Dodaj do ulubionych

No to się zaczęło :( Mdłości!!!

07.12.04, 18:58
Niby to już 12 tydzień, do tej pory mdłości miałam tylko wieczorem i dało się
z tym zyć. Zaczęło się przedwczoraj z rana sad wstałam i zaczęło mnie mdlić,
myslałam, że zwymiotuję ale nie, jakos przeszło po śniadaniu. A dziś jest
koszmar... nawet obiadu nie mogę ugotować. Uciekam z kuchni bo te zapachy są
nie do zniesienia, od razu zawartość żołądka wędruje do góry. Cholera, a
dzisiaj ta wątróbka, w całym domu ją czuć, trudno mi wytrzymać.
A miało być tak pięknie...
Obserwuj wątek
    • gumecka Re: No to się zaczęło :( Mdłości!!! 08.12.04, 11:00
      Hej!
      Ja juz jestem w polowie 12tc i oprocz bolacych piersi nic mnie nie meczy,
      czasem mdlosci ale juz nie tak bardzo jak wczesniej. Kobitko wytrzymasz, ja nie
      moge zniesc zapachu cebuli i papierosow,czasem niektorych perfum(przestalam je
      stosowac). Bedzie dobrze dotrwamy do konca. Ja mam termin na 20czerwca a ty?
      Pozdrawiam
    • sgosia5 Re: No to się zaczęło :( Mdłości!!! 08.12.04, 11:08
      No to serdecznie Ci współczuję! Ja miałam okropne mdłości od 7tc. do 13 i
      pomimo, że już jest lepiej, to nie minęły jeszcze całkowicie. A w poprzedniej
      ciąży przeszło mi z dnia na dzień po 12tc...
    • koleandra Re: No to się zaczęło :( Mdłości!!! 08.12.04, 11:26
      Termin mam jakos tak na 22 czerwca, ale nie robiłam jeszcze USG więc ten termin
      to obliczyłam według ostatniej miesiączki (15 września).
      W poprzedniej ciąży o ile dobrze pamiętam do mdłości miałam od początku 3
      miesiąca do końca 5 - także dosyć długo i intensywnie. Teraz tak sobie myslę,
      że może byc podobnie i pożądne mdłości mi sie dopiero zaczynają a wcześniej
      odczuwałam tylko wieczorem i nie aż tak mocno.
      Dziś kompletny dołek, czuje sie bardzo źle, nie dość, że ten żołądek to jeszcze
      w głowie mi tak dziwnie, przejdę dwa kroki i opadam z sił.
      • pocahontas_kw Re: No to się zaczęło :( Mdłości!!! 08.12.04, 11:55
        Wiem o czym mówisz....od 5 do 10 tyg czułam się koszmarnie. Ciagle mnie mdliło,
        miałam nieustajaca zgagę, i byłam bez przerwy zmeczona i zdołowana...teraz jest
        znacznie lepiej. Radze ci poddac się temu stanowi. Tzn. nie przemeczac się, do
        nieczego nie zmuszać i pozwalac sobie na wszystko. Polecam sucharki i rennie
        na mdłości, mnie pomagało. Ja teraz czuje sie juz lepiej, ale miewam gorsze
        dni. I tak sobie myślę,że to co sie pisze o tych cudnych promiennych i
        zadowolonych kobietach w ciązy to sa plotki jakieś, ja tam nie jestem
        promiennawink, czesto mi niedobrze i mam problemy z cerą, i wiecie co nie znam
        kobiety, które opisywałaby mi ciążę jako jakis niewiarygodnie fajny stan. Jasne
        to szczególne przezycie, w końcu mamy w sobie nasze fasolki. Ale fizycznie to
        jest szalenie upierdliwy stan, nierzadko trudny do zniesienia. Ciekawe kto
        pisze te wszytskie blubry o promiennych i radosnych ciężarnych i na jakiej
        podstawie...Ciesze sie z fasoli, oczywiście, za nic bym z niej nie
        zrezygnowała, ale co tu duzo gadać ciąza to ciężki okres...wink

pozdrawiam dzielne mamy
        damy radę, jak nie my to kto? wink

pocahontas i żarłoczna fasola 13 tc.
        • koleandra Re: No to się zaczęło :( Mdłości!!! 08.12.04, 12:04
          No tak... a w tych kolorowych czasopismach piękna, opalona, rozesmiana od ucha
          do ucha ciężarna z pięknym okrągłym brzuszkiem, ani grama tłuszczyku, trzyma
          sobie michę róznych owoców i zajada je z apetytem. Kiedys taki poradnik miałam,
          chyba z Claudii, nie mogłam na te obrazki patrzeć, wpadałam we wściekłośc bo ja
          nawet soku nie mogłam przełknąć.
          Tez mam problemy z cerą. Na zmianę to mi się przesusza to przetłuszcza.
          Niby dobrze gadasz Pocahontas, nie przemęczać sie i w ogóle... ale mnie ten
          bałagan w domu jeszcze dodatkowo przygnębia.
          Ech....
          • romilka Re: No to się zaczęło :( Mdłości!!! 09.12.04, 15:10
            Popieram ciąza to trudny okres!!Mnie tez mdłosci nie opuszczaja mniej wiecej od
            6 tyg,jestem zmeczona i obolała a kiedys byłam okazem zdrowia! Mam nadzieje ze
            to niedługo minie?Zycze nam wszystkim lepszego samopoczucia.Coz czego sie nie
            robi dla ukochanej dzidzi??!!
            Pozdrawiam!

Romi-Dzidzia
      • mamagocha Re: No to się zaczęło :( Mdłości!!! 10.12.04, 14:02
        koleandra napisała:

> Termin mam jakos tak na 22 czerwca, ale nie robiłam jeszcze USG więc ten termin
        >
        > to obliczyłam według ostatniej miesiączki (15 września).

Witaj,
        Przepraszam, że pytam ale jak to możliwe, że do 12 tc nie robiłaś jeszcze USG?
        Wybaczcie, że poruszam ten akutat temat, ale zwróciłam uwagę na to, że ogromna
        ilość przyszłych mam znajdujących się tu na forum NIE ROBI USG! Moje pierwsze
        USG zrobił mi lekarz podczas pierwszej wizyty, a był to 4 tc i tak naprawde
        ledwie znależliśmy Kropeczkę, jestem w 11,6 tc mam juz kolekcję zdjęć Mojego
        Maleństwa i przynakmniej wiem, że rozwija się prawidłowo. Być może jestem
        przewrażliwiona (mam 34 lata i to moje pierwsze długo oczekiwane dziecko) ale
        błagam Was dmuchajcie na zimne!!

A wracając do tematu mdłości....Koszmar, wymiotuję bez ustanku od 5 tc,a do tego
        te zapachy, czy wszystko musi tak intensywnie "pachnieć"?, czuję się przez to
        ociążałą, zmęczona, jednym słowem stałam sie inną istotą, zaczynam przypominać
        małego stwora: jem, zwracam i śpiesmile)
        Czy Wy też wciąż czujecie senność?

pozdrawiam
        Małgosia
        11,6tc
        • strzala04 Odpowiadam marmagośce 10.12.04, 14:16
          Ja nie dziwię się, że niektóre kobiety mają pierwsze USG robione w 12 tygodniu.
          Dlaczego? Bo te wcześniejsze są robine jedynie po to, aby ustalić czy jest się
          w ciąży czy nie. Nie więcej USG robione w tak wczesnej fazie ciąży nie wykaże.
          Najważniejsze i kluczowe badanei jest w 12 tygodniu.
          To są cytaty mojej ginekolog, kobiety doświadczonej, utytułowanej. Mam do niej
          zaufanie. Ja tylko dlatego miałam robione USG wcześniej bo w 9 tygodniu, bo
          miałam niewielkie krwawienie. Na szczęście jest ok. Kobiety są kierowane
          wcześniej na USG (tzn. przed 12 tygodniem) jeśli coś się dzieje złego.
          Najważniejsze jest to w 12 tyg. i dlatego idę do innego lekarza, niż uprzednio.
          Wcześniej byłam u wstrętnego konowała, ale to inna historia.
          Nie podoba mi się to straszenie się i przywoływanie do porządku. Czasami lepiej
          zachować więcej zdrowego rozsądku i zaufania do swojego lekarza. I to wcale nie
          znaczy, że jesteśmy lekkomyślne, bądź "nie dmuchamy na zimne"!
          • romilka Do strzały04!! 10.12.04, 14:55
            Wiesz mam takie wrazenie ze jestes bardzo konfliktowa osoba,cały czas kogos
            strofujesz za listy!Pozwol dziewczynom do własnego zdania,a nawet jesli sie z
            nim nie zgadzasz to nie komentuj tego w taki sposob.Mysle ze nikt nie chce tu
            nikogo oskarzac,ani pouczac,a to forum jest dla wszytskich i jest po to aby
            wypowiadac sie na rozne tematy,wypowiadac własne zdanie.Mnie tez kiedys
            zaatakowałas z błachego powodu...przykro jest czytac takie rzeczy!!Piszmy to na
            co mamy ochote,czytajmy ale sie nie atakujmy.To jest oczywiscie moje zdanie i
            nikomu go nie narzucam.Kazdy ma prawo do swojego...

Romi-Dzidzia
            • strzala04 Re: Do strzały04!! 10.12.04, 15:38
              Kobieto wyluzuj! Kto tu jest konfliktowy!!! Co się tak ekscytujesz. Ja piszę co
              myślę,nikogo nie zaczepiam i nie strofuję. Wypowiadam swoje zdanie. Zgodnie z
              Twoim stwierdzeniem, jak każdy mam do tego prawo.
              Zalecam herbatkę z melisy na uspokojenie nerwów i utemperowanie
              nadpobudliwości. Nie pisz mi więcej takich rzeczy. Proszę!!!
              • romilka Re: Do strzały04!! 10.12.04, 15:45
                "Nie podoba mi się to straszenie się i przywoływanie do porządku.." jak to jest
                wypowiadanie własnego zdania to... a szkoda gadac!!!
                • mamagocha Re: :)) 10.12.04, 15:52
                  Dziękuję i jednocześnie przepraszam. Moja wypowiedź spowodowała niezbyt miłą
                  wymianę zdań.

Zachowajmy spokój smile)
                  Pozdrawiam serdecznie

Małgosia
          • mamagocha Re: odp. do strzala04 10.12.04, 15:47
            strzala04 napisała:

> Nie podoba mi się to straszenie się i przywoływanie do porządku. Czasami lepiej
            >
            > zachować więcej zdrowego rozsądku i zaufania do swojego lekarza. I to wcale nie
            >
            > znaczy, że jesteśmy lekkomyślne, bądź "nie dmuchamy na zimne"!

Przykro mi, że tak to odebrałaś. Mną kieruje troska, Tobą jak sądzę złe
            samopoczucie i chęć odreagowania (co jest zrozumiałe w tym stanie) . Proszę, nie
            rób tego, nie sprawiaj nam przykrości,szczególnie NIE NAM. Każda z nas jest tu
            po to by dzielić sie własnymi doświadczeniami, odczuciami, wątpliwościami.
            Jesteśmy tu by się wspierać i cieszyć darem życia.
            Pozdrawiam Cię i życzę pozytywnych fluidówsmile))

Małgosia
            11,6tc

• strzala04 Re: odp. do strzala04 10.12.04, 17:25
              Jestem za, a nawet przeciw, jak mawia klasykwink Jestem daleka od sprawiania
              komuś przykrości. Wątpliwości ma każda i od tego jesteśmy żeby je rozwiewać lub
              tłumaczyć lub cokolwiek innego. Nikt nie rodzi się z wiedzą objawionąwink)
              Cieszę się, że czasami nie jest letnio, tylko możemy wymienić zdania, choć dla
              kogoś to może wydawać się kontrowersyjne lub nieprzyjemne. Dostaję dużo wsparcia
              na tym forum od wielu mądrych dziewdczyn i doświadczonych już matek. Proponuję
              tym samym, aby nie robić z niego prywatnej trybuny swoich frustracji. Tak
              Romika, takwink Nie czytaj moich postów po prostu. Może będziesz szczęśliwsza.
              Czego Ci życzę.
              P.S.1 Ja Twoich nie czytam od dawna...
              P.S. 2 Mimo wszystko zachowuję dobry nastrójwink), choć bardzo starasz się mi go
              popsuć.

• romilka Re: odp. do strzala04 10.12.04, 18:38
                Jestes strasznie wredna osoba!!!! Mam nadzieje ze inni tez sie na tobie poznaja!
                Zegnam!!Mam dosc konwersacji z Toba!!Złosliwa to towoje drugie imie!!A wsparcie
                masz bo zasypujesz najwieksza iloscia nowych watkow te forum...
                • strzala04 Re: odp. do strzala04 10.12.04, 18:43
                  Kobieto! Po co ten złośliwości, po co ten jad sączysz? Więcej życzliwości dla
                  ludzi i dla świata. Naprawdę! Wróci Ci dobry nastrójwink
        • koleandra Do Mamygochy 11.12.04, 14:22
          mamagocha napisała:
          > Przepraszam, że pytam ale jak to możliwe, że do 12 tc nie robiłaś jeszcze
          USG?
          > Wybaczcie, że poruszam ten akutat temat, ale zwróciłam uwagę na to, że ogromna
          > ilość przyszłych mam znajdujących się tu na forum NIE ROBI USG!

A tak to mozliwe, że po prostu nie byłam jeszcze u lekarza tzn. w tej chwili
          juz jestem po tej pierwszej wizycie i po pierwszym USG - byłam w czwartek.
          Badanie usg potwierdziło, ze jestem w 12 tygodniu a termin mam na 20 czerwca.
          Mam zdjęcie swojego Krasnala i wszystko jest w najlepszym porządku.
          A mdłości jak były tak są sad .... tylko zgaga się nasila.
    • nonu Re: No to się zaczęło :( Mdłości!!! Do strzały 10.12.04, 19:07
      Rozumiem, że nie chodzi o powstanie dwóch obozów "za strzałą04" i "przeciw
      niej", jednak nie mogę powstrzymać się od komentarza, że już też niejednokrotnie
      zauważyłam Twój pryncypialny stosunek do dziewczyn, zresztą nawet mi dałaś
      odczuć, że wiesz, co myślę, zanim zdążę się wypowiedzieć. Mam wrażenie, że to
      chyba Ty jesteś "starą wygą" (tylko bez obrazy). Ja się nie obraziłam. Pozdrawiam.
      • strzala04 Re: No to się zaczęło :( Mdłości!!! Do strzały 10.12.04, 19:10
        Oj mam nadzieję być niedługo starą wygąwink, ale to za kilka tygodnismile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka