Dodaj do ulubionych

zmiany na siatkowce - czy mozliwy naturalny porod?

15.06.05, 14:10
KURCZE, WLASNIE WCZORAJ U OKULISTY DOWIEDZIALAM SIE ZE MAM ZMIANY NA
SIATKOWCE PRAWEGO OKA I PANI CHCIALA MI DAC SKIEROWANIE A CESARKE. Czy ktoras
z was to spotkalo? Slyszalam ze mozna zrobic laserowy zabieg i jest szansa na
rodzenie naturalne, Pani doktor nie wie czy takie zabiegi mozna robic w
ciazy, ma sie dowiediziec do przyszlego tygodnia. Moze wiecie cos na temat,
bede wdzieczna za info. Pozdrawiam Kasia
Obserwuj wątek
    • merida Re: zmiany na siatkowce - czy mozliwy naturalny p 15.06.05, 15:22
      Z tego co wiem to ciąża jest zdecydowanym przeciwskazaniem do zabiegów laserowych na oku. Wiem
      też, że jeśli zamierzesz jeszcze rodzić drugie, trzecie dziecko siłami natury to takiego zabiegu nie
      powinno się wykonywać. Ja byłam na konsultacji jakieś 2 lata temu i też z tego powodu, że chcę jeszcze
      rodzić dzieci wtedy mi odradzono zabiegu!
      Ale może już coś się zmieniło?
      • smeagoul Re: zmiany na siatkowce - czy mozliwy naturalny p 15.06.05, 19:20
        Hej! ja mam wadę wzroku -5, i mam mieć jeszcze pod koniec ciąży konsultację u
        okulisty właśnie po to by zdecydował cye cesarka jest konieczna czy nie(wzrok
        może mi się znacznie pogorszyć podczas wysiłku przy porodzie)jak narazie to się
        nie kwalifikowałam na cesarkę,ale do konca ciązy jeszcze może sie wiele zmienić.
        Próg do wskazań to -7, Co do zabiegu to też wiem na 100% że nie wolno robic go w
        ciąży. Ja bardzo liczę na ten zabieg ale odłożę go do czasu gdy urodzę jeszcze 1
        dziecko(planujemy z meżem w sumie dwójkęsmile jeśli jednak wykonsz zabieg przed
        kolejnym porodem to na 100% zrobią Ci cesarkę, bo podczas porodu siatkowka znów
        się odklei a zabiegu nie można powtarzać- niestety.
        Papa!!
        Ania i 25 tyg. dzidzia
        • aconcagua3 Re: zmiany na siatkowce - czy mozliwy naturalny p 16.06.05, 08:52
          Dziewczyny, dzieki za info, znalazlam we wrocku lekarza okuliste ktory
          specjalizuje sie w opiece nad kobietami w ciazy, mam wizyte na 30/06 i pewnie
          dowiem sie czegos wiecej. Na razie nie trace nadzieji ze porod naturalny bedzie
          mozliwy. Zobaczymy co sie uda zrobic. dam znac po konsultacjach :o)
          • smeagoul Re: zmiany na siatkowce - czy mozliwy naturalny p 16.06.05, 15:16
            No to super że masz konsultację! Będę Ci wdzięczna za informację - zawsze to
            lepiej się skonsultowaćsmile
            Pozdrawiam ania i Dzidzia( 25tydz.)
          • asmi7 do aconcagua3 10.07.05, 11:49
            No i jak po konsultacjach? Coś się wyjaśniło? Jakie jest stanowisko Twojego
            okulisty?
            Przepraszam, że tak dopytuję, ale sama tez mam problemy ze wzrokiem i ciągle
            nie rozstrzygnięta jest sprawa mojego porodu. W przyszłym tygodniu mam kolejne
            konsultacje.
            • aconcagua3 Re: do aconcagua3 26.07.05, 21:36
              Wiec jest tak: bylam na kolejnych konsultacjach, doradzono mi zabieg laserowy
              zabezpieczenia siatkowki, ktory musze zrobic do 2-3 tyg przed porodem. Koszt
              200zl. Dodatkowo cwicze codziennie cwiczenia na oczy poprawiajace wzrok i
              krazenie, sa to cwiczenia z jogi i biore leki dr Nona (Lookseen i balsam na
              oczy). W przyszlym tygodniu pojde jeszcze raz obejrzec siatkowke, jesli nic sie
              nie zmienilo to zrobie zabieg po polowie sierpnia bo termin mam na poczatek
              pazdziernika zeby sie zmiescic w terminie.

Taki jest plan, dam znak po kolejnych konsultacjach. Na oczy polecano mi
              rowniez wiekan, tybetanski lek, ale moja lekarka preferuje Lookseen. Zobaczymy
              jak zadziala.
        • faq Re: zmiany na siatkowce - czy mozliwy naturalny p 23.07.05, 17:23
          tez mam wade i nie kwalifikuje sie na cc, bo siatkowke mam w dobrym stanie. to
          nie wielkosc wady jest wskazaniem tylko stan siatkowki wlasnie.
      • magda_lena12 Re: zmiany na siatkowce - czy mozliwy naturalny p 22.07.05, 16:37
        ten temat jest szeroko poruszny na forum, nie prawdą jest również, że nie wolno
        robić takiego zabiegu w ciąży, powinien oczywiście być skonsultowany z okulistą
        i ginekologiem i zrobiony, najpóźniej 4 tygodnie przed porodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka