas wieku smile
      Sprawy snu dzieci interesują mnie od dawna: rozmawiałem z pediatrami, czytałem
      co się dało, obserwowałem, próbowałem. Na tej podstawie mogę pokusić się o
      wyciągnięcie niemiłego wniosku:
      można trochę pomóc dziecku w spokojnym śnie (powtarzanie rytuałów przed snem,
      wyciszające zabawy, pełny brzuszek, miła atmosfera i inne wymyślone przez setki
      niewyspanych rodziców sposoby), ale najpewniej trzeba zacisnąć zęby i zapłacić
      frycowe. Niestety, czasem to trwa bardzo długo. Znany mi rekordzista, spał
      spokojnie w wieku 4 lat. Jakieś chore na coś dziecko (nie pamiętam na co) do 9
      lat. Wy będziecie mieli lepiej. Tak mówią statystyki. W każdym razie ja wam
      tego życzę, bo dla mnie te niedospane noce, to jakby urwany w życiorysie film.
      Nie mogłem wtedy zrobić nic mądrego, nie miałem siły i chęci.
    • lidkamariusz Re: Spanie w nocy 05.01.04, 18:39
      nasza 8-miesięczna córeczka, też nie bardzo daję się wyspać. Budzi się w nocy
      kilka razy.A obecnie jesteśmy na etapie odzwyczajania od bujania we wózku.
      Lekarz mi jedynie powiedział "takie są dzieci i trzeba to przeżyć". Właśnie
      próbujemy. Mówią, że dzieci na sztucznym mleku śpią lepiej , moje dziecko
      zwracało po 2 minutach całe sztuczne, niestrawione mleko. CHociaż przeczytałam
      tutaj opinie karmiących sztucznym mlekiem i też nie śpią, więc zacisnę zęby.
    • joannamichal Re: Spanie w nocy 06.01.04, 18:29
      Nasza córcia ma 3miesiące, ale przeważnie przespia całe noce. W dzień ma tylko
      kilka małych drzemek. Staramy się aby spała tam gdzie akurat zaśnie. Nie ma
      szans, żeby w dzień mogła się wyspać. Może dzięki temu śpi w nocy. Poza tym
      kładziemy ją spać najwcześniej o godzinie 22. Śpi tak do 6-7 rano, naje się i
      śpi dalej do godziny 9-10.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka