Dodaj do ulubionych

amniopunkcja - czy ktoras z Was

08.02.05, 09:48
bedzie skierowana? ja bylam u lekarza i zasugerowal zrobienie, gdzies za
miesiac. Czy bede sama?
pozdr
Obserwuj wątek
    • madziki Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 08.02.05, 13:24
      Nie robiłam poprzednio i teraz też nie planuję robić.
      Tak naprawdę jeśli nie ma wyraźnych wskazań na tego typu badanie lepiej nie
      ryzykować.
      Jest to jakby nie patrzeć ingerencja sztuczna. Słyszałam przypadek dziewczyny,
      która zrobiła amniopunkcję i niestety przez to poroniła. Po miesiącu dostała
      wyniki, że dziecko jest super zdrowe. To było dopiero przykre. sad((
      Niestety po amniopunkcji istnieje ryzyko poronienia - zdarza się rzadko, ale
      jednak trzeba uważać.
      • youngeva Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 08.02.05, 15:40
        hmm, dzieki za slowa pocieszenia, ale moje pytanie brzmialo inaczej wink))
        wiadomo, ze nikt tego nie robi, bo chce poznac wczesniej plec, zazwyczaj sa
        przeslanki.
        a ryzyko? oczywiscie, ze jest i kazda, ktora sie na to decyduje zdaje sobie z
        tego sprawe.
        tyle, ze jesli uslyszysz od lekarza, ze jednak warto by zrobic, to powazna
        decyzja i nie jest latwa. latwo jest tak pisac jak nie ma/nie mialo sie
        problemow.
        • miska28 Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 11.02.05, 10:11
          Oczywiscie ze zalezy to od przeslanek.
          Czasami jednak lekarze zalecaja amniopunkcje powyzej 35 roku zycia nie zaleznie
          od wszystkiego.
          Moja znajoma byla w ciazy w wieku 37 lat, nie miala zadnych genetycznych
          przeslanek w rodzinie a mimo to lekarz skierowal ja na amniopunkcje.Poniewaz
          ona byla z Wroclawia skierowali ja az na Karowa, do specjalisty Dr. Osobka-
          Morawski jej ta amniopunkcje robil no i jak sie potem okazalo po niecalym
          miesiacu...niestety poronila.A byla juz chyba w 6 miesiacu ciazy.

Wiec jesli Twoj lekarz zaleca amniopunkcje tylko i wylacznie ze wzgledu na
          kalendarz i Twoj wiek to warto sie zastanowic. Wiele przeciez kobiet rodzi
          nawet po 40-tce i wszystko jest ok.
          Ale jesli sa jakies inne przeslanki, np. genetyczne, choroby w rodzinie
          dziedziczne to moze warto zrobic.

Ale decyzja i tak nalezy do Ciebie.
          • youngeva Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 11.02.05, 11:36
            ujme to tak - nie mam powyzej 35 lat, mialam obumarla ciaze, potem rozne
            hormonalne przewalki - dzis nic szczegolnego oczywiscie. mieszkam tez za
            granica, gdzie jak sie wyrazil moj lekarz - amniopunkcja to rutyna. nie namawia
            mnie, zasugerowal. nie wiem jak to jest w Polsce, nie chce podwazac fachowowsci
            lekarzy, ale to badanie jednak nadal nalezy do rzadkosci.
            za miesiac ide na kontrole, wowczas bedzie czas na termin badan.. nie wiem, byc
            moze zmienie zdanie i nie .
            moja znajoma miala niedawno robiona, wszysto poszlo dobrze, wczesniej robiono
            jest trojfazowe badanie, z ktorego skierowano ja na amniopunkcje i miala tylko
            podwojny stres.
            no nic, czas jeszcze mam
            • bonkreta Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 15.02.05, 19:27
              Myślę, że trzeba zrobić NT na USG oraz test PAPP-A. I decydować się na
              amnipunkcję dopiero, jeśli wyniki wskażą na wysokie ryzyko.
    • isia_50 Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 11.02.05, 11:25
      Ja mam 32 lata i problemy od początku z pęcherzykiem ciążowym. Moja lekarka
      powiedziała wprost: zaleca USG genetyczne w 12 tc, jeśli będzie ok to
      poprzestaniemy na tym, chyba, że będę chciała robić dalsze badania. Jeśli
      będzie coś nie tak to test podwójny i potrójny z krwi, a amniopunkcja - decyzja
      należy do mnie. Jeśli dziecko ma jakąś wadę to na USG w 22-24 tc wyjdzie na
      kolejnym USG genetycznym jej podejrzenie. I sama mam zdecydować, ona mnie nie
      będzie namawiać bo istnieje ryzyko poronienia. Już wiem, że nie podejmę tego
      ryzyka. Zaufam USG i testom z krwi.
      • youngeva Re: amniopunkcja - czy ktoras z Was 11.02.05, 11:38
        a ja sie jak na razie tego az tak nie boje... nie wiem, moze stchorze, na razie
        dostrzegam te 99,5 udanych zabiegow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka