youngeva 08.02.05, 09:48 bedzie skierowana? ja bylam u lekarza i zasugerowal zrobienie, gdzies za miesiac. Czy bede sama? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziki Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 08.02.05, 13:24 Nie robiłam poprzednio i teraz też nie planuję robić. Tak naprawdę jeśli nie ma wyraźnych wskazań na tego typu badanie lepiej nie ryzykować. Jest to jakby nie patrzeć ingerencja sztuczna. Słyszałam przypadek dziewczyny, która zrobiła amniopunkcję i niestety przez to poroniła. Po miesiącu dostała wyniki, że dziecko jest super zdrowe. To było dopiero przykre. (( Niestety po amniopunkcji istnieje ryzyko poronienia - zdarza się rzadko, ale jednak trzeba uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
youngeva Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 08.02.05, 15:40 hmm, dzieki za slowa pocieszenia, ale moje pytanie brzmialo inaczej )) wiadomo, ze nikt tego nie robi, bo chce poznac wczesniej plec, zazwyczaj sa przeslanki. a ryzyko? oczywiscie, ze jest i kazda, ktora sie na to decyduje zdaje sobie z tego sprawe. tyle, ze jesli uslyszysz od lekarza, ze jednak warto by zrobic, to powazna decyzja i nie jest latwa. latwo jest tak pisac jak nie ma/nie mialo sie problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
miska28 Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 11.02.05, 10:11 Oczywiscie ze zalezy to od przeslanek. Czasami jednak lekarze zalecaja amniopunkcje powyzej 35 roku zycia nie zaleznie od wszystkiego. Moja znajoma byla w ciazy w wieku 37 lat, nie miala zadnych genetycznych przeslanek w rodzinie a mimo to lekarz skierowal ja na amniopunkcje.Poniewaz ona byla z Wroclawia skierowali ja az na Karowa, do specjalisty Dr. Osobka- Morawski jej ta amniopunkcje robil no i jak sie potem okazalo po niecalym miesiacu...niestety poronila.A byla juz chyba w 6 miesiacu ciazy. Wiec jesli Twoj lekarz zaleca amniopunkcje tylko i wylacznie ze wzgledu na kalendarz i Twoj wiek to warto sie zastanowic. Wiele przeciez kobiet rodzi nawet po 40-tce i wszystko jest ok. Ale jesli sa jakies inne przeslanki, np. genetyczne, choroby w rodzinie dziedziczne to moze warto zrobic. Ale decyzja i tak nalezy do Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
youngeva Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 11.02.05, 11:36 ujme to tak - nie mam powyzej 35 lat, mialam obumarla ciaze, potem rozne hormonalne przewalki - dzis nic szczegolnego oczywiscie. mieszkam tez za granica, gdzie jak sie wyrazil moj lekarz - amniopunkcja to rutyna. nie namawia mnie, zasugerowal. nie wiem jak to jest w Polsce, nie chce podwazac fachowowsci lekarzy, ale to badanie jednak nadal nalezy do rzadkosci. za miesiac ide na kontrole, wowczas bedzie czas na termin badan.. nie wiem, byc moze zmienie zdanie i nie . moja znajoma miala niedawno robiona, wszysto poszlo dobrze, wczesniej robiono jest trojfazowe badanie, z ktorego skierowano ja na amniopunkcje i miala tylko podwojny stres. no nic, czas jeszcze mam Odpowiedz Link Zgłoś
bonkreta Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 15.02.05, 19:27 Myślę, że trzeba zrobić NT na USG oraz test PAPP-A. I decydować się na amnipunkcję dopiero, jeśli wyniki wskażą na wysokie ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
isia_50 Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 11.02.05, 11:25 Ja mam 32 lata i problemy od początku z pęcherzykiem ciążowym. Moja lekarka powiedziała wprost: zaleca USG genetyczne w 12 tc, jeśli będzie ok to poprzestaniemy na tym, chyba, że będę chciała robić dalsze badania. Jeśli będzie coś nie tak to test podwójny i potrójny z krwi, a amniopunkcja - decyzja należy do mnie. Jeśli dziecko ma jakąś wadę to na USG w 22-24 tc wyjdzie na kolejnym USG genetycznym jej podejrzenie. I sama mam zdecydować, ona mnie nie będzie namawiać bo istnieje ryzyko poronienia. Już wiem, że nie podejmę tego ryzyka. Zaufam USG i testom z krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
youngeva Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 11.02.05, 11:38 a ja sie jak na razie tego az tak nie boje... nie wiem, moze stchorze, na razie dostrzegam te 99,5 udanych zabiegow Odpowiedz Link Zgłoś