Dodaj do ulubionych

takie imię?? Jak dla psa??

30.05.05, 09:37
... to słowa mojej teściowej. Najpierw nas zapytała jak będziemy mówić do
Maksymiliana, bo przecież Makksiu to imie psa... a nie dla dziecka. Jak ją
mąż równo objechał i musiała odpuścić, to potem powtórzyła atak przy caaaałej
rodzinie. Na szczęście oberwało się jej nie tylko od mojego mężulka ponownie,
ale od każdego po kolei...
widzieliście taką wredną babę??
Obserwuj wątek
    • angelka Re: takie imię?? Jak dla psa?? 30.05.05, 10:05
      Ja sama mam psa Maxa ale nie uważam żeby to było uwłaczające dla dziecka.
      Gdybym miała chłopca to miałby na imię Kubuś, a jest cała masa piesków, kotków
      o ty imieniu smile Teściową też nie ma się co przejmować, widocznie teściowe tak
      mają. Mnie podoba się Natalia i co usłyszałam w odpowiedzi??? że takie
      oklepane... A wcześniej na Kubusia rodzina męża też mówiła to samo... Za to jak
      u brata meża dali dziecku na imię Małgorzata i mówią do niej Gośka to jest ok!
    • sdomitrz Re: takie imię?? Jak dla psa?? 30.05.05, 10:06
      Śliczne imię, ma bardzo pozytywne znaczenie, z tym akurat imieniem mam same
      dobre skojarzenia.
      A dziadkowie chyba zawsze mają zastrzeżenia co do imion wnucząt (najchętniej
      przyjmują imiona po dziadku lub banci smile, więc nie warto zawracać sobie głowę
      opinią Teściowej
      • agaoswiecim Re: takie imię?? Jak dla psa?? 30.05.05, 10:55
        Moi teściowie nie cieszyli się z tego że pierwsze moje dziecko ma na imię
        Julia, bo Julek za dużo. Nam się to imię podoboba i nie nosi go dla tego że
        jest modne. Teraz spodziewamy się syna i gdy usłyszeli że będzie miał na imię
        Wiktor albo Oliwier to stwierdzili że pozjadaliśmy rozumy. Moje zdanie jest
        takie, że to nasze dzieci a nie ich, więc jednym uchem wpuszczam a drugim
        wypuszczam...
      • kika_kika Re: takie imię?? Jak dla psa?? 30.05.05, 11:00
        smile Akurat moim rodzicom imię się podoba, i takprawde mówiąc... każde by im sie
        podobało smile
        A nie wiem jak bardzo musiałabym byc zdesperowana opinią teściowej, żeby dać na
        imie dziecku Wacek smile) (po dziadku)
        Ja się tym absolutnie nie przejmuje, poprostu... zaskoczyło mnie to strasznie -
        tym bardziej, że od 4 lat słyszę pytania/życzenia dot. dziecka i najlepiej
        WNUKA a nie wnusi... no i... od 4 lat wiadomo było jak mały będzie miał na
        imię...
        • miska28 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 30.05.05, 11:36
          Kika...nie przejmuj sie...my tez mamy niewielki dylemat.

Otoz jak planowalismy kiedys imiona..dziewczynka miala byc Ola a chlopiec Jarek.
          Ale im blizej porodu tym wiekszy problem.
          Prawdopodobnie bedzie chlopiec i coraz wiecej sie zastanawiamy czy aby dalej
          Jarek. Moja mama stwierdzila ze jej sie Jarek nie podoba...a i my zaczynamy sie
          zastanawiac.
          Myslimy o KUBUSIU...ale to takze oklepane..pieski, kotki...KUBUSIE...nawet w
          rodzinie bylo ze dwa psy o tym imieniu : )))
          No i dylemat...W ogole nie mam koncepcji na fajne imie meskie. Moze dlatego ze
          chcialam coreczke.
          Ale moze jakos sie jeszcze ulozy.

W kazdym razie u nas "psie" imie tez rozwazamy...hehehe. Ciekawa jestem tylko
          opinii tesciowej. Ale wiem ze i tak wszystkim sie nie dogodzi.
          Najwazniejsze zeby tylko dziecku krzywdy nie zrobic.

Pozdrawiam,
          Miska
          • may2004 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 30.05.05, 13:09
            jak to??
            najfajniejsze są właśnie męskie:
            Aleksander,
            Wojtek,
            Michał,

gdyby nasza dziewczynka była chłopcem, to byłoby któreś z tych trzech.
    • p_kol1 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 30.05.05, 14:46
      Moja teściowa spytała czy do chłopca bedziemy wołać Olivka skoro zamierzamy dac
      mu na imię Olivier. Powiedziałam ze Olivka to zdrobnienie od zenskiego imienia.
      Usłyszałam ze ludziom to na pewno będzie sie mylic. Odparłam jej ze na mojego
      meza a jej syna nikt nigdy nie zawolal Daria tylko dlatego ze ma na imie Dariusz
      • maggie2229 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 30.05.05, 15:00
        a ja tak skacząc po wątkach teściowych i ich wybrykach w tym upale i z coraz
        wiekszym brzuszkiem przez pomylke -odpowiedziałam na ten post o imieniu w
        wątku - dotyczacym Dnia Mamy....
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25239&w=24399988&a=24516140
        a imię - kazde jest ładne bo z sercem wybrane przez rodziców i nikt (ani
        blizsza, ani dalsza rodzina a juz na pewno znajomi)nie powinien tego krytykowac
    • agutek76 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 30.05.05, 16:50
      tez mam psa ktory ma na imie Maks smile))- ale sami wybralismy dla naszego
      dziecka -jezeli by sie jednak okazal chlopczykiem a nie dziewczynka imie
      Mikolaj- a we wsi gdzie mieszkaja moi rodzice na co drugiego psa wolaja
      Mikus smile))
    • sani14 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 31.05.05, 09:52
      a moi rodzice mają psa o imieniu... Agasmile i czasem ludzie pytają czy to
      zdrobnienie od Agnieszkismile))
      a co do imienia dla wnuka to powoli zaczynają się oswajać chociaż idzie im to z
      trudem... ja też nie byłam na początku za a teraz już nie jestem przeciw bo
      chyba się przyzwyczaiłam jak tatuś mówi codziennie do synka Tytus... i jakoś
      tak dziwnym trafem ostatnio spotykam chłopców o tym imieniusmile
    • asik301 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 31.05.05, 11:02
      ja mam synka Maksymiliana, mówimy do niego Maks, Maksiu i Maksiu to prawdziwy
      max. Imie jest super.
      • mamamilka Re: takie imię?? Jak dla psa?? 31.05.05, 17:48
        Ja uważa, że największym błędem jest nadawanie psom ludzkich imion- tak jakby
        psich brakowało. Mój chrześniak Maksymilian z powodu swego imienia zaczął
        miec "problemy " w szkole, bo inne dzieci wyśmiewały się, że Maksiu czy Maks
        to pies...Chłopak bardzo to przezył...A imie jego podoba sie całej rodzinie...
        • kika_kika Re: takie imię?? Jak dla psa?? 31.05.05, 17:55
          ja rozumiem... głupie dzieci... ale stara baba?? wink
          a tak poważnie... to poprostu kwestia wychowania i potem w szkole też sprawa
          nauczycieli - powinni zwracać na takie rzeczy uwage. Już ja im dam!! wink
    • agutek76 do Sani 14 01.06.05, 10:15
      to już nie pierwszy piesek o imieniu Aga, o którym slyszalam- moja szefowa w
      poprzedniej pracy miala psa Agate i wolala na nia aga- przychodziła do pracy i
      opowiadała jak się tam jej piesek Aga miewa a ja siedziałam i słuchałam- ale
      jakoś mi to nie przeszkadzało- jakbym była dzieckiem to pewnie co innego... a
      moja Babcia zawsze mówiła, że nie wolno dawać pieskom tak samo na imie jak
      ludziom..
      • aniapatryk Re: do Sani 14 01.06.05, 11:19
        Maksymilian bardzo ładne imie smile
      • miodzio_k Imię kota ??? 01.06.05, 11:21
        Pewnego razu pod moim blokiem usłyszałam jak ktoś woła: "Madzia, Madzia!"
        Obróciłam się bo tak właśnie mam na imię. Jakie wielkie było moje zdziwienie gdy
        zobaczyłam sasiadkę z parteru wołającą tak do kota! Teraz już się
        przyzwyczaiłam. Uważam jednak że ludzie nie powinni nadawać zwierzętom imion
        zarezerwowanych dla ludzi to znaczy takich jak: Max (bo to skrót od Maksymiliana
        - ładnego imienia dla chłopca), Diana (tak ma na imię moja kuzynka), Madzia (bo
        tak ja mam na imię), Aga (bo to imię mojej koleżanki). Tak więc ja bym się nie
        przejmowała że chce nadać dziecku imię np Maks. W końcu ja też musiałabym źle
        się czuć z moim imieniem a tak nie jest. Niech się martwią ludzie, którzy tak
        bez sensu nazywają zwierzęta.
    • isia_50 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 02.06.05, 00:12
      Nie przejmuj się. To ładne imię i najważniejsze, że podoba się Wam. Gdy
      koleżanka z pracy dowiedziała się, że chcę nadać córce imię Dominika
      stwierdziła, "eee nie ma zdrobnienia będą ją wołać Doma, bo moja siostra ma na
      imię Klementyna i wołają ją Klema". Nie zamierzam się jednak przejmować takim
      gadaniem.
      A swoją drogą ludzie mający zwierzaki powinni się zastanowić jak je nazywają,
      moi sąsiedzi mają jamniczkę Zuzię. I uważam to za niestosowne.
      Iza
      • maggie2229 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 02.06.05, 08:05
        co do Dominiki, to jest sliczne zdrobnienie dla malenskiej dziewuszki -
        Dominisia - moze dla niektórych za duzo tych "si", ale zakochanej mamie nie
        bedzie to przeszkadzac;
        ja gdyby byl chlopiec - a na 90% bedzie córunia - myslalam o imieniu Dominik -
        i co mój mąz stwierdził, ze chyba nie, bo była taka bajka o słoniu Dominiku !!!
        oczywiscie potraktowalam to jako zart i tez podpisuje sie pod postem, ze to
        ludzie dajacy ludzkie imiona swoim zwierzaczkom powinni sie wstydzic i czuc
        skrepowani-bo to oni postepuja niestosownie
        • justin301 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 05.06.05, 19:21
          To piękne imię. Zobacz sobie na stronie z imionami co oznacza. Mam bardzo
          mądrego kolegę radcę prawnego, który ma tak na imię. Bardzo mi sie podoba
          zdrobnienie maksym - piękna jest. Sama się nad tym imieniem zastanawiam. Wiesz,
          nie dałabym synowi na imię czarek, bo w rodzinie mamy takiego kochanego pieska
          i mogłoby się faktycznie mylić. A poza tym mój ulubiony bardzo mądry profesor
          Pazdan ma na imię Maksymilian. Zresztą - teściowa miala dieci to wybierała im
          imiona a wnuka to ona ma kochać a nie krytykować jego rodziców w takiej kwestii
          jak wybór imienia - pięknego zresztą.
          • kasikk Re: takie imię?? Jak dla psa?? 17.06.05, 13:48
            moja kocica jest wołana Mania -
            niby zdrobnienie od Marianny - imienia, które baaardzo mi się podoba,
            ale do niej tak pasuje Mania, że każde inne imie nie byłoby trafione
            mnie się wydaje,że zwierzęta przynoszą sobie imiona i czasem trudno inaczej
            wołać
    • monika9710 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 17.06.05, 14:11
      a mnie sie strasznie podoba imię Sonia, i tak właśnie miała na imię jamniczka
      mojej kuzynki. moja teściowa też mi wytyka ten wybór, ale na razie nie mam
      problemu, bo nie znam jeszcze płci. co do Maksia bardzo ładne imię, też przez
      moment je rozważałam ale niestety nie pasuje do nazwiska.
    • nadiusza Re: takie imię?? Jak dla psa?? 17.06.05, 15:10
      a ja strasznie kocham i szanuję wszystkie zwierzęta.. tak jak ludzi.. i uważam,
      że to nic takiego, że kot ma imię tak zwanie ludzkie czy człowiek imię psie czy
      kocie.. nadajemy istotom które kochamy "nazwy" które dobrze nam się kojarzą.. W
      imionach jest miłość a nie brak szacunku.. Trochę to wszystko za bardzo
      patetyczne ale chodzi mi o to, żeby się nie przejmować i nie obrażać, tylko
      postępować zgodne ze swoim sumieniem a imiona wybierać zgodnie ze swoim
      gustem.. Pozdrawiam serdecznie!!
    • badowimo Re: takie imię?? Jak dla psa?? 17.06.05, 16:30
      Moja znajoma ma synka Maksia, a psa: Mateusza i rzeczywiscie jak ostatnio na
      imprezie pokrzykiwala na jedno albo drugie stworzenie ludziska sie
      podsmiechiwalismile
      Ale oczywiscie bez obrazy.
      Moja mama na wiesc, ze u nas bedzie Gabrysia skomentowala: Gabrysia?? Gabi???
      CO za pretensjonalnosc! Ale maz nie odpusci i kropkasmile
      Nie dogodzi...
      • kasikk Re: takie imię?? Jak dla psa?? 17.06.05, 17:25
        a ja mam problem, w prawdzie płeć poznam za jakiś tydzień-dwa
        ale wcale nie możemy wymysleć imienia dla dziewczynki
        chociaż ja myślę, że będzie chłopiec i bardzo bym się zdziwiła, gdyby nie wink)
        • pimpek_sadelko Re: takie imię?? Jak dla psa?? 19.06.05, 12:53
          moj maz jest kuba.... ile zwierzatek nosi to imie.... i dobrze, bo imie bardzo
          ladne!
          moj chomik jest miecio, a psina monisia... mam kolezanki moniki, moja mama ma
          siostre monike i wszyscy sa happy.
          olej tesciowa.
          • zuelka Re: takie imię?? Jak dla psa?? 19.06.05, 22:58
            Hej, ostatnio weterynarz, jak sie dowiedzial, ze pies tesciowej nazywa sie Ziutka, a synowa (czyli ja)
            Zuzia, to opowiedzial taka anegdotke:
            Znajomy nazwal kota Zoska i pojechal z nim kiedys na wies w odwiedziny do babci. Babci nie podobalo
            sie, ze nazwal tak zwierze, i mowi:
            Zwierzetom trzeba dawac zwierzece imiona, np Zuzia
            smile))
            Pozdrawiam serdecznie
            • didi23 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 20.06.05, 10:17
              Nie przejmuj sie to bardzo fajne imię. Mój sasiad ma psa Maxa, ale jakos nigdy
              nie kojarzyłabym psa z dzieckiem. Głupotą jest nadawanie zwierzętom imion
              ludzkich, jako przykład podam jeszcze kobietę, która u nas ma psa Piotrusia.
              Ja chcę synciowi dać na imie Oliwier, a będziemy mówić też Oli. Mojej mamie nie
              bardzo sie podoba, ale np mojemu tacie bardzo. Mąż juz się przyzwyczaił, bo na
              poczatku był przeciwny. Jeśli jednak okazał się syncio być córcia to bedzie
              Oliwia (na co koleżanki z pracy skomentowały że kojarzy sie im z gazetą). Ja za
              bardzo sie nie przejmuję, bo to dziecko będzie moje i ja je będę wychowywała.
              Każdy ma swój gust i upodobania.
              • p_kol1 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 20.06.05, 19:12
                Pozdrawiam moje maleństwo tez bedzie Olivier
                • sasza71 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 21.06.05, 11:43
                  A moj synek bedzie mial na imie Filip.Imie towybrala corcia,pogodzila nas w ten
                  sposob z mezem-mielismy zupelnie odmienne propozycje.
                  Tak wiec Filipiatko rosnie w brzuszku,tesciowie szczesliwi-10 lat czekali na
                  juniora, ktory przekaze dalej ich swietne nazwisko- niby wszystko oki,ale...
                  Ich kot ma,a raczej mial, na imie Filip wlasniesmile)
                  Dla nas z mezem to zaden problem,powod by sie usmiechnac najwyzej.
                  Tesciowie jednak spac nie mogli,gryzlo ich to bardzo.
                  Na poczatku ignorowali ta kwestie,probowali wymusic zmiane na Karolinie,ktora
                  juz swoj rozum ma i nie da sobie, dzieki Bogu w kasze, dmuchac.
                  Po "wojnie podjazdowej" rozpoczely sie ataki wprost...
                  Zloscila ich bezradnosc,bo wredziolsko smialam sie i w twarz,obstajac przy
                  swoim.
                  Pogodzili sie z Filipem po interwencji "swietej cioci",bedacej dla tesciow
                  autorytetem w sprawach Kosciola,ktora na jakims zlocie rodzinnym orzekla,
                  ze Filip to swietne imie,opowiedziala kilka dykteryjek o sw.Filipie-apostole
                  bodajze,i zasugerowala,by przechrzcic kota.
                  Od tej pory na podworzu u tesciow za myszami ugania sie Pirat, a ja mam troche
                  spokoju.
                  Dziekuje cioci,sw.Teresie.
                  A propos swietych,moze dla niektorych z Was to wazne,patronem szczesliwego
                  rozwiazania jest wg cioci Teresy sw.Gerard. Nie wiedzialam dotad.
                  Dolaczyl do grona moich ulubionych,obok sw.Judy Tadeusza,tego od spraw
                  beznadziejnych i sw.Antoniego,ktory nie raz juz mi pomogl odnalezc zgubesmile))
                  • kika_kika Re: takie imię?? Jak dla psa?? 21.06.05, 11:57
                    smile Moja teściowa tez uprawia podjazdówe smile) wczoraj zadzwoniła i coś tam mówi
                    (zaaawsze dzwoni na komórke domjego meża hihi), opowiada opogodzie o dentyście
                    o sąsiadach i... nagle ni z gruchy niz pietruchy wali: a wy powinniście
                    zmienić dziecku imię! Maksymilian to miiękkie imie i nie pasuje do nazwiska. A
                    mój mąż jej tylko powiedxiał: Mamo, jak Cię kopnie w piszczel to zobaczysz
                    jakie jest twarde i mocne smile) no i teściowa znów ma tydzień czasu na wymyslanie
                    nowego argumentu smile))
                    Już mnie to bawi. Ale... nie wyobrażam sobie zmiany imienia, ja już mówie o
                    moim synku: Maksiu, mówię do niego po imieniu, czasem sobie gadam z nim smile
                    A ostatnio mój mąż włożył nos między moje cyce i Maksiu sprzedał mu buta smile) a
                    tata: ej, Maks, taty nunu kopać smile)) strrrrasznie mi się to podobało smile
                    Buziaki dla wszystkich mam wrześniowych i ich dzieciaczków smile
                    • 1kinia1 Re: takie imię?? Jak dla psa?? 26.06.05, 23:33
                      my też chyba będziemy mieć Maksymiliana.. jakoś nie mogę się sama przekonać do
                      tego imienia ale tatuś się uparł i coraz bardziej mi się podoba.
                      wolałabym Lucjana ale mam już kota o tym imieniu i znowu problem
                      Takie imię?? jak ma kot??
                      wszystko chyba zależy kto jakie zwierzątko miał
                      na przyszłość będę wiedziała że każdy pies to Azor a kot to Miniuś i nie
                      będzie problemu z brakiem imion dla dzieci.. i nikt się nie będzie czepiał..
                      pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka