Dodaj do ulubionych

fotelik do samochodu

27.04.05, 16:51
chcialam zapytac odnosnie fotelika - do jakiego wieku, jak dlugo od urodzenia
dziecko korzysta z tego fotelika (0-13kg). Rozumiem, ze sa wanze kilogramy,
ale z tym bywa roznie. Mniej wiecej ktos sie orientuje czy jest to 3/4 czy
wiecej miesiecy?

Zastanwiam sie nad jego kupnem, ale jak narazie nei mamy samochodu i w
najblizszym czasie sie nie zanosi, dlatego nie wiem czy jest sens kupowania
fotelika.
Sama juz nei wiem.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maral97 Re: fotelik do samochodu 27.04.05, 18:36
      Mój syn jeździł w takim foteliku do końca 6 mca - przy przesiadce do nowego
      ważył ok 8-9 kg.
      • maral97 Re: fotelik do samochodu 27.04.05, 18:39
        sorry źle kliknęłam cyfrę - do końca 8 mca - jeździł w I foteliku.
        • lolo09 Re: fotelik do samochodu 27.04.05, 22:17
          moj tez gdzies do okolo 8 miesiaca. potem przesiadl sie do takiego 9-18, bo
          odkad zaczal siedziec nie chcial lezec, a jak usnal to fotelik sie rozkladalo i
          juz. na poczatek jednak nie polecalabym tego rozkladanego tylko nosidelko, bo
          rozkladany jest za malo lezacy
          pozdrawiamsmile)))))0
    • anna.michal Re: fotelik do samochodu 27.04.05, 23:29
      teoretycznie są one do końca roku, ale w praktyce to koło 8-9 miesiąca maluch
      się przesiada.
      Dla Michała miałam fotelik 0-18,z wkładką redukcyjną dla niemowląt i z
      niejkorzystaliśmy pól roku, a sam fotelik jeszcze w użyciu. Teraż dla Piotrusia
      postanowiłam kupić właśnie 0-13kg i do wiosny pewnie w nim przejeździ.
    • koleandra Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 08:24
      Moja córka ma 2 lata i 4 miesiące i waży 12 kilogramów. Jeździ jeszcze w tym do
      13 kg i świetnie się mieści.
      Czy ktos się orientuje czy noworodek może jeździc w takiem foteliku 0-13 kg?
      Przeciez ten fotelik jest "na siedząco", maluch byłby za bardzo wygięty.
      • hayet Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 08:33
        Super, dzieki za informacje.
        No wlasnie, tez sie zastanawialam nad tym, czy taki noworodek moze byc zapiety
        w takim foteliku? Przeciez to jest takie malenstwo. Czy przy powrocie do domu
        ze szpitala moge miec mala na rekach?

src="lilypie.com/days/050622/4/2/0/+1" alt="Lilypie Baby Ticker"
        border="0" /></a></center>
        • koleandra Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 08:35
          Lepiej nie bo to niebezpieczne ale wiem, że dużo osób tak robi (kiedyś w ogóle
          nie było fotelików).
          • lolo09 Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 09:34
            wlasnie dla maluchow sa te od 0 do 13 czyli nosidelka ale musza miec specjalna
            wkladke dla noworodka (taka z otoczka wokol glowy) zeby glowka nie latala. a
            male jest w niej na lezaco tylko lezy nie na plasko ale tak troche jak
            polksiezyc (nie wiem czy dobrze opisalam). damian tak wracal ze szpitala i bylo
            ok, choc mi sie tez wydawalo ze za bardzo siedzi i po prostu pod jedna strone
            fotelika podkladalam kocyk zeby byl bardziej na lezaco.
            jazde z malym na rekam odradzam, w razie czego (tfu tfu) nie utrzymasz dziecka
            i nieszczescie gotowe. w foteliku jest bezpieczne.
            • koleandra Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 09:42
              Pomyłka - mój fotelik jest od 0 do 18kg a nie do 13 i jest to taki
              duży "siedzący" fotelik z trzema otworami do regulacji pasów do wieku i
              wielkości dziecka.
              W takim foteliku chyba nie wolno przewieźć noworodka? prawda? można dziecku
              zrobic krzywdę, choc ma też taką mięciutką podkładkę pod plecy i głowę.
              • lolo09 Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 10:43
                teoretycznie mozna ale mi sie tez wydaje ze jest on za bardzo na siedzaco i
                dzidiza by latala na zakretach. ten 0-18 jest super dla juz siedzacych skarbow
                bo jak spia to mozna fotelik rozlozyc i sobie leza.
                za to do bani sa foteliki do 36 kg (pisze o starszych dzieciakach) bo sie nie
                rozkladaja. my damianowi kupilismy taki z odczepianymi plecami i jak jedziemy
                gdzies dalej a wiem ze moze usnac to jedzie na przednim siedzeniu ktore mu po
                prostu rozkladamy. inaczej biedak musialby spac na siedzaco a wtedy trzbaby mu
                trzymac glowe.
                to troche taka uwaga na za 2-3 lata smile))))))))))
                • renste Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 11:59
                  Jak nie masz samochodu,to po co ci fotelik?
                  Jeśli masz głęboki wózek to -moim zdaniem-w zupełności wystarczy.
                  Noworodka można przewieźć ze szpitala w gondoli,no i na pewno będzie mu
                  wygodnie.
                  • hayet Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 12:28
                    moi rodzice maja i czasami pozyczamy od nich, ale wlasnie wtedy tez mozna
                    uzywac gondoli.
                    Kurcze...ciezka decyzja...:o)
                    Ale dzieki za wszelkie rady.
                  • sgosia5 Re: fotelik do samochodu - pyt. o gondolę 28.04.05, 17:46
                    Moż esie orientujesz czy tę gondolę trzeba jakoś specjalnie przypinać, czy
                    wystarczą zwykłe pasy?
                    • hayet Re: fotelik do samochodu - pyt. o gondolę 29.04.05, 10:25
                      wiesz co, ja widzialam specjalne pasy do przypinania Chicco. Byl tam jeszcze
                      taki dodatkowy pas, ktorym dziecko bylo jeszcze zabezpieczone w gondoli.
                      • sgosia5 Re: fotelik do samochodu - pyt. o gondolę 29.04.05, 11:40
                        Ja znalazłam wczoraj w internecie również specjalne do Peg-Perego (bo mam taki
                        wózek), ale kosztują fortunę! Może któras z Was gdzieś widziała jakieś
                        niedrogie uniwersalne?
              • anna.michal Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 19:31
                Jeśli jest wkładka niemowlęca to można, bo 0-18 kg to jest kategoria 0+ i 1.
                (fotelki 0-13 to właśnie 0+). Tym bardziej, że mają one regulowane oparcie i
                maluch może w nim leżeć, chociaż i tak dobrze jest po wkładkę redukcyjną włożyc
                jakiś mały kocyk, flanelkę żeby zredukować dodatkowo zagłebienie. My tak przy
                Michale stosowaliśmy, a z fotelika nadal korzysta (ma 3 lata).
                Ten fotelik ma jednak tą wadę, że jak się dużo jeżdzi to może być niewygodny -
                jest cięższy od kołyski i niewygodny w przenoszeniu.
                • hayet Re: fotelik do samochodu 29.04.05, 10:26
                  czyli jak dobrze rozumiem, fotelik 0-18kg moze byc rowniez stosowany dla takich
                  maluskzow tyle, ze z wkladka?
                  • anna.michal Re: fotelik do samochodu 30.04.05, 00:33
                    tak - niektóre foteliki(mamy renopol-safety baby) od razu można kupić w wkładką
                    inne chociaż też są w tej kategorii nie posiadają jej, ale chyba w większości
                    przypadków można dokupić.
    • koleandra Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 12:14
      Nie doczytałam, że nie masz samochodu... Bo jesli nie masz to i fotelik Ci nie
      potrzebny. Na ten jeden raz możesz pozyczyc od kogos albo jak jedziesz taksówką
      to chyba nic nie potrzeba bo taksówkarze nie maja obowiązku instalowania w
      autach fotelików.
      • romilka Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 12:19
        ja kupilam razem z wozkiem fotelik 0-13 kg syntetic firmy chicco!
        Jest bardzo wygodny (podobno-opinie innych mam),ba potrojne pasy a przy tym
        jest swietnym bujaczkiem!!Polecam!!
        Pelno jest tych fotelikow na alegro i na forum sprzedam!!

Romi-Dzidzia
        • hayet Re: fotelik do samochodu 28.04.05, 12:29
          ja wlasnei znalzlam fotelik na forum. Tez chicco no i za 150zl a nie 350, wiec
          chyba sie skusze, bo moze on wlasnei sluzyc jako lezaczek bujaczek, a i czsami
          siemoze przydac w samochodzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka