Dodaj do ulubionych

Wiek wg usg a płeć

04.11.05, 22:34
Kochanienkie,
Pomóżcie , wczoraj bylam na USG i wyszło ze jestem w 13tyg ciąży. A wg mojej
OM mi wychodzi ze jestem w 12tyg .Jezeli dzidzia jest starsza o 1 tydzien ,
czy znaczy to ze jest większe prawdopodobieństwo na chłopaka?Wg wszelakich
informacji, im wczesniej dojdzie do zaplodnienia tym wieksze szanse są na
chłopaka. Jak myślicie?Można się tym sugerować? Obsesyjnie chcialabym juz
wiedziec czy bedzie chłopak czy dziewczynka i takowe myśli mi przychodzą do
głowy smile
Ściskam majoweczki.
Obserwuj wątek
    • maalgo Re: Wiek wg usg a płeć 05.11.05, 10:43
      Czesc, jestem w podobnej sytuacji - wczoraj okazalo sie, ze bejbik jest o
      tydzien starszy - nie 12 a 13 tygodni wink) A w kazdym razie na to wskazuja jego
      rozmiary. Nie wiem jaki to ma zwiazek z plcia, bo mi sie i tak wydaje przez
      caly czas, ze to chlopak, a lekarz wczoraj (b. dokladne USG) nawet uwazal,
      ze "cos" widziwink), ale za wczesnie jeszcze, by stwierdzic czy to oznaki
      meskosciwink) Pozdrowienia,
      • dollores1 Re: Wiek wg usg a płeć 05.11.05, 11:53
        Hm, a ja słyszałam zupełnie odwrotną teorię smile Wiele osób uważa że aby mieć
        chłopca najlepiej współżyć tuż po owulacji.

A tak na prawdę to nie wierzę w żadne teorie. Kiedyś oglądałam program, w
        którym wypowiadał się genetyk. Podważył on wszystkie obiegowe opinie
        i "sposoby" na planowanie płci. Powiedział że jedyną metodą na zaplanowanie
        płci jest odwirowanie plemników z chromosomem X i zapłodnienie invitro tylko
        plemnikami z materiałem męskim Y (mam nadzieję że nie przekręciłam smile ).
    • mimoooza Re: Wiek wg usg a płeć 07.11.05, 10:42
      Dla mnie określanie wieku płodu na podstawie USG nie do końca jest precyzyjne,
      przecież także w rozwoju prenatalnym mogą być różnice, i to spore, pomiędzy
      poszczególnymi fasolkami, i od wielu czynników to zależy, tak samo jak dzieci
      już na świecie rosną w różnym tempie, w różnym czasie dojrzewają, chociaż są
      dokładnie w tym samym wieku.
      A wiek na podst. USG określa się w oparciu o pewną średnią, dlatego moim
      zdaniem tydzień w tą czy w tą w stosunku do terminu obliczonego na podstawie OM
      naprawdę nie robi różnicy, a w ogóle najbardziej miarodajny jest wiek dziecka
      liczony od owulacji, jeśli zna się jej datę.

A co do płci - niektórzy sceptycznie odnoszą się do planowania wg reguły, że im
      bliżej owu było współżycie, tym większa szansa na chłopca, a jeśli przed owu,
      to na dziewczynkę, ale moja mama ma reprezentatywną "grupkę" - urodziła 4
      chłopców i 2 dziewczynki (najmłodsza z nich to ja smile) i twierdzi, że w Jej
      przypadku ta reguła rzeczywiście działała.

Pozdrawiam cieplutko i życzę Ci dużo radości i z chłopczyka, i z dziewczynki,
      zależnie od tego, kto tam u Ciebie fika w brzuszku smile)
      • hedonka Re: Wiek wg usg a płeć 08.11.05, 12:57
        Pamietajcie też, że pomiar USG zalezy od doświadczenia i umiejetności lekarza,
        bo to on zaznacza "końcówki" na monitorze, komputerek liczy tylko na podstawie
        pomiaru dokonywanego przez czlowieka, który wszak omylnym jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka