vikas 10.05.05, 16:58 Zrobiłam badania krwi i zupełnie nie znam sie na wynikach i oznaczeniach.Wiem tylko,że są inne od wcześniejszych. Chodzi o Bas% + 1.1 oraz Plt - 120 obecnie wcześniej Bas% 0.0 oraz Plt 174 i oco tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elza78 Re: Może ktoś mi powie 11.05.05, 16:13 "bas" to bazofile - granulocyty zasadochlonne inaczej, pojawiaja sie kiedy w organizmie toczy sie jakis stan zapalny ale wtedy sa dosc podwyzszone mysle ze 1 % nie trzeba sie przejmowac... PLT to plytki krwi - norma powinna byc dla plytek podana na wyniku nie podam z glowy bo nie pamietam, ale wydaje mi sie ze bylo to 150 - 450... w ogole normy podaje sie na wydruku bo kazdy aparat ma inne... interpretacja wynikow nalezy do lekarza, pamietaj ze morfologia moze byc w ciazy dosc zmieniona bo to taki stan "odmienny" gdyby cos niepokoilo laborantow to pobrali by jeszcze raz krew w celu powtornego oznaczenia (dla bardzo podwyzszonych parametrow tak sie robi) wiec - z wynikami do lekarza i na razie radze sie nie przejmowac na zapas Odpowiedz Link Zgłoś
aagulek Re: Może ktoś mi powie 12.05.05, 11:33 czesc nie wiem do konca, ale jedno co wiem to zbyt mala ilosc plytek jest przeciwskazaniem do zzo, pozdrawiam,Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś